Khamzat Chimaev som ung

Khamzat Chimaev berättar om sin uppväxt

Daniel Schälander

Khamzat berättar i en intervju om sin uppväxt i Tjetjenien, kärleken till sporten och hur det viktigaste för honom är att göra sin mor lycklig.

Khamzat om uppväxten – ”Jag föddes in i ett krig – Nu bor jag i Sverige, världens säkraste land”

Khamzat Chimaev är idag en av MMA-världens kändaste utövare, men vägen dit har inte varit lätt. I en intervju med ESPNs Brett Okamoto berättar Khamzat om hur det var att växa upp i ett krig och hur kampsporten blev räddningen och vägen till ett bättre liv.

Jag växte upp i en liten by i Tjetjenien. Jag föddes in i en värld i krig. Det var tuffa tider, vi hade ingen mat.

Khamzat berättar om hur soldater och vapen var något som blev en del av vardagen. Han minns tillbaka på något som etsat sig fast i hans minne från barndomen.

Granater.. Några av mina vänner hittade en och blev dödade av den för att de inte förstod hur man skulle hantera den. Många barn dog på det viset.

Det var alltid soldater överallt. De kom till ens hus och sökte igenom det. Alla var rädda och nervösa. Nu är allt bra. Min familj har det bra och nu bor jag i Sverige, världens säkraste land, det är som mitt hem. I mitt hemland är det fred och alla är lyckliga, jag hoppas att det fortsätter så.

”Mamma är den starkaste personen jag känner”

Som liten var det Khamzats mor som fick ta hand om familjen, hur hon avstod att äta för att barnen skulle ha mat.

Pappa jobbade i Ryssland i sju år så Mamma tog hand om mig och mina fem syskon ensam, vi hade inte mycket pengar. Idag förstår jag att hon ibland inte åt något för hon ville att vi barn skulle kunna äta. Hon gjorde allt för oss och det är därför jag är där jag är idag.

Hon är den starkaste personen jag känner. Kvinnor är de starkaste människorna i världen. Jag har stor respekt för kvinnor. Bakom varje framgångsrik krigare eller affärsman står en kvinna.

Det viktigaste för mig är att ta hand om min mamma. Så länge hon lever kommer jag att göra allt för henne. Jag ska göra allt för att hon ska vara lycklig. Hon har gjort så mycket för mig.

Hon vill inte kolla på mina matcher. Men efteråt kollar hon. Och efter varje match undrar hon om jag har blivit mästare än. Jag svarar henne, nej mamma jag måste vinna en gång till och en gång till. Hon undrar när jag blir klar. Ibland när jag knockat någon så ringer hon och gråter och undrar vad som hänt med honom, ifall han har dött. Då svarar jag nej mamma han har inte dött han mår bra nu.

Jag vill inte ha min familj på plats när jag tävlar, förutom min bror, han gillar det.

Khamzat slår Gard Sagen

”Om det inte vore för min bror hade jag förmodligen suttit i fängelse”

Khamzats storebror Artur Chimaev har varit en nyckelfigur i stjärnans liv. Som barn var han en stark bidragande faktor till kampsportskarriären. ”Borz” berättar hur hans bror anmälde honom till tävlingar i andra byar och hur han hjälpt honom genom livet att inte hamna på villovägar.

Min bror anmälde mig till alla möjliga tävlingar. Jag tävlade i judo, combat sambo, sambo, brottning, grekisk-romersk och fristil. Jag har alltid tävlat i kampsport.

Jag är väldigt nära min storebror, om det inte vore för honom hade jag nog suttit i fängelse någonstans. Ibland blir jag lite galen och då behöver jag någon som tar ner mig på jorden igen. Han är den enda som kan lugna ner mig, för att jag älskar och respekterar honom så mycket. Så jag måste lyssna på honom.

Kärleken till brottningen och besvikelsen att inte få delta i internationella mästerskap

Kärleken till brottning är något 27-åringen haft hela livet. Det var en tradition i hembyn där i stort sett alla höll på med brottning. Som ung var han en del av det ryska juniorlandslaget. Men flytten till Sverige gjorde det omöjligt att ta sig vidare inom brottning då hans flyktingstatus gjorde det omöjligt för honom att delta i internationella mästerskap.

Khamzats första svenska tränare, Lasse Malmkvist, berättade i en exklusiv intervju med Kimura om hur ingen hade en chans när den unga brottningstalangen anslöt sig till Lidköpings Atletsällskap kort efter att familjen kommit till Sverige.

Jag älskar brottning. Jag har hållit på med det hela mitt liv. Under sju år förlorade jag inte en enda poäng. Men nu håller jag på med MMA, det finns inga pengar i brottningen. Man måste hitta något annat än brottning om man vill leva ett bra liv.

Många som jag har vunnit mot har tävlat på VM och i OS. Jag vann mot dem, mot vissa med 10-0. Man kan inte vinna mer överlägset i brottning än så, vid 10-0 är det över. Jag fick inte åka till OS för att jag inte hade medborgarskap/uppehållstillstånd [reds. anm].

Khamzat Chimaev Lidköpings Atletsällskap

Blev inspirerad av Conor McGregor – Ville tjäna pengar för att göra mamma lycklig

Som nämnt tidigare finns det inte mycket pengar att hämta i brottningen. En ung Khamzat som då hade börjat jobba natt på en fabrik minns tillbaka på hur han under ett nattskift såg Conor McGregor knocka José Aldo och tänkte, varför skulle inte jag kunna göra det där också?

Lägenheten vi bodde i var inte så fin. Jag, mina syskon och mamma bodde där. Varje morgon innan jobbet brukade jag jogga och se stora fina hus och lägenheter. Jag hade dåligt samvete för min mamma. Hon pratar inte svenska och har inte så många vänner här. Jag tänkte hur tråkigt hon måste ha det. Vi hade inte många vänner i Sverige på den tiden. Så jag funderade hur jag skulle kunna tjäna pengar för att kunna göra min mamma lycklig. Nu kan jag köpa saker till henne, hon kan göra vad hon vill.

Jag jobbade natt i fabriken och såg Conor McGregors match mot José Aldo när jag hade rast på jobbet. Jag såg på honom och tänkte om han kan tjäna så mycket pengar på det här, varför skulle inte jag kunna göra det också? Jag har allt, jag är en fighter, en krigare och jag har något inom mig. Ända sedan jag föddes har jag känt att jag har något unikt inom mig. Jag behövde bara hitta ett sätt att få utlopp för det och visa folket.

Conor McGregor Jose Aldo staredown

”Jag hade nog blivit en kung”

Efter sitt uppehåll från sporten efter corona-smittan är Khamzat glad att vara tillbaka på jobbet. Han ser sig själv hålla sig aktiv vilket ingen kan tvivla på efter hans inledning i organisationen. Hindret nu är att hitta lämpliga motståndare som tar karriären framåt.

Jag har mina planer för nästa år [2022], men det har gud också, så vi får se vad som händer. Men jag kommer fortfarande att vara här och tävla.

Jag är så glad att vara igång igen. Jag har så mycket respekt för den här sporten. Den känns som att den är gjord för mig. Jag känner att om jag hade levt för längesedan hade jag blivit en kung, tack vare sporten så kommer jag kanske att bli en kung här.

Vill skänka bort pengarna

Från att ha bokstavligen talat ha bott på gymmet har kometkarriären gjort att Khamzat dragit in miljonsummor i form av bonusar och gage från enbart sina matcher i UFC. Men pengar är inte något som driver honom, utan han ser sig själv ge bort mycket av pengarna istället för att lägga det på hög åt sig själv.

Jag tror inte att jag kommer att blir jätterik. Jag kommer att ge pengarna till de som behöver det istället för att spara det själv. Tjäna pengar och använda det för att hjälpa dem runtomkring mig. Min bror har fyra barn, mina syskon, många killar från Sverige behöver hjälp. De i mitt hemland, kusiner och släkt, jag kommer hjälpa alla. Jag är rik i hjärtat.

+19
Dana Sad
Dana Happy
Lyoto Machida och Michael Chandler
Lyoto Machida betygsätter Michael Chandlers frontkick
kimura
Hett
Junior Dos Santos firar efter seger
Junior Dos Santos ger uppdatering om sin skada – ”I’m not feeling any pain”
kimura
Hett
Badou Jack
Badou Jack vinner via knockout i första ronden – Se avslutet här
kimura
Hett
Conor McGregor och Tony Ferguson
Conor McGregor känner ånger över hur han behandlat Tony Ferguson
kimura
Hett
Khabib och Cain
Khabib försvarar Velasquez – ”Anybody with self-respect would do the same”
kimura
Hett