15 June, 2024
Nyheter

Kinesiska polisen utreder en MMA klubb för utnyttjande av fattiga och föräldralösa barn

Av

Ralph Nordahl

25/07/2017

Klubben ska ha adopterat hundratals barn för att träna dessa till att bli fighters. Klubbens grundare menar att detta gjordes för att ge barnen en framtid och att hålla dem undan från gatorna.

Polisen i Chengdu provinsen i sydvästra Kina håller på att utreda en MMA-klubb som ska ha adopterat hundratals fattiga barn; av vilka i många fall varit föräldralösa.

Polisutredningen startades efter det läckt ut bilder på två 14-åriga pojkar från Enbo MMA Club i en reklam för en kommersiell cage fight.

Pojkarna var endast två av ungefär 400 barn från fattiga områden i provinsen som adopterats och fått genomgå intensiv MMA-träning. Detta skall ha skett i 16 år. Videon här nedan är från en dokumentär av Jiang Nengjie som bland annat skildrar de dagliga händelserna i Enbo MMA Club. I videon tillfrågas både barnen och tränarna om programmet.

Tränaren Dong Zhou menar att en del av barnen uttryckt att träningsupplägget varit för krävande och att de ville lämna klubben. Hans svar till dessa ska då ha varit följande:

I ask them: ‘What can you do if you return to your hometown? Herd cattle or raise pigs? Beg for food on the street, or be a delinquent?

En av pojkarna,  Xiao Wu, säger i dokumentären att livskvalitén är bättre hos klubben och att han inte vill återvända till sitt förra hem.

There is everything here – food, clothes and a place to live. The food here is much better than at home. There is beef and eggs here, but at home I can only eat potatoes. [If i go back home] I will have to take up labouring jobs.

En annan pojke berättade att hans pappa var död och att hans mor övergett familjen.

Båda pojkarna sade att deras mål var att vinna ett mästarbälte i UFC.

Reaktionerna på nätet efter att nyheten och klippen släppts har varit blandade där många anklagar klubben för att ha utnyttjat barnen medan andra anser att tillvaron där är bättre än i deras hemstäder där de saknat en framtid på grund av arbetslösheten och brist på resurser.

Skribentens kontakt

Relaterade Artiklar

Här kan du söka!

Sök