Khamzat Chimaev är idag en superstjärna som är känd över hela världen. Annat var det när han först kom till Sverige och började sin svenska kampsportsresa i Lidköping. Kimura har intervjuat en av Khamzats första svenska tränare.
Khamzat Chimaevs första svenska brottningsklubb – Intervju med tränaren Lasse Malmkvist
2014 klev Khamzat Chimaev (10-0) för första gången in i en brottarlokal i Sverige. Det var i den anrika klubben Lidköpings Atletsällskap som han först började brottas.
Lidköping, som bland annat haft brottare som den trefaldiga världsmästaren Frank Andersson och även vunnit flertalet svenska lag-SM-guld. En av tränarna i Lidköping AS, Lasse Malmkvist berättar i en intervju för Kimuras Mikael Robsahm om Khamzats första brottningstid i Sverige.
Khamzat Chimaev var en fantastisk fristilsbrottare det såg man direkt. I Sverige fanns det ingen som hade en chans mot honom.
Khamzat vann sina första SM-guld hos Lidköpings Atletsällskap
Khamzat Chimaev som på den tiden hette Khamzat Girikhanov kom till Lidköping via Malmö med sin mamma och sina syskon. Till brottningslokalen kom han tillsammans med sin storebror Artur.
Artur var en viktig person för Khamzat, och när Artur senare bestämde sig att flytta till Kalmar följde Khamzat med.
Det var lite synd för vi hade precis ordnat en lägenhet till honom. I Kalmar fanns det heller ingen brottarklubb. Så han brottades aldrig där. Sen först efter något halvår flyttade Khamzat till Stockholm där han brottades för BK Athen en kort tid. Därefter började Khamzat sin MMA-karriär som bekant hos Allstars.
Men det blev iallafall tre brottningssäsonger i Lidköping för Khamzat innan han försvann. Och det var där han vann sina två första svenska mästerskap 2015 och 2016.
Det är också i Lidköpings brottartrikåer med initialerna LAS som man kan se på alla brottningsmatcher med Khamzat.
Grekisk-romersk stil var nyttigt för Khamzat
Hur var tiden i Lidköping annars för Khamzat. Tyckte du han lärde sig nåt här som han hade nytta av senare i sin karriär?
Ja i Sverige är ju grekisk-romersk stil störst. Och det var det som Khamzat fick lära sig att brottas här. Även om han var mycket bättre i fristil, som de brottas i Tjetjenien, säger Lasse.
Hur tror du han utvecklades genom att brottas så mycket grekisk-romersk stil?
Jag tror det utvecklade Khamzat mycket då han lärde sig att brottas på ett ett helt nytt sätt, i grekisk-romersk stil är det grepp från midjan och uppåt som gäller. Till skillnad från fristilen där man får dyka på benen. När man brottas mer upprätt, som man gör i den grekisk-romerska stilen blottar man sig inte heller lika mycket för knän och låga sparkar inom MMAn, det tror jag var väldigt nyttigt för Khamzat, menar Lasse.
”Han var otroligt atletiskt och hade det där lilla extra”
På vilket sätt stack han ut från mängden, vilken potential såg du i honom som brottare och fighter?
Khamzat var en väldigt tuff kille minns jag, Han vågade prova nya saker, han var inte rädd. Han bara körde. Fick han taget på motståndaren så kastade han bara. Han var otroligt atletisk och hade det där lilla extra. Sen tror jag det var väldigt viktigt att han vågade prova på grekisk-romersk stil. Inte bara körde på med fristilen. Tror heller inte han blivit aldrig blivit lika bra inom MMA då heller.
Hur gick det för Khamzat när han tävlade i grekisk-romersk stil då?
Khamzat var med i flera svenska mästerskap i grekisk romersk stil för Lidköping. Tror han blev femma som bäst på något SM. Han var även med när klubben vann lag-SM 2016, Fyrstads. Han tävlade då i 98 kg. I två viktklasser över hans normala viktklass. Han förlorade dock alla sina tre matcher där.
”Brottning är på riktigt direkt”
Varför tror du just brottare och framförallt Khamzat klarar sig så bra inom MMA?
Det är väl dels att man går så extremt många matcher. Och just att man i brottning tävlar i fullkontakt direkt redan som barn. Vilket man inte gör i andra kampsporter. Det är på riktigt direkt.
Du är ju själv en gammal storbrottare som bland annat har tagit två bronsmedaljer på VM 1978 och 1979. Du har även vunnit tio stycken SM-guld och representerade Sverige i både OS 1976 i Montreal och i Moskva 1980. Hur många matcher gick du själv totalt i din karriär?
Ja det blev nog närmare tusen matcher!
Lasse visar upp en bild på sig själv under en match från 1981 där han vinner sitt tionde SM med ett patenterat smidjebälte.
Vill se Khamzat möta Mark O. Madsen
Lasse Malmkvist avslutar intervjun med att önska Khamzat lycka till i framtiden. Men kommer även med en oväntad önskematch.
Jag skulle vilja se Khamzat mot danske Mark O. Madsen i UFC. Mark var mycket här i Sverige och tränade brottning när han var yngre. Jag känner Mark från han att han var en liten pojke, han var en väldigt bra brottare och tog ett OS-silver 2016 i Rio de Janeiro!
Mark ”The Olympian” O. Madsen (11-0) är ett folkkärt namn i Danmark, något av deras motsvarighet till Alexander Gustafsson (18-7) eller Khamzat och är en person som gemene man har koll på.
MMA-satsningen satte igång ordentligt 2018 efter att debuten ägde rum så tidigt som 2013. En konflikt mellan det danska brottningsförbundet gjorde att han inte tilläts satsa fullt ut förrän han avslutat brottningskarriären.
Efter fem matcher på ungefär 18 månader blev Madsen erbjuden ett kontrakt i UFC. Där är han nu obesegrad med tre raka vinster varav den senaste kom i somras mot den luttrade veteranen Clay ”The Carpenter” Guida (37-21). Just nu är Madsen bokad att möta Vinc Pichel (14-2) på UFC 271 om en månad.
Vad tror ni, hade Danmarks största MMA-profil haft något att sätta emot Khamzat i ett eventuellt möte?
Text och foto av Mikael Robsahm