Nyheter

TUF 28 Finale: Eftertankar – Kamaru Usman visade att hypen är befogad

Kamaru Usman seger

Pearl Theater på Palms Casino Resort i Las Vegas var platsen för fredagens UFC-event. Det var finalen på TUF 28 som skulle avgöras. I den ena av två finalmatcher hade vi en svenska vid namn Pannie Kianzad. Vid sidan av huvudmatchen var detta det mest lockande kvällen hade att bjuda på. Våra värdar genom natten var Brendan Fitzgerald och Jimmy Smith.

Underkort

145 lbs.: Raoni Barcelos vs. Chris Gutierrez

 

I kvällens öppningsmatch fick vi se brassen och storfavoriten Raoni Barcelos köra över debutanten Chris Gutierrez. Rear-naked choke vid 4.12 av rond 2. Andra raka avslutssegern i UFC för Barcelos.

170 lbs.: Tim Means vs. Ricky Rainey

Den erfarne Tim Means hade två raka domslutsförluster bakom sig och var mer eller mindre tvungen att vinna. Han slösade ingen tid utan tog snabbt ner Rainey och avslutade via ground-and-pound vid 1.18 av rond 1. Imponerande insats av Means som avslutade med att utmana Diego Sanchez.

155 lbs.: Darrell Horcher vs. Roosevelt Roberts

Darrell Horcher gjorde sin fjärde UFC-fight och hade med sig ett record på 1-2. Han ställdes mot den obesegrade nykomlingen Roosevelt Roberts, en 24-åring som tog sig till UFC via submissionseger på DWTNCS. Vi fick se debutanten göra en stark insats när han ströp ut sin motståndare med en tight stående giljotin. Vid 4.50 av första ronden tvingades Horcher klappa därmed var debuten avklarad för den långe ynglingen.

145 lbs.: Leah Letson vs. Julija Stoliarenko

Amerikanskan Leah Letson och litauiskan Julija Stoliarenko nådde inte hela vägen till final i TUF 28, men fick ändå en chans i UFC. Det var inte någon minnesvärd fight vi bjöds på och i slutändan var det Letson som tilldelades segern via delat domslut.

265 lbs.: Maurice Greene vs. Michel Batista

Amerikanen Maurice Greene ställdes mot den f.d. OS-brottaren Michel Batista i en tungviktsfight mellan två av förlorarna i TUF-huset. Batista fick en väntad nedtagning men överraskades (!) av en triangel som applicerades sakta och förutsebart av amerikanen. Det tvingade den mediokre kubanen att klappa vid 2.14 av rond 1.

125 lbs.: Joseph Benavidez vs. Alex Perez

Veteranen Joseph Benavidez (#3) tog sig an den farlige Alex Perez (#12) i en match i den döende flugviktsdivisionen. Perez var knapp favorit hos oddssättarna inför matchen men den gamle visade att han fortfarande är äldst. Matchen inleddes intensivt i högt tempo och vi bjöds på trevlig underhållning. I slutet av första ronden fick Benavidez övertaget i en ’scramble’ och lät det regna hammerfists. Domaren klev in och började sära på kämparna men valde, halvvägs in i sekvensen, att inte agera utan att avvakta. Som tur väl var fick Benavidez kort där efter ett nytt läge att jobba med ground-and-pound och denna gång valde domaren att avbryta matchen. Uselt agerande av domaren, riktigt uselt, men tack och lov vann rätt fighter. Viktig seger för Joseph Benavidez.

145 lbs.: Rick Glenn vs. Kevin Aguilar

Rick Glenn, som missade vikten, är en erfaren och lång fjäderviktare. Han tog sig an nykomlingen Kevin ”The Angel of death” Aguilar. Med ett sådant smeknamn har man en del att leva upp till och det gjorde han också. Dessa två tuffingar bjöd publiken på en blodig och mycket jämn fight. I slutet av tredje ronden fick Aguilar en nedslagning och var nära att avsluta matchen. Glenn visade hjärta och lyckades överleva ronden. I slutändan var det ändå ”Dödsängeln” som tilldelades segern med 30-27 hos samtliga domare. Stark debut av Señor Aguilar.

Huvudkort

125 lbs.: Ji Yeon Kim vs. Antonina Shevchenko

Den hypade Antonina Shevchenko är en elvafaldig f.d. världsmästare i thaiboxning. Hon gjorde sin syster sällskap i UFCs flugvikt och ställdes mot sydkoreanskan Ji Yeon Kim. Kim missade vikten grovt och vägde in på 130,5 pounds. UFC hade matchat Shevchenko mot en striker och hon gjorde vad som krävdes, men inte mer. Antonina Shevchenko tog sin första UFC-vinst i en match vi snart hade glömt.

185 lbs.: Edmen Shahbazyan vs. Darren Stewart

Den obesegrade Edmen Shahbazyan är en intressant 21-åring som gjorde UFC-debut mot den hårdslående engelsmannen Darren Stewart. Shahbazyan ville inte stå upp med Stewart och implementerade en tråkig men effektiv gameplan. Vi bjöds på burpress och grötig fighting. I slutet av tredje ronden vaknade Stewart en aning och släppte loss sin striking. Det var inte tillräckligt och en slutkörd 21-årig debutant tog sin första vinst i UFC.

135 lbs.: Bryan Caraway vs. Pedro Munhoz

Bryan Caraway (#14) är en erfaren fighter som har haft det motigt på sistone. Han ställdes mot den farlige brassen Pedro Munhoz (#9). Matchen startade i högt tempo och båda två skickade iväg hårda svingar. Munhoz var mer teknisk och precis i sin striking och gjorde mer skada. Halvvägs in i rond 1 träffade Munoz med en halvhård spark som träffade Caraway i magen och tvingade honom att gå ner. Munoz klev in med ground-and-pound och domaren tvingades bryta vid 2.39 av första ronden. En meriterande seger för brassen som såg vass ut.

145 lbs.: Pannie Kianzad vs. Macy Chiasson

I den första av två finaler på TUF 28 fick vi se svenskan Pannie Kianzad ta sig an amerikanskan Macy Chiasson. Pannie inledde starkt med sin fina boxning men den långa amerikanskan tog över initiativet. Hon satte hård press på svenskan och lät aldrig henne hitta rytmen eller utrymme för sin striking. I rond 2 fällde hon Pannie med en hård träff och följde med till marken. Svenskan hotade med en armbar från rygg men Chiasson tog sig loss och svarade med att sätta in en tight rear-naked choke som tvingade Pannie att klappa vid 2.11 av rond 2.

265 lbs.: Juan Espino vs. Justin Frazier

I tungviktsfinalen av TUF 28 fick vi se spanjoren Juan Espino mot amerikanen Justin Frazier. En lång 38-årig brottare mot en kortvuxen och aningen överviktig brottare / brawler. Man ska dock inte luras av Fraziers fysik då han är både explosiv och kraftfull. Espino gick omedelbart in för takedown och etablerade toppkontroll. Han var oerhört dominant och vid 3.36 av första ronden tvingades amerikanen klappa pga ett fint armlås.

170 lbs.: Rafael dos Anjos vs. Kamaru Usman

I kvällens huvudmatch fick vi se två mycket kompetenta fighters i toppen av den tuffa welterviktsdivisionen. Veteranen Rafael dos Anjos (#3) tog sig an nigerianen Kamaru Usman (#5) som kom in till matchen med 8 raka segrar i UFC. Det blev en intensiv och tät fight. Usman implementerade en strategi som innehöll mycket press och brottning. Han var framgångsrik men det är en energikrävande taktik och frågan var hur länge han skulle orka hålla uppe pressen och tempot. Det skulle visa sig att Usman hade all energi som krävdes och han behöll initiativet genom hela matchen och gjorde det mycket svårt för brassen. Dos Anjos är tuff och kämpade in i det sista men hade inga svar. I slutändan var det inget snack om saken. Det var en dominant insats av Usman som tog en solklar seger med siffrorna 50-43, 49-45 och 48-47.

Den domare som gav två rondvinster till brassen borde få sparken. Man får inte vara full (eller sova) på jobbet.

Sammanfattning

Det aningen bleka underkortet inleddes med tre fina avslut vilket får sägas vara en trevlig överraskning. Det blev tyvärr inte något svenskt firande då Pannie Kianzad förlorade. I övrigt var det dock en ganska trevlig kväll för mma-fans. Kvällens bonusar gick till Roosevelt Roberts, Joseph Benavidez, Juan Espino och Kamaru Usman som fick $50,000 vardera för sina insatser. Inga bonusar delades ut för kvällens match.

Den på förhand överlägset mest intressanta fight var kvällens huvudmatch. Kamaru Usman visade att hypen är befogad och han tog en mycket imponerande seger mot den tuffe Rafael dos Anjos. Usman bör i och med segern vara mycket nära en titelmatch.

________________________

Kimuraredaktionen

Föregående artikel

Tyson Fury berättar hur han ställde sig efter Deontay Wilder slog ner honom

Nästa artikel

Dana White: Khabib Nurmagomedov borde inte stängas av mer än ett år

Skriven av

Jaser Davari

Relaterade Artiklar

Sök