Krönika: Daniel Cormier; Fågel Fenix som stigit ur askan

I ljuset av Jon Jones frånvaro från UFC så har Daniel Cormier tagit vara på den extra chans som han har fått. Att bli den mästare som han så länge själv har drömt om. Trots ett näst intill felfritt record så har vägen mot guld dock inte varit spikrak. Sedan förlusten mot Jon Jones kring nyårsskiftet 2015 så har han klumpigt nog tränat sönder sig själv, haft problem med sin viktnedgång och kanske satsat för mycket på extraknäcket som nyhetsankare för FOX.
Än sen?

Daniel Cormier har vunnit sina matcher och är idag rankad som den tredje bästa i UFCs P4P lista. På lördag kväll har han sitt livs största chans att nå kulmen av sin karriär som professionell idrottsman genom att slå den man som vi så ofta nämner som tidernas bästa MMA utövare. Rutinen och dagarna är enkla och näst intill av spartansk karaktär. Varje morgon runt 06.30 sätter han sig i sin mörkblå Toyota Prius och kör den tjugo minuter långa vägen från vitlöksorten Gilroy till träningsanläggningen på American Kickboxing Academy i utkanten av San José.

Morgonträningen börjar vid sju som oftast består av löpning eller att slå på mittsar som efter lunch följs av ett andra pass som ofta innebär hård sparring. Under sina camp innan de stora matcherna avrundas slutligen dagen med ett tredje tufft träningspass. Söndagarna har numera kommit att bli hans favoritdag. Då får han vila ut från träningen och leva upp till den familjefar som han är så mån om att vara.

Hårt jobb och hängivenhet till träningen säger Daniel själv har kommit från hans föräldrar. Hans far vart en hårt arbetande man som varje morgon gick upp klockan sex för att städa och tvätta toaletter på närliggande hotell, för att sedan åka vidare till nästa jobb där han målade samt kalkade basebollplaner. På kvällarna arbetade han antingen som diskare på en lokal pizzeria i Lafayette eller klippte gräset på kyrkogården för 15 dollar per kväll.

Numera kan man säga att Daniel Cormier lever ett gott liv. Han har en kandidatexamen i sociologi, gifte sig nyligen med sin Salina, har två friska barn i Daniel, 6 och Marquita, 5 och i vardagsrummet pryds väggen med bland annat tre stycken mästarbälten från världens största fightingorganisation. Vid sidan av detta driver han ett brottningsprogram för barn mellan 5-12 år i San José där alla som vill tävla är välkomna att träna. Utbildningen har dessutom kommit att bli rankad som en av de bästa i Kalifornien. En sport han själv kom in på efter att som ung ha hamnat i slagsmål. Slagsmålet stoppades av hans då blivande första brottningstränare som föreslog att han använde sin produktivitet på ett annat sätt. I hans egen akademi har mottot för barnen varit att aldrig sluta kämpa för det liv de vill ha oavsett vad som kommer i deras väg. Ett budskap som vuxit fram och präglats av de många tragedier och missöden som Cormier fått utstå.

Under Thanksgiving Day, 1986 blev hans far, Joseph, skjuten till döds av hans före detta svärfar. Tragedin följdes upp av ytterligare tre dödsfall till ett par närstående i hans ungdoms år. En nära vän samt kusin gick båda bort i separata bilolyckor, men även hans collegekamrat och tillika basketspelaren Daniel Lawson omkom i en flygolycka tillsammans med resterande av spelarna Oklahoma State Cowboys basketbollag.

Men den värsta av alla tragedier var då hans tre månaders unga dotter, Kaedyn, år 2003 omkom i en bilolycka. Då Kaedyns mamma, Carolyn saknade luftkonditionering i deras egen bil fick de en varm dag låna deras väns Honda Accord. På väg mot Austin i Texas frontalkrockade de med en långtradare. Skräcken var ett faktum och Kaedyn dog direkt på plats.

Tragedin tog givetvis hårt på Daniel som just då storsatsade inför OS i Aten. Ett olympiskt spel där han skulle skörda framgångar som hädanefter skulle tillägnas till den bortgångna dottern. Istället för att låta tragedin dra ner honom så skulle han använda hennes bortgång som bränsle och ära hennes liv genom sina sportsliga framgångar. Det hela skulle tyvärr sluta i en ond cykel.

Ju mer han pratade om sina mål och drömmar, ju mer press fick han. En press som tyngde ner honom och gjorde att brottningen gick sämre än förväntat. Under en förturnering som hölls i Venezuela strax efter Kaedyns död förlorade ”DC” flertalet gånger kontrollen av sitt humör. Han hamnade bland annat i slagsmål med sina egna lagkamrater, men även i bråk med en av hans motståndare efter en match. För att slutligen komma till ro som både människa, pappa och professionell atlet fick han stor hjälp av sportspsykologen Kirsten Peterson som då jobbade för USAs olympiska kommitté. Hjälp som Daniel själv numera ser som en välsignelse.

De olympiska spelen gick till en början bra. Efter en missad finalplats skulle han ändå ha chansen att bära hem en bronsmedalj. En match han ledde med 2-0, men tappade med mindre än minuten kvar till en 3-2 förlust. Fyra år senare under OS i Peking skulle han som kapten för Team USA äntligen få sin revansch, men på grund av problem med viktnedgången som tyvärr ledde till njursvikt fick Daniel dra sig ur turneringen.

”DC” hade legat alldeles för högt i vikt och utan varken kunskap eller disciplin kring viktnedgång som han inte heller tog så seriöst blev han tvungen att tappa kilon fortare än vad som var hälsosamt. Vikten klarade han, men föll ihop och fick föras till sjukhuset kort därefter. Efter missen i OS i Peking bestämde Daniel sig för att ta ett sabbatsår ifrån brottningen. Istället började han att jobba på en lokal TV station i staden Stillwater, Oklahoma och ägnade all sin lediga tid till att spela TV-spel online. Daniel beskriver hur spelandet blev som en skön flykt från verkligheten. Det hela skulle ändras efter att hans vän King Mo (Muhammed Lawal) som ett år innan hade börjat träna MMA rekommenderade Daniel att prova på sporten.

Nu skulle han få en ny chans att bli den mästare som han alltid drömt om att vara. En mästare som han aldrig blev inom brottningen. Men suget efter att ha chansen att möta tidigare idoler inom brottningen som Chuck Lidell och Randy Orton var en bidragande faktor till övergången. Tre veckor senare var hans debut i buren ett faktum som slutade med en
TKO vinst mot Gary Frazier i första ronden. Vinsten följdes upp med ytterligare tio segrar i Strikeforce och XMMA där han bland annat vann titeln i tungvikt innan han signades till UFC. Efter fyra raka vinster i UFC och en skadad Alexander Gustafsson så skulle han nu få hoppa in och ställas mot vad som har kommit att bli hans allra största rival.

En match som inte gick riktigt som DC hade tänkt sig. Förlusten mot Jon Jones tog hårt på Cormier och drömmen som verkade att gå i kras skulle sedan Jones själv blivit avstängd trots allt att uppfyllas. Då Jones blivit avstängd efter en omtalad bilkrock där han bland annat rymde från platsen fick ”DC” hoppa in och möta no1 contender Anthony Johnson om interimbältet. Sedan dess har Cormier varit UFCs mästare och hunnit avverka ”Rumble” ännu en gång, men även legenden Anderson Silva och vår egen Alexander Gustafsson. Nu över två år senare så ska säcken slutligen knytas ihop och ”DC” skall äntligen få sin revanch mot Jon Jones.

Daniel Cormier tycks ha funnit ro med den tid och plats som han befinner sig i just nu. Revanschlustan och den näst intill besatthet som han länge haft mot Jon Jones tycks inte vara lika stark längre. Han slåss för ett bättre liv för sin familj och i omklädningsrummet hänger det fortfarande en bild på Kaedyn. Hon som har kommit att ha blivit en av hans största drivkrafter. Under sitt tuffa träningsläger och de svåra stunder som kommer och går frågar han sig själv; ”Hade Kaedyn varit stolt över det jag gör?”

Daniel Cormier har redan nått sin stora dröm. Han har blivit den mästare han drömt om att få vara. Han har kommit att bli en bra förebild för sina egna barn, barnen han tränar i brottning, men även för alla fighters där ute i världen. Han har visat att det går att lyckas trots en hög ålder och trots att man stött på de värsta motgångarna en förälder och människa kan tänka sig.

Han har ett flertal gånger sagt att han längre inte bryr sig om Jon Jones, och helt ärligt tror jag honom, men visst tycker han nog att det varit skönt att slå den allra bästa någonsin? Något som vi kan vara säkra på är att Daniel Cormier aldrig kommer att sluta kämpa för att nå sina mål och drömmar oavsett vad som kastas hans väg.

Skriven av Tommy Nilsson

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Donald Cerrone: ”Förhoppningsvis är Conor McGregor min nästa match”

UFC-veteran Donald Cerrone möter en relativt ny UFC-fighter i form av Alexander Hernandez på underkortet nu i helgen. Det var inte alls den motståndaren som Cerrone hade hoppats på och säger till media att fem stycken fighters hade tackat nej till att möta honom.

Matchen han verkligen vill ha härnäst är mot den forne fjäder- och lättviktsmästaren Conor McGregor. Cerrone berättar att de jobbar på att få matchen klar men säger också att det är irländaren som dikterar om den blir av eller inte.

Cerrone gick sin senaste match mot Mike Perry och kunde vinna genom armbar i den första ronden. Han har ett MMA-facit på 34–11 (1) och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 9 genom knockout, 17 genom submission samt 8 vinster genom domslut.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kimuras läsare hyllar Zebaztian Kadestam: ”En förebild för unga MMA-fighters”

ONE Championships welterviktsmästare Zebaztian Kadestam gästade Kimura-studion under måndagen och blev hyllad av er läsare, Kimuras Izabelle Kostic och chefredaktör Jaser Davari.

Den 17 november ställdes svensken mot den tuffa brottaren Tyler McGuire under ’One Championship – Warrior’s Dream’. Det var en match om det vakanta welterviktsbältet och Kadestam kunde på ett imponerande sätt och stort hjärta, avsluta matchen i den femte ronden(!) genom ett välplacerat knä på marken. Det är den en av de största, om inte den största bedriften en svensk MMA-fighter har åstadkommit på den stora MMA-scenen.

Lyssna på hela Kadestams segment under måndagens MMA-panel i videon ovan.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
dan hooker bestulen

UFC-fighter Dan Hooker rånad – bjuder in boven till sitt MMA-gym

UFC-fighter Dan Hooker har blivit bestulen på sin plånbok. Detta skriver han om genom sin egen Instagram.

Boven stal hans plånbok när han sett den liggandes i UFC-fighterns bil, sedan tog tjuven ut pengar i en bankomat (inte allt för klipsk) och visar bland annat sina tatueringar han har på armarna. I ett första skede erbjöd Hooker pengar till den som hittade boven, men nu väljer han istället att erbjuda den kriminelle en plats i sitt MMA-gym.

Genom Instagram skrev han följande.

AUCKLAND SHARE! This low life stole my wallet from my truck Saturday night. Genius then used my card to withdraw coins (just after midnight at washworld in Greenlane). He has some very distinctive tattoos on his right arm (swipe right). I would like to have a word with this man. Cash reward for who ever gets me his name.

I’m going to turn the other cheek and give him a free membership to my gym. Martial Arts will teach him self respect and discipline so he doesn’t go around stealing from hardworking Kiwis. I just need to track him down to extend the olive branch. #notatrap

Träningskamrat till Adesanya

Hooker har tävlat i UFC sedan 2014 och har hunnit med att gå elva matcher. Hooker hade tidigare fyra raka segrar under UFC-fanan, men i sin senaste match blev han stoppad av Edson Barboza genom knockout under ’UFC on Fox: Lee vs. Iaquinta 2’. En intressant notis är att Hooker tränar tillsammans med framtidslöftet Israel ”The Last Stylebender” Adesanya på City Kickboxing, Nya Zeeland Israel.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Brooklyn: TJ Dillashaw – ”Jag vill bli ansedd som GOAT”

Bantamviktsmästaren har ett mål i sikte, och det är att bli erkänd som den bästa genom alla tider. Nu i helgen har han chans att vinna ett bälte till och bli dubbelmästare. Han möter flugviktsmästaren Henry Cejudo och kan bli den fjärde mästaren att ha två bälten samtidigt. De som redan har åstadkommit bedriften är Conor McGregor (forne lätt- och fjäderviktsmästare), Daniel Cormier (tungviktsmästare och forne lätt-tungviktsmästare) samt Amanda Nunes (bantamviktsmästare och fjäderviktsmästare).

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Brooklyn: Open workouts – TJ Dillashaw ser energifull ut

I helgen smäller det. Bantamviktsmästaren TJ Dillashaw tar sig an flugviktsmästaren Henry Cejudo i en titelmatch om flugviktsbältet. I sedvanlig ordning anordnar UFC en öppen träning för allmänheten att ta del av.

Ett stort frågetecken under de senaste veckorna har varit TJ Dillashaws viktnedgång och hur mycket han har kvar att gå ned. Förra veckan hade han ca. sex kilo kvar att gå ned. Av videon ovan och under att döma verkar han åtminstonde vara full av energi.

UFC Brooklyn (UFC Fight Night on ESPN+1) äger rumm nu i helgen på Barclays Center. Huvudmatchen är mellan TJ Dillashaw vs. Henry Cejudo.

Matchkort

HUVUDKORT

 • Tungvikt: Greg Hardy vs. Allen Crowder
 • Lättvikt: Gregor Gillespie vs. Yancy Medeiros
 • Flugvikt: Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz
 • Flugvikt: Paige VanZant vs. Rachael Ostovich
 • Lätt-tungvikt: Glover Teixeira vs. Karl Roberson

UNDERKORT (ESPN)

 • Lättvikt: Donald Cerrone vs. Alexander Hernandez
 • Flugvikt: Joanne Calderwood vs. Ariane Lipski
 • Lätt-tungvikt: Alonzo Menifield vs. Vinicius Moreira
 • Bantamwvikt: Mario Bautista vs. Cory Sandhagen

UNDERKORT (ESPN+)

 • Lättvikt: Dennis Bermudez vs. Te Edwards
 • Weltervikt: Belal Muhammad vs. Geoff Neal
 • Weltervikt: Chance Rencountre vs. Kyle Stewart
Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
UFC Fight Night: Cejudo vs. Dillashaw

Kimuras läsare tippar UFC Brooklyn

Uppdaterad match

Glover Teixeira skulle ha ställts mot Ion Cutelaba men Cutelaba drog sig ur matchen. Istället hoppar Karl Roberson in på kort varsel. Längst ned i artikeln kan ni rösta på den matchen om vem ni tror drar det längsta strået.

Den 19:e januari äger UFC Fight Night: Henry Cejudo vs. TJ Dillashaw rum på Barclays Center i New York. Som nytt segment här på Kimura.se vill vi involvera er läsare i vilka ni tror kommer vinna i respektive match. Har ni svårt att bestämma er kan ni alltid se vad våra spelexperter på MMABetz.se tror om galan och vilka ni skall titta närmare på.

På lördag kommer en artikel ut med resultat och procentsats på vilka ni anser har högst chans att vinna samt vilka Kimuras skribenter tror kommer dra det längsta strået.

Förra årets mästare kröntes efter UFC 232 och vinnaren detta året blev Vicktor Winquist som kommer försvara den ärorika titeln mot er läsare och följande skribenter; Jaser Davari, Jonathan Damm, Johan Lorentzon, Tim Tebras och Gustaf Boman

Rösta nedan.

Henry Cejudo vs TJ Dillashaw

Visa resultat


Greg Hardy vs. Allen Crowder

Visa resultat


Gregor Gillespie vs. Yancy Medeiros

Visa resultat


Joseph Benavidez vs. Dustin Ortiz

Visa resultat


Paige VanZant vs. Rachael Ostovich

Visa resultat


Glover Teixeira vs. Karl Roberson

Visa resultat

Läs mer
+11
Dana Sad
Dana Happy

Video
’Alexander Gustafssons vs Jon Jones – lika stort som Sverige i VM-final mot Brasilien’

MMA-panelen är äntligen tillbaka efter ett jul- och nyårsuppehåll. I studion gästades vi av ONE Cs welterviktsmästare Zebaztian Kadestam och vi diskuterade bland annat UFC 232.

Trots att den svenska trefaldige titelutmanaren Alexander Gustafsson förlorade mot den kontroversielle Jon Jons, anser chefredaktör Jaser Davari att det inte är något att skämmas för. Gustafsson fick se sig besegrad i den tredje ronden genom teknisk knockout. Panelen diskuterar Gustafssons insats och vad som är härnäst för svensken. Lyssna på vad de hade att säga om matchen ovan.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
officiell

UFC London: Gunnar Nelson möter Leon Edwards – blir co-main event

En welterviktsmatch är klar för UFC London. Islänningen #12 Gunnar Nelson möter Leon Edwards som galans co-main event. Detta bekärftar Dana White genom ESPNs Brett Okamoto. UFC bekräftade även matchningen på Twitter.

Gunnar ”Gunni” Nelson har gått elva matcher under UFC-fanan och rekordet för islänningen är fyra raka segrar. Han är en träningskamrat till Conor McGregor men har sitt huvudgym på Island, Mjölnir MMA. Nelson hade inte tävlat sedan 16 juli, 2017. Under ’UFC Fight Night: Nelson vs. Ponzinibbio’ förlorade han mot Santiago Ponzinibbio genom knockout i rond ett. En match som inte var helt utan kontrovers då Nelson blev petad i ögat flertalet gånger. Nelson har även sagt att han vill ha ett returmöte mot argentinaren Ponzinibbio

Förra månaden var Nelson tillbaka och då ställdes han mot #13 rankade Alex Oliveira. Han kunde i den andra ronden under UFC 231 strypa ut brassen genom ett klassiskt rear-naked choke. Vinsten cementerade Nelsons 17 i karriären. Han har ett MMA-facit på 17–3–1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 3 vinster genom knockout, 13 vinster genom submission samt 1 vinst genom domslut.

Leon Edwards har tävlat för UFC i fem år. Han fick sitt stora genombrott i sin senaste match där han ställdes mot Donald Cerrone. Det var en match han vann genom enhälligt domslut under ’UFC Fight Night: Cowboy vs. Edwards’. Han har i dags dato sex raka vinster. En intressant notis är att Edwards i sina tio UFC-matcher gått till domslut sju gånger. Han har ett MMA-facit på 16–3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex vinster genom knockout, tre vinster genom submission samt sju vinster genom domslut.

UFC London (UFC Fight Night on ESPN+5) äger rum den 16 mars på O2 Arena i London, England. Huvudmatchen är ett möte mellan den forne titelutmanaren i weltervikt, Darren Till och Jorge Masvidal.

Matchkort

 • Weltervikt: Darren Till vs. Jorge Masvidal
 • Weltervikt: Gunnar Nelson vs. Leon Edwards
 • Mellanvikt: Jack Marshman vs. John Phillips
 • Weltervikt: Cláudio Silva vs. Danny Roberts
 • Flugvikt: Molly McCann vs. Priscila Cachoeira
 • Lätt-tungvikt: Gökhan Saki vs. Saparbek Safarov
 • Lätt-tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Dominick Reyes
 • Mellanvikt: Cezar Ferreira vs Tom Breese

 

Vem vinner matchen?

Visa resultat

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

UFC London: Darren Till möter Jorge Masvidal som huvudmatch

Dessa båda herrar har redan utmanat varandra på sociala medier. Enligt UFCs VD Dana White är nu denna match officiell och kommer vara huvudmatchen på UFC London som går den 16:e mars.

Jorge Masvidal (32-13 har inte gått match sen november 2017 då han förlorade mot Stephen ”Wonderboy” Thompson. Före det mötte han grapplingfenomenet Demian Maia på UFC 211, en match som han förlorade på delat domslut. Han har även ryktats ska möta Nick Diaz på UFC 235, denna match blev emellertid inte av.

Darren Till (17-1-1) gick match i september. Detta vara en titelchans mot ingen annan än Tyron Woodley på UFC 228 som han dessvärre förlorade på submission i andra ronden. Matchen innan var mot Stephen ”Wonderboy” Thompson och där vann britten på domslut.

UFC London är en ESPN-gala och kommer äga rum på The O2 Arena i London den 16:e mars. Det rådanden matchkortet än så länge är följande.

Läs mer
+12
Dana Sad
Dana Happy
askren hånar gastelum

Kelvin Gastelum fortsätter ordkriget på sociala medier med Ben Askren

Allt började med att Kelvin Gastelum skickade en passning åt UFCs welterviktsmästaren Tyron Woodley för att han funderar på att gå upp en viktklass.

På twitter skrev han följande där han refererade tillbaka till deras match 2015 på UFC 183 som Woodley vann på delat domslut.

“Haha [Tyron Woodley] has never wanted this smoke after we fought the 1st time! He can’t compete at MW,”

Det var här den före detta ONE och Bellator-mästaren Ben Askren la sig i och hånade Gastelum för att ha missat vikten mot Woodley.

“Hey fat boy he beat you with a broken foot and you didn’t come within 10lbs of making weight,”

Gastelum svarade syrligt med att han inte vet vem Ben Askren är och kriget var igång. Här nedan är resten av twitterkriget.

Woodley själv har än inte sagt något än, men han kanske låter dessa två kriga på helt själva?

Fortsättning följer…

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy