Alexander "The Mauler" Gustafsson invägning UFC

Krönika: Alexander ”The Mauler” Gustafssons väg till UFC-bältet

Alexander Gustafsson har äntligen fått en fight. Den 4 augusti, i Los Angeles, tar han sig an nummer 2-rankade Volkan Oezdemir. Det är en synnerligen intressant matchning mellan två duktiga strikers. Oezdemir var egentligen planerad för ett möte med Mauricio ”Shogun” Rua på UFC Fight Night 134 i Hamburg. UFC valde att plocka bort schweizaren och istället matcha denne mot vår svenske stjärna. Med tanke på att det kommer att ha passerat ca 14 månader sedan Alex senaste fight är det hög tid att svenska mma-fans får njuta av vår största stjärna i oktagonen.

Inaktivitet

Alex gick sin första UFC-fight i november 2009. Efter att i sin andra match i organisationen ha åkt på sin första förlust i karriären vände trenden. Alex tog inte mindre än 6 raka segrar i den vid tidpunkten tuffa divisionen. Vi svenska mma-fans visste vid det här laget att Alex var en blivande stjärna, men den amerikanska och internationella mma-publiken hade ännu inte fått upp ögonen för den svenske supertalangen.

Alexander Gustafsson träffar Jon Jones med en jabb
Foto: Meddi

Det skulle komma att dröja till den 21 september 2013 innan den breda internationella publiken lärde känna ”The Mauler”. Paradoxalt nog skedde det i samband med en förlust. Det var efter matchen mot den vid tidpunkten oövervinnerlige Jon Jones som Alex slog igenom på allvar. Många ansåg att Alex vann matchen och att han borde ha tilldelats segern, men tyvärr var det inte en bedömning som poängdomarna delade. Oavsett utgången så har matchen gått till historien som en av de bästa någonsin. Det är en skaplig merit att ha på sitt CV.

Sedan matchen mot Jones, som innebar det stora publika genombrottet, har Alex endast gått fem matcher. Inaktivitet, oavsett bakomliggande anledning, är negativt för en fighters karriär. För att hålla sig aktuell, kommersiellt och sportsligt, krävs det att man går match regelbundet.

Sin senaste fight gick Alex den 28 maj 2017. Han ställdes mot den giftige brasilianske veteranen Glover Teixeira. Det var en strålande insats av svensken och han total-dominerade den erfarne strikern med sin fina boxning. Det var en uppvisning i mma-striking som varade i drygt 20 minuter – tills dess att Alex avslutade Teixeira via KO. Efter den fina insatsen var Alex tillbaks i mma-rampljuset igen, och det med besked. Det talades om honom i mma-medier och UFC var mycket nöjda med hans insats.

Alexander
Lyckan, Alex och de svenska fansens, blev tyvärr inte långvarig. Plötsligt blev det helt tyst från Alex sida. På sociala medier var det närmast total tystnad. Det spekulerades friskt men ingen – åtminstone inte någon utomstående – visste vad som hade inträffat. Det kom att dröja till i november innan Alex gick ut och berättade om den skada han hade råkat ut för. En allvarlig nyckelbensskada var orsaken till den plötsliga tystnaden. Alex var 1-rankad och den självklare utmanaren om titeln. På grund av skadan smet Oezdemir före i kön och gavs chansen att utmana Cormier om bältet på UFC 220 i januari i år.

En division i kaos

När Alex, i vintras, hade återhämtat sig från axelskadan och började bli redo för återkomst till buren hade nya hinder dykt upp på horisonten. Cormier hade bokats in för en supermatch mot tungviktsmästaren Stipe Miocic. Alex var topprankad och hade redan besegrat de flesta i toppen av divisionen. Den enda riktigt logiska matchningen var en fight om titeln mot Cormier. Någon sådan var emellertid inte möjlig vilket placerade Alex i en sorts limbo.

Den lätta tungviktsdivisionen är inte vad den en gång varit. Idag är det en mycket tunn division och det råder svår brist på värdiga titelutmanare. Under våren har namn som Luke Rockhold och Yoel Romero nämnts. Det är bl.a. Dana White som har uttryckt intresse för dessa matchningar mot högt rankade mellanviktare. I slutändan föll ändå valet på Oezdemir. Det är en tuff fight men den är inte helt självklar utifrån Alex perspektiv. När nu titelmatch inte är något alternativ är det kanske ändå rimligt att Alex tar en fight mot en högt rankad motståndare. Det ger honom en lönecheck och förnyad aktualitet. Båda två är viktiga för karriären.

Alexander Gustafsson möter Volkan Oezdemir på UFC 227

Nu kommer vi till den knepiga biten. Om Alex besegrar Oezdemir är han, än mer än idag, den självklare titelutmanaren. Det finns dock väldigt lite som tyder på att Cormier, som planerar för fullt inför sin pensionering, skulle vara beredd att möta Alex. Han har sagt att det skulle krävas något spektakulärt av Alex för att Cormier ska vara beredd att överväga att gå ned till lätt tungvikt och försvara titeln. Cormier som klivit upp till tungvikt har förmodligen fullt fokus på sitt planerade möte med Brock Lesnar, så snart USADA ger jätten grönt ljus. Om Cormier inte vill möta Alex kan det möjligen bli aktuellt med ett interimbälte. Alternativt så lämnar Cormier ifrån sig bältet. Oavsett vilket alternativ det skulle bli så är Alex självskriven i en titelmatch. Frågan är bara vem Alex skulle möta. Bortsett från Ilir Latifi, som är Alex vän och träningspartner, har Alex redan besegrat alla i toppen som skulle kunna vara aktuella för en titelfight. Kanske blir det ändå någon storvuxen 185-pounder som får chansen.

Summering

Allting är trots allt inte nattsvart. Ilir Latifi har, som tur är, kunnat glädja oss under Alex frånvaro. Den explosive malmöiten har, tack vare två fina vinster, klättrat hela vägen till plats nummer 4 på rankingen. Det är oerhört positivt för svensk mma och det är svårt att inte glädjas för en genomsympatisk kille som Ilir.

Trots oklarheter i divisionen och en högst oklar titelsituation så är vi ändå glada över att snart få se Alex i oktagonen igen. Det var alltför länge sedan sist. Om ca 3 veckor är det dags – måtte ingenting komma emellan bara. Efter Ilirs skada – som tvingade honom att dra sig ur matchen mot Glover Teixeira – klarar vi inte av fler svenska besvikelser. Därför ber vi till alla gudar vi kan komma på, för att Alex ska kunna kliva in i buren, i Staples Center, den 4 augusti.

+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC Sverige omröstning: Vilka svenskar vill ni se på galan i juni?

Tidigare idag fick vi MMA-fans reda på att UFC planerar ännu ett besök i Sverige. Galan skall enligt rykten äga rum den 1 juni redan i år. Nu ställer vi oss frågan, vilka svenskar ser ni helst deltaga under UFCs vistelse?

Svenskar under UFC-fanan

 • Lätt-tungvikt: Alexander Gustafsson
 • Lätt-tungvikt: Ilir Latifi
 • Mellanvikt: Jack Hermansson
 • Lättvikt: David Teymur
 • Fjädervikt: Daniel Teymur
 • Fjädervikt: Pannie Kianzad
 • Bantamvikt: Lina Länsberg

Omröstning

Vilka svenskar vill ni helst se 1 juni?

Visa resultat

Alternativt, vilka svenskar hoppas ni kunna säkra ett kontrakt med UFC och göra sin debut i Sverige?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
ufc sverige

UFC ryktas återvända till Sverige under sommaren

Lilla Sverige verkar få sin femte UFC-gala, och det redan detta halvår.

Enligt MMA-journalisten Farah Hanoun kommer UFC att återvända till Sverige den 1:a juni i år. Det framkommer dock inte vart platsen för galan kommer att vara.

Källor till Kimura.se bekräftar uppgifterna, men meddelar att inget är klart för tillfället utan att man befinner sig i planeringsstadiet.

Senast UFC besökte Sverige var den 28 maj, 2017. Huvudmatchen utspelade sig då mellan svenska Alexander Gustafsson och brassen Glover Teixeira. Gustafsson gjorde en av sina bästa matcher någonsin och kunde säkra vinsten genom teknisk knockout tidigt i rond fem. Tre välplacerade uppercuts och en avslutande krok sänkte brassen till mattan och svensken cementerade då sin 18 vinst i buren.

Vidare på galan ställdes tre andra svenskar. Oliver Enkamp gjorde sin UFC-debut (kort varsel) mot kanadensaren Nordine Taleb men fick se sig besegrad genom enhälligt domslut. Nico Musoke tog sig an Bojan Veličković och styrde matchen fram till rond tre, där blir han tyvärr, ur svenska ögon sett, avslutad av serben.

En annan svensk det istället gick bra för var Jack Hermansson. Det var svenskens tredje UFC-fight och i Globen ställdes han mot Alex Nicholson. Han vann matchen genom teknisk knockout redan i rond ett. Ett intressant tillägg är att Sverige fått äran att visa upp flera av Europas bästa stjärnor. Dels den forne lätt -och fjäderviktsmästaren Conor McGregor. I sin UFC-debut under ’UFC on Fuel TV: Mousasi vs. Latifi’, ställdes irländaren mot Marcus Brimage. Han vann genom teknisk knockout i rond ett.

Liverpools egna Darren Till har gästade Globen under UFCs senaste vistelse i Sverige. Där ställdes han mot Jessin Ayari som näst första match på underkortet och besegrade sin motståndare genom enhälligt domslut.

Svenskar under UFC-fanan

 • Lätt-tungvikt: Alexander Gustafsson
 • Lätt-tungvikt: Ilir Latifi
 • Mellanvikt: Jack Hermansson
 • Lättvikt: David Teymur
 • Fjädervikt: Daniel Teymur
 • Fjädervikt: Pannie Kianzad
 • Bantamvikt: Lina Länsberg
Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
officiell

UFC 237: Antônio Rogério Nogueira möter Ryan Spann

En lätt-tungviktsmatch skall vara klar mellan Antônio Rogério Nogueira och Ryan Spann. Detta rapporterar brasilianska Combate.

Antônio Rogério Nogueira är numera 42 år gammal och har tävlat som proffs sedan 2001. Han är en PRIDE -och UFC-veteran som har hunnit med att gå 31 matcher som proffs. Han gick sin senaste match mot Sam Alvey under ’ UFC Fight Night: Santos vs. Anders’ och vann genom teknisk knockout i rond två. Han har ett MMA-facit på 23-8 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, åtta genom knockout, sex genom submission samt nio vinster genom domslut.

Ryan ”Superman” Spann har endast gått en match under UFC-fanan och är upplockad ur Dana White’s Tuesday Night Contender Series. I serien ströp han ut Emiliano Sordi genom giljotin vilket säkrade hans UFC-kontrakt. I sin UFC-debut ställdes han mot Luis Henrique Barbosa de Oliveira under ’UFC Fight Night 137 – Santos vs. Anders’ och vann genom domslut. Han har ett MMA-facit på 15-5 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, tre genom knockout, tio genom submission samt två vinster genom domslut.

UFC 237 äger rum den 11 maj på Arena da Baixada i Curitiba, Brasilien. Endast två matcher är officiella för galan och de kan ni ta del av nedan.

Matchkort

 • Titelmatch i stråvikt: Rose Namajunas (c) vs. Jéssica Andrade
 • Lätt-tungvikt: Antônio Rogério Nogueira vs. Ryan Spann
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Dubbelbild Conor-McGregor Donald-Cerrone

Donald Cerrone vs Conor McGregor? ”April 13 or July 6th – just waiting to…”

UFC-veteran Donald Cerrone kunde genom sin egen Instagram förtälja att hans nästa match kommer äga rum antingen under UFC 236 den 13 april eller den 6 juli.

En match mot Conor McGregor är vad som tidigare har ryktats, frågan är om kontraktet han skriver på är för irländaren.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

April 13 or July 6th 🤷🏼‍♂️ just waiting to 🖋📑

Ett inlägg delat av Donald Cerrone (@cowboycerrone)

Titelmatch?

Matchen har ryktats fram -och tillbaka. I en Instagram-post från Donald Cerrone är det möjligt att matchen kan vara om interimbältet i lättvikt.

Cerrone gick sin senaste match mot Alexander Hernandez under ESPN+ 1 i januari. Han vann genom knockout genom huvudspark och slag. Han har nu två raka vinster och ett MMA-facit på sammanlagt 35 vinster och 11 förluster. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt 10 genom knockout, 17  genom submission samt 8 genom domslut.

McGregor gick sin senaste match mot lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov under UFC 229. Det var en match han förlorade genom neck crank i rond fyra. McGregor har ett MMA-facit på 21-4 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 18 genom knockout, 1 genom submission samt 2 vinster genom domslut.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
UFC 236 Israel Adesanya vs Kelvin Gastelum

Video
UFC 236: Israel Adesanya ryktas möta Kelvin Gastelum om interbältet

En titelmatch om interimbältet i mellanvikt mellan Israel Adesanya (16-0 MMA, 5-0 UFC) och Kelvin Gastelum (16-3 MMA, 10-3 UFC) ska enligt MMA-journalisten Brett Okamoto vara klar för UFC 236.

Whittaker på borta på obestämd tid

Detta innebär att den regerande mellanviktsmästaren Robert Whittakers skada är så pass allvarlig att han inte kan tävla under den närmaste tiden. Whittaker skulle ha mött Gastelum på UFC 234, men timmar innan galan ställdes matchen in. Whittaker hade drabbats av bråck under matchdagen och var tvungen att genomgå en akutoperation.

Gastelum ”bekräftade” uppgifterna, på ett subtilt sätt, via ett Twitter-inlägg.

April 13th , of 2013 I was crowned the Winner of The Ultimate Fighter of season 17.
It only makes sense that on the 13th of April, the entire journey comes around and it makes a full circle.

Gastelum

Den 27-årige Gastelum vann den 17:e upplagan av dokusåpan, The Ultimate Fighter, där han i finalen besegrade Uriah Hall. Gastelum gick sina första matcher i welterviktsklassen, men efter flera viktmissar gick han upp till mellanvikt. Där har han endast en förlust på sina sex matcher, en submissionförlust mot Chris Weidman. Sedan den förlusten har Gastelum radat upp två vinster, först en KO-vinst mot Michael Bisping och senast en domslutvinst mot Ronaldo ”Jacare” Souza.

Adesanya

Adesanya har sedan UFC-debuten i februari förra året gått hela fem matcher där han vunnit två av dem via avslut och fått fyra post-fight bonusar. Den 29-årige nyzeeländske/nigerianske Adesanya har 16 vinster som MMA-proffs med hela 13 avslut via KO/TKO. I sin senaste match besegrade Adesanya den forne mellanviktsmästaren Anderson Silva via domslut, efter tre underhållande ronder.

UFC har ännu inte bestämt platsen för galan, men datumet för UFC 236 är satt till den 13:e april.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Det var Rose Namajunas eget beslut att försvara sin titel i Brasilien på bortaplan

Det var nog många som undrade varför UFC bokade Rose Namajunas titelförsvar mot Jessica AndradeUFC 237 som går i Brasilien. Att ge utmanaren hemmaplan kan tyckas vara aningen märkligt.

Nu verkar det emellertid vara så att det var Namajunas eget beslut att ta matchen i Brasilien istället för Las Vega. Detta var i alla fall vad hon sa till Ariel Helwani på hans Ariel Helwani’s MMA Show.

“That’s just how I perform best, you know?”

“I think it’s just a great opportunity.

“I wanted to fight in Brazil [rather than Las Vegas in March]. They had told me March 2 at first so I was getting ready for that anyways. But of course, more time is always better but sometimes you can have too much time and it can be like you’re overtrained and stuff. I took this break for a reason, obviously to heal up and stuff. I’m just looking to get back in there no matter what.”

Namajunas fortsätter med att relatera detta till hennes tid i Indonesien där hon tvingades in i en levnadssituation som var obekväm som hon sedan lärde sig hantera.

UFC 237 går av stapeln den 11 maj och då är det 13 månader sedan mästarinnan försvarade sitt stråviktsbälte mot den forna mästarinnan Joanna Jedrezjczyk på UFC 223. Namajunas är som sagt den nuvarande mästarinnan i damernas stråvikt i UFC, en titel som hon tog från Joanna på UFC 217 i november 2017. Rose var också deltagare i fighting-såpan The Ultimate Fighter, säsong 20 och kom så långt som finalen, vilket hon då förlorade mot Carla Esparza. Idag har hon ett record på 6-2 i UFC.

Ni kan lyssna på hela intervjun med Ariel här ovan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Paul Felder UFC Presskonferens

Paul Felder fick en kollapsad lunga under matchen mot James Vick

Paul Felders är stryktålighet, detta är något vi redan vet. Vi pratar trots allt om personen som lyckades ta sig igenom tre ronder med en bruten arm mot Mike Perry förra året på UFC 226.

I helgen var det dags för Felder att återvända till oktagonen efter skadan och det var nog många som undrade om ringrost eller annat efter så långt matchuppehåll. Han var som bekant matchad i helgens UFC Phoenix mot James Vick, en match som blev ett krig mellan båda herrarna, men som gick till seger för Felder enhälligt domslut. Ringrost verkar det inte finnas och om det nu skulle råka finnas någon enstaka individ som ifrågasätter ”The Irish Dragons” tuffhet så kan de nog sluta nu. Felder fick en revbensskada i tredje ronden och det visade sig på läkarundersökningen efter matchen att skadan även innebar en kollapsad lunga. De som haft en skada i revbenen vet hur det påverkar så väl andning som rörelser och lägg då på att du helt plötslig bara har en lunga kvar att andas med.

Felder’s manager, Brian Butler postade detta på Instagram:

Paul Felder själv svarade med detta på twitter:

Visserligen så har Felder rätt, vi har två lungor, men jag tror nog ändå vi kan komma överens om att mannen är något extra vad gällande stryktålighet. Felder har nu efter fem matcher fyra vinster, varav förlusten var mot Mike Perry, och sammanlagt är han 8-4 i UFC

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Kron_Gracie nävarna upp

Gracie-familjen hyllar Kron Gracie efter segern mot Alex Caceres

Det skrevs lite MMA-historia i Phoenix i helgen när Kron Gracie debuterade i UFC. Kron som är son till den legendariska Rickson Gracie gjorde inte bara debut i världens största MMA-organisation, han dominerade och vann även sin debutmatch mot Alex Caceres på rear-naked choke i första ronden.

Kron var bara 5 år gammal när hans farbror Royce Gracie gick match på UFC 4 och vann mot Keith Hackney. Detta var så långt bak som 1994, långt innan UFC var det UFC vi ser idag. De flesta vet nog historien och Gracie-familjen och deras involvering i skapandet av Ultimate Fighting Championship (Det vi idag kallar UFC). Det var både ett spektakel och en sorts marknadsföring för att marknadsföra Gracie Jiu-Jitsu i USA. Ett sätt att visa att deras kampstil kunde slå alla andra kampstilar. Detta var långt innan vi hade något som kallades MMA och då handlade UFC om stil mot stil. Idag är UFC något helt annat och har tagit en lite annan riktning än Gracie-familjens inledande visioner, men familjens skugga hänger ändå över hela märket.

Kron bar således hela sin familjs rykte på sina axlar när han gick in i oktagonen i söndagsnatt. Det handlade inte bara om att vinna, utan även att vinna med hjälp av jiu-jitsu. 2 minuter senare stod Kron där med händerna i vädret och segern mot Carceres är också något som hans familj prisar via sociala medier. Kron är nu 5-0 i MMA och 1-0 i UFC.

Det här skrev hans familjemedlemmar om segern

Royce Gracie:

“Kron did the perfect fight, showed the jiu-jitsu he trained his entire life, didn’t engage in an exchange of punches and kicks with his opponent, got a clean clinch and after he grabs you, man, it’s over. His jiu-jitsu is way better. If he’s able to keep this jiu-jitsu game, which is where he comes from, he’ll do great in his career.”


Kyra Gracie:

“It was very gratifying to see Kron in the UFC. He’s a fighter that knows how to fight under pressure, I remember the times he competed in jiu-jitsu with the whole crowd over him. His style is beautiful to watch, a finisher, and is very charismatic. He did the ideal game to take the fight to the ground with a simple and effective jiu-jitsu. He’s a gem for the UFC to work with and do good marketing. I root a lot for Kron’s success.”

Neiman Gracie:

“It was a great debut, a perfect fight that ended like his father’s. Couldn’t be better. I see a bright future ahead and root that he brings the belt in a near future, but no hurry.”

Roger Gracie:

“I think Kron had an excellent fight, a spectacular debut. He’s super talented and has everything to do great in the promotion. I think he has a brilliant career ahead of him.”

Rorion Gracie:

“Kron’s victory impresses me, but doesn’t surprise me. His pedigree is the best possible. Just like he did in competitive jiu-jitsu, I believe that the more he listens to his dad’s advice the better will be his chances of success in MMA.”

Robson Gracie Jr.:

“His debut was incredible, couldn’t be better. I’m very happy to see another member of the family, of Brazil, and especially of jiu-jitsu, in the main MMA promotion in the world. Having a Gracie back in the UFC motivates a lot. I believe he has a bright future because he will get more confident after each fight, and I do believe he can fight for the title in the future.”

Rickson Gracie var förstås också stolt över sin son.

En vinst är ett steg på vägen och det blir spännande och se hur långt Kron kan ta sig i UFC. Med tanke på hur matchen gick så kan vi nog räkna med att få se Gracie-sonen i oktagonen relativt snart igen.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Cheick Kongos okarakteristiska utfall: ”I will fuck you up for real”

Den forne UFC men numera Bellator-fightern Cheick Kongo var inte sen med att utmana den nuvarande tung -och lätta-tungviktsmästaren i Bellator, Ryan Bader.

Den annars respektfulle Kongo hade ett par väl valda ord till mannen han hoppas blir sin nästa motståndare, Bader. Under post-fight presskonferensen för Bellator 216 stod en sammanbiten och i viss mån ilsken Kongo och raljerade om sin titelchans.

I had a great performance and I just beat the undefeated (former) champion, Vitaly Minakov. So the question is: Where’s my belt? Somebody used to hold my belt. The belt wasn’t made with heavyweights, but just light heavyweights. So I want to say something clear: Ryan, wherever you are, just come to give me the belt so I can make it easy for you. If not, I will fuck you up.

Frustrerad

I’m just a little bit tired and just frustrated. Today, (Coker) is (saying I’m the No. 1 contender). But four years ago, when I used to perform at the same time, I didn’t get the time so the title needs to be vacant. And Bader, just come, please, or I will fuck you up for real.

Cheick Kongo är en sann MMA-veteran. Han har tävlat på de allra största scenerna i MMA-världen och började sin proffskarriär redan 2001. Under sin 18 år långa MMA-karriär har han bland annat tävlat i UFC mellan åren 2006-2013. Under UFC-fanan hann tungviktaren gå 18 matcher där han vann 11 av dessa varav 6 vinster genom teknisk -eller ren knockout.

Efter att ha förlorat mot Roy Nelson under UFC 159, 2013, blev han släppt av UFC. Senare samma år skulle han skriva kontrakt med UFC-rivalen, Bellator. Han gjorde sin Bellator-debut under deras 102 gala och ställdes mot numera UFC-fighter, Mark Godbeer. Kongo lyckades vinna matchen i rond två genom teknisk knockout. Kongo har nu tävlat sammanlagt 14 gånger under Bellator-fanan och har vunnit 12 av dessa. I dags dato har han vunnit åtta matcher på raken.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy