Nyheter

Kimura Matchmaker: UFC Köpenhamn

Av

Simon Tingberg

29/09/2019

UFC:s debutgala i Köpenhamn är nu över och på en förhand såg det ut som ett riktigt bra kort. Så var fallet också och vi fick se flera riktigt underhållande fighter där också fem nordiska fighters tävlade och vi fick tre utav fem vinster. Tyvärr gick det inte hem för Sverige då svenske stjärnan Jack Hermansson förlorade huvudmatchen mot Jared Cannonier. Kimura Matchmaker matchar huvudkortets vinnare i framtida matchningar.

Mellanvikt Jared Cannonier vs Yoel Romero

Jared Cannonier besegrade Jack Hermansson i galans huvudmatch och visade hur farlig han är sedan han gått ner till mellanvikt. Hermansson hade sett stekhet ut och var obesegrad i fyra raka fighter och hade senast en storseger mot Jacare Souza. Cannonier bröt den sviten då han brutalt avslutade Hermansson tidigt i den andra ronden och står nu på tre raka vinster. Cannonier är riktigt farlig i mellanvikten, han har knockout vinster i både tungvikt, lätt tungvikt  och har behållit slagstyrkan även i mellanvikt och ser riktigt atletisk ut. Han verkar inte påverkas utav viktnedgången särskilt mycket och lär nu överta Hermanssons femte plats i rankingen. Cannonier kan absolut vara en framtida titelutmanare men lär behöva en seger till. Mästaren Robert Whittaker och interim mästaren Israel Adesanya kommer göra upp om titeln under UFC 243, Melbourne. Det ryktas om att Paulo Costa kommer att få möta vinnaren. Costa besegrade senast Yoel Romero som utmanat om titeln två gånger mot Robert Whittaker. Varför inte matcha Cannonier mot Romero? Romero är rankad på tredje plats och är en tuff motståndare med sin dominanta brottning samt explosiva slagstyrka. Romero har aldrig blivit avslutad i UFC och skulle Cannonier lyckas avsluta honom så skulle en titelmatch ligga nära till hands. Romero som har två raka förluster behöver ta sig an en farlig motståndare som Cannonier för att visa att han är fortsatt att räkna med.

Lättvikt Mark Madsen vs Clay Guida

Debutanten och hemmafighten Mark Madsen debuterade i UFC då han besegrade italienaren Danilo Belluardo genom TKO tidigt i den första ronden. Madsen som är en tidigare olympisk silvermedaljör i brottning är obesegrad 9-0 i sin MMA karriär och såg riktigt bra ut. Madsen såg uppenbarligen ut att behöva bättre motstånd. Det kan vara för tidigt att matcha honom mot rankat motstånd men ett stort namn som Clay Guida skulle kunna vara något. Guida är en UFC veteran som tävlat i organisationen sedan 2007. Senaste åren har resultaten blandats och han förlorade senast mot Jim Miller genom submission i den första ronden. Guida är dock ett känt namn och en seger mot denne för Madsen skulle leda till att fler får upp ögonen för honom och kan leda till rankat motstånd.

Weltervikt Gilbert Burns vs Neil Magny

Gilbert Burns hoppade in med två veckors varsel och ersatte Thiago Alves mot islänningen Gunnar Nelson. Fighten var väldigt jämn och svårbedömd men Burns lyckades ta hem ett enhälligt domslut med siffrorna 29-28. Burns drog det längre strået troligtvis genom en nedtagning i slutet utav tredje ronden, detta mot en svår grappler/brottare som Nelson. Burns har tidigare varit aktuell för att flytta upp en viktklass men berättade i sin segerintervju att han vill möta femtonde rankade Neil Magny i Sao Paulo i november. Ja varför inte? Magny kommer från en förlust och Burns besegrade nyss en tuff fighter som Nelson som tidigare i år var rankad innan han förlorade mot Leon Edwards. Detta samt att Burns såg till att islänningen fick tävla i Danmark ger honom all rätt till att få en chans att slå sig in på rankingen mot Magny .och varför inte sätta fighten i Sao Paulo?

Lätt tungvikt Ion Cutelaba vs Nikita Krylov

Den 25 årige Moldaviern Cutelaba tog en brutal seger mot den tuffe Khalili Rountree genom TKO i den första ronden. Cutelaba är ett spännande namn i den lätta tungvikten då han endast är 25 år och Rountree är en tuff fighter att möta. Han fick tidigare i år en möjlighet att slå sig in i rankingen då han mötte Glover Texeira och förlorade genom submission i den andra ronden. Texeira var nog en för tuff utmaning för Cutelaba men förluster kan göra gott för en fighter och Cutelaba såg riktigt bra ut mot Rountree. Cutelaba bör få ytterligare en chans att slå sig in på rankningen. Femtonde rankade ryssen Nikita Krylov gjorde comeback i UFC under förra året och har en vinst och två förluster. Krylov förlorade även han senast mot Texeira genom delat domslut i sin senaste fight. Krylov behöver visa att han hör hemma i UFC:s topp femton genom att besegra en tuff fighter som Cutelaba. Dom båda två är relativt unga då Krylov är 27 år matchningen skulle vara intressant. Ryske Krylov är ett stort namn i Ryssland och Cutelaba som är från Moldavien skulle kunna vara en bra fight för UFC Moskva i november.

Lätt tungvikt Ovince Saint Preux vs Luke Rockhold

OSP bröt en förlustsvit på två fighter då han besegrade Michal Olekseijczukki genom submission i den andra ronden. För fjärde gången så vann OSP genom van flue choke ”När ska den döpas om till Saint Preux choke?”. OSP är en ojämn fighter, han kan komma med förutsägbara avslut genom både submissions och genom slag och sparkar. Han har dock haft en tendens att bli inaktiv då han blir pressad. Mot Olekseijczukki var OSP länge pressad men lyckades vända på fighten och hålla en smart game plan med hårda kroppssparkar innan han gick på nedtagning. OSP är i dagsläget inte rankad och denna seger lär inte leda till rankingen heller. Han har fightats länge i UFC och flera gånger ställts mot tufft motstånd  och har under flera år befunnit sig på UFC:s topp femton. Vill därför matcha OSP mot Luke Rockhold. Den före detta mellanviktsmästaren Rockhold har två brutala knockoutförluster bakom sig och gick i sin senaste fight upp till lätt tungvikt där han blev brutalt knockad utav Jan Blachowicz. Rockhold hade innan fighten mot Blachowicz gått ut med att lätt tungviktsdivisionen var svag och att han själv är näste titelutmanare. Rockhold behöver i och med förlusten mot Blachowicz faktiskt visa att han ens hör hemma i rankingen i lätt tungvikt och varför inte då matcha honom mot OSP? En orankad motståndare men som precis som Rockhold har lång erfarenhet och är ett tufft test. Matcha dessa mot varandra innan dom åter igen får möta rankat motstånd. Detta om Rockhold inte pensionerar sig såklart.

Weltervikt Nicolas Dalby vs Matthew Perry

Hemmafightern Nicolas Dalby gjorde comeback i UFC inför hemmapubliken i Köpenhamn. Detta i en riktigt underhållande fight mot brassen Alex ”Cowboy” Oliveira som Dalby besegrade genom enhälligt domslut. Det kan diskuteras om den svenske domarens beslut att ställa dessa upp när Cowboy hade toppkontroll ändrade matchbilden men det är inte Dalbys problem. Dalby imponerade oavsett och visar en riktigt krigarmentalitet mot en tuff motståndare och tog sin första seger i UFC. Dalby själv bad om en fight mot Mike Perry i sin nästa fight. Det vill jag se. Perry är precis som Dalby en krigare. Perry besegrade även han Cowboy genom enhälligt domslut tidigare i år ”också det ett krig” men förlorade sedan genom delat domslut i ytterligare ett krig mot Vicente Luque. Publiken vill se krig så låt nu Dalby och Perry kriga mot varandra. Perry är visserligen långtidsskadad efter fighten mot Luque men jag är beredd att vänta på denna fight.

 

Skribentens kontakt

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök