980x240-ohmbet

Krönika: David Teymur – med stormsteg mot toppen

David Teymur UFC 209 2

I lördags, den 2 december, i Detroit tog David Teymur sin fjärde raka seger i UFC. Det är den hittills bästa starten i organisationen för en svensk fighter. På 1 år och 9 månader har David samlat ihop fyra fina vinster i världens främsta mma-organisation, det är oerhört imponerande. I intervjuer efter vinsten mot Drakkar Klose har David uttalat att han vill ha en motståndare rankad på topp 10 – detta i lättvikt som troligen är UFCs djupaste division. Det är positivt att David visar hunger och höga ambitioner. Det sänder ett tydligt budskap till såväl arbetsgivare som potentiella motståndare. Man måste göra lite väsen av sig i mma, syns man inte så finns man inte.

Det har sedan i lördags förts väldigt intressanta diskussioner i kommentarsfälten på Kimura. Det är inspirerande att läsa alla kloka och initierade synpunkter som förts fram. Det finns mycket mma-kunskap bland Kimuras läsare. Den fråga som har diskuterats är om David är redo för motståndare på topp 10 eller om han bör avvakta och successivt jobba sig uppåt med sikte mot toppen. Vissa menar att David är redo, att han har vad som krävs för att besegra fighters i toppen. Andra menar att David inte riktigt är framme än, att han är en stor talang men skulle behöva ytterligare tid på sig att mogna som mma-fighter. Detta är vad vi tänkte titta närmare på i denna text.

David fightern

Om vi kikar lite på vem David är och hur han är som fighter så kan vi snabbt konstatera att han är en mycket begåvad sådan. David är 28 år och har gedigen kampsportsbakgrund. Fram till 2013 tävlade han i thai- och kickboxning och samlade ihop ett record på 39-2. I oktober 2013 gick han sin första mma-match, en fight han dessvärre förlorade via domslut. Därefter har det gått bättre, betydligt bättre. På fyra år har han gått sammanlagt 8 matcher vilket kan ses som en rimlig takt när man ska lära sig en så komplex sport som mma.

David är southpaw och har mycket teknisk striking. Han har snabba händer och bra precision i slagen. Hans knän och armbågar är “text book” muay thai. Han är dock främst känd för sitt spark-game som håller världsklass. Teknik, kraft och snabbhet – allting finns där. Fotarbete, avståndskontroll och oförutsägbarhet är utmärkande för Davids striking. Hans kontringar är blixtsnabba och oerhört träffsäkra. Tack vare sin bakgrund har han även en mycket starkt clinch.

David har visat prov på starkt nedtagningsförsvar och i matchen mot Lando Vannata tog han ner amerikanen flera gånger, något som bidrog till att säkra segern i den jämna matchen. David visar alltså fin utveckling avseende sin brottning. När det kommer till hans grappling är det svårt att säga något. Mycket beroende på hans fina nedtagningsförsvar och förmåga att snabbt ta sig upp från marken har vi inte fått se prov på hans mark-game. Det finns dock inga skäl att anta att hans grappling inte skulle ha utvecklats på liknande sätt som hans brottning. Om vi kortfattat ska sammanfatta David som mma-fighter kan vi konstatera att han är en otroligt duktig thaiboxare/kickboxare som på kort tid har gjort mycket fina framsteg inom såväl brottning som grappling. Han är en mycket erfaren och meriterad stående fighter men har förhållandevis kort (räknat i tid) mma-erfarenhet. Han har bra attityd och vinnarmentalitet. Nu är vi förvisso inte helt opartiska i vår bedömning av David – men faktum kvarstår att detta är en väldigt duktig och enormt talangfull fighter.

Nästa steg

Vad är då ett rimligt nästa steg i Davids karriär? Det är en mycket intressant fråga. David har själv, som vi konstaterade inledningsvis, sagt att han vill möta fighters på 10-i-topp. Det är en bra inställning som visar på hunger och ambitioner. Det visar att han tror på sig själv, på sin förmåga och på sin potential – och potential är något han absolut har, därom råder det inga tvivel. Att en talangfull och hungrig ung fighter vill ta sig till toppen så fort som möjligt är inget konstigt, det är snarare ett sundhetstecken.

Det är dock inte nödvändigtvis så att detta är det optimala för hans karriärutveckling. Här vilar ett tungt ansvar på coacher och rådgivare som ska hjälpa till att skapa bästa möjliga förutsättningar för en bra och långsiktigt gynnsam karriär. Detta inom en sport som tar tid att bli bra på och där man har relativt få år på sig att åstadkomma sportslig och ekonomisk framgång. Det gäller alltså att planera noga och verkligen överväga sina alternativ innan man fattar karriärsbeslut.

Jämfört med andra idrotter har man förhållandevis få år i toppen som mma-utövare. En ishockeyspelare kan ha 15 år på sig att spela (och tjäna pengar) på toppnivå. En mma-fighter har kanske 4-5 år på toppen – åtminstone om man lyssnar till vad en f.d. fighter som Brendan Schaub säger. Enligt honom är det ungefär så lång tid man har på sig. Han menar vidare att det är svårt att nå toppen, men ännu svårare att hålla sig kvar när du väl nått dit. Således är det viktigt att verkligen ta vara på och vårda de möjligheter som ges.

Utrymmet för misstag är litet i en sport som mma. Ju högre upp i rankingen du kommer desto mindre blir det utrymmet. Varje litet misstag blir dessutom mer kostsamt då dina motståndare är bra på att straffa även små misstag. Det blir även kostsamt såtillvida att man kan förlora mycket pengar och karriärmöjligheter genom att förlora viktiga matcher. Därför är det viktigt att göra sina karriärsval med omsorg.

Alternativ

Man skulle, något förenklat, kunna tänka sig två huvudsakliga spår framåt. Det ena är ett expresspår till toppen – vilket tveklöst har en rad fördelar, såväl sportsliga som ekonomiska. Det andra är en långsammare, stegvis approach, där man siktar på att bygga steg för steg för att komma till toppen med optimala förutsättningar för att få ut så mycket som möjligt av det. Båda alternativen är förenade med risker och fördelar ska tilläggas.

Snabbspåret skulle kunna sägas syfta till att så snabbt som möjligt ta sig till och etablera sig i toppen. På topp 10 får man mer exponering, högprofilmatcher och därigenom möjlighet att stärka sitt marknadsvärde. Riskerna är höga men det är även de möjliga belöningarna. Tänkbara motståndare för att snabbt ta sig till toppen skulle kunna vara namn på topp 15 – såsom tex: Anthony Pettis # 13, Beneil Dariush # 12, Al Iaquinta # 10, Michael Chiesa # 9, Kevin Lee # 8, Dustin Poirier # 7. David är för dagen rankad som nummer 31 på rankingmma och på samma sätt som att David vill möta högre rankade motståndare vill även fighters på topp 15 möta högre rankade motståndare. Därför är sannolikheten att David skulle få en match mot någon på topp 15 i nuläget liten.

Långsamma spåret ser lite annorlunda ut. Det är en strategi som syftar till att successivt närma sig toppen. Att höja kvaliteten på motståndet stegvis, lite långsammare, för att ges tid att utveckla sitt mma-game. Att om möjligt plocka några kända namn på vägen och därigenom stärka sitt eget, utifrån detta förhandla sig till ett bättre kontrakt och få upp sin lön. David har idag sannolikt en grundlön på $15,000-20,000 per match. Det är inte särskilt mycket om man ställs mot någon som Kevin Lee. Tänkbara motståndare enligt denna strategi skulle kunna vara: Jim Miller, Clay Guida, Joseph Duffy, Charles Oliveira, Paul Felder, Leonardo Santos, Fransisco Trinaldo. Det är inte ofarliga fighters vi talar om, men inte lika vassa som topp 10-15. Om jag skulle gissa vem som blir Davids nästa motståndare så tror jag att det blir någon rankad runt nummer 20 på rankingen. Jag skulle gärna se honom mot någon känd fighter, tex Clay Guida eller Jim Miller, men tror tyvärr att UFC har andra planer. Det finns några riktigt tuffa ryssar runt nummer 20 och med tanke på UFCs förestående inträdet på den ryska marknaden skulle det inte förvåna mig om näste motståndare för David blir någon av Rashid Magomedov eller Rustam Khabilov.

Vilken av de två strategierna – snabb eller långsam – som är bäst för David kan vi inte veta med säkerhet. Vad vi dock vet är att mma är en mycket svår sport. En som tar lång tid att bli riktigt bra på. Ni lite äldre mma-entusiaster kanske minns Alexander Gustafssons förlust mot Phil Davis. Det var förvisso bara hans andra match i UFC, men det var en lärorik match som Alex förlorade pga att han behövde utveckla sin grappling och brottning. Förlusten kom 2010, dvs 4 år efter att Alex började träna mma. Efter denna match började han träna på Alliance MMA, bl.a tillsammans med Phil Davis och idag har Alex otroligt bra defensiv brottning och grappling. Precis som David är Alex från början en mycket vass striker, som har fått lära sig de andra delarna av mma längs vägen. David är idag ca 4 år in på sin mma-karriär. Kanske finns det en nyttig lärdom att dra av klubbkamratens förlust mot Davis. I en tuff division som lättvikt får man inte många chanser och det gäller därför att ta väl vara på de som ges. Å andra sidan kanske David är längre kommen i utvecklingen av sitt mma-game än vad Alex var efter 4 år. Det vet bara han själv och hans omgivning.

Summerande tankar

Vi tror stenhårt på David och vill inget hellre än att han ska få en lång och framgångsrik karriär. Oavsett vilka karriärsval han gör kommer vi att stötta och heja på honom – i vått och torrt. Han själv och hans rådgivare vet självfallet vad som är bäst för honom. De känner till och har insyn i Davids situation på ett sätt som vi av naturliga skäl inte kan ha. Det hindrar dock inte oss – fans, kommentatorer och tyckare – från att spekulera och framföra våra synpunkter. Det gör vi mer än gärna. Vi gör det därför att vi brinner för sporten och för att vi vill att det ska gå bra för våra svenska mma-hjältar. David är definitivt en svensk mma-hjälte och sådana behöver vi.

________________________

Text: Kimuraredaktionen

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • tojo77

  Jag skulle gärna se honom mot en i botten på top-10, typ Michael Johnson, eller mot en grappler som Michael Chiesa.

  Jag gillar hur han var disciplinerad och följde sin game plan trots distraktion från Herb och taunts från Drakkar. Enda orosmomentet är stelheten när han kommer för nära. Känns inte som han har koll på motståndaren i det läget och riskerar att rycka huvudet in i ett slag. Han har förstås inte Max Holloways lugn och flyt i rörelserna, men det är något att sikta på.

  • Gunnar Gråskägg

   Instämmer!
   Just när han kommer nära känns det lite osäkert. I övrigt mycket bra kontroll o diciplin i buren. Lite mer avslappnad sen är det prfect.

 • Richierichierich

  Fett bra skrivet. Mardrömmen för en nagelbitare som mig är en grapplingsmart brasse men UFC har ibland en fablesse att sätta upp mer underhållande fireworksmatcher så jag hoppas han får en bra striker, ett namn, och avslutar honom så kommer klättringen gå lite fortare skulle jag tro men inte för många svartbälten på vägen så tror jag på grabben i toppmixen inom inte allt för många matcher. David har spetskvaliteter som kommer sticka ut när han väl är där.

  • Gunnar Gråskägg

   Kanske i så fall svartbälte med usla nedtagningar så att David kan hålla d stand up oc dominera. Men helst en okej striker då blir de kul.

   • Kimura guest

    Inte många svartbälten på den nivån som har dåliga takedowns. Men varför inte en till brottare David har visat bra tkd defense och på fötterna slår han alla brottare.

    • Gunnar Gråskägg

     Ja för fan! :)

 • the_immortal

  Bra analyser och härligt att ni stöttar David.

  • jonzyjonzy

   Teymur skjuter ifrån och duckar i närkamper, liksom Latifi innan han fick Baders knä i nyllet.

   • the_immortal

    Jo han skjuter då o då bort motståndare. Menar du att han är dålig i stående eller?

    • jonzyjonzy

     Nej, han är snabb som fan och pricksäker. Perfekt kombo. T får liksom bara se upp för knän när han bryter clinchen. Det ser lite struligt ut.

     • the_immortal

      Aha, jo det kan vara risky.
      Man hoppas ju att hans erfarenhet från thaiboxning gör att han har full koll men jag håller med att det ibland ser lite farligt ut.

 • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

  Såg just ”kickboxer retaliation” JC VanD, Mike Tyson, Roy big country, mfl mfl, rekomenderas till dig som ännu inte passerat 14 mentalt…. hahaha vilken rutten film asså..

 • tojo77

  Och din åsikt kring just David är?

 • walkofknockout

  Brukar ibland tycka att man har lite för blågula ögon när man analyserar och bedömer våra fighters och speciellt i denna division där toppn10 är fylld av sjuka namn men måste ändå säga för en kille som inte väntades ta sig förbi vannata och än mindre klose som båda ses/sågs som blivande stjärnor i UFC så måste man ändå respektera det och lyfta på hatten.

  • Iliad

   Gunnar: hybris i det här fallet är när man övertolkar/övervärderar Davids nuvarande förmåga men allra mest hans potential. Kom igen!

   Walk:
   Vannata är okej, men att Klose skulle bli en storstjärna i UFC? Who writes this stuff? En helt okej fighter stående med ett väldigt kompetent groundgame, men att han skulle bli en stjärna? Näe, ett hyfsat namn och en well-matched fighter absolut.

   Problemet är att min egen åsikt, efter att ha sett tusen och tusentals bouts i ett decennium så kan jag ju bara jämföra med det jag själv vet och har sett med egna ögon.

   David är en fighter med bra standup, ingen grym standup. Hans ”förmågor” överskattas något oerhört här på kimura. Möter han någon från topp10 så tar det stopp, om han inte får in en lyckträff för när det gäller skicklighetsnivå så är han inte uppe i top10 i divisionen. Så kimuras ”med stormsteg mot toppen” efter en okej match mot Vannata och ett jävla sömnpiller mot Drakkar är hybris och oseriös journalistik.

   Vi får se helt enkelt. Tar folk av sig skygglapparna och slutar vara så naiva så håller nog de flesta med.

   • Gunnar Gråskägg

    Hybris betyder att man har överdrivet höga tankar om sig själv. Inte om andra.

    Men du menar att dom har för stor tro på Teymurs förmåga. Att dom är typ naiva eller något. Man kan välja se det som att kimura stöttar svensk fighter. Dom ser glaset som halvfullt, du ser det som halvtomt.

    Dom skriver:
    ”Nu är vi förvisso inte helt opartiska i vår bedömning av David – men faktum kvarstår att detta är en väldigt duktig och enormt talangfull fighter.”

    Balanserat och ärligt.

 • Gunnar Gråskägg

  Vad är det som är hybris?

  Klart man ska stötta svenska talanger

 • Styrbjörn

  Välskrivet, lagom djupgående analys, fint med avslutet också. Kände verkligen de nationalistiska vindarna slicka mig på kinden.

 • Youo

  Tyvärr så kommer han inte upp i top 15 :/ finns för många bra brottare och grappler

  • Realhastalamuerte

   Skitsamma bre. Han är suryoyo amana. Då är allt möjligt jao. Han kommer japp dom alla. Han behöver para. För med para ska denna invandrare blir stoooooor.

 • Realhastalamuerte

  Schlonek suryoyo ha dacheri amo. Hoppas shurda klättrar mot alla feta miljoner. Hoppas shurda blir multi + multi miljonär i dollar som ingen annan i svensk MMA blivit.

 • Realhastalamuerte

  Stor invandrare! Mycket stor. Zverige tar över i alla sporter.

 • yuri_denisov

  Många fighters har varit underskattade så som folk skriver om David, och sen visat sig komma till toppen, väldigt tråkigt tycker jag att folk sitter här och snackar skit istället för att stötta våra svenska fighters

 • viktor

  Mycket bra skriven krönika. Vem har skrivit den?

  • Kimura guest

   Kimura har steppat up sig och har bra artiklar typ varje vecka. Tror dom har flera nya som skriver.

 • Iliad

  Hackar verkligen inte ner på dom. De gör ett bra jobb. Får man inte diskutera brister kontra styrkor när man jämför med andra gym?

  Det jag menar med svensk kultur inom idrott generellt så är det så oerhört mellanmjölk. Lagom duger, plats 17 i längdloppet är en bra insats, och när någon vinner något så är det absolut världsklass hit och dit där man förstorar motståndet för att få till den åsikten.

  Allstars gör det bra. Men ska vi jämföra och kolla vart creme de la creme kommer ifrån? Alex är en av världens absolut bästa LHW’s, teymur är talangfull och Latifi har en grym vilja.

  Lojalitet är riktigt bra. Lite Rocky-Mickey syndromet liksom, men det känns som det kommit en peak i Maulers kunnande nu, att han fått ut maximalt av det han kan få från just det stället och det är ju helt naturligt! Då är det ju bara bygga vidare och gå till en ny omgivning och nå nästa nivå, något han borde gjort när han torska mot DC.

  Du utvecklas av motstånd, miljöer, scenarios, erfarenhet och kunskap som finns omkring dig. Allt jag menar är att Alex borde sväva lite högre upp i atmosfären och borde gjort så tidigare. Kan förstå att det är svårt nu med familj, och han verkar vara en härligt down-to-earth kind of a guy men såna vinner oftast inga titlar. Hoppas sannerligen jag har fel då en svensk champ vore overkligt stort.

 • Donovan

  Oj du verkar vara inne och hacka på alla allstars fighters ser jag… förmodligen fått stryk där. Glöm inte en sak bara. Allstars satte sverige på kartan i mma världen och än idag föds det stjärnor där dagligen :)

  • Iliad

   Yes, har varit på allstars. Nej, varför skulle dom ge sig på en oskyldig åskådare? Du menar alltså att dom är idioter och misshandlar folk som kommer in och åskådar?

 • xxx

  springa kan han iaf.

 • Robban

  Bra text, välskrivet! Intressant analys, mer sånt här kimura

Fler Kimura rekommenderar: