Krönika: Det är dags att tacka för sig, Rousey

ronda-rousey

Ronda Rousey har varit den mest dominanta mästaren i den kvinnliga bantamvikten men i natt hade den före detta mästarinnan inte en chans. Amanda Nunes gjorde precis vad hon ville i oktanen och det tog bara 40 sekunder innan matchen stoppades. Under presskonferensen efter galan riktade Nunes kritik mot Rondas tränare Edmond Tarverdyan. Nunes påstod att Tarverdyan får Ronda att lita för mycket på sin boxning och inte använda sin Judo tillräckligt, där hon haft sina största framgångar.

Ronda har under sina två förlustermatcher visat att boxning definitivt inte är hennes starka sida. Tvärtom visar hon upp ett värdelöst försvar där hon mest viftar med armarna och backar rakt bakåt. Mot duktiga stående fighters som Amanda Nunes och Holly Holm räcker det inte. Därför har också Rondas två senaste matcher slutat med KO och TKO. Nu undrar jag och alla andra, är Ronda Rouseys karriär slut?

Endast kampsportsbakgrund räcker inte längre

Om jag får bestämma hoppas jag att Ronda lägger handskarna på hyllan. Jag vill inte se henne ta sig an någon annan motståndare utan lämna sporten efter en framgångsrik karriär. Hon har redan byggt upp sitt varumärke och har garanterat massvis med saker hon kan ägna sin tid åt. Ronda har nästan på egen hand byggt upp den kvinnliga scenen inom MMA och för det förtjänar hon stor tacksamhet. Efter hennes förlust mot Holly Holm fick vi inte se Ronda på över ett år. Matchen mot Nunes var hennes comeback och många trodde att bältet återigen skulle sitta runt amerikanskans midja.

Ronda som visat upp att hon är en väldigt känslig person hade svårt att hantera sin första förlust och när hon nu förlorar igen har jag svårt att se att hon lyckas bygga upp sitt psyke igen. Det krävs mycket av en mästare i världens främsta MMA organisation, endast en bra kampsportsbakgrund räcker inte längre. Det krävs en vilja att vilja utvecklas, att ha ett bra team runt omkring sig och att inte låta kändisskapet stiga en åt huvudet. Jag kan inte annat än hålla med mästarinnan Nunes om att Rondas tränar Edmond Tarverdyan inte skötte sitt jobb.Tarverdyan har visat att han inte besitter kunskapen som krävs för att vara en av världens bästa tränare. I matchen med Holly Holm gav han otroligt dåliga råd till Ronda mellan första och andra ronden och även om vi inte fick höra honom i matchen mot Nunes hade han inte förberett Ronda på rätt sätt. Självklart sitter inte han ensam på ansvaret och eftersom jag inte följt Rondas trainingcamp kan jag inte uttala mig mer om honom som tränare.

En karriär att vara stolt över

Med det sagt finns det självklart massa fighters i den kvinnliga bantamvikten som Ronda skulle segra mot. Hon skulle kunna fortsätta ta sig an en enklare motståndare för att bygga upp sitt självförtroende igen och sedan rikta sin energi mot att ta tillbaka bältet. Men Ronda har flera gånger sagt att hon vill gå i pension tidigt och med tanke på hur mycket stryk hon fått ta i sina två senaste matcher menar jag att tiden för hennes pension är inne. Jag tror inte Ronda själv är speciellt sugen på att ta sig an något lägre rankat motstånd och mot toppen har hon redan förlorat.

Det är viktigt att inte glömma Rondas dominans. Hon gick obesegrad en väldigt lång tid och var utan tvekan den bästa kvinnliga fightern i världen. Nu när hennes tid är förbi ska hon blicka tillbaka på sin storhetstid med stolthet. Inte bara för sina prestationer innanför oktanen utan också vad hon gjort för sporten och för kvinnlig idrott i allmänhet. Att ha en kvinnlig superstjärna i en mansdominerad sport som MMA har gjort underverk för fightingscenen. Chansen finns givetvis att Ronda kommer tillbaka. Amerikanskan kan vilja bevisa kritikerna fel och komma tillbaka starkare än någonsin. I så fall är hon självklart välkommen. Hon är en underhållande fighter och person som alltid lockar mycket intresse.

Som avslutning vill jag också rikta står beröm till den nya bantamviktsmästaren Cody Garbrandt som stod för en fantastisk insats när han blev den nya mästaren i natt. Det kommer bli väldigt spännande att följa honom i framtiden.

Skriven av Tobias Westling

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.
 • HerrObjektiv
  • leosutthiprapa

   Bra clip, tack för att du delade det.

 • Helix

  Det tog 48 sekunder inte 40 sekunder.

 • Fayterz

  Tobias Tobias Tobias…
  Intressant, men jag håller inte alls med dig.
  Tycker hon ska visa att hon är av champion-material genom att studsa tillbaka.
  Lyssnar man på hatare så känner man sig hatad. Hon ska fokusera på postiv feedback o komma igen.
  (Snälla, kolla stavningen.. ”står beröm”… ”sina prestationer innanför oktanen”…)

  • Tobias

   Tjena Fayterz!
   Jag hoppas du har rätt, jag gillar Ronda och hoppas att hon kommer tillbaka och visar att jag har fel. Rondas varumärke blir mer och mer skadat, både på grund av hennes två senaste matcher men också på hennes hantering av media. Hon är den största frontfiguren för kvinnlig MMA och hon har tjänat pengar så det räcker och blir över. För att inte skada sitt varumärke ytterligare tycker jag därför att hon bör lämna MMA-scenen. Som sagt är hon mer än välkommen att bevisa att jag är ute och cyklar ;) Stavningen ska ses över såklart. Gott nytt år! M.v.h Tobias

   • Fayterz

    Är detta Tobias Westling som skrivit artikeln, eller bara ett troll som kallar sig för Tobias?

    Hursomhelst så önskar jag dig också ett gott nytt år.

 • disqus_rkLZcBRRIA

  Ronda får skylla sig själv. Hon har ansvaret att byta tränare på sina axlar. Borde gjorts redan efter förlusten mot Holly Holm.

 • MMAkungen

  1 januari, och jag har redan hittat en kandidat till årets minst logiska slutsats..

  29 år gammal, två förluster och du tycker det är dags för pension?
  Får jag fråga, tycker du att Gustafsson också ska pensionera sig? Även om han bara har åkt på en ko/tko förlust så har han ju garanterat tagit mer stryk i sina matcher mot Jones, Johnson och Cormier än vad Rhonda har tagit i sina två senaste matcher.

  • Helix

   Håller med. Dock tycker jag att Meisha Tate ska komma tillbaka från sin pension och möta Ronda.Ifall Ronda skulle ha vunnit så kör hon högst 1 match till,vinner hon så får hon titelmatch,eller så möter hon Amanda Nunes direkt efter Tate ifall hon vinner.

   Tycker absolut inte hon ska pensionera sig bara för hon fått 2 förluster. Alexander Gustafsson har ju 3 förluster av hans senaste 4 matcher och inte han ska pensionera sig bara för det.Han är ju fortfarande top 3 i viktklassen. Han är 1-2 matcher innan titelmatch om han bara kan komma igång igen bara och inte köra 1 match per år!!!!!!

   • musen

    Sen är skillnaden att Gustafsson inte sitter på miljoner och en hollywood karriär som Ronda. Han har ingen annat val än att fortsätta slåss å ta mer damage för å hålla sig relevant då han behöver få in Cash !

    • Josh

     Na men han sitter pa en exklusiv nattklubb i Enkoping och ett konglomerat i byggbranchen…

 • Brocowich

  Ska hon lägga ner efter bra två förluster, trams.
  Finns väl många andra som förlorat fler matcher som fortsätter, bland annat ett gäng svenskar.

  Det är väl bara kötta vidare, byte tränare och fortsätt med vad du är bra på..

  • SgtLowlife

   Tror inte det är åldern eller antalet förluster som är problemet. Det är bara att ingenting tyder på att hon ska kunna bli mästare igen. Hennes två senaste matcher har hon blivit slaktad och de allvarliga bristerna i hennes stående fighting är totalt blottade så ALLA förstår hur illa det är på den fronten.

   Som någon skrev någonstans ” judokast och armlås räcker inte längre för att bli champ”. Det man var nyfiken på i senaste matchen var ju hur mycket hon förbättrat sitt stående, svaret var 0 och ingenting. Visst kan hon säkert agera ”gatekeeper” och vinna över motståndare som inte heller kan stående fighting men att bli mästare känns väldigt väldigt långt borta.

   Jag tror att hon bara är intresserad av att bli mästare och som sagt det känns inte alls troligt att så kommer att ske, därför känns det naturligt att lägga av. Hon har även tjänat pengar så det räcker och blir över finns ingen anledning att åka på fler KO/TKO och riskera hälsan.

 • TMT

  Ronda har aldrig varit bäst i världen. Cyborg hade mördat henne alla dagar i veckan. Men hon fick handplockat motstånd.

  • disqus_rkLZcBRRIA

   Det fanns inga bättre då på den ”tiden” . Ny Era nu. Utvecklingen går framåt hela tiden. Ronda behöver uppdatering.

 • Brorsan

  Var är fotbollen som tycker att Ronda ska möta holly i en retur?

  Hur ska hon kunna vinna mot en av världens bästa kontringsboxare med tanke på hennes senaste två prestationer?

  • Soldier

   Vem bryr sig om vad ”fotbollen” tycker? Han måste vara en 14 åring som precis börjat kolla på MMA som sitter och run*ar åt Conor´s posters som ligger hängandes på hans väggar.

 • Calle

  Vart ifrån drar du din slutsats? Ja det var uppenbart att Ronda inte var game överhuvudtaget. Men som så många andra säger hon är 29 år och är uppenbarligen en riktigt överjävlig talang. Med rätt motivation och rätt camp skulle Ronda kunna bli en contender igen. Jag kan snarare känna att det värsta Ronda skulle kunna göra är att bara lägga av nu. Rondas ögon har ekat tomma hela veckan. Hon behöver reda ut sitt liv och göra sig av med Edmond. Börja om igen. Gör hon det så säger jag the sky is the limit.

  Din slutsats känns jävligt beige.

  • Raven

   Nja, någon överjävlig MMA-talang tycker jag inte hon är. Hon levde på exakt samma saker hon levde på i sin judokarriär, dvs hennes grapplingteknik och sin fysik. Hon har fortfarande inte lärt sig hur man kommer till nedtagning utan att gå rakt in och bli slagen i ansiktet, och hennes striking är fortfarande väldigt basic. Ingen huvidrörelse, dålig slagteknik etc. Enda anledningen till att hon knockat någon är hennes fysik, som var överlägsen när det var mammor osv som tävlade.

   Hennes stora problem är dock hennes psyke. Hon verkar hantera motgång dåligt, vilket vi både sett efter förlusterna och hur hon stundtals var ett emotionellt vrak på TUF. Därav tror jag att hon slutar, för hon verkar inte klara av det på den nivå av berömmelse hon är på.

 • Batman

  Tobias, jag håller med dig i dina kommentare och analys.
  För att ge två liknelser.
  Ronda liknar jag vid en Nokia telefon som är 10 år gammal. När den kom var den det bästa man kunde ha, men nu så kan den inte jämföras med de nya ”smart-telefonerna”. Den gamla Nokia telefonen var bra för sin tid men nu har utvecklingen gått framåt.
  Cody liknar jag vid iPhone familjen. När den första versionen presenterades för den stora massan var den sensationellt bra och överträffade hypen/förväntningarna. De flesta insåg att det var början på en ”storhetsperiod” för iPhone där de skulle dominera under en lång tid med nya versioner och förbättringar.

  • Qrille Qrokodil

   Atletisk förmåga och tuffhet är tidlöst. Talangurvalet som söker sig till MMA är bättre nu än för några år sedan. Men det är väl det du menar.

   • Batman

    Ja och nej.
    Du har helt rätt att talangurvalet är större så det är definitivt en del av förklaringen.
    Dock har träningsmetoder, träningsförståelse, fightingteknik, träningsstrategi, kosthållning, coachning, training campus etc förbättrats vilket gör att talangerna har utvecklat sin atletiska förmåga mer nu än förr.
    Svaret är sannolikt att det dels finns fler talanger nu och dels att dessa talanger har haft möjlighet att utveckla sin atletiska förmåga mer.

    • Qrille Qrokodil

     Jo, och Rousey såg verkligen skit ut (har inte sett matchen förrän nu, varit utomlands i en vecka). Det såg ut som när en nybörjare sparras hårt mot någon från matchboxargruppen. Jag funderar ändå på.. typ när vi snackar om just träningsmetoder och coachning, tänk om hon fokuserat på att fortsätta utveckla det hon verkligen är bra på istället för att försöka lära sig slå plattor som Mayweather och i samma veva inbilla sig att hon kan matchas mot den senare i freak fights. Den atletiska grobianstyrkan finns ju där och hon är ung.

     Ska dock bli skönt att slippa höra Rousey dryga sig framöver.

 • Utlandet

  Den bästa krönikan hittils på Kimura.

 • SpooglyWoogly

  Allt verkar vara svart och vitt för många MMA-fans. Vinner en fighter några matcher är de plötsligt bäst i världen, förlorar de två så är det pension som gäller? Hade vi sagt att Conor McGregor skulle gå i pension om han förlorat mot Diaz en andra gång?

  Rousey, hon är ung och har mycket tid och utrymme för förbättring. Hon har haft hela världen mot sig under ett års tid och blivit hånad otroligt mycket, rent ut sagt mobbad. Klart hon känner sig kass och vill gömma sig från media och all skit de säger om henne, sånt kan påverka ens psyke otroligt mycket samt att hon har varot med om tuffa saker i sitt förflutna som verkar spöka för henne.

  I mina ögon såg det ut som att hon var säker på sig själv när matchen väl började och att hennes plan var att komma i clinch så fort som möjligt, när detta inte hände och hon blev träffad rätt i ansiktet kändes det som att hon kanske fick en flashback och kom av sig från sin plan (kanske därför som hon till synes inte heller lyssnade på Tarverdyan). Hon blev osäker och ofokuserad en sekund och sedan överrumplad.

  Rousey har definitivt potential. För tidigt för pension. Folk verkar glömma att hon har segrat mot Miesha Tate vid två tillfällen och Tate segrade mot Holly Holm.

  • Thereisnojebus

   Även om jag håller med att vissa ibland ser saker lite svart och vitt så är Rondas fall lite annorlunda

   Jämför henne med herr-mman och tex McGregor som du nämnde. Även om folk tvivlar på hans brottning/BJJ så är han ändå skolad i samma MMA-verklighet som hans konkurrenter. Han har genomgått samma rad av ”utsållningar” som alla andra som nått toppen, alltså den process som alla elitidrottare genomgår och som egentligen ofta startar redan i grundskolan då de som inte är bland klassens bästa på idrotten snabbt tappar intresse för sport och inte ens provar kampsport när de blivit äldre.

   Rondas karriär peakde däremot under en tid då damsidan av MMA i princip var obefintlig och där genomsnittsmotståndet tekniskt sett var sämre än herrsidan av amatör-MMAn i Sverige 2016. Hon har kunnat leva på sin gedigna Judo-newaza med i princip noll stående, men i takt med att damsidan utvecklats har hennes konkurrenter i dagsläget kommit ikapp i grapplingen/nedtagninsförsvar.

   Går helt klart att jämföra Ronda med Gracie i UFC 1, dvs hur han dominerade en tid med sin BJJ.

   Med det sagt så tror jag inte att det på något sätt vore omöjligt för Ronda att fortsätta slåss i UFC, men man vill ju liksom inte gå från att vara den mest överlägsna damfightern i världshistorien till att slåss på underkort för $20k, alltså så känns pension helt rimligt.

  • stormtrupp

   Problemet är väl att Ronda är en grymt hypad f.d. champion med bevisligen mkt stora hål i sitt game. Vad har hon att vinna resp förlora vid ytterligare en comeback efter förnedrande förlust? Vill man vara GOAT i det man gör, ja då fixar man hålen i sitt game. Men jag har ypperligt svårt att se hur Ronda ska kunna eller ens vilja försöka göra det.

 • Utlandet

  Utvecklingen har sprungit ifrån Ronda. Det håller inte att gå in i oktagonen och tro att moståndarna ska tröttas ut genom att låta dom slå en i nyllet.

 • Elvis

  Jag har svårt och se att Rhonda ska ta igen försprånget till Amanda även om hon dedikerar sin själ till boxning / kickboxning.

  Inte omöjligt, men hon blev ju snarare en sämre MMA utövare på de senaste 12 månaderna.

  Lite som med Andersson silva, när manteln av överlägsenhet försvinner, så hittar alla hålen i ditt game :)

 • stormtrupp

  Om man har 75% av sina vinster på 1 och samma submission och därefter blivit tokknockad ett par gånger, är det stor risk för:
  1. De du har mött tidigare är inte av tillräcklig kvalitet
  2. Du kommer inte att utvecklas tillräckligt
  3. De du kommer att möta lär läsa sönder och äta upp dig
  (vill helst inte ta upp det, men får lite Toquinho-vibbar över det hela…)

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet