Krönika: Anderson Silva – en karriär i spillror

Så var det dags igen – ännu en gång nås vi av nedslående nyheter. På fredagen meddelade UFC att Anderson Silva har flaggats av USADA för potentiell dopingöverträdelse. Överträdelsen härrör från ett test utfört den 26 oktober och Silva stängs av tillfälligt i avvaktan på utredning. En omedelbar konsekvens av det inträffade är att Silva plockas bort från den inplanerade matchen mot Kelvin Gastelum den 25 november. Vad det inträffade därutöver kommer att innebära, vilka konsekvenser det kommer att få för Silva och för hans karriär, är en svårare fråga att besvara. Vi ska göra ett försök men låt oss först blicka bakåt, till 2015.

Historien

Anderson Silva, som nu har hunnit bli 42 år, har som bekant tidigare stängts av för doping. Hans tidigare dopingincident inträffade före UFCs samarbete med USADA, som inleddes den 1 juli 2015. Detta innebar att han kom betydligt lindrigare undan än om det hade inträffat under USADAs “watch”. Om Silva visar sig vara skyldig till den nuvarande dopinganklagelsen kommer dock USADA att beakta hans tidigare dopingavstängning när man beslutar om straff.

Vad var det egentligen som hände förra gången? I samband med Silvas match mot Nick Diaz på UFC 183 i januari 2015 ertappades den forne mästaren med två olika steroider i kroppen. Silva testade positivt för de förbjudna ämnena Drostanolone och Methyl-androstane. Därutöver hade han även använt två läkemedel som, även om de inte är förbjudna, måste informeras till och godkännas av kommissionen. Det hade Silva inte gjort och därför utgjorde även detta överträdelser. De allvarligaste överträdelserna var dock de kopplade till de två anabola steroiderna som påträffades i Silvas prover – vid flera olika provtagningstillfällen dessutom.

Silvas förklaring till hur de förbjudna substanserna hade kunnat komma in i hans kropp var minst sagt suspekt. Han påstod att han under tre månaders tid hade tagit ett preparat för att kunna prestera sexuellt. Preparatet, som ska ha inhandlats i Thailand, fick han från en bekant och det kom i en omärkt blå burk. Det var alltså inte fråga om något läkemedel förskrivet av läkare. Den mystiska substansen i den blå burken visade sig innehålla Drostanolone men hur Silva skulle ha fått i sig den andra steroiden Androstane lyckades han aldrig ens presentera någon förklaring till.

Något som inte uppmärksammades i processen var att två andra fighters på Silvas dåvarande gym, Black House MMA, under sommaren 2014 hade testat positivt för just Drostanolone. Det var ett sammanträffande som media påpekade men som inte fick någon rättslig betydelse.

Silva kom att fällas för dopingöverträdelse och stängdes av från allt tävlande under 12 månader. Han fick även betala böter på totalt $380,000. Böterna motsvarade hans vinstbonus från matchen mot Diaz, samt 30 % av hans lön. Han fick alltså behålla 70 % av sin matchlön – vilket i sig får ses som anmärkningsvärt. Silvas avstängning gällde retroaktivt från den 31 januari, datumet för matchen mot Nick Diaz och 12 månader framåt.

Den 27 februari 2016 var han tillbaka i oktagonen. Den nyss dopingavstängde Silva hade belönats av UFC med att få gå huvudmatch på Fight Night 84 i London mot hemmasonen Michael Bisping. Den frispråkige britten passade inför fighten på att offentligt kritisera fuskaren Silva för dennes dopinganvändning. Varken Silva själv eller UFC var sugna på att över huvud taget kommentera dopingavstängningen i samband med återkomsten. Om något fick man intryck av att UFC gärna hade velat, men inte kunde, säga till Bisping att sluta belysa ämnet.

Nutid

När man talar om dopingöverträdelser rörande en 42-årig fighter är det kanske inte främst framtiden man bör fokusera på. Åtminstone inte när fightern ifråga heter Anderson Silva och är en av de mest framgångsrika mma-utövarna genom alla tider. Snarare bör man fokusera på vad ytterligare en dopingdom betyder för det arv han lämnar efter sig. Vi kan nog konstatera att Silva inte har någon framtid inom mma. Även en avstängning på 2 år – vilket det sannolikt kommer att bli – är i praktiken detsamma som en livstidsavstängning för 42-åringen.

Silvas arv fick sig onekligen en törn av hans dopingavstängning. Fans och media ifrågasatte, helt rätteligen, hans tidigare bedrifter inom sporten. Man undrade till hur stor del hans fantastiska prestationer i buren berodde på honom själv och hur stor del som berodde på otillåtna hjälpmedel. På det hela taget kom han ändå relativt lindrigt undan. Tiden gick och efter hand var förvånansvärt många benägna att förlåta den gamle mästaren för vad som av flertalet sågs som ett misstag – eller åtminstone ett ogenomtänkt beslut. Man hänvisade bl.a till den svåra skada han ådrog sig mot Chris Weidman och menade att det trots allt var begripligt att något sådant kan grumla omdömet även hos en man av hans kaliber. Andra menade att “alla ändå var dopade”, före det att USADA kom in i bilden och att det därför inte var någon stor sak. Det stämmer naturligtvis inte att “alla” skulle ha varit dopade, men visst var det betydligt vanligare då än vad det är idag.

Synen på doping har kommit att förändras på senare tid. Den tidigare stundtals förlåtande attityden gentemot dopinganvändare, från såväl kommissioner som fans, har idag ersatts av en betydligt hårdare hållning. Mycket tack vare USADAs intåg och att frågan har kommit upp på dagordningen har den generella attityden mot doping skärpts. Detta talar för att Anderson Silva, om han döms, har gått sin sista match i UFC. Det talar även för att hans arv som fighter för alltid kommer att vara starkt ifrågasatt. Ett arv som om det inte vore för doping skulle vara ett av de främsta mma-världen någonsin upplevt. Med ytterligare en dopingdom kommer Anderson Silva rätteligen att ses som en fighter ovärdig GOAT-diskussioner. Han kommer kanske inte att falla i glömska, men han kommer förhoppningsvis inte längre att omtalas tillsammans med namn som Georges St-Pierre, Demetrius Johnson och Ronda Rousey.

Man kan vidare fundera på vad detta innebär för synen på mma i stort. På relativt kort tid har två av sportens allra största stjärnor, Jon Jones och Anderson Silva, fastnat i dopingkontroller. Vi talar om två fighters som sågs som några av de främsta utövarna genom alla tider – mma:s motsvarighet till Muhammad Ali och Sugar Ray Robinson – som för andra gången påkommits med förbjudna substanser i sina kroppar. Både Silva och Jones kommer med stor sannolikhet att stängas av på nytt och i och med detta dra sina namn, och även sporten, i smutsen.

Må mma-världen ha integritet nog att utdela straff som står i proportion till vad dessa två har ställt till med.

_______________________

Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
”Big” John McCarthy säger att Ricky Simon var den rätta vinnaren i den kontroversiella matchen mot Merab Dvalishili

Det är verkligen inte lätt att vara domare i MMA. Under helgens match mellan bantamviktarna Ricky Simon och Merab Dvalishvili uppstod en minst sagt märklig situation. I slutet av den sista ronden gick Dvalishvili på en nedtagning som Simon försvarade genom att attackera med en giljotin. I samband med nedtagningen lyckades georgiern olyckligt nog knocka sig själv. När han vaknade upp igen fann han sig själv fast i en giljotin. Med cirka 50 sekunder kvar av matchen, och Dvalishvili i ledning på poäng, beslutade sig Serra-Longo-fightern för att försöka härda ut och vänta ut tiden då han inte ville riskera att giljotinen sjunk in djupare vid ett eventuellt försök att komma loss. Och som han kämpade! Det var smärtsamt att se hur Dvalishvili krampaktigt sprattlade med benen i något som mest liknade en dödskamp samtidigt som hans ansikte blev likblekt i takt med att blodtillförseln till huvudet stryptes. Samtidigt som slutsignalen ljöd såg Dvalishvili ut att svimma av, men han vaknade dock snabbt upp igen när han blev tilltalad. Efter en stunds förvirring tilldelades Simon segern via TKO.

Det var många som kritiserade domslutet efter matchen. Nu rycker dock före detta UFC-domaren ”Big” John McCarthy ut till försvar för Liam Kerrigan som var ansvarig för det omdiskuterade domslutet. McCarthy anser att Ricky Simon är den rättmätiga vinnaren, men att han inte borde vunnit på TKO.

Dvalishvili medverkade i veckans MMA-Hour där han berättade att han pratat med UFC:s matchmaker, Sean Shelby, efter matchen och att han lovat Dvalishvili en rematch mot Ricky Simon. Om det stämmer återstår att se.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kevin Lee tror inte Tony Ferguson någonsin kommer vara densamma efter knäskadan

Tony Ferguson var tvungen att dra sig ur titelmatchen mot Khabib Nurmagomedov på UFC 223 på grund av en knäskada. Han har nu opererat knät och i en uppdatering på Instagram visar han upp en bild på ärret och hälsar sina fans att han kämpar för att snart vara tillbaka i Oktagonen.

Fergusons tidigare motståndare, Kevin Lee, tror dock inte att ”El Cucuy” någonsin kommer att vara densamma efter sin knäskada. Så här sa han i en intervju med Joe Rogan i måndags.

I feel bad for the guy, I really do. I don’t think he’ll ever be the same coming off that one. That’s huge, especially at 34 (years old), to try and come back off that. And it kind of sucks for me, too, because I think I fought the best Tony Ferguson that you’re gonna see, period, really.

Ferguson anses av många vara en av de fighters som ligger närmast en titelfight mot mästaren Nurmagomedov. Lee tror dock att knäskadan kan komma att bli ett mentalt hinder för Ferguson i framtiden.

He’ll come back and he’ll still beat great guys. He’s still gonna do very good. But I don’t think he’ll be the same. I think the body can come back, it’s just I don’t know if his mind will let him be as free (because) that was one of Tony’s biggest assets. He just does whatever the f—k he wants, and now, when he gets back in there, is he gonna be thinking about his knee? Even if that’s at the back of your mind, it’s limited to that type of style that he likes to fight.

Lee besegrade senast Edson Barboza via TKO i 5:e ronden på UFC Fight Night i Atlantic City.

 

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
KimuraSvepet: Avsnitt 4 – Gustafsson vs. Cormier på stridsstigen

Missa inte de hetaste nyheterna som skett i MMA-världen! Vi presenterar KimuraSvepet – avsnitt 4, och veckans program är fullspäckat!

Vi tar upp Alexander Gustafssons nya kontrakt och ‘beef’ med den lätta-tungviktsmästaren Daniel Cormier, David Teymurs märkliga matchning, veckans kommentar och veckans clickbait med Vickan som ser ut att inte ha det så skönt!

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Ilir Latifi och Glover Teixeira möts på UFC Hamburg – brasilianska medier bekräftar

Under gårdagen kunde Kimura.se exklusivt rapportera att svenske Ilir Latifi kommer att möta brassen Glover Teixeira under sommaren. Idag bekräftade den brasilianska nyhetssidan Combate Kimuras uppgifter, samtidigt som de skriver att enligt deras källor kommer att äga rum på UFC Hamburg.

Latifi (14-5, 1 NC) har en vinstsvit på två matcher, där den senaste var en KO-vinst i första ronden mot Ovince St Preux. Den 34-årige Allstars-fightern har tävlat i organisationen sedan april 2013 och vunnit sju av sina tio matcher i Oktagonen, där fem av vinsterna har varit via avslut.

Teixeira (27-6) gick sin senaste match i december förra året där han besegrade Misha Cirkunov via TKO i den första ronden. Dessförinnan hade den 38-årige brassen förlorat mot svenske Alexander Gustafsson via knockout i den femte ronden på UFC:s femte gala i Sverige.

UFC Hamburg äger rum den 22:a juli och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir x Shogun
Lätt tungvikt: Glover Teixeira x Ilir Latifi
Mellanvikt: Vitor Miranda x Abu Azaitar
Tungvikt: Justin Ledet x Aleks Rakic
Tungvikt: Darko Stosic x Jeremy Kimball
Lättvikt: Marc Diakiese x Nasrat Haqparast

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC-kommentator Joe Rogan om Conor McGregor: ”Irländaren har gjort sin sista match i New york”

UFC-kommentator Joe Rogan är inte rädd för att säga vad han tycker och tänker, även om det handlar om UFCs största stjärna och forna lättviktsmästare, Conor McGregor.

I hans berömda podcast, ‘The Joe Rogan Experience’, säger UFC-kommentatorn att det är ytterst svårt att straffa stjärnan på grund av all inkomst han inbringat till organisationen. Han sitter på en hög häst han är svår nedpetad ifrån. Rogan gör jämförelsen med den forne UFC-fightern Paul Daley och hans sena slag efter gonggongen i matchen mot Josh Koscheck under UFC 113, 2010. Daley blev totaldominerad av Koscheck som vann matchen genom enhälligt domslut varpå Daley i ren frustration, slog till Koscheck.

Efter slaget fick Daley sparken från UFC, och Rogan tycker det är märkligt eftersom han anser att McGregors bravader innan UFC 223 är mycket, mycket värre. Genom sin podcast sade han följande.

He just keeps f**king up with this kind of stuff and no one’s saying, ‘Get rid of him! He’s worth so much money. It’s really fascinating. Imagine if Ray Borg and him switched sides. If Ray Borg showed up with all his boys and was screaming and yelling and threw a dolly at the window, it’s a done deal forever. Think about Paul Daley. Paul Daley must be at home going, ‘Motherf**ker! F**k Dana White!

Until you get to that stratosphere that Conor McGregor – there’s so much money to be made, that’s the problem. The rules get bent. All Paul Daley did was throw a punch at Josh Kosheck after [fight was over]. It didn’t even connect! That could have been sorted out.

here’s a level to the game where you’re so valuable – if Conor McGregor does a pay-per-view fight, especially if they do all that crazy nonsense with Mayweather – if they ever did that, they’re just printing money. They’re printing money. It’s so hard for them to not take that money.

I don’t think New York is ever letting that motherf**ker fight there again. I just don’t think they’re gonna do that. They don’t play games. That athletic commission is a different commission. They’re new to MMA and that was embarrassing to them. Him throwing the f**king dolly and the fact that they let him get in there with all his boys, the whole thing was just so thuggish

För McGregor väntas förmodligen dryga böter, men något nytt om händelsen har ännu inte framkommit.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: David Teymur tar en stor risk

I veckans panel berör vi miljonturneringen där Sadibou Sy och Jonatan Westin medverkar i, Alexander Gustafssons nya kontrakt och matcherna som utspelade sig i helgen mellan Kevin Lee och Edson Barboza.

Vi tar även upp David Teymurs nya matchning mot UFC-debutanten Don Madge där panelen är oense om matchningen. Vi bjuder även på exklusiv intervju med självaste Sadibou Sy inför hans debut i PFL, det och mycket mer!

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Cage Warriors Sverige: Fullständigt matchkort & TV-tider

Nu är det klart, Cage Warriors har sitt fullständiga matchkort inför Sverige-debuten. Den 28:e april tar Göteborg emot en av Europas största ledande MMA-organisationer när Cage Warriors kommer till Sverige för första gången, och samlar några av Nordens främsta utövare för en laddad gala i Lisebergshallen. Cage Warriors är Europas äldsta och ledande MMA-organisation och har banat väg för några av sportens allra främsta, däribland Conor McGregor. Man har etablerat sig som skyltfönster för europeisk MMA och givit lokala talanger chansen på vägen mot internationell framgång.

Som huvudmatch ställs den forne UFC-fightern Nicolas Dalby mot Carlo Pedersoli Jr. Ni har möjlighet att se galan genom Viaplay med start klockan 18:00. Nedan kan ni ta del av det fullständiga matchkortet.

HUVUDKORT
Nicolas Dalby vs Carlo Pedersoli Jr
Kenneth Bergh vs Modestas Bukauskas
Soren Bak vs Alexander Jacobsen
Alan Carlos vs Norman Paraisy
UNDERKORT
Jack Grant vs Mehdi Dakaev
Junior Karanta vs Sofiane Boukichou
Jack Mason vs Håkon Foss
Cornelia Holm vs Malin Hermansson
Thomas Robertsen vs Saeed Yunesi
Perry Goodwin vs Rafael Macedo
Per Franklin vs Orlando D’Ambrosio
Saeed Ganji vs Mohammed Habal

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Testade positivt – Junior Dos Santos & Antonio Rogerio Nogueira fria att fightas igen

Tre brasilianska fighters fastnade i USADAs dopingkontroller efter att de alla tre testat positivt för hydrocholorothiazide. De inblandade var den forne tungviktsmästaren, Junior Dos Santos, Antonio Rogerio ‘Lil Nog’ Nogueira samt Marcos Rogerio de Lima. Nogueira och Lima testade även positivt för anasatrozole.

Men nu har det uppdagats att två apotek i Brasilien erkänner sin skuld då de sålt kontaminerade läkemedel. Detta innebär att de inblandades avstängningar reduceras. Junior Dos Santos testade positivt den 10:e augusti förra året vilket fick honom avstängd, brassen skulle ha ställts mot Francis Ngannou under UFC 215 men matchen ströks. Dos Santos bedyrade senare sin oskuld och sade att han aldrig medvetet skulle ta otillåtna preparat, något som visade sig vara sant i och med USADAs utredning. USADA själva beskriver dopingsituationen på följande sätt.

We appreciate the cooperation of the athletes and international authorities in getting to the bottom of this situation, as it will hopefully prevent these problems from occurring in the future,” USADA CEO Travis Tygart said. “It’s unacceptable that these compounding pharmacies produced contaminated supplements for the public. And it’s another unfortunate example of why athletes must use extreme caution if using nutritional supplements. All too often, supplement products contain undeclared substances, including prohibited drugs, that can be dangerous to an athlete’s health. We are doing all we can to ensure that these types of suppliers are held accountable for introducing dangerous products like these into the marketplace.

Dos Santos har blandat bra resultat med sämre sedan han förlorade tungviktsbältet 2012. I sin senaste match förlorade den 33-årige brassen mot den regerande mästaren Stipe Miocic via knockout i den första ronden.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Now: Topp 5 Submission-specialister

Forne UFC-fighter Yves Edwards och UFC-fighter Jessica Penne ger sina topp fem bästa brazilian jiu-jitsu-utövare i UFC. Nedan följer en lista på de utövare som har flest submissions i UFCs historia.

1. Royce Gracie – 12 submissions
2. Charles Oliveira, Nate Diaz & Demian Maia – 9 submissions
3. Frank Mir – 8 submissions
4. Kenny Folorian, Joe Lauzon & Cole Miller – 7 submissions

Vem anser ni är den bästa genom alla tider att utöva BJJ i UFC?

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Eddie Alvarez utmanar Nate Diaz: ‘McGregor blir fängslad – jag är här’

Den forne lättviktsmästaren i UFC, Eddie Alvarez, vill välkomna Nate Diaz tillbaka i buren.

Alvarez gick sin senaste match mot Justin Gaethje under UFC 218. Ett riktigt stående ‘krig’ som slutade med vinst för den forne lättviktsmästaren genom knockout i rond tre genom ett välplacerat knä. Vinsten cementerade Alaverz 29:e i karriären och har nu siktet inställt på sin 30:e. I sin nästa match har han inget emot att ställas mot den frispråkige och karismatiske Nate Diaz.

Enligt Alvarez finns det glöd som pyr eftersom den forne lättviktsmästaren besegrade Diaz lagkamrat, Gilbert Melendez, under UFC 188. En match som Alvarez vann genom delat domslut. Nu vill Alvarez välkomna Nate Diaz tillbaka och menade att ett tredje möte mellan Conor McGregor och Diaz ligger långt bort i tiden på grund av irländarens bravader innan UFC 223. I videon ovan kan ni lyssna på vad Alvarez hade att säga.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy