20 June, 2024
Nyheter

Krönika: Föraktet för kampsport lever kvar i mainstreammedia

Av

Alexander Clausson

11/08/2023
Mark Zuckerberg Elon Musk 2

Det hör inte till vanligheten att en ledartext på Sveriges största tidning skriver om MMA, men det hände faktiskt igår. Nästan i alla fall. Kolla in Kimuras krönika på ämnet i texten nedan.

Burfighting, boxning och Vegas Octagon

Under gårdagen gav Aftonbladets Fanny Jönsson en kommentar om den potentiella UFC-matchen mellan Mark Zuckerberg och Elon Musk. Utgångspunkten verkar vara att en match mellan de båda miljardärerna är ganska löjlig, vilket undertecknad visserligen har en uns av förståelse för. Det är dock det underliggande föraktet för kampsport som väcker min uppmärksamhet.

Jönsson verkar inte riktigt hänga med på vilken sport det är som miljardärskampen egentligen ska gå av stapeln i. Hon nämner visserligen att utövarna ska slåss i en bur, men i ett senare stycke kommer fighten äga rum i en boxningsring och i någonting som skribenten kallar för ”Vegas Octagon”.

På Musks begäran ska matchen hållas i Vegas Octagon, en boxningsring i Las Vegas där andra stora kampsportsmatcher brukar hållas.

Själv tenderar jag att betona vikten av att skaffa en djupare insikt inom ett ämne, vilket i sin tur kan belysa den begränsade omfattningen av våra kunskaper inom andra områden. I det här fallet verkar det dock som att ledarskribenten medvetet inte läst in sig på ämnet, eftersom hon anser att kampsporten i sig inte förtjänar någon uppmärksamhet. Jag har läst tillräckligt många av Jönssons texter för att veta att hon inte brukar slarva på det viset när det kommer till andra ämnen.

Metaforer blir ordagranna när det kommer till kampsport

För Jönsson tycks kampsport endast vara ett sätt för män att visa sig manliga. Trots att hon själv nämner hur Zuckerberg tränar ”brasiliansk jiu jitsu dagligen” verkar det hela bara vara ett uttryck för ”tuppfäktning”. För mig hade det varit rent av ologiskt om miljardärerna valt att visa upp sina färdigheter inom någon annan sport, med tanke på deras bakgrund.

Ledarskribentens slutkläm är att Musk jämför MMA med en civiliserad form av krig och att miljardärens inställning skulle förklara varför vi fortfarande har världssvält på planeten. Mycket har kampsport beskyllts för under årens lopp, men att bidra till världssvälten är ändå någonting nytt.

När AIK:s Axel Björnström tidigare i år klargjorde att fotbollslaget skulle ”vinna kriget” mot Djurgården var det nog få som tolkade hans uttalande ordagrant. Faktum är att tävlingar ofta jämförs med krig och strider. Snarare är tävling i sig någonting mänskligt. Att vinna och visa upp sina färdigheter. När man gör det inom fotboll eller friidrott är det någonting fint, men när det kommer till kampsport är det fult och primitivt.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök