Nyheter

Khamzat Chimaev utses till årets svenska fighter av Kimura

Khamzat Chimaev utsedd till Årets Svenska Fighter 2020

Till helgen äger årets första  MMA-galor rum. LFA, UAE Warriors och UFC anordnar alla event till helgen och det är god tid att vi lämnar det föregående året bakom oss. Nedan offentliggör vi vinnaren i den sista kategorin av Kimurapriset 2020 – årets svenska fighter. 

Hedersomnämnanden

Även fast det rådda konsensus om vilken fighter som borde ta hem den ovanstående kategorin, är det ändå på sin plats med ett par hedersomnämnanden från fighting-året 2020.

Oliver Enkamp avslutade 2019 med en vinst i sin Bellator-debut och under det föregående året inledde svensken en vinstsvit i organisationen. I samband med Bellator 240 avslutade Enkamp sin motståndare – Lewis Long – via en ’spinning back fist’.  Under Bellator 248 var det dags för ytterligare ett avslut signerat Enkamp. Emmanuel Dawa besegrades via en ’japanese necktie’ i drabbningens första rond.

Med tre raka vinster och avslut har svensken på allvar etablerat sig i organisationen och har under de senaste månaderna varit ett återkommande inslag i Bellators egen marknadsföring.

En annan svensk som hade ett riktigt bra 2020 var Pannie Kianzad. Svenskan klev också in i det föregående året med en vinst i bagaget och plockade hem ytterligare två under 2020. Först besegrades den tidigare titelutmanaren Bethe Correia via enhälligt domslut, i samband med UFC Fight Island 3. Under årets sista gala stod amerikanskan Sijara Eubanks för motståndet och Kianzad tog hem ytterligare en domslutsvinst.

Svenskan befinner sig i nuläget på plats nummer 13 i UFCs officiella ranking för bantamviktsklassen.

3 raka vinster och avslut

Trots fina insatser från Enkamp, Kianzad och flera andra svenska utövare var det Khamzat Chimaev som utsågs till årets svenska fighter av Kimuras redaktion.

Under ett år där många MMA-fighters runt om i världen fick begränsade möjligheter att tävla, öppnades dörrar upp för andra. Svensken erbjöds ett UFC-kontrakt och flög på kort notis över till ’Fight Island’, för att ställas mot John Phillips. Chimaev dominerade och avslutade sin motståndare i debuten och tio dagar(!) senare var det dags igen. Svensken ställdes mot den hypade talangen Rhys McKee och stod för ytterligare en imponerande vinst och avslut.

Chimaevs inledande segrar fick mycket uppmärksamhet av UFC – samt internationell MMA-media – och svensken blev en av det föregående årets mest omtalade fighters.

I september var det dags för ytterligare en match och Chimaev stod för årets snabbaste avslut i UFC, när han knockade Gerald Meerschaert på 17 sekunder in i matchens första rond.

Chimaev var inbokad för en match mot den topprankade engelsmannen Leon Edwards under slutet av det föregående året, men COVID-19 satte stopp för drabbningen. Matchen förväntas bokas om, inom en snar framtid.

Kimura önskar samtliga vinnare av ”Kimurarpiset 2020” ett start grattis och vi ser fram emot ännu ett härligt MMA-år 2021.

Kimurapriset 2020: Samtliga kategorier

Föregående artikel

Dana White: Conor McGregor borde fokusera på UFC istället för boxning

Nästa artikel

Inför UFC Fight Island 7: Se Max Holloway vs. Anthony Pettis

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök