Ohmbet Stipe

MMA - 320x320 - SE

Krönika: Cris Cyborg – en polariserande figur

cris cyborg

Lördagen den 30 december bjuds vi på årets match inom dam-mma. Den mytomspunna Cris Cyborg tar sig an sitt tuffaste test hittills i Holly Holm. Holm är flerfaldig världsmästare i boxning, f.d. bantamviktsmästarinna i UFC och f.d. titelutmanare i fjädervikt (en match som många ansåg att hon vann). På pappret är hon den tuffaste utmanare Cyborg ställts inför under sin 12 år långa mma-karriär. Det är utan tvekan en stormatch och en mycket spännande sådan.

Om man går in på UFCs hemsida ser man att damernas fjäderviktsdivision inte egentligen kan kallas för en division. Den består nämligen bara av tre namn. Cris Cyborg, Megan Anderson och Tonya Evinger. Anderson är signad av UFC men har ännu inte gått någon match i organisationen. Evinger är en bantamviktare från Invicta som blixtinkallades för att ersätta Anderson när hon fick förhinder. Evinger klev alltså in på kort varsel när Cyborg senast behövde en motståndare. Vore det inte för Evingers oräddhet skulle divisionen bestå av två namn. Nu är det en annan bantamviktare som tar steget upp och utmanar Cyborg om bältet. Frågan är om det, mot bakgrund av att det inte finns någon fjäderviktsdivision att tala om, är korrekt att kalla detta för en titelmatch. Är fjäderviktstiteln verkligen legitim? Hur det än är med den saken är detta en matchning vi välkomnar, men främst pga att Cyborg är en förbannat duktig fighter. En som aldrig på allvar har utmanats i buren. Chansen att få se hur hon agerar under press, hur hon tar sig an motgång i en fight, är tillräckligt intressant för att jag ska bänka mig framför apparaten tidigt på söndag morgon.

UFC (läses; Dana White) var länge mycket negativt inställd till att införa en fjäderviktsdivision i organisationen. De har inte heller skapat någon riktig division. Vad man har gjort är att man har skapat ett nytt bälte. Ett som redan från början var avsett för en specifik fighter – Cris Cyborg. UFC vill ha Cyborg, hennes status och stjärna, i organisationen och eftersom att hon inte klarar viktgränsen för 135 lbs. var man tvungen att hitta en annan lösning. Inledningsvis gick Cyborg ”superfights” (nåja, något åt det hållet) i 140 lbs. men hon hade (trots att UFC bekostade en dietist) så pass svårt att klara vikten att UFC insåg att man var tvungen att ge upp alla förhoppningar om att göra henne till en bantamviktare. Således valde man att skapa ett 145-poundsbälte.

Man kan såklart ha synpunkter på detta förfaringssätt, men det säger något om Cyborg och hennes status som fighter. Hon är inte okontroversiell men hon omgärdas av en sorts legendstatus som få fighters, manliga eller kvinnliga, någonsin kommer i närheten av. Detta är vad UFC vill åt när de satsar på en specialdesignad viktklass åt Cyborg.

cris cyborg belt

Fightern 

Vad är det hos Cyborg som får UFC att ens överväga att skapa en helt ny viktklass för att kunna ha henne på sin lista över anställda?

Förklaringen står främst att finna i vilken sorts fighter hon är. Cyborg var elitidrottskvinna redan före det att hon började med kampsport. Hon spelade handboll på elitnivå när hon upptäcktes av Rudimar Fedrigo, en tränare på det legendariska Chute Boxe Academy. Cyborg själv har berättat att hon under sin uppväxt var en storvuxen flicka – något av en pojkflicka. Fedrigo imponerades av hennes fysik och styrka och övertalade henne att ge kampsport ett försök. Hon var inledningsvis skeptisk men till sist vann nyfikenheten över tveksamheten och hon begav sig till gymet. Till hennes förvåning insåg hon snart att hon gillade kampsport. På Chute Boxe kom hon att träna under Rafael Cordeiro – tillsammans med fighters som Wanderlei Silva och Shogun Rua. Fighters som fostrades på Chute Boxe är kända för sin mycket aggressiva och publikfriande fightingstil. De erhöll snabbt ett rykte om att alltid leverera. Genom att gå framåt till varje pris, och pressa oavbrutet med sin muay thai-baserade stil vann de fans runt om i världen.

Cyborg gick sin första mma-match 2005, långt före det att UFC hade kvinnliga fighters i sina led. Hon förlorade sin första fight men därefter har hon inte förlorat igen. Tvärtom har hon demolerat alla motståndare som placerats framför henne. Det är vad som gjort henne till mästare i Strikeforce, Invicta och nu även i UFC. Det är också anledningen till att det periodvis har varit svårt för henne att få matcher, att hitta motståndare som varit villiga att möta henne. Cyborg är något så ovanligt som en kvinnlig KO-artist. Av 18 vinster har hela 16 stycken kommit via KO. Detta tillsammans med hennes imponerande fysik och aggressiva stil gör henne unik inom kvinnlig mma. Cyborg berättade nyligen i en intervju att hon brukade väga 185 lbs. mellan matcher. Hon är som sagt stor och har tidigare haft problem att klara viktgränsen inför sina matcher, något hon nu säger sig ha lyckats förändra.

cris cyborg 2

Kontroverser

I inledningen av hennes UFC-karriär gick hon alltså specialfighter i 140 lbs. men hon fick kämpa mycket hårt för att komma ner till matchvikt. Hösten 2016 erbjöds hon så äntligen titelfight i 145 lbs. Vid två tillfällen erbjöd UFC henne titelfight – men hon tackade nej med hänvisning till att hon fortfarande inte hade återhämtat sig fysiskt från bantningen inför matchen mot Lina Länsberg i september. Beskedet togs inte emot väl av UFC som kritiserade henne offentligt för beslutet. Man gick istället vidare och erbjöd titelmatchen till Germaine de Randamie och Holly Holm.

Det hela blev inte bättre av att Cyborg någon månad senare flaggades av USADA för potentiell dopingöverträdelse. Efter en två månader lång utredning kom USADA fram till sitt beslut. Man beviljade ett retroaktivt terapeutiskt undantag för användning av den otillåtna substansen och frikände därmed Cyborg från alla anklagelser. Läkemedlet hon hade använt heter Spironolactone och är ett vätskedrivande preparat. Anledningen till att den sortens läkemedel är förbjudna är att de kan användas för att dölja användning av steroider.

Saken vore sannolikt okomplicerad om det inte vore för Cyborgs historia. Efter en match i december 2011 fastnade hon i en dopingkontroll och stängdes av i ett år för användning av ämnet Stanozolol. Ämnet är en anabol steroid som bl.a ökar muskeltillväxt och bendensitet. Den är relativt vanligt förekommande som dopingpreparat och en känd biverkning är ”masculinization” (ett exempel på maskulinisering hos kvinnor är fördjupat röstläge).

Faktum är att hon redan före dopingavstängningen omgärdades av rykten om användning av otillåtna preparat. Hennes bakgrund på Chute Boxe är en anledning som förts fram. Ett antal fighters därifrån har – inte utan grund – omgärdats av rykten om dopinganvändning. Inte minst de som fightades i Pride. Hennes fysik är en annan anledning. Vissa har även hävdat att hennes djupa röstläge och mycket muskulösa (vissa skulle säga; manliga) fysik skulle kunna vara ett resultat av doping. Huruvida det ligger någon sanning i dessa påståenden är upp till var och en att avgöra men hon får nog finna sig i att leva med misstankarna. Har man en gång åkt fast för fusk – och dessutom aldrig fullt ut tagit ansvar för det – får man acceptera att människors tillit inte kommer gratis.

Det är talande att Germaine de Randamie, UFCs första fjäderviktsmästarinna, vägrade möta Cyborg med hänvisning till hennes historik – avstängningen samt de ständiga ryktena om dopinganvändning. Följden av detta blev att UFC fråntog de Randamie bältet och lät Cyborg möta Tonys Evinger om den vakanta titeln. Det slutade som väntat och Cyborg fick slutligen sitt efterlängtade bälte. Ett bälte som instiftades enbart med henne i åtanke. Eller rättare sagt, enbart som ett sätt för UFC att kapitalisera på hennes status och rykte som fighter.

Cris-Cyborg 3

Den brasilianska KO-maskinen är en polariserande person. Hon är å ena sidan en fantastisk fighter, å andra sidan en person som dras med ständigt närvarande misstankar om fusk. Det är nog dessvärre något hon kan komma att få dras med för lång tid framöver. Åtminstone bland hardcore-fans. Nytillkomna fans som inte känner till historien tenderar att vara mer förlåtande, eller kanske helt enkelt inte bry sig.

I dessa dagar är det svårare att komma undan med användning otillåtna preparat. USADA är flitiga och påföljderna har dessutom skärpts vilket har en viss avskräckande effekt. Kanske kan hon över tid ändå tvätta bort lite av sitt skamfilade rykte. Då krävs det att hon börjar med att besegra Holly Holm på lördag. Något som de flesta experter och oddssättare är övertygade om att hon kommer göra. Vad som därefter sker får framtiden utvisa.

_____________________________

Text: Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Marsman

  Jag vet inte om jag är lite trög – vart är den polariserade frågan?

  Fallon Fox är en polariserande figur, hjälp mig kimura/någon

  • Kimura guest

   Om du läser kommentaren från Cogo (jag håller faktisk med om hans kommentar) så får du ett exempel. Att hon är en bra fighter men oxå en dömd fuskare med fysik som gör att misstankar förstärks.

   Så uppfattar åtminstone jag det.

   • jari edvardson

    faktum är att cyborg innan mma var handbollspelare på elitnivå,,känner en del handbollspelare och vet att dom är väldigt armstarka och får väl utvecklad överkropp även utan fusk. och cyborg tog sitt straff för många år sen. precis som flera andra…i mina ögon är hon oskyldig nu,,tills något annat bevisats…vi lever ju inte på 1600 talet..fast en del verkar ju tro det.

    • Pancho Villa

     Visst hon blev avstängd 1 år för doping men hon erkände aldrig att hon gjort fel. Som många andra blånekade hon osv…

     Sen när just hon ”råkar” glömma att söka tillstånd för en känd masking agent då blir man misstänksam.

     • Ric _Ohet

      usada fungerar lite annorlunda under UFC en de gör i andra idrottsliga sammanhang.

      UFC har lite för stor makt att kunna påverka. Det har aldrig funnits så många TUEs godkända i efterhand som inom UFC. Hade det varit ett vanligt WADA event hade den TUE’n Cyborg fick aldrig enligt väldigt många antidopexperter godkänts.

      Likväl som många andra untantag har skrivits in av UFC i usadas testningsprogram just för att kunna kontrollera sakerna bättre.

     • Pancho Villa

      Intressant.

      Måste medge att jag inte har så bra koll på detaljerna kring hur testning går till i UFC jämfört med hur man gör i andra organisationer/idrotter.

      Tyckte det var märkligt att Cyborg inte fick något straff över huvud taget. Hon gjorde fel när hon inte ansökte på rätt sätt om att få använda Spirolactolone. Borde ha fått någon form av straff även om det inte hade behövt bli 2 års avstängning.

      Nåja, UFC works in mysterious ways!

     • Ric _Ohet

      Hade hon ansökt och med stor chans fått avslag, vad skulle hon göra då? Vänta 6 månader till på att få tävla? Och ha blottat sig och med säkerhet få ett straff om det skulle poppa upp igen. (vi har ju sett hennes viktnedgångar, säker inte första gången)

      Nää hon tog väl en chansning att inte bli påkommen och hade redan ett försvartal i byxfickan

     • Pancho Villa

      Säkerligen!

      Men just den omständighet att denna typ av diureticum kan användas för att dölja andra substanser gör ju att man blir en smula misstänksam.

    • The Red King

     Jo det är nog handboll och inte steroider Cyborg har hållit på med ;)

     • jari edvardson

      grunden lades inte med otillåtna medel..tyvär provade hon och tog sitt straff,precis som flera andra från den tiden.
      det är skillnad på att tro och veta…..va dä nå mer som jag kan lära dig amatör…..

 • Cogo

  Världens största fuskare… Kolla musklerna, ansiktsstrukturen, rösten osv. Det är i stort sett en man som slår betydligt mindre flickor… Vidrigt.

  • jari edvardson

   vet du inte vad viktindelning är??????? lägg undan serietidningarna

   • The Red King

    Där hör du Cogo, det är okej att vara fuskare sålänge man slåss i samma viktklass!

   • Cogo

    Jag vet också vad könsindelning är…

    Finns ingen annan ”kvinna”i hennes klass som går runt och väger 185 pound mellan matcherna. Hon är ENORM och dödar sig själv för att klara vikten. Kom igen nu Seppo, du vet att vissa har storleksfördelar, trots att man väger in på samma vikt. Ingen nyhet direkt.

    • jari edvardson

     vad dom väger på sin fritid och uppehåll har varken du eller jag ett skit med och göra,,däremot kan usad göra drogtest utan förvarning när som helst sist testade de cyborg nere i thailand och det var grönt ljus…..enorm !!!! då har du inte sett ronda när hon inte tränar…….. vadå storleksfördelar,,,menar du att man ska dela in klasserna i både vikt och storlek……jag tror inte du är så dum som du gör dig….

     • Spirithealer

      Vad har du tagit? Varför beteer sig alla som om de lever i en ding ding värld för? Titta på cyborg nu jämfört med tidigt i hennes mma karriär. Det är extremt stor skillnad på om en man tillför ett kroppseget hormon till kroppen och om en kvinna gör det. Testo förvandlar en kvinna for life rent fysiskt, även om hon är ren nu vilket jag tvivlar på så återstår det faktum att hennes fuskande har långvariga konsekvenser som inte går att jämföra med om en man tar testo. Ja man får uppenbara fördelar med sig även efter avslutad kur som man också men inte alls på samma nivå som om en kvinna gör det.

     • jari edvardson

      vad jag tagit ?? en kopp kaffe å ljunglövs ettan….åså har jag beställt en mästar tshirt grön å gul med med ett fint foto på mästarinnan med ett fint bälte över axeln……

     • jari edvardson

      utlåtande från en SPIRITHEALER får man ta med en nypa salt,,litar nog mera på usada…va dä nå mer ????

     • Cogo

      Hahaha om man tror att cyborg är ren är man dum i huvudet. Som sagt. Kroppen. Ansiktet. Rösten.
      Nej det menade jag verkligen inte. Men vad är det du inte förstår? Jag säger att vissa är enormt mycket större än sina motståndare. T ex Darren Till. Cyborg har alltid varit betydligt större än sina motståndare i ringen. Så inte nog med att hon är stark som en man. Hon mötet betydligt mindre kvinnor.

      Så jävla vidrig människa.

     • odanni

      Rykten säger att Darren Till tydligen vägde runt 205bs när han gick in ringen mot cowboy. Men dom har redan lösningar på detta genom att begränsa hur mycket du får öka i vikt efter invägning. Och det kommer tvinga fighters att välja en mer ”passande” viktklass.Tror att det redan finns i någon delstat, typ Kalifornien.

 • Ric _Ohet

  Ett litet påpekande bara. Bältet skapades till trots mot Cyborg pga att UFC inte ville skrota sitt ppv event 208 och de behövde en titelmatch. Det kan man lätt konstatera då Cyborg redan hade fightats 2 ggr i UFC utan bältechanser, mot Leslie Smith och våran egna Lina Länsberg.

  Annars bra läsning, vem är förmågan bakom krönikan? Hen ska få en klapp på axel’n

  • Ric _Ohet

   Aha om jag tolkar det rätt så vet jag nu vem ^^ *klapp klapp*

 • jari edvardson

  helgen är räddad så att det fanns cris cyborg suport tshirt på nätet med snabbleverans.
  bara att pynta in………..tar nog med en kebba å flagga åxå …..lall lall laaaaaa. klackarna i taket….

Fler Kimura rekommenderar: