Kimura har tagit en närmare titt på hur statistiken ser ut gällande inhemska fajters vinstchanser i svenska MMA-organisationer.
Hur ofta vinner svenska fajters sina matcher på hemmaplan?
I juni 2021 uppmärksammade undertecknad en statistik gällande inhemska fajters vinster och förluster i Superior Challenge. Under en period på fem år hade svenska fajters, eller utövare bosatta i Sverige, vunnit hela 84.3% av deras matcher i organisationen. Då den inhemska scenen var väldigt begränsad under tidsperioden som undersöktes valde Kimura att kika närmare på den finländska organisationen CAGE MMA för en rättvis jämförelse. I den organisationen hade utländska motståndare tagit hem segern i samband med 34.7% av matcherna. Läsaren kan kolla in artikeln i sin helhet här.
Det har hänt mycket på den svenska proffsscenen sedan den ursprungliga artikeln skrev. Fight Club Rush arrangerar mycket fler proffsmatcher. Zone Pro League och Battle of Botnia har dragit igång igen. Allstars Fight Night har lanserats och hunnit etablera sig som en av landets största organisationer. Med ovanstående förändring i åtanke vill undertecknad kika på hur statistiken i landet ser ut tre år senare.
Hur mycket påverkar vinster och förluster?
Att vinststatistik drar iväg åt endera håll öppnar upp för två diskussioner. En sportslig sådan och en diskussion gällande säkerhetsaspekten för utövarna.
Den sportsliga aspekten
Med tanke på att UFC har en så pass stark ställning inom sporten har många utövare som enda mål att ta sig dit. UFC föredrar att skriva kontrakt med unga fajters som har ett obesegrad matchfacit eller ett record med få förluster. Vissa fajters, med management, har bråttom till UFC och föredrar en väg mot lätt motstånd, snarare än att möta motståndare som utmanar utövaren och utvecklar fajtern i fråga.
Enligt uppgifter som undertecknad tagit del av har UFC, sedan 2022, tre prioriterade ingångsvägar till UFC. Att en fajter får kontrakt med organisationen via en vinst i Dana White’s Contender Series. Att en utövare är bälteshållare i en annan organisation. Alternativt att en talang har 500 000 följare på sociala medier. Under den ovannämnda tidsperioden har det blivit allt vanligare med titlar på den svenska MMA-scenen och både Felipe Lima och Bernardo Sopai erövrade bälten i svenska organisationer innan kontrakt skrevs med UFC.
Att möta enkelt motstånd för att ta sig till UFC är säkerligen en lockande tanke för många utövare. För att hålla sig kvar i världens största MMA-organisation krävs dock erfarenhet och tävlingsvana mot toppkonkurens. Att möta enkelt motstånd på den regionala scenen behöver därför inte vara fördelaktigt för en långsiktig karriär.
Säkerhetsaspekten
Att vara överlägsen sin motståndare inom MMA är inte detsamma som att var överlägsen sin motståndare inom friidrott eller fotboll. Att kliva in i buren mot en motståndare som befinner sig på en helt annan nivå än en själv kan vara direkt livsfarligt.
Enligt SMMAF:s reglemente för matchmaking ska utgångspunkten för alla matchningar vara att; ’Matcher skall vara jämnt matchade med de tävlandes fysiska förutsättningar och tävlingserfarenhet beaktade så att endast jämbördiga motståndare kan mötas.’
Vid en enda ojämnt matchad fajt under en gala kan matchmakern erhålla en tillsägelse av förbundet. Om flera ojämna matchningar, alternativt en ’markant’ ojämn matchning förekommer kan matchmakern tilldelas en varning. Vid stora brister eller tidigare varningar kan matchmakern erhålla en tillfällig eller permanent avstängning.
I Sveriges finns endast elva licensierade matchmakers.
Hela listan: Så stor chans har svenska fajters på hemmaplan
Nedan följer en lista baserad på resultatet från samtliga aktiva organisationers galor sedan den 1:a juni 2021. Med inhemska utövare menas fajters som representerar Sverige inne i buren eller som är permanent bosatta i Sverige. Derbyn, alltså matcher mellan två utövare som båda är bosatta i Sverige, räknas inte in i statistiken. Endast professionella drabbningar räknas med i statistiken.
Organisationerna är listade i bokstavsordning.
Allstars Fight Night (sju galor):
- Vinster: 20
- Förluster: 8
- Totalantal matcher: 28
- Vinstprocent: (20 / 28) * 100 ≈ 71.43%
- Förlustprocent: (8 / 28) * 100 ≈ 28.57%
Battle of Botnia (fyra galor):
- Vinster: 15
- Förluster: 2
- Totalantal matcher: 17
- Vinstprocent: (15 / 17) * 100 ≈ 88.24%
- Förlustprocent: (2 / 17) * 100 ≈ 11.76%
Fight Club Rush (tolv galor):
- Vinster: 38
- Förluster: 12
- Totalantal matcher: 50
- Vinstprocent: (38 / 50) * 100 = 76%
- Förlustprocent: (12 / 50) * 100 = 24%
Superior Challenge (fyra galor):
- Vinster: 12
- Förluster: 8
- Totalantal matcher: 20
- Vinstprocent: (12 / 20) * 100 = 60%
- Förlustprocent: (8 / 20) * 100 = 40%
Wolf Fight Promotion (åtta galor):
- Vinster: 8
- Förluster: 1
- Totalantal matcher: 9
- Vinstprocent: (8 / 9) * 100 ≈ 88.89%
- Förlustprocent: (1 / 9) * 100 ≈ 11.11%
Zone Pro League (sex galor):
- Vinster: 6
- Förluster: 7
- Totalantal matcher: 13
- Vinstprocent: (6 / 13) * 100 ≈ 46.15%
- Förlustprocent: (7 / 13) * 100 ≈ 53.85%
Vad bör man ha i åtanke när man tolkar statistiken?
När man tolkar den ovannämnda statistiken bör man ha följande i åtanke:
Antal matcher
Statistiken kan påverkas av det totala antalet matcher. En mindre sample size kan ge missvisande procentsatser jämfört med en större sample size. Till exempel, Wolf Fight Promotion har endast 9 matcher vilket gör deras 88.89% vinstprocent mindre robust än Fight Club Rushs 76% vinstprocent från 50 matcher.
Sena ersättare
När fighters drar sig ur en match på grund av skador eller andra orsaker, kan sena ersättare påverka statistiken. Sena ersättare kan ha mindre tid att förbereda sig, vilket kan resultera i lägre vinstprocent, eller de kan vara mindre rankade fighters som möter mer förberedda motståndare, vilket också kan påverka utfallet.
Möjligheter och ersättning
En annan aspekt man bör ha i åtanke är vilka utövare som är intresserad av att resa över till Sverige för att tävla. I respekterade MMA-länder som Ryssland och USA finns det ett större utbud av organisationer i jämförelse med andra länder. Det finns möjlighet att tjäna pengar och klättra i rankingen på hemmaplan och därför är intresset för att tävla i Sverige lågt.
Ersättningen för MMA-matcher i Sverige är relativt låg. Därför kan man anta att fajters som attraheras av matcher i Sverige utgår från länder utan en aktiv proffsscen, eller en proffsscen som ger mindre i ersättning än den svenska. I många av dessa länder är nivån på MMA generellt lägre än på den svenska scenen.
Hemmafördel
Man bör också ha hemmafördel och allt vad det kan innebära i åtanke. Svenska fajters har i regel ett större stöd på läktaren. Man har, i regel, också större erfarenheter av hur svenska organisationer arbetar under fight week. Svenska fajters behöver inte heller ta tid från förberedelse och weight cut för att resa i samma utsträckning.