Krönika: Fortsättning följer försoning

cody-garbrandt-vs-dominick-cruz

God fortsättning! Hoppas att ni haft ett fantastiskt julfirande och precis som jag haft tide att stanna upp, reflektera och pusta ut. Som kontrast tycks MMA-världen inte ha gjort det. ”Smärtans industri” är ständigt i rörelse och skapar ansträngningslöst nya händelseutvecklingar. Tidigare i månaden lade ”The California Kid”, Urijah Faber, handskarna på hyllan. En vinst via domslut mot den brittiska veteranen Brad Pickett avslutade en lång och framgångsrik karriär som fighter. Lämpligt nog gjordes detta förstås på hemmaplan i Sacramento under UFC:s FOX-gala.

Faber brukar tillskrivas äran att ha varit den stjärna som gav de mindre viktklasserna en publik i MMA- sammanhang. Mycket av detta har han att tacka sina rivaler för, däribland en viss Dominick Cruz. Deras aggressiva rivalitet sträckte sig över ett decennium, och avslutades även denna den förra lördagen, men alltså inte i buren. Istället försonades de bakom ett skrivbord i FOX Sports kommentatorbås, där Cruz håller till som expertkommentator när han alltså inte slåss själv. Hela sekvensen finns att se på Youtube, och en tittare uttryckte väl när hen skrev att det var ”som att se sina skilda föräldrar samsas igen”.

Även om denna specifika rivalitet är begravd, fortsätter Fabers lag Team Alpha Male att ha siktet inställt på att putta ned Cruz från bantamviktstronen. Denna gång är det Urijahs protegé Cody Garbrandt som de satt hoppet till. Fajten är co-main event på nattens UFC 207, där galans huvudnummer består av Ronda Rouseys återkomst till oktagonen. Givetvis är detta main event väldigt intressant för många fans, men Cruz mot Garbrandt ger upphov till så många spännande frågeställningar att den matchen ändå fått merparten av min uppmärksamhet i mellandagarna.

Garbrandt är en obesegrad yngling som har nävar av granit, en stadig grund i brottning, och sist men inte minst, ett svårslaget självförtroende. Men frågan är om det räcker mot den suveräne Dominick Cruz, vars rörelsemönster och fotarbete inte kan jämföras med någon annans. Sättet Cruz dansar undan slagkombinationer och lägger upp för kontringar är lika ikoniskt som hans karriär under åren som professionell fighter. Dominick Cruz har troligen stått för den mest imponerande comebacken någonsin i MMA-sammanhang. Hans oortodoxa stil tillsammans med ett orubbligt självförtroende efter motgångarna han övervunnit, har idag cementerat Cruz plats i toppen av divisionen.

Allt detta ska nu Garbrandt slå sönder. Justin Buchholz, huvudtränaren hos Team Alpha Male, lät säker på sin adept under den pågående uppbyggnaden av UFC 207. Han menade att de 27 ronder som fighters från Team Alpha Male sammanlagt har utkämpat mot Cruz har givit dem den kunskapsbas som krävs för att slå mästaren. De flesta skulle nog snarare anse att utfallet i dessa matcher (sex vinster och en förlust från Cruz sida) tyder på motsatsen… Svaret får vi oavsett den 30 december.

Något som UFC gjorde i promotionsyfte för denna gala var att ladda upp en så kallad free fight för vardera fighter i galans huvudmatcher. Detta är standard i sig, men denna gång fanns en liten lustig twist. Matchen som används för att framhäva Cruz råkar vara just det senaste mötet med Faber. Den sistnämnde blev rätt utklassad i denna match, och fick äta många knogmackor medan han förtvivlat försökte träffa Cruz haka, som bara är ute efter distansförhållanden med nävar. För att ytterligare sätta saker i perspektiv så laddades matchen upp endast tre dagar efter Fabers avslutningsföreställning och avtackning.

Missförstå mig inte, det finns något vackert i denna konstanta, nästan hänsynslösa ström av händelser som avlöser varandra. Det är liksom inte bara en fråga om att UFC eller andra promotions skulle vara giriga och okänsliga i hur deras affärsverksamhet bedrivs. Likt maskiner som tuggar på och löpande omsätter personer och historier, kopplar detta beskrivna förlopp inte helt långsökt till en större princip om ständig förändring. Livet snurrar på. Stjärnor kommer och går. MMA-världen stannar som sagt inte upp för att frossa i någon nostalgi eller eftertanke. Den hälsar också god fortsättning, med betoning på fortsättning.

 Skriven av: Felix Skoog

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • leo

  Jag önskar alla på Kimura.se ett Gott Nytt År.

 • Roundhouse

  Jag kan ha fel men det känns som om att Cody har snabbare händer än TJ och kanske kan fånga Cruz haka med något slag. Rent mma-mässigt är väl TJ bättre men Codys spets i boxningen kan ställa till det lite för mästaren. Med det sagt så håller jag ändå Cruz som klar favorit men det känns som om Cody har hyffsade chanser om de lyckats lugna ner honom så att han inte är övertaggad.

 • Erik Svanborg

  Välskriven krönika!

 • Batman

  Jag är inte speciellt imponerad av Justin Buchhold, ingen bra strateg eller tränare. Möjligt att han fungerar hyfsat som coach till speciella typer av personligheter/fighters men generellt sett så finns det betydligt bättre coacher.

 • Batman

  Bra krönika och det är skönt att MMA världen inte stannar upp då det gör att det finns intressanta nyheter och kommentarer att ta del av nästan varje dag!

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet