MMA - 320x320 - SE

Krönika: Anderson Silva – en karriär i spillror

Anderson-Silva-UFC-14

Så var det dags igen – ännu en gång nås vi av nedslående nyheter. På fredagen meddelade UFC att Anderson Silva har flaggats av USADA för potentiell dopingöverträdelse. Överträdelsen härrör från ett test utfört den 26 oktober och Silva stängs av tillfälligt i avvaktan på utredning. En omedelbar konsekvens av det inträffade är att Silva plockas bort från den inplanerade matchen mot Kelvin Gastelum den 25 november. Vad det inträffade därutöver kommer att innebära, vilka konsekvenser det kommer att få för Silva och för hans karriär, är en svårare fråga att besvara. Vi ska göra ett försök men låt oss först blicka bakåt, till 2015.

Historien

Anderson Silva, som nu har hunnit bli 42 år, har som bekant tidigare stängts av för doping. Hans tidigare dopingincident inträffade före UFCs samarbete med USADA, som inleddes den 1 juli 2015. Detta innebar att han kom betydligt lindrigare undan än om det hade inträffat under USADAs “watch”. Om Silva visar sig vara skyldig till den nuvarande dopinganklagelsen kommer dock USADA att beakta hans tidigare dopingavstängning när man beslutar om straff.

Vad var det egentligen som hände förra gången? I samband med Silvas match mot Nick Diaz på UFC 183 i januari 2015 ertappades den forne mästaren med två olika steroider i kroppen. Silva testade positivt för de förbjudna ämnena Drostanolone och Methyl-androstane. Därutöver hade han även använt två läkemedel som, även om de inte är förbjudna, måste informeras till och godkännas av kommissionen. Det hade Silva inte gjort och därför utgjorde även detta överträdelser. De allvarligaste överträdelserna var dock de kopplade till de två anabola steroiderna som påträffades i Silvas prover – vid flera olika provtagningstillfällen dessutom.

Silvas förklaring till hur de förbjudna substanserna hade kunnat komma in i hans kropp var minst sagt suspekt. Han påstod att han under tre månaders tid hade tagit ett preparat för att kunna prestera sexuellt. Preparatet, som ska ha inhandlats i Thailand, fick han från en bekant och det kom i en omärkt blå burk. Det var alltså inte fråga om något läkemedel förskrivet av läkare. Den mystiska substansen i den blå burken visade sig innehålla Drostanolone men hur Silva skulle ha fått i sig den andra steroiden Androstane lyckades han aldrig ens presentera någon förklaring till.

Något som inte uppmärksammades i processen var att två andra fighters på Silvas dåvarande gym, Black House MMA, under sommaren 2014 hade testat positivt för just Drostanolone. Det var ett sammanträffande som media påpekade men som inte fick någon rättslig betydelse.

Silva kom att fällas för dopingöverträdelse och stängdes av från allt tävlande under 12 månader. Han fick även betala böter på totalt $380,000. Böterna motsvarade hans vinstbonus från matchen mot Diaz, samt 30 % av hans lön. Han fick alltså behålla 70 % av sin matchlön – vilket i sig får ses som anmärkningsvärt. Silvas avstängning gällde retroaktivt från den 31 januari, datumet för matchen mot Nick Diaz och 12 månader framåt.

Den 27 februari 2016 var han tillbaka i oktagonen. Den nyss dopingavstängde Silva hade belönats av UFC med att få gå huvudmatch på Fight Night 84 i London mot hemmasonen Michael Bisping. Den frispråkige britten passade inför fighten på att offentligt kritisera fuskaren Silva för dennes dopinganvändning. Varken Silva själv eller UFC var sugna på att över huvud taget kommentera dopingavstängningen i samband med återkomsten. Om något fick man intryck av att UFC gärna hade velat, men inte kunde, säga till Bisping att sluta belysa ämnet.

Nutid

När man talar om dopingöverträdelser rörande en 42-årig fighter är det kanske inte främst framtiden man bör fokusera på. Åtminstone inte när fightern ifråga heter Anderson Silva och är en av de mest framgångsrika mma-utövarna genom alla tider. Snarare bör man fokusera på vad ytterligare en dopingdom betyder för det arv han lämnar efter sig. Vi kan nog konstatera att Silva inte har någon framtid inom mma. Även en avstängning på 2 år – vilket det sannolikt kommer att bli – är i praktiken detsamma som en livstidsavstängning för 42-åringen.

Silvas arv fick sig onekligen en törn av hans dopingavstängning. Fans och media ifrågasatte, helt rätteligen, hans tidigare bedrifter inom sporten. Man undrade till hur stor del hans fantastiska prestationer i buren berodde på honom själv och hur stor del som berodde på otillåtna hjälpmedel. På det hela taget kom han ändå relativt lindrigt undan. Tiden gick och efter hand var förvånansvärt många benägna att förlåta den gamle mästaren för vad som av flertalet sågs som ett misstag – eller åtminstone ett ogenomtänkt beslut. Man hänvisade bl.a till den svåra skada han ådrog sig mot Chris Weidman och menade att det trots allt var begripligt att något sådant kan grumla omdömet även hos en man av hans kaliber. Andra menade att “alla ändå var dopade”, före det att USADA kom in i bilden och att det därför inte var någon stor sak. Det stämmer naturligtvis inte att “alla” skulle ha varit dopade, men visst var det betydligt vanligare då än vad det är idag.

Synen på doping har kommit att förändras på senare tid. Den tidigare stundtals förlåtande attityden gentemot dopinganvändare, från såväl kommissioner som fans, har idag ersatts av en betydligt hårdare hållning. Mycket tack vare USADAs intåg och att frågan har kommit upp på dagordningen har den generella attityden mot doping skärpts. Detta talar för att Anderson Silva, om han döms, har gått sin sista match i UFC. Det talar även för att hans arv som fighter för alltid kommer att vara starkt ifrågasatt. Ett arv som om det inte vore för doping skulle vara ett av de främsta mma-världen någonsin upplevt. Med ytterligare en dopingdom kommer Anderson Silva rätteligen att ses som en fighter ovärdig GOAT-diskussioner. Han kommer kanske inte att falla i glömska, men han kommer förhoppningsvis inte längre att omtalas tillsammans med namn som Georges St-Pierre, Demetrius Johnson och Ronda Rousey.

Man kan vidare fundera på vad detta innebär för synen på mma i stort. På relativt kort tid har två av sportens allra största stjärnor, Jon Jones och Anderson Silva, fastnat i dopingkontroller. Vi talar om två fighters som sågs som några av de främsta utövarna genom alla tider – mma:s motsvarighet till Muhammad Ali och Sugar Ray Robinson – som för andra gången påkommits med förbjudna substanser i sina kroppar. Både Silva och Jones kommer med stor sannolikhet att stängas av på nytt och i och med detta dra sina namn, och även sporten, i smutsen.

Må mma-världen ha integritet nog att utdela straff som står i proportion till vad dessa två har ställt till med.

_______________________

Text: Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • Ric _Ohet

  Väl skrivet Pimura (obs ingen felskrivning, utan den som skriver ska tackas, och jag tackar) Fattar bara inte varför man vill vara anonym om man skriver så bra ^_^

  • Ric _Ohet

   Så nu ser jag ut som en pundare..

   Jaser har så klart ändrat vem som var författare till detta, UTAN att skriva att de ändrat!

   • Jaser Davari

    Det var inte meningen … när jag lägger upp artiklar kommer de under mitt namn om jag inte byter de manuellt, vilket jag brukar ofta glömma. Dock så står det ju alltid ”Text: Kimuraredaktionen” i slutet av texterna.

    • Realhastalamuerte

     Enkel funktion att ändra på i ett WordPress-tema.

     På ditt svar låter det dessutom som att du inte delar med dig av inloggningskoderna till övriga skribenter. Man kan ha ett inlogg med begränsade funktioner också. Bling bling.

 • Gunnar Gråskägg

  Bra analys av tragisk situation. I takt med att fuskarna åker fast blir det rättvisare och ärligare sport.

 • Erik

  Välskriven krönika men jag håller inte med. För mig kommer Silva alltid att vara GOAT, dopad eller ej. Hans extrema fighting-iq, precision, timing, hans speciella rörelsemönster, förmåga att läsa motståndaren o.s.v. kan man inte dopa sig till. Visst presterar man bättre med doping, men huruvida han och alla andra var dopade back in the day kommer vi aldrig få reda på så det är liksom ingen idé att ens spekulera i. Det är bara att buga och tacka för showen under dessa år som varit, och beklaga att han tog dumma beslut i slutet av sin karriär. Såna som Silva växer inte på träd, vi kan skratta oss lyckliga som fick uppleva honom.

  • Ric _Ohet

   Det är precis det man kan OM man tillhör samma skara atleter man tabbas med. Är man i Färjestadens Bågskytteklubb, kommer man tillhöra toppen OM man dopar sig. Likväl dopar man sig inom UFC, kommer man så klart tillhöra toppen. Jag tror du sett vad jag skrivit i andra trådar, så ska inte upprepa mej om det men – DOPING gör skillnad.

   A Silva är en av de bästa någonsin i UFC och det håller jag med om, men han kan inte längre vara berättigad någon titel – Bara att han var en av de bästa vi såg!

   Jag kommer inte dissa vad han gjort, hur han gjort detta i UFC men han kommer ALDRIG ha en status längre som best of the beast (best?)

   • Erik

    Alltså doping höjer så klart prestationsförmågan, men kom igen, det är bara EN del. Tror inte jag skulle komma till UFC hur mycket jag än dopade mig. Min poäng är att hans talang och förmågor i buren har ganska lite med doping att göra, även om det såklart hjälper. Men det är OK att inte hålla med :-)

    • Ric _Ohet

     Som jag sa, jag är helt övertygad om att doping ger fördelar. Silva har åkt dit 2ggr nu, hans talang i UFC är över. Doping ger i de högsta sammanhang det lilla övertaget för att vinna, som behövs – Kolla Therese Johaug – hon vann ALLT, kolla Martin Sundby, han vann ALLT.

     ÄR man dopad är det ALLT (beroende på vilken nivå man är på från början.

     A Silva har varit den bästa som funnits, i toppen av MMA- historia, han spetsade bara det lilla sista med steroider för att kunna vara GOAT.

     Han är säkert topp 5 i UFC men med 2 domar över sig, kan han inte ses mer som en av de bästa inom UFC punkt. Han förtjänar inget bälte inom UFC iallafall men han är en av de främsta entertainments – helt klart

    • Stefan

     Ser du inte den logiska luckan i ditt resonemang? ”Har ganska lite med doping att göra” Om det nu är så lite hjälp, varför ens dopa sig? Helst efter Usada? Ta till exempel Overeem, Vitor, Hendricks(ej bevisad) påstår du att du inte ser nån skillnad och att doping ger lite effekt? Folk i alla sporter har alltid dopat sig och kommer fortsätta göra det just för att det ger en ENORM fördel.

     • Erik

      Jag menar att i just Silvas fall ger det förhållandevis liten effekt (om än betydande), eftersom hans talanger och förmågor inte främst handlar om det fysiska. Det är skillnad på t.ex. Lance Armstrong där det nästan bara handlar om det fysiska. Sen är det klart att det har stor betydelse även för Silva, kanske han hade varit topp 10 utan doping men det kommer vi aldrig få veta.

     • Ric _Ohet

      Du sa det själv – ALLT handlar igentligen om Lance Armstrong. Han var oövervinerlig, aldrig påkommen, men samma doping gör STOR skillnad i UFC, OM man är så bra så man tillhör den lilla skaran UFC fighters från början. (min tanke – och min idol) Varför Är velasquez inte så aktiv längre efter usadas intåg?

      Jag sa det förrut – doping handlar om att bygga upp sin kropp igen – det är huvud ingrediensen.

      Allt annat handlar bara om HUR man får mer tid till att bygga upp sin talang Ingen och Ingen

     • Stefan

      Fast för att få hans teknik krävs mer än talang, det krävs tusentals timmar av träning. Och att drilla teknik, slå mitts och sparras är fysiska aktiviteter som kräver bra fysik något doping underlättar. Medans kroppen värker och är skadad hos rena fighters så mår Silva bra och kan få in fler timmar i träningslokalen = han blir the Goat. Så i mina ögon är det nästan mer fusk. Liksom du har fått gåvorna, fighter iq, rörlighet och en sjuk jävla timing osv osv och så fuskar du och lägger till alla fördelar som doping ger. Jämfört med en fighter som inte har dom talangerna utan ”bara” blir starkare, tåligare, bättre kondis osv.

      Tänk till exempel en som BJ Penn som hade samma talang och superbra teknik. Tänk då om du plussar på bättre kondition, uthållighet, starkare och tåligare kropp, bättre haka, mindre skador, superbra kondition trots dålig kost och festande. En BJ som inte hade gasat mot GSP, Fitch, Hughes osv. Troligtvis hade han varit obesegrad och absolut inte haft 16-10 som är hans record idag. Så för en sista gång doping gör en ENORM skillnad, jobbigt när det drabbar fighters man gillar men att påstå att det inte ger något eller bara en liten skillnad är BS.

      Men för att citera Diaz ”everyone is on steroids” så Silva har troligtvis knappt mött någon ren så han är fortfarande en legend.

     • Erik

      Vi VET ju inte om han var dopad back then. Sannolikheten är ju lika stor att alla andra också var det, som du säger. Kalla mig naiv men jag tror att ett benbrott och 40+ gör en mer benägen att dopa sig än när man är 30 och mästare.
      Tack för utläggningen dock, hade nog inte riktigt tänkt på de aspekterna vad gäller doping.

     • Lynx

      Fast så sa folk om Vitor också. Att juicen inte gjorde hans snurrsparkar från helvetet etc., och att det var hans egna förmåga. Vad hände sen med hans förmåga?

      Jag förstår dock vad du försöker komma fram till, att det krävs en grundtalang. Men om flera personer besitter ungefär samma talang (läs: ufc’s roster) så blir det så klart en enorm fördel.

  • Styrbjörn

   För mig är han borta ur sådana diskussioner för evigt. Jag vet att han är din idol och det respekterar jag. Men vad jag inte kan respektera, och måste erkänna att jag själv känner en viss avsmak just för det känns som att folk inte fokuserar på hur mycket han har tabbat sig. För mig var det illa nog med 1 gång, men nu? Det övergår mitt förstånd hur folk kan kalla honom GOAT. Som jag har skrivit så många gånger förut om olika saker: Någon jävla måtta får det vara.

   Om vi tar DJ t.ex, det är ingen hemlighet att jag är ett fan. Han är en av mina top 5 fighters. Och han besitter likt Silva ett stort iq och grymma skickligheter som inte kan kopplas till doping. Men om han blev poppad skulle jag aldrig mer nämna hans namn i GOAT-diskussioner. Jag skulle fortfarande klassa mig som ett fan och skulle kolla hans matcher men han hade sjunkit i min bok och aldrig kunna vara GOAT för mig. Helt enkelt för det sätter tvivel kring hans ”arv”.

   • Erik

    Det är otroligt dumt, korkat och jag vet inte vad att åka fast för doping inte EN utan TVÅ gånger. Men han har tävlat så otroligt länge innan 2015. Fram till första fighten mot Weidman var han fullständigt ostoppbar. Inte ens de i LHW hade någon chans. Hur många ställer sig frivilligt med ryggen mot buren och händerna nere mot Chael Sonnen (som f.ö. erkänt att han dopat sig), och bara litar på sin reaktionsförmåga? Jag säger inte att jag förlåter honom för det som hänt sedan dess, men det han gjort innan överskuggar liksom allt annat. För mig hade han gärna fått gå i pension efter första förlusten mot Weidman, framför allt efter andra, vilket jag också trodde han skulle göra.

    • Calle

     Är ni inte lite väl romantiserande kring Silvas karriär nu? Det var ju en ständig diskussion kring hur extremt tunn mellanvikten var på Silvas tid. Han slog idel cans och när han väl gick upp en viktklass så var det mot en Forrest respektive Bonnar som sedan länge hade haft sina bättre dagar.

     • Erik

      Låt mig romantisera och ha min idol på sin piedestal i fred, jag behöver det ;-)

     • Ric _Ohet

      Okey´rå Men för att vara helt nöjd behöver jag en tanke från T.V.S oxå ^^

     • Erik

      T. V. S?

     • the_immortal

      Blev tvungen att kolla sherdog ocg du har rätt. De va många cans. Sen va de även roidad Belfort, Hendo, Okami Franklin och Sonnen.

     • Coyote

      Men även Thales Leites, Patrick Cote, Travis Lutter, James Irving

     • the_immortal

      Ja de va både cans och några bra fighters. Du har rätt att många nu långt efter glömmer bort namnen o ser Silvas prestation som lite större än den ansågs back then.

     • Olof Eriksson

      Riktigt vassa fighters…. not!

     • Erik

      Inget fel på Cote, han har väl varit i toppskiktet rätt länge.

     • Erik

      Glöm inte Rich Franklin två gånger.

     • the_immortal

      Stämmer.

 • Coyote

  Bort med Anderson, givetvis utesluten ur alla GOAT-diskussioner och mest sannolikt har han varit dopad hela tiden. Dock finns det en poäng i att säkerligen har de flesta av hans motståndare varit dopade också. Dock tror jag inte GSP eller DJ roidar, så håller dem högre

  • Ric _Ohet

   Ett rätt gör inte att två fel blir borttrollade?

   • Coyote

    Jag håller med dig

  • the_immortal

   Håller med att många på Silvas tid nog va dopade. Men några va inte de och dom förlorade nog på de. Som tex Bisping va nog inte dopad. Inte Mousasi heller. De är vad jag tror.

   Men Silva har sabbat sitt rykte permanent.

   • Coyote

    Precis, Bisping var ju någon som verkligen frodades efter USADAs intrång, kul för honom.. Måste ha känts så jävla tråkigt att möta fighters som var dopade till gälarna hela tiden.
    Det är just grejen att det troligen var de som inte var dopade alls som gör att det är en big deal för mig… Allt eller inget, IMO!

 • Krille Krokodil

  Doping gör jävligt stor skillnad, annars skulle de inte ta det. Kolla på t ex Vitor, Lawlor, Hendricks och RDA. De två största stjärnorna i Silva och Jones är nu two time loosers. MMA framstår nog som en väldigt oseriös sport i många ögon nu.

 • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

  Precis som Bas Rutten så var Anderson Silva ostoppbar på sin tid. Det sättet han fightades på visade discipliner som fick fansen att dra paralleller till Bruce Lee eller superhjältar och aliens. Det är lätt att kalla det för ”hype” och ”nostalgi”, och att folk kallar hans karriär för segrar mot ”cans” är en sur omskrivning. Under den tiden han var störst, så var han lika stor som de största idag. Han besegrade alla som ställde sig i hans väg och det var han som var riktmärket och idolen inte bara för de som tittade på MMA, utan för alla fighters (till och med Chael Sonnen).

  Att förstå varför Anderson var så bra kräver dock att man inte bara tittar på hans meriter, utan hans utstrålning, rörelser, taktik och fight-IQ. Med en bakgrund från Chute Boxe och Black House men med kroppsrörelser som kom från Capoeira och dans så hade Anderson en kroppskontroll som var närmast legendarisk. En förmåga som var odisputabel.

  Orsaken till att jag skriver i dåtidform är för att Silva fortfarande har åstadkommit och varit allt detta, men samtidigt att den tiden är över. Hans fight record på 33-4 som stod 2012 kan ingen få ogjord, hur mycket de än skitsnackar. Hans karriär sedan detta däremot är sotsvart smolk i bägaren. Problemet med Anderson är liknande problem som vi sett från ”Bones” och ”McGregor”. Han var ostoppbar, och alla runtomkring honom behandlade honom som en gud. Därför drog han på sig divalater och gjorde sig till en förbannad fåntratt. Han tog sina förmågor för givet och när han blev knäckt mentalt, och nedtagen på jorden i buren så slogs hans självbild till spillror till den grad att det snarare handlar om mänsklighetens tragedi.

  Är det synd om honom? Nej. Han har gjort alla dessa val, och precis som alla människor så bär han ansvaret för sina beslut. Han har valt att fuska, han har valt att få en hel nation att skämmas, utsatt sin familj för det. Tidigare hade jag Anderson Silva som ouppnåelig idol inom MMA. Jag förlät hans divalater, till och med hans första dopingfall – alla felar en gång. Men att inte lära sig efter första misstaget är samma sorts svarta hål som ”Bones” föll i, och därmed föll min respekt i och med detta.

  Han symboliserar fortfarande något ouppnåeligt inom MMA, och det han åstadkom kan ingen ta ifrån honom. Däremot stämmer det gamla talesättet, att de största faller tyngst. Jag ser, precis som i fallet ”Bones” ingen återkomst efter detta fall. Och till skillnad från när andra av mina idoler fightas (BJ Penn exempelvis) så OM han skulle göra det, så kommer jag inte att titta på matchen och längta tillbaka till storhetstiden.

  Tragiskt. Men samtidigt en skildring av mänskligheten och en läxa.

  • the_immortal

   Intressant läsning.
   Det är ändå upp till var och rn att värdera det Silva gjorde i buren. Visst var han en grym fighter men några av hans motståndare var medelmåttor. Större djup oc bredd i mellanvikt idag.
   Lägg till två dopingfall som gör att vi inte kan veta om han var ren tidigare i karriären. Tyvärr. Går inte lita på honom. Då är man diskvalificerad från GOAT-diskussion.

   Inom friidrott så bemöts en dopingdömd idrottare helt annorlunda efter avstängning. Deras tidigare prestationer ifrågasätts. Rekord stryks. Medaljer lämnas tillbaks. Publiken buar ut dom.

   Det är rätta takter!

   • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

    Det är lätt att kalla Vitor Belfort, Rich Franklin, Dan Henderson, Jeremy Horn och så vidare för ”medelmåttor”. De kommer nog att säga att Luke Rockhold, Yoel Romero, Michael Bisping med flera är ”medelmåttor” också om tio år. Att dela ut den sortens epitet för att diskvalificera fighters är väldigt lätt. De var de bästa i världen, topp tio, när Anderson mötte dem.

    Ungefär som att säga att Gunde Svan och Ingemar Stenmark var dåliga, för de mötte aldrig dagens skidåkare.

    Eller att Pelé och Maradona var dåliga fotbollsspelare för de stod aldrig på en fotbollsplan tillsammans med Ronaldo och Messi.

    Däremot håller jag med dig om att det diskvalificerar honom från GET-posten. Han var den främste för sin tid. Dock.

    • the_immortal

     Jag var otydlig. Menar inte att Vitor Belfort, Rich Franklin, Dan Henderson, var medelmåttor. Men några av de andra var det. Travis Lutter, Okami, Cote, Stephan Bonner, tex.

     Medelmåttor kanske var att ta i men de var inte världsklass elite of the elite.

     Silva var en grym mästare men han ska ju värderas basera på vilka de va han faktiskt slog.

     • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

      Jon ”Bones” Jones, som före dopingskandalerna i de flestas ögon var ”geten” har slagit Bonnar, Brandon Vera och Chael Sonnen. Men han har också slagit Cormier och Vitor Belfort. Cormier är 2017-varianten av Dan Henderson (minus H-bomb) och Vitor är samma, eller en mindre dopad variant av den Anderson slog.

      Invalideras alla vinster mot toppskiktet av att man också slagit sämre motståndare längs vägen? Tycker att ditt resonemang är rätt märkligt. Anderson slog alla i sin viktklass, undvek inga fighters, utan slog de flesta som han hade svagheter emot två gånger. Men precis som ”Bones” så försvinner han ur GOAT-räkningarna eftersom … dubbla dopingskandaler.

     • the_immortal

      Har jag påstått att:

      ”Invalideras alla vinster mot toppskiktet av att man också slagit sämre motståndare längs vägen?”

      Nej. Så varför då påstå detta. Rimligt?

      Läs detta igen så är du bussig.

      ”Det är ändå upp till var och rn att värdera det Silva gjorde i buren. Visst var han en grym fighter men några av hans motståndare var medelmåttor. Större djup oc bredd i mellanvikt idag.”

      Vi bryter ut några formuleringar

      ”upp till var och en att värdera”

      ”visst var hannen grym fighter”

      ”några (inte alla utan några) av hans motståndare var medelmåttor”

      ”större djup och bredd i mellanvikt idag”

      Tillägg:

      ”Lägg till två dopingfall…//…då är man diskvalificerad från GOAT-diskussion.”

      Kontroversiellt?

      Märkligt resonemang? – Ja, det står dig givetvis fritt att tycka det. Om du hade grundat din ståndpunkt på vad jag faktiskt sagt, inte vad du läser in, så hade den haft mer tyngd. Men åsikten är fri.

      Vi släpper det.

     • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

      När det gäller ditt argument MOT Anderson så tog du upp att han slagit fighters som INTE var i toppskiktet. Majoriteten av hans titelmatcher var mot de främsta i världen i hans viktklass då. Men givetvis slog han sämre fighters när han klättrade dit.

      Att ”några av hans motståndare var medelmåttor”… killen har gått över hundra fights, varav runt 40 på professionell nivå, att påstå att några var medelmåttor är att säga det uppenbara. Att däremot säga att under den tiden han regerade, att det fanns någon som överhuvudtaget kunde utmana honom som han inte mötte, är felaktigt. Han var bäst, punkt slut. Det är inget man ”tycker” om.

      Däremot är han en pajas, hans respektlösa sätt i buren mot Maia i Abu Dhabi, och hans fjanterier med låtsasdisciplinen Aikido (med den ännu större fjanten, och tillika kalkonskådisen Steven Seagal) är ju rena farsen. ”Is normal” driver ju halva MMA-världen med av en orsak. Andersons divalater tillsammans med hans dopingskandaler gör honom till en icke-GOAT. Men hur du än jiddrar så har du hundra procent fel om du inte räknar honom bland de bästa fighters i världen i MMA-historia.

     • the_immortal

      Du har ballat ur och resonerar om saker jag aldrig påstått.

      Vi snackar uppenbarligen förbi varandra. Det är den respektfulla tolkningen.

      Vi lägger ned nu.

  • Ric _Ohet

   Jag tänker inte ge mej in i någon debbat. Men nu har 2 av dina stora/största ”favoriter” tynat bort. Bones pfhh. Silva har endå lite ”umpg” kvar, 42 år ung. pghh Men bägge dopade, vad säger det om dej själv? Att du är naiv? Tja kanske när det gäller visa fighters ÄR du naiv, tror du Ruttern var clean?

   Du säger att din enda kvarvarande är Rutten, men du ger inte ens Fedor en chans?? Jag vet att du inte kan ge Fedor en chans pga allt du sagt innan, men av de som inte ”slagits” mot någon viktig i någon viktig organisation, gjorde iallafall Fedor det i den största organisation medans Rutten bara gjorde det i de mindre, håller du med om det?

   • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

    Pro wrestling är fortfarande större än MMA, betyder det att fighters där är bättre än de i Bellator och UFC? Fedor fightades i Pride, en organisation som var notorisk för sina ”shows”, kontrollerad av Yakuzan – där de uttryckligen inte testade för steroider och där fighters som Coleman och ”Rampage” fick mer betalt om de förlorade spektakulärt än om de vann.

    Rutten var definitivt clean.

    Hur gick det för Fedor när han hamnade i en organisation som inte fixade matcherna och när hans promotors och managers byggde upp hans varumärke? De två organisationer som INTE har den sortens rykte är Strikeforce och Bellator, i vilka Fedor har ett kombinerat record av 1-4. Men det kan faktiskt vara en tillfällighet.

    Hursomhelst. Fedor Emelianenko är en utmärkt fighter och definitivt en av MMA-historiens skickligare fighters, men har aldrig riktigt varit en favorit. Han har haft många underhållande matcher, och visat stor förmåga med sin Sambo.

    • Lynx

     Haha ”Rutten var definitivt clean”. Vad fan baserar du det på? Jag är ganska säker på att det är svårare att hitta någon som är ”clean” än någon som är dopad under den tidseran då det var lite vilda västern.

     • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

      Jag baserar det på Bas Ruttens trovärdighet som person och på att ha sett alla hans matcher, intervjuer och instruktionsvideor. Samt de flesta program där han pratar om dopning. Har du något som säger emot det, så fram med det.

 • Realhastalamuerte

  Snacka inte skit om Silva. Mannen är kung bre.

Fler Kimura rekommenderar: