Krönika: David Teymur – med stormsteg mot toppen

I lördags, den 2 december, i Detroit tog David Teymur sin fjärde raka seger i UFC. Det är den hittills bästa starten i organisationen för en svensk fighter. På 1 år och 9 månader har David samlat ihop fyra fina vinster i världens främsta mma-organisation, det är oerhört imponerande. I intervjuer efter vinsten mot Drakkar Klose har David uttalat att han vill ha en motståndare rankad på topp 10 – detta i lättvikt som troligen är UFCs djupaste division. Det är positivt att David visar hunger och höga ambitioner. Det sänder ett tydligt budskap till såväl arbetsgivare som potentiella motståndare. Man måste göra lite väsen av sig i mma, syns man inte så finns man inte.

Det har sedan i lördags förts väldigt intressanta diskussioner i kommentarsfälten på Kimura. Det är inspirerande att läsa alla kloka och initierade synpunkter som förts fram. Det finns mycket mma-kunskap bland Kimuras läsare. Den fråga som har diskuterats är om David är redo för motståndare på topp 10 eller om han bör avvakta och successivt jobba sig uppåt med sikte mot toppen. Vissa menar att David är redo, att han har vad som krävs för att besegra fighters i toppen. Andra menar att David inte riktigt är framme än, att han är en stor talang men skulle behöva ytterligare tid på sig att mogna som mma-fighter. Detta är vad vi tänkte titta närmare på i denna text.

David fightern

Om vi kikar lite på vem David är och hur han är som fighter så kan vi snabbt konstatera att han är en mycket begåvad sådan. David är 28 år och har gedigen kampsportsbakgrund. Fram till 2013 tävlade han i thai- och kickboxning och samlade ihop ett record på 39-2. I oktober 2013 gick han sin första mma-match, en fight han dessvärre förlorade via domslut. Därefter har det gått bättre, betydligt bättre. På fyra år har han gått sammanlagt 8 matcher vilket kan ses som en rimlig takt när man ska lära sig en så komplex sport som mma.

David är southpaw och har mycket teknisk striking. Han har snabba händer och bra precision i slagen. Hans knän och armbågar är “text book” muay thai. Han är dock främst känd för sitt spark-game som håller världsklass. Teknik, kraft och snabbhet – allting finns där. Fotarbete, avståndskontroll och oförutsägbarhet är utmärkande för Davids striking. Hans kontringar är blixtsnabba och oerhört träffsäkra. Tack vare sin bakgrund har han även en mycket starkt clinch.

David har visat prov på starkt nedtagningsförsvar och i matchen mot Lando Vannata tog han ner amerikanen flera gånger, något som bidrog till att säkra segern i den jämna matchen. David visar alltså fin utveckling avseende sin brottning. När det kommer till hans grappling är det svårt att säga något. Mycket beroende på hans fina nedtagningsförsvar och förmåga att snabbt ta sig upp från marken har vi inte fått se prov på hans mark-game. Det finns dock inga skäl att anta att hans grappling inte skulle ha utvecklats på liknande sätt som hans brottning. Om vi kortfattat ska sammanfatta David som mma-fighter kan vi konstatera att han är en otroligt duktig thaiboxare/kickboxare som på kort tid har gjort mycket fina framsteg inom såväl brottning som grappling. Han är en mycket erfaren och meriterad stående fighter men har förhållandevis kort (räknat i tid) mma-erfarenhet. Han har bra attityd och vinnarmentalitet. Nu är vi förvisso inte helt opartiska i vår bedömning av David – men faktum kvarstår att detta är en väldigt duktig och enormt talangfull fighter.

Nästa steg

Vad är då ett rimligt nästa steg i Davids karriär? Det är en mycket intressant fråga. David har själv, som vi konstaterade inledningsvis, sagt att han vill möta fighters på 10-i-topp. Det är en bra inställning som visar på hunger och ambitioner. Det visar att han tror på sig själv, på sin förmåga och på sin potential – och potential är något han absolut har, därom råder det inga tvivel. Att en talangfull och hungrig ung fighter vill ta sig till toppen så fort som möjligt är inget konstigt, det är snarare ett sundhetstecken.

Det är dock inte nödvändigtvis så att detta är det optimala för hans karriärutveckling. Här vilar ett tungt ansvar på coacher och rådgivare som ska hjälpa till att skapa bästa möjliga förutsättningar för en bra och långsiktigt gynnsam karriär. Detta inom en sport som tar tid att bli bra på och där man har relativt få år på sig att åstadkomma sportslig och ekonomisk framgång. Det gäller alltså att planera noga och verkligen överväga sina alternativ innan man fattar karriärsbeslut.

Jämfört med andra idrotter har man förhållandevis få år i toppen som mma-utövare. En ishockeyspelare kan ha 15 år på sig att spela (och tjäna pengar) på toppnivå. En mma-fighter har kanske 4-5 år på toppen – åtminstone om man lyssnar till vad en f.d. fighter som Brendan Schaub säger. Enligt honom är det ungefär så lång tid man har på sig. Han menar vidare att det är svårt att nå toppen, men ännu svårare att hålla sig kvar när du väl nått dit. Således är det viktigt att verkligen ta vara på och vårda de möjligheter som ges.

Utrymmet för misstag är litet i en sport som mma. Ju högre upp i rankingen du kommer desto mindre blir det utrymmet. Varje litet misstag blir dessutom mer kostsamt då dina motståndare är bra på att straffa även små misstag. Det blir även kostsamt såtillvida att man kan förlora mycket pengar och karriärmöjligheter genom att förlora viktiga matcher. Därför är det viktigt att göra sina karriärsval med omsorg.

Alternativ

Man skulle, något förenklat, kunna tänka sig två huvudsakliga spår framåt. Det ena är ett expresspår till toppen – vilket tveklöst har en rad fördelar, såväl sportsliga som ekonomiska. Det andra är en långsammare, stegvis approach, där man siktar på att bygga steg för steg för att komma till toppen med optimala förutsättningar för att få ut så mycket som möjligt av det. Båda alternativen är förenade med risker och fördelar ska tilläggas.

Snabbspåret skulle kunna sägas syfta till att så snabbt som möjligt ta sig till och etablera sig i toppen. På topp 10 får man mer exponering, högprofilmatcher och därigenom möjlighet att stärka sitt marknadsvärde. Riskerna är höga men det är även de möjliga belöningarna. Tänkbara motståndare för att snabbt ta sig till toppen skulle kunna vara namn på topp 15 – såsom tex: Anthony Pettis # 13, Beneil Dariush # 12, Al Iaquinta # 10, Michael Chiesa # 9, Kevin Lee # 8, Dustin Poirier # 7. David är för dagen rankad som nummer 31 på rankingmma och på samma sätt som att David vill möta högre rankade motståndare vill även fighters på topp 15 möta högre rankade motståndare. Därför är sannolikheten att David skulle få en match mot någon på topp 15 i nuläget liten.

Långsamma spåret ser lite annorlunda ut. Det är en strategi som syftar till att successivt närma sig toppen. Att höja kvaliteten på motståndet stegvis, lite långsammare, för att ges tid att utveckla sitt mma-game. Att om möjligt plocka några kända namn på vägen och därigenom stärka sitt eget, utifrån detta förhandla sig till ett bättre kontrakt och få upp sin lön. David har idag sannolikt en grundlön på $15,000-20,000 per match. Det är inte särskilt mycket om man ställs mot någon som Kevin Lee. Tänkbara motståndare enligt denna strategi skulle kunna vara: Jim Miller, Clay Guida, Joseph Duffy, Charles Oliveira, Paul Felder, Leonardo Santos, Fransisco Trinaldo. Det är inte ofarliga fighters vi talar om, men inte lika vassa som topp 10-15. Om jag skulle gissa vem som blir Davids nästa motståndare så tror jag att det blir någon rankad runt nummer 20 på rankingen. Jag skulle gärna se honom mot någon känd fighter, tex Clay Guida eller Jim Miller, men tror tyvärr att UFC har andra planer. Det finns några riktigt tuffa ryssar runt nummer 20 och med tanke på UFCs förestående inträdet på den ryska marknaden skulle det inte förvåna mig om näste motståndare för David blir någon av Rashid Magomedov eller Rustam Khabilov.

Vilken av de två strategierna – snabb eller långsam – som är bäst för David kan vi inte veta med säkerhet. Vad vi dock vet är att mma är en mycket svår sport. En som tar lång tid att bli riktigt bra på. Ni lite äldre mma-entusiaster kanske minns Alexander Gustafssons förlust mot Phil Davis. Det var förvisso bara hans andra match i UFC, men det var en lärorik match som Alex förlorade pga att han behövde utveckla sin grappling och brottning. Förlusten kom 2010, dvs 4 år efter att Alex började träna mma. Efter denna match började han träna på Alliance MMA, bl.a tillsammans med Phil Davis och idag har Alex otroligt bra defensiv brottning och grappling. Precis som David är Alex från början en mycket vass striker, som har fått lära sig de andra delarna av mma längs vägen. David är idag ca 4 år in på sin mma-karriär. Kanske finns det en nyttig lärdom att dra av klubbkamratens förlust mot Davis. I en tuff division som lättvikt får man inte många chanser och det gäller därför att ta väl vara på de som ges. Å andra sidan kanske David är längre kommen i utvecklingen av sitt mma-game än vad Alex var efter 4 år. Det vet bara han själv och hans omgivning.

Summerande tankar

Vi tror stenhårt på David och vill inget hellre än att han ska få en lång och framgångsrik karriär. Oavsett vilka karriärsval han gör kommer vi att stötta och heja på honom – i vått och torrt. Han själv och hans rådgivare vet självfallet vad som är bäst för honom. De känner till och har insyn i Davids situation på ett sätt som vi av naturliga skäl inte kan ha. Det hindrar dock inte oss – fans, kommentatorer och tyckare – från att spekulera och framföra våra synpunkter. Det gör vi mer än gärna. Vi gör det därför att vi brinner för sporten och för att vi vill att det ska gå bra för våra svenska mma-hjältar. David är definitivt en svensk mma-hjälte och sådana behöver vi.

________________________

Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Dana White berättar varför han inte tänker på returmöte mellan Khabib och Conor

UFC:s VD Dana White deltog häromdagen i en intervju med journalisten Brett Okamoto, där han diskuterar bråket efter Khabib Nurmagomedovs seger mot Conor McGregor under UFC 229 och berättar varför han inte tänker på ett returmöte mellan de två.

White berättar även vem han skulle vilja se Khabib möta härnäst och snacket om en match mot boxaren Floyd Mayweather.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
ricardo-lamas-darren-elkins-ufc-fight-night-140-argentina

UFC Argentina: Ricardo Lamas vs. Darren Elkins

En fjäderviktsmatchning har blivit klar för UFC Fight Night 140 i Argentina i  november, mellan Ricardo Lamas och Darren Elkins.

Via Twitter:

Lamas hade tidigare 2 raka vinster mot Charles Oliveira och Jason Knight, men förlorade sedan mot Josh Emmett via knockout i  första ronden under UFC on FOX 26. Senast mötte Lamas Mirsad Bektic under UFC 225, där han förlorade via ett delat domslut. Lamas har nu ett record på 18 vinster och 7 förluster.

Elkins hade tidigare 6 raka vinster mot bland andra Mirsad Bektic, Dennis Bermudez och Michaerl Johnson, innan han mötte Alexander Volkanovski under Fight Night 133 och förlorade via ett enhälligt domslut. Han har nu ett record på 24 vinster och 6 förluster.

Fight Night 140 äger rum i Buenos Aires i Argentina den 17 november.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
ufc 165

Alexander ”The Mauler” Gustafsson – allt du behöver veta om vår svenska UFC-stjärna

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är Sveriges största MMA-stjärna som tävlat som proffs i över 12år. Den nu 31-årige Arboga-sonen har ett record på 18 vinster och 4 förluster. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt, elva vinster genom knockout, tre vinster genom submission och fyra vinster genom domslut.

Gustafsson började sin kampsportskarriär redan vid tio års ålder, då började han träna boxning för Redbergslids BK och sex år senare skulle han vinna svenska mästerskapen i boxning för juniorer. År 2006 bestämde sig Gustafsson för att sadla om till MMA och sätta på sig de tunna handskarna.

Den 17:e november 2007 gick svensken sin första MMA-fight. På bortaplan ställdes Gustafsson mot Saku Heikola under ‘Shooto Finland: Chicago Collision 3’. Trots sin stående bakgrund i boxning, vann Gustafsson sin första MMA-fight genom rear-naked choke. Han avslutade Heikola i rond två.

UFC-debut efter två år som proffs

Arboga-sonen skulle vinna sju raka matcher efter sin MMA-debut innan han fick det efterlängtade telefonsamtalet från UFC. Världens främsta och största MMA-organisation. Endast två år efter sin MMA-debut får Gustafsson göra ett framträdande i UFC. Han har då ett MMA-facit på 8-0 och har avslutat alla sina motståndare, förutom en. I sin UFC-debut ställs Gustafsson mot Jared ”The Messenger” Hamman under UFC 105, 2009. Det tar bara 41 sekunder för svensken innan Hammans huvud slår i backen. Gustafsson vinnare genom knockout i rond ett.

I hans nästa UFC-fight som skulle ske under UFC 112, skulle svensken ställas mot Phil ”Mr Wonderful” Davis. Det blir en av Gustafssons mest lärorika matcher. Davis kan med bara fem sekunder kvar av rond ett strypa ut Gustafsson med en så kallad ‘Anaconda-strypning’. Han hade redan sin boxningsbakgrund men behövde vässa på sitt markspel, och det gör han genom att ta hjälp av mannen som precis har besegrat honom, Mr Wonderful. Än idag åker Gustafsson till Davis och Alliance MMA.

alliance mma

Får titelchans mot efter vinsten mot Shogun

14:e april, 2012, ett datum som de flesta MMA-fans minns med glädje. Det är första gången UFC besöker Sverige. Efter fyra raka segrar i organisationen får Alexander Gustafsson chansen till sin femte raka seger när han ställs mot brassen Thiago Silva. Galan döps till ‘UFC on Fuel TV: Gustafsson vs. Silva’, svensken går huvudmatch på Globen. Gustafsson kommer in till ett fullsatt Globen med Lil’ Wayne ft. Eminem – Drop The World i bakgrunden. Till de över 10 000 hemmafansens stora lycka dominerar The Mauler, den då topprankade Silva och vinner matchen via enhälligt domslut.

I sin sjätte match i organisationen ställs Gustafsson mot den forne lätta-tungviktsmästaren och PRIDE-veteranen, Mauricio ”Shogun” Rua. Matchen skall visa sig vara ytterst betydelsefull för svensken. Gustafsson vinner matchen övertygande genom enhälligt domslut med domarsiffrorna 30-27, 30-27 och 30-26. UFCs VD, Dana White, hade innan matchen lovat att vinnaren skulle få en chans om det lätta-tungviktsbältet mot Jon ”Bones” Jones. Den här gången höll Dana White vad han lovade.

Gick fem stenhårda ronder mot Jon Jones

UFC 159, den 27:e april 2013. Jon Jones besegrar den forne titelutmanaren i både mellan- och lätt-tungvikt, Chael Sonnen. Jones kör över Sonnen och besegrar honom redan rond ett. Han vinner genom teknisk knockout. Nu finns det bara en man i sikte, och det är #1 rankade Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Den 13:e juni 2013 blir det officiellt. Jon Jones kommer försvara sitt lätta-tungviktsbälte för sjätte gången, och han gör det mot svenska Alexander Gustafsson. Här har även Jones möjlighet att bli historisk genom att bli den första fightern i UFCs lätta-tungvikt att försvara ett bälte fler än fem gånger på raken.

staredown

UFC påbörjar sin promotion för matchen och det understryks i varje hype-video att Gustafsson är den första mannen att vara längre än Jon Jones, 196 centimeter vs. 193 centimenter. Trots längdövertaget har Jones ett räckviddsövertag, 84.5 inch (214cm) till Gustafssons 76.5 (194cm).

Det är dags för UFC 165, galan äger rum på Air Canada Centre i Toronto. Det lätta-tungviktsbältet sätts på spel mellan Jon ”Bones” Jones och Alexander ”The Mauler” Gustafsson. Det är här svensk MMA skjuts till nya höjder. Alexander Gustafsson går fem stenhårda ronder mot mästaren och många håller andan innan domslutet läses upp. Matchen är otroligt jämn och det är ovisst vem som ska krönas till mästare. UFC-kommentator Joe Rogan menar att den lätta-tungvikten kan ha fått en ny mästare.

träffar jon jones

Blir hyllad av hela MMA-världen

Utslaget blir dessvärre inte till fördel för ‘The Mauler’. Istället försvarar Jon Jones lätta-tungviktsbältet och blir på samma kväll historisk då han som första man är den enda som försvarat bältet sex gånger på raken. Poängkortet för matchen blir följande, Richard Bertrand dömer 48-47, Douglas Crosby dömer 48-47 och Chris Lee dömer 49-46. Enhälligt domslut till fördel Jones. Enligt många bedömare hade svensken matchen i sin hand, fram tills slutet av den tredje ronden när Jones får in en snurr-armbåge och är nära att avsluta svensken. Det tråkiga, utifrån svenska fans ögon sett, är att just den ronden är Alex bästa rond fram tills Jones får in armbågen.

Efter matchen blir både Jones och Gustafsson hyllade av hela MMA-världen för deras episka batalj i Toronto. UFCs VD Dana White hyllar svenskens insats bakom kulisserna och sade att det var få som trodde på Gustafssons möjligheter att prestera mot Jones. White var ytterst imponerad över svenskens nedtagningsförsvar och att han faktiskt fick ned Jones på backen. I efterhand har UFC 165 – Jones vs Gustafsson blivit krönt till den näst bästa matchen i UFCs historia. Före ligger Conor McGregor vs. Nate Diaz 2.

Får en andra chans på det lätta-tungviktsbältet

Efter sin förlust mot Jones skulle Gustafsson ställas mot den hårt slående Jimi ”Poster Boy” Manuwa, hemmaplan för Manuwa. ‘UFC Fight Night 37’ ägde rum på The O2 Arena i London. Gustafsson tystade hemmapubliken genom att sänka britten i rond två genom ett välplacerat knä med två uppföljande och perfekta hammarslag på hakan. Den enda kritiken en kan ge Gustafsson i den här matchen är hans försök till framåtvolt som segergest.

Ilir latifi lyfter alexander gustafsson

Matchen efter är något alla ‘The Mauler’-fans gärna vill glömma. Nattgalan ‘UFC on FOX 14’ på en fullsatt Tele 2 Arena i Stockholm där Gustafsson ställdes mot Anthony ”Rumble” Johnson. Matchen tog slut 2:24 minuter in i första ronden efter att Rumble lyckas kontra Gustafsson med högerkrok som sänker svensken. Rumble fortsätter med ground ´n pound innan domaren kliver och och bryter matchen. Trots förlusten skulle Gustafsson få ytterligare en chans på det lätta-tungviktsbältet. Den här gången mot Daniel ”DC” Cormier.

Snubblar på mållinjen

UFC 192 och Gustafsson ställs mot Daniel Cormier. Det är en oerhört jämn match där svensken lyckas sänka Cormier genom ett välplacerat knä i rond tre som får mästaren att falla till kanvasen. DC klarar av anstormningen och tar sig hela vägen till ett domslut. Med nöd och näppe vinner DC ett delat domslut mot Gustafsson.

Gustafsson har efter sin senaste titelmatch besvärats av flertalet skador som hindrat honom från att gå match. Allt från ryggskada, knä och axelskada. Han har efter titelmatchen vunnit två raka matcher och senast vi såg honom var mot brassen Glover Teixeira. En match han vann i rond fem genom tre välplacerade uppercuts och en avslutande högerkrok.

höger uppercut

Tredje gången gillt?

Nu är vi äntligen här, fem år senare. Det alla ‘The Mauler’-fans har väntat på. Returmatchen mot Jon Jones är officiell och kommer äga rum på UFC 232 på T-Mobile Arena i Las Vegas den 29:e december. Jones återvänder till buren efter sin andra dopningsavstängning där han innan avstängningen hade besegrat Daniel Cormier för andra gången. Vinsten ändrades dock till en no-contest efter att Jones testade positivt vid en dopningskontroll.

Alexander Gustafsson ställs nu för en tredje gång om det lätta-tungviktsbältet och frågan alla svenska fans ställer sig är, ska det bli tredje gången gillt för The Mauler? Den 29:e december får vi ett svar.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
”Om det är någon som har chans mot Khabib så är det Tony Ferguson”

Vem ska lättviktsmästaren möta härnäst om inte den #1 rankade Tony Ferguson?

Panelen diskuterade utmaningen mellan Khabib Nurmagomedov och boxare Floyd Mayweather. En match förmodligen inte många vill se. MMA-fighter Rostem Akman ger sin syn på vem Khabib bör möta härnäst och ger den forne interimmästaren Tony Ferguson störst möjlighet till att besegra dagestaniern.

Akman tror att Fergusons BJJ-kunskaper från rygg kan komma väl till pass om han hamnar på mattan med Khabib. Lyssna på hur det lät i klippet ovan.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
ufc 231

UFC 231: Mirsad Bektić ryktas möta Renato Moicano

Bosniern Mirsad Bektić ryktas ställas mot Renato Moicano på UFC 231 i Toronto, Kanada. Matchen rapporterades först av brasilianska Sportv.Globo.com.

Båda två är talanger i UFCs fjäderviktsdivision med endast en förlust i sina UFC-karriärer.

Bektić har vunnit sina två senaste matcher och gick sin senaste match mot Ricardo Lamas under UFC 225. Han vann matchen genom delat domslut. Hans enda förlust är mot Darren Elkins. En match han styrde fram till han blev knockad i den tredje ronden. Han har ett MMA-facit på 13–1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex genom knockout, tre genom submission samt fyra genom domslut.

Moicano har också vunnit sina två senaste matcher. I hans senaste match ställdes han mot Cub Swanson under UFC 227 och vann genom rear-naked choke i den första ronden. Hans enda förlust i karriären är mot titelutmanaren i fjädervikt, Brian Ortega. Den matchen förlorade han genom giljotin-strypning i den tredje ronden under UFC 214. Han har ett MMA-facit på 13–1–1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex genom submission samt sju vinster genom domslut.

UFC 231 äger rum den 8:e december på Scotiabank Arena i Toronto, Kanada. Huvudmatchen för galan är en match om fjäderviktsbältet. Mästaren Max Holloway försvarar sitt bälte mot Brian Ortega. Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan.

Max Holloway (c) vs. Brian Ortega
Valentina Shevchenko vs. Joanna Jedrzejczyk
Jimi Manuwa vs. Thiago Santos
Cláudia Gadelha vs. Nina Ansaroff
Eryk Anders vs. Elias Theodorou
Olivier Aubin-Mercier vs. Gilbert Burns
Brad Katona vs. Matthew Lopez
Chad Laprise vs. Dhiego Lima
John Makdessi vs. Carlos Diego Ferreira
Hakeem Dawodu vs. Kyle Bochniak
Devin Clark vs. Aleksandar Rakić
Katlyn Chookagian vs. Jessica Eye
Renato Moicano vs. Mirsad Bektic

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Artem Lobov om konfrontationen med Khabib och Conors bussattack

Artem Lobov medverkade på The Ariel Helwani MMA-show där han ingående förklarade vad som hände mellan honom, lättviktsmätaren Khabib Nurmagomedov och hans lagkamrat Conor McGregor.

Lobov kommer i helgen att gå match mot Michael Johnson. Det är ett byte av motståndare då han egentligen skulle ha ställts mot Zubaira Tukhugov. Den matchen blev inställd då Tukhugov var en av männen som hamnade i handgemäng med McGregor inne i buren, i tumultet efter UFC 229.

Struken match p.g.a tumultet

Matchen ströks och Lobov ställs istället mot Michael Johnson. Lobov säger dock till Helwani att han aldrig kommer att ge sig förrän han får möta Zubaira Tukhugov. Vidare diskuterar Lobov konfrontationen med Nurmagomedov i hotellkorridoren innan UFC 223, att McGregor direkt efter händelsen svarade Lobov med ”jag är på väg”.

Ovan kan ni lyssna på hela intervjun med Lobov.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
Jon ”Bones” Jones: ”Steroiderna påverkade inte min prestation mot DC”

Den tidigare UFC-mästaren i lätt-tungvikt Jon Jones kommer att som bekant göra comeback i oktagonen mot svenske Alexander Gustafsson vid UFC 232 den 29:e december.

Jones har inte fightats i oktagonen sedan hans match mot Daniel Cormier vid UFC 214 förra året, i en match som han först vann genom knockout, men som sedan ändrades till no-contest efter att Jones testat positivt för turinabol.

Efter detta har Jones fått motta massiv kritik från MMA-profiler och fans och enligt många av dessa bör hans bedrifter inom sporten ha en asterisk bredvid sig på grund av hans båda doping avstängningar, där den första kom 2016.

Den tidigare mästaren blev i dagarna intervjuad i podcasten Jackson-Wink där han besvarade kritiken:

I would say that those would be people looking for an excuse not to give it to me, not to give credit where it’s due. In both situations, whatever was in me chemically was proven scientifically that the amounts were so small that there was no way possible to affect my performance in a positive or a negative way. The two times where I’ve failed drug tests for performance enhancers, it’s been so small that it can’t affect your performance.

Jones fortsatte med att kommentera USADA:s (USA:s anti-doping byrå) fynd i utredningen av honom där han menade att den mängd turinabol han hade i blodet var så pass liten att den inte påverkade hans prestation nämnvärt i matchen mot Cormier:

The d–k pill situation, that was proven that it was a mistake, Who takes a male enhancement pill expecting to fight better. I mean nobody. We actually found the company, found the exact pills, we ordered the pills and the pills came back with stuff in it that wasn’t supposed to be in there. Such a small amount that it’s not going to make you fight any better or be stronger.

Then in the second situation, we just found out to have USADA say ‘the amount of steroids we found in your body Jon, it was like taking a pinch of salt and throwing it in an Olympic size swimming pool’. It was such a small amount that it was pretty obvious this was an accident. For this to be something that got into your body two weeks before the fight. So two weeks before the fight, you took a pinch of steroids and threw it in an Olympic size swimming pool. It’s clear this is nothing that helped you knock out Daniel Cormier.

Jon Jones avslutade med att besvara alla de som kallar honom för fuskare

To answer your question — to anybody who would say ‘well he must have been cheating’ — after what I just said, if you still want to call me a cheater, you just don’t want to admit that I’m f–king pretty good at this.

 

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy
Ben askren i buren one championship

Ben Askren om ett UFC-kontrakt: ’98 procents sannolikhet’

Ben Askren är förmodligen en av de bästa welterviktarna utanför UFC. Han har tävlat för de flesta stora MMA-organisationer så som ONE Championship och Bellator. Han är welterviktsmästare i ONE C och en forne welterviktsmästare i Bellator.

Han har dock aldrig varit i UFC, något många MMA-profiler och fans har efterfrågat. Enligt Askren har han tidigare blivit blåst av UFC och Dana White, men det verkar som att ett skifte har skett. Genom Twitter fick han frågan om hur nära han är på att skriva på för UFC och svarade på följande sätt.

Askren likt UFCs lättviktsmästare Khabib Nurmagomedov är obesegrad. Han har ett MMA-facit på 18–0 (1) och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex genom knockout, fem genom submission samt sju genom domslut.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor talar ut om förlusten: ”If its not the rematch right away – no problem”

Den forne lätt- och fjäderviktsmästaren Conor McGregor talar ut om den tunga förlusten mot den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov. McGregor ställdes mot Nurmagomedov under UFC 229 och förlorade i den fjärde ronden när han klappade ut på en så kallad neck-crank.

Nu talar McGregor ut om förlusten och bryter ned matchen rond för rond genom sin egen Instagram.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Thoughts on my last fight. Round 1. I believe from a sport standpoint, round 1 was his. Top position against the fence. Zero position advancement or damage inflicted. But top position. From a fight standpoint the first round is mine. Actual shots landed and a willingness to engage. Straight left early. Knee to the head on the low shot. Elbows in any and all tie up scenarios. Opponent just holding the legs against the fence for almost the entire round. Round 2 he is running away around the cage before being blessed with a right hand that changed the course of the round, and the fight. It was a nice shot. After the shot I bounced back up to engage instantly, but again he dipped under to disengage. That is the sport and it was a smart move that led to a dominant round, so no issue. Well played. If I stay switched on and give his stand up even a little more respect, that right hand never gets close and we are talking completely different now. I gave his upright fighting no respect in preparation. No specific stand up spars whatsoever. Attacking grapplers/wrestlers only. That won’t happen again. I also gave my attacking grappling no respect. To defense minded. Lessons. Listen to nobody but yourself on your skill set. You are the master of your own universe. I am the master of this. I must take my own advice. Round 3. After the worst round of my fighting career, I come back and win this round. Again walking forward, walking him down, and willing to engage. Round 4. My recovery was not where it could have been here. That is my fault. Although winning the early exchanges in 4, he dips under again and I end up in a bad position with over 3 on the clock. I work to regain position and end up upright, with my back to the fence. A stable position. Here however, I made a critical error of abandoning my over hook at this crucial time, exposing the back, and I end up beaten fair and square. What can I say? It was a great fight and it was my pleasure. I will be back with my confidence high. Fully prepared. If it is not the rematch right away, no problem. I will face the next in line. It’s all me always, anyway. See you soon my fighting fans I love you all ❤

Ett inlägg delat av Conor McGregor Official (@thenotoriousmma)

Gick mot den obesegrade boxaren

McGregor hade inte gått match på ca. två år. Hans senaste match innan Khabib-matchen var mot Eddie Alvarez under UFC 205. En match där McGregor erövrade lättviktsbältet. Han vann genom teknisk knockout i rond två. Efter segern skulle McGregor möta den obesegrade boxaren Floyd Mayweather Jr. Han förlorade boxningsmatchen genom teknisk knockout i rond tio.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Juan Adams

Video
Tungviktsprospekten Juan Adams redo att ta UFC med storm

I juli fick den 26-årige tungviktaren Juan Adams (4-0) ett UFC-kontrakt efter sin knockout av Shawn Reed under Dana Whites ‘Tuesday Night Contender’. Nu kommer Adams att göra sin debut i organisationen mot Chris de La Rocha under UFC on FOX 31 i Milwaukee den 15 september.

Adams ser nu fram att introducera sig själv för UFC-fansen med en spektakulär seger i det kommande mötet och är säker på att han kommer att slå igenom i organisationen.

Via ‘BJ Penn Radio’:

Obviously the heavyweight division is lacking a couple things right now. We don’t really have a lot of star power apart from myself. You know, our top guys aren’t super entertaining and obviously Derrick Lewis adds the entertainment aspect, but I think I’m a little more aesthetically pleasing to look at than the other heavyweights in the division. There’s that aspect. I definitely connect with fans a lot better than most of the other heavyweights in the UFC. And just in terms of the athletic side of it, I’m the type of athlete the UFC has never seen before in this division and I don’t think anyone can match my pace, my power, or my combination of size, speed and strength. Its definitely something new, I’ve got a good look to me, I’m very marketable.

There’s this kind of stigma for fighters not being the most intelligent out there, but I have degree in computer science. I minored in exercise science, before this I was a loan coordinator at a bank. So I have a unique experience and a unique outlook on things. I have an ability to market myself and the company much better than most other people in the division. No one ever really has everything figured out, but I do take criticism pretty well and I like to go from there and learn from it and learn from each fight and grow and progress, and really do put myself in a good position. Because the better I do, and the better the UFC does, the better everyone does and it makes money for all of us longterm. So that’s definitely the end-game for me. Ultimately there’s gotta be a life after fighting, so that’s what I’m trying to set myself up for right now.

Adams vill hålla sig väldigt aktiv framöver och hoppas på att gå 4 matcher det kommande året.

I want to be very active. I want to fight four times a year. That’s what I want to do. When I do eventually have the belt, I want to defend it twice a year at a minimum. It’s not a fact of if I have the ability, I know I have the ability I just need the opportunity. Once I have my debut I think the world will finally see that and you’ll see a jump in activity from me. There will be an increase in demand for me and I’m happy to supply that.

The thing is, I’m more of a monster than anyone in the division. No ones as big as I am, and anyone that’s close to the same size as me has nowhere near the athletic ability that I do, and I believe [UFC President] Dana White saw that [on the Contender Series]. My accomplishments show that I’m the youngest American UFC heavyweight, I have the fewest fights of any male competitor in the UFC, so there’s clearly something there. They’ve seen something. I know it, my coaches know it. Its just a matter of time until the whole world knows it.

Tror ni att Adamas kommer att kunna görs succé i UFC?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy