Nyheter

Kan Yoel Romeros fjärde titelmatch äntligen leda till guld?

Yoel Romero PFL

Den kubanske mellanviktaren i UFC, Yoel Romero är van att komma på andra plats. Där jämna domslutsförluster och viktmissar har stått ivägen för Romero att kunna titulera sig som mellanviktsmästare i UFC. Precis som vår svenske Alexander Gustafson så har Romero fightats om titeln tre gånger men aldrig lyckats att vinna ett bälte.

Brottning

Romero som har en bakgrund inom fristilsbrottning har tävlat på den högsta nivån inom brottning och har där förvisso vunnit ett antal guldmedaljer. Romero har vunnit VM guld i brottning 1999 i Ankara Han ställde upp i OS i Sydney 2000 men lyckades där inte vinna guld. Utan fick nöja sig med en silvermedalj. Efter en framgångsrik brottningskarriär så inledde Romero en MMA karriär.

Satte skräck i mellanviktsdivisionen

Romero började att träna MMA 2007 och gjorde professionell debut 2009. Efter att ha inlett med ett record på 4-1 så kontrakterades Romero utav UFC. Romero har en fysik utan dess like. Han ser ut som en superhjälte och visade gång på gång spektakulära avslut. Han inledde med att vinna åtta raka fighter i UFC. Varav sju var genom TKO/KO. Han besegrade fighters som Derek Brunson, Lyoto Machida, Jacare Souza och Chris Weidman.

https://youtu.be/gxqYUyJQxLY

Då dåvarande mästaren Michael Bisping istället för att försvara bältet mot Romero valde att gå en superfight mot Dan Hendersson, så dröjde det innan Romero fick fightas om bältet. Bisping var senare långtidsskadad och Romero fick fightas om interimbältet mot Robert Whittaker.

UFC 213 Romero vs Whittaker 1

Den då 40 åriga Romero skulle äntligen få chansen att fightas om bältet. Visserligen ett interimbälte men ändå ett mästarbälte. Då Romero var 40 år ”visserligen med en fysik som alla skulle vara nöjd med” så gladdes experter och fans med Romero. Troligen hans första och enda chans då han var till åren.

Romero ställdes mot australiensaren Whittaker under UFC 213, Las Vegas juli 2017. Romero inledde bra mot Whittaker. Han vann två första ronderna och skadade även Whittakers knä så att många trodde att det var över för Whittaker.

Romero saktade däremot ner rejält i den tredje ronden. Han verkade trött och Whittaker ökade på och träffade Romero med flera slag. Romeros kondition verkade svika samtidigt som Whittaker ökade på. Poängkorten var jämna och det var osäkert vem som hade vunnit när fighten var över. Domarna ansåg att Whittaker hade vunnit genom enhälligt domslut.

Joe Rogan frågade Romero om denne skulle pensionera sig men Romero svarade att han aldrig kommer att ge upp.

UFC 221 Romero vs Rockhold

Whittaker skulle nu få möta Michael Bisping om det ”riktiga” bältet. Då Whittaker var skadad efter fighten mot Romero så fick Bisping istället gå ännu en superfight. Nu mot legenden George St Pierre som besegrade Bisping och var ny mellanviktsmästare. ST Pierre avsade sig senare bältet och Whittaker var nu obestridd mästare.

Whittaker skulle göra sitt första titelförsvar mot Luke Rockhold under UFC 221, Perth februari 2018. Whittaker blev dock skadad inför fighten och ersattes utav Romero. Som nu skulle fightas om ett bälte för andra gången på mindre än ett år.

Romero inledde avvaktade mot Rockhold som träffade Romero med flera sparkar som tycktes skada Romeros ben. I den tredje ronden blixtrade dock Romero till och knockade Rockhold.

Det fanns dock en liten detalj. Romero var fortsatt inte mästare. Romero hade missat vikten och var därför inte berättigad att vinna bältet trots seger.

UFC 225 Whittaker vs Romero 2

Trots viktmissen så hade segern över Rockhold övertygad till ett returmöte och ny titelmatch mot Whittaker under UFC 225, Chicago juni 2018. Denna gång om det ”riktiga” bältet och Romeros tredje titelmatch på mindre än ett år.

Upptakten inför fighten kom att handla mycket om Romero kunde klara vikten. Men Romero försäkrade i flera intervjuer att allt var i sin ordning med hans viktnedgång.

Så var inte fallet. Romero missade vikten. Han skulle få ett till invägningsförsök med kommissionen fruktade för Romeros hälsa och stoppade hans sista försök att tappa vikt.

Fighten blev av då Whittaker gick med på att möta Romero trots att dennes viktmiss. Skulle Romero vinna så skulle han åter igen inte få något bälte. Men en vinst kunde tänkas leda till en ny chans mot Whittaker om dom hade 1-1 mot varandra. Så Romero fightades för att vinna.

Fighten var återigen mycket jämn. Romero kändes smartare denna fight och brände inte ut sig tidigt. I både rond tre och rond fem så slog han Whittaker i backen. Men utan att lyckas avsluta. Whittaker tilldömdes segern genom delat domslut. Fighten var dock så pass jämn att jag inte hade höjt på ögonbrynen om domslutet gått till Romero.

Skulle Romero kunna få en fjärde chans nu vid en ålder på 41 år och två förluster mot mästaren. Kunde Romero ens klara vikten i mellanvikt längre?

UFC 248 Adesanya vs Romero

Romero mötte den uppåtstigande stjärnan Paulo Costa under UFC 241, Anaheim augusti 2019. Romero bjöd som vanligt på underhållning med sina explosioner. Men för första gången tycktes han möta en motståndare som var fysiskt starkare. Fighten var jämn men Romero fick se sig besegrad utav Costa genom enhälligt domslut. Ett plåster på såren var att Romero denna gång klarade vikten.

Romero som under 2020 fyller 43 år kommer nu från två raka förluster och en ny titelmatch kunde tänkas vara långt borta. Romero förra motståndare Costa var planerad att möta nya mästaren Israel Adesanya som besegrat Whittaker.

Då Costa var långtidsskadad och inga andra utmanare verkade logiska att möta Adesanya så beslutades det att Romero ska få utmana Adesanya om bältet. Detta under UFC 248, Las Vegas mars 2020.

Bildresultat för ufc 248 poster"

Kan fjärde gången gilt leda till guld?

Av Romeros tidigare erfarenhet så behöver han först och främst klara vikten. Hans två viktmissar kommer alltid bidra till att jag blir nervös inför Romeros invägningar. Hans underhållningsvärde gör att man vill se han fightas.

Sedan så står han inför en motståndare som aldrig har besegrats och som dominerade Whittaker som besegrat Romero två gånger. Dom båda har trash talkat varandra genom sociala medier och Adesanya kallar Romero en enkel match.

Trots att det inte gått vägen för Romero i hans senaste fighter med förluster och viktmissar så har han ett underhållningsvärde som lett till en fjärde titelmatch. En titelmatch han inte vunnit sig till utan som namnet Romero gett honom. Ett namn som knappast är förknippat med att vara en enkel match som Adesanya kallade honom.

Fråga Darren Till om vad denne tycker om Romero annars. Denne sa efter UFC 244, New York november 2019 att han inte kommer möta Romero.

Föregående artikel

Khabib Nurmagomedovs kusin Umar skriver kontrakt med UFC

Nästa artikel

Michael Bisping sågar Maycee Barber för hennes hantering av förlusten på UFC 246: ’Just deal with it’

Simon Tingberg
Skriven av

Simon Tingberg

Simon Tingberg en riktig mångsysslare. Livscoach, PT, entreprenör men framförallt en kampsportsentusiast. Syns ofta på svenska MMA-galor som reporter för Kimura.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök