Nyheter

De vill ta Bare Knuckle Boxing till Sverige – ”Lagstiftningen är absurd”

Två Bare Knuckle boxare

Bare Knuckle Boxning eller barhänt boxning grovt översatt är en sport som börjat få ordentligt fäste i kampsportskulturen på senare år.  Kimura har intervjuat några eldsjälar som försöker etablera Bare Knuckle Boxing i Sverige.

Bare Knuckle Boxing i Sverige

Bare Knuckle Boxing är en boxningssport där man inte använder boxningshandskar eller annan vaddering på händerna. Skillnaden mellan gatukamper och en Bare Knuckle-match är att den sistnämnda har en accepterad uppsättning regler. Exempelvis finns det ronder, och regler mot att slå en nedslagen motståndare, stående räkning och krav på viss skyddsutrustning som tandskydd och suspensoar.

I USA finns organisationen Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC) där flera före detta MMA-utövare numera fightas. Bland fighters som tidigare representerat UFC hittar vi bland annat Johnny Hendricks, Melvin Guillard, Paige Van Zant, Hector Lombard, Thiago Alves och nu senast Mike Perry som nu tillhör BKFC.

Laglig och olaglig kampsport

Proffsboxning i Sverige förbjöds 1969, samma år som månlandningen. Det skulle dröja nästan 40 år innan professionell boxning och MMA i samma svep skulle bli legaliserad då kampsportslagen togs i bruk. Då bestämde man att sporter som inkluderar avsiktligt våld mot huvudet skulle tillåtas efter utfärdande av tillstånd från länsstyrelsen.

För att få ett tillstånd utfärdat krävs det att man bland annat uppfyller krav på ett regelverk som innefattar ”godtagbar säkerhet för deltagarna”. Dessa sätts av organisationer som Svenska MMA Förbundet för MMA och Svenska Boxningsförbundet för boxning, för att nämna två exempel.

Om man anordnar en match eller gala utan tillstånd kan man dömas till böter eller fängelse upp till sex månader, om gärningen inte ringa.

Man kan även dömas till böter om man själv deltar i en kampsportsmatch utan tillstånd, detsamma gäller om man stödjer matchen ekonomiskt, upplåter lokal, tjänstgör som domare eller sekond och även om man agerar som manager.

Idag är alltså tävlingar likt Bare Knuckle Fighting Championship inte tillåtna under rådande regelverk.

En person har tidigare dömts till böter för att olovligen arrangerat matcher

Svenskar som följt MMA under en längre tid kanske minns ”organisationen” med det ganska annorlunda namnet Avesta Senap och MMA. Där åtalades och dömdes Johan Lennström för att år 2011 olovligen ha arrangerat kampsportsmatcher i sin trädgård.

Det var den dåvarande ordföranden för SMMAF, George Sallfeldt som upprättade en polisanmälan. Det blev den första och hittills enda gången som kampsportslagen prövats i domstol. Lennström fälldes först i Tingsrätten och dömdes då till 100 dagsböter. Man överklagade till Hovrätten som också kom att finna Lennström skyldig för brott mot lagen om tillståndsplikt för vissa kampsportsmatcher (kampsportslagen). Man sänkte dock straffet efter att ha gjort bedömningen att han brutit lagen genom oaktsamhet och tog också hänsyn till den tilltalades ekonomiska förhållanden. I slutändan dömdes Johan Lennström till 60 dagsböter som blev totalt 13 200kr i böter.

Knuckle Sports Promotion – Vill ta bare knuckle till Sverige

I en sport som är förbjuden att arrangera i Sverige så finns det några eldsjälar som aktivt utövar sporten. Organisationen Knuckle Sports Promotion (KSP) är en organisation som anordnat tre stycken Fight Night galor i Stockholm. Kimura fick en intervju med diverse medlemmar av KSP bland annat Patrick Hilton som är pressansvarig. På deras galor så fightas utövarna med antingen boxningshandskar, MMA-handskar eller lindor men aldrig helt barhänta.

Beredda att ta stå upp mot juridiska bekymmer

Patrick berättar att de hitintills anordnat tre stycken Bare Knuckle-galor i Stockholm. Den senaste ägde rum den 11 september i år.

Patrick talar om att Knuckle Sports Promotion arrangerar galor väl medvetna om risken att bli anmälda. Vilket de är beredda att stå upp för.

En gång i tiden så var inte proffsboxning tillåtet i Sverige. Boxare som Paolo Roberto blev polisanmäld 2001 för en anordnad uppvisningsmatch i Kungsträdgården 2001. Men proffsboxning är hur stort som helst idag. Vi har hållit tre Bare Knuckle galor hitintills och inte blivit anmälda. Vi ämnar fortsätta anordna galor. Skulle det bli några juridiska bekymmer för oss så är vi beredda att stå upp mot det.

Kampsportslagen reglerar kampsportstävlingar i Sverige

Patrik uttrycker sig kritisk till kampsportslagen. Enligt den så får inte deras sport utövas i Sverige. Inte ens med MMA-handskar. En MMA-match med flera olika typer av tekniker är dock tillåten.

Min uppfattning är att lagstiftningen kring kampsport haltar något enormt. Exempelvis i MMA där slag, sparkar, strypning, slag mot liggande är tillåtet sett till nuvarande lagstiftning medan en match med MMA-handskar där enbart slag är tillåtna inte är det. Det är absurt.
Likaså att när två hockeyspelare väljer att kasta sina handskar och slåss med bara nävarna så blir aldrig det någon polissak medan Bare Knuckle boxning riskerar att bli det. Vi vill se vart Bare Knuckle Boxning hamnar juridiskt och då beroende på utslaget verka för en förändring av lagstiftningen. I sammanhanget så är det värt att komma ihåg att Sverige hade förbud mot proffsboxning fram till 2007.

”Folk vill se intensiva matcher med avslut”

Trots att sporten som nämnts inte är tillåten i Sverige, så ser Patrick ljust på framtiden. Han menar att skaderiskerna inte är större i Bare Knuckle Boxning än i andra kampsporter.

Matcherna är i Bare Knuckle är i regel väldigt korta då de oftast går till avslut. Det är ytterst sällan en match går tiden ut. Så i exempelvis en vanlig boxningsmatch är det betydligt mer slag som kan skada. De skador som uppkommer i Bare Knuckle är oftast på läppen, ögonbrynen eller näsan.

Att matcherna oftast slutar med avslut är något som som Patrick vill betona som något som lockar med sporten.

Folk som vill se intensiva matcher med avslut ska se på Bare Knuckle Boxning. Sedan precis som i andra kampsporter så är utövarna idrottare som satsar stenhårt på sin sport.

Framtida galor

I januari så kommer Knuckle Sports Promotion att hålla sin fjärde gala. Några fighters ska också tävla i England i december enligt Patrick.

Den 29 januari så håller vi vår fjärde Fight Night gala. Adressen kommer vi ut med så småningom men det kommer bjudas på underhållning där också utländska fighters kommer tävla.

Jogi Ljungberg tävlar aktivt i Bare Knuckle

Jogi Ljungberg, en av de svenska fighters som tävlar i Bare Knuckle berättar för Kimura hur han själv började med sporten. Med en gedigen kampsportsbakgrund fick han inte tävla i boxning då han är över 40 år gammal. Åldersspannet i tävlingsboxning för amatörer i Sverige är mellan 15-34 år. Han och hans team sökte sig då till Bare Knuckle i England.

Det började med att jag inte fick tävla i boxning eftersom jag var över 40, så då började jag 2018 leta efter alternativ. Jag började jaga de som arrangerar Bare Knuckle boxning i England.

Jag fick kontakt med Spartan fight club först, de fightas inåt i höbalarna i cirkustält. Men de hade inga pengar att betala resan och boende. Så de bad mig ta kontakt med Stefan Alberts som har Bad to the Bone. Han anordnar större galor. Så på den vägen hamnade jag i England.

Den här världen var ganska liten då, men har växt otroligt snabbt. Så det är kul att man fick möjlighet att vara bland dom första svenskarna att utöva sporten i England. Jag har tränat och tävlat i brottning, submission wrestling, kickboxning, Thaiboxning innan jag började med detta. Var tränare på Stockholm Muay thai och Stockholm Kickboxning i cirka 10 år. Nu är jag tränare på AIK Boxning i den mån jag hinner mellan mina egna pass som jag prioriterar nära inpå matcher.

Patrick Hilton fyller på att det skiljer sig av orsak varför folk börjar med Bare Knuckle. Men att för en del så handlar det om utmaning och att utveckla sig som kampsportare.

För Jogis del så var åldern mycket riktigt en avgörande faktor. För andra som ägnat sig åt traditionell boxning så är Bare Knuckle att ta det ett steg längre och lära sig ny teknik. Just tekniken skiljer sig en del då svårigheten att blocka och att matcherna i regel är korta och avgörs snabbt, man har inte råd med misstag.
För en del andra så det primära att testa sig själv. Om man har det som krävs.

Försvarar sporten

Jogi har många gånger fått höra att hans sport är farlig men försvarar det med att det inte är större skaderisk än i boxning.

Ja det är mycket diskussioner om att det är farligt p.g.a. att vi inte har handskar. Men hjärnan tar mer stryk om du har handskar. Du får rubbningar i skallen både när man blir träffad och när man håller gard. I Bare Knuckle så blir det mer blod av cut. Men inte alls lika många slag i skallen, man undviker mer slagen än står still och håller garden. På galorna så finns det alltid utbildad sjukvårdspersonal och det är läkarkontroll innan och efter matcherna.

Jogi fortsätter med att berätta att trots att sporten växer i världen så lär det dröja innan den kan utövas på dom stora arenorna i Sverige.

Jag tror den kommer växa otroligt fort. Bara på det senaste halvåret så ser man flera som hör av sig och är intresserade och vill börja köra. Tror tyvärr att det kommer ta lång tid tills vi är på den nivån som England och kan anordna stora galor. Men man får aldrig sluta kämpa, tillslut så förhoppningsvis står vi där och fightas på någon större arena i Sverige.

Röster om Bare Knuckle

Bare Knuckle har många gånger kritiserats i världen. BKFC fightern Justin Thornton dog till följd av sin medverkan under BKFC 20 i augusti i år.

Svenske MMA-proffset Moraad Moreno har i en kommentar till Kimura uttalat sig om att man borde få utöva Bare Knuckle så länge säkerheten kan garanteras. Han tror dock att det kan dröja innan sporten blir laglig i Sverige även om det helt klart är möjligt.

Bare knuckle som sport är väldigt stort i Storbritannien samt USA. Jag skulle väl säga att låt de som vill tävla få göra det. Så länge allt går till på ett säkert sätt med domare på plats och även läkare så finns de ingen anledning till att stoppa det. Jag tror tyvärr att det blir svårt att legalisera det i Sverige. Men man ska aldrig säga aldrig, de var ju samma situation med MMA i början och kolla nu hur mycket sporten har vuxit.

Har Bare Knuckle en framtid i Sverige?

Bare Knuckle är fortfarande idag något som kan få inbitna MMA-fans att höja lite extra på ögonbrynen. Men ska man se det från ett annat perspektiv var det många ute i landet som tänkte likadant om Boxning och MMA för 15 år sedan.

Kommer vi få se Bare Knuckle etablera sig i Sverige med förbund och ett enhetligt regelverk, eller kommer det att förbli en sport som utövas i skymundan på tävlingar som hålls på hemlig plats.

Vad tycker ni läsare om Bare Knuckle som sport och fenomen, är det något vi bör ha i Sverige?

Föregående artikel

Kimura Matchmaker: UFC Vegas 45

Nästa artikel

MMA-världen reagerar på Derrick Lewis kraftfulla knockout

Simon Tingberg
Skriven av

Simon Tingberg

Simon Tingberg en riktig mångsysslare. Livscoach, PT, entreprenör men framförallt en kampsportsentusiast. Syns ofta på svenska MMA-galor som reporter för Kimura.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök