Krönika: Garbrandt gjorde Cruz en tjänst

cody garbrandt vs dominick cruz

Dominick Cruz kraft och effektivitet i buren utgår från hans kroppsliga fundament. Rytm förändringar och utnyttjande av kroppens alla tre rörelseplan kommer in i spel. Cruz progressiva tänk hur en kropp kan i synnerhet röra sig i buren medför att Cruz sannerligen tagit över stafettpinnen i sporten MMA. Detta försprång är kommet ur egen slags filosofi inom fysiologi. Bevisligen effektivt och en tämligen abstrakt idé för Cruz tidigare antagonister.

Idén var konstruerad för Cruz motståndare av bevis och fakta. Genom rationellt tänkande fanns belägg och argument för att matchen på nyårsafton, enligt mitt förmenande skulle sluta i Cruz favör. Att vara väl planlagd och välbetänkt kan hjälpa dig i att vara logiskt grundad. När jag kollar på en kommande matchning försöker jag vara just det, konsekvent. Det är ett bra sätt att vägleda din tro inom sporten. Inte styrd rent känslomässigt, vem jag vill eller tycker ska vinna.

Garbrandt visade distinkt att MMA inte är en rationell sport. Siffror spelar roll för att vi vill att det ska ha betydelse. Det oberäkneliga i en fight är drivkraften till att sitta uppe natten lång. Den åsiktsyttring vi effektivt kan dela idag via sociala medier eller olika forum, rubricerar oftast om inte alltid
en förlust som motgång. När vi talar om fighting bör vi resonera i termer av vad vi lär oss av det. Dominick Cruz hade inte förlorat sedan 2007. Det var mot Garbrandts mentor, Urijah Faber. Nederlaget Cruz upplevde för nästan tio år sedan förändrade en orädd och obesegrad pojke till den man han är idag.

Det Dominick Cruz gjorde efter förlusten för tio år sedan var vad han bör ägna sig åt nu, att bli bättre. Tre enkla ord att skriva på svart och vitt men alla gör det inte. Förbättras genom ständig utveckling i form av att vakna upp varje morgon med en nybörjares attityd och aldrig känna sig till ro. Det ligger i min övertygelse att en atlet som placerat sig på den absoluta toppen av sporten under år i följd kommer göra just det. Garbrandt har gjort Cruz en tjänst, precis som Faber gjorde.

Lärdomen och den vunna kunskapen Cruz blev försedd med under UFC 207 kan beskrivas som ett handtag. Den dominanta samt styrande figuren inom sporten behövde tillslut just det, hjälp. En form av hjälpreda till att förstå sig på vad som behöver förbättras och förändras. Jag önskar mig kunna skriva och förstå vilken innovation som är mest lämplig för Cruz. Vad som gick fel natten mot lördag är lättare att se än förstå. Cruz var känslostyrd och jagade en smartare Garbrandt.
Rollerna blev omvända utifrån min förväntan. Försöken i att få tag på Garbrandt gjorde han lättläst och öppen för träffar. Cruz blev desperat och produkten av det blev kritisk.

Garbrandt såg slipad ut, med lågt tyngdpunkt och huvudrörelse. Han låg bakåt och avvaktade för att kunna generera kraft i en boxningsställning. För att frambringa fysisk styrka och skärpa i ens slag behövs från trampet med bakrefoten, utökad överkroppsrotation och acceleration genom sträckan till målet. Alltså väldigt lite rörelse som skapar oerhörd kraft. Kombinationer Garbrandt utnyttja och ledde till ett par knockdowns.

Missförstå mig inte, Cruz prestation var varken dålig eller svag. Han träffade i stor volym som vanligt, i själva verket mer än Garbrandt i varje rond. Dock är kvantitet inte allt utan endast ett element av vad domarna skall fokusera på när dem dömer. Garbrandt satte Cruz i mer fara och utgjorde mer skada. En viktig aspekt som inte finns med i domarnas bedömningsmatris, men är en spelförändrande faktor är det psykiska. Här vann Garbrandt fighten. Utmanarens plan gick i verk och båda visste om det. Hån och andra psykiska metoder resulterade utfallet av en frustrerad mästare som förtvivlat försökte skifta Garbrandts momentum, men utan
att lyckas. Cruz lämnade allt i oktogonen och miste endast materia i form av det symboliska bältet, inget annat.

Skriven av: Leo Lindgren

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • JP

  Om inte Cruz hade känt att han ville/var tvungen att bjuda på underhållning så hade han också avvaktat och alla tittare hade fått se en riktigt sömnig tillställning.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Alltså är en direkt rematch inte lösningen utan omgruppering precis som när han förlorade mot Faber 2007

 • Batman

  Cruz har varit min idol under lång tid, och jag trodde på honom i fighten mot Cody. Cruz är fortfarande min idol och hans agerande efter fighten mot Cody visar att han är en riktig champ i med- och motgång.
  Jag tror att Cruz kommer att göra som du skriver. Analysera fighten mot Cody och förbättra/utveckla sig baserat på den analysen.
  Jag tror dock inte att Cruz kommer att slå Cody. Cody är bra på riktigt och kommer sannolikt att vara en av UFCs allra största stjärnor de kommande åren (och han kommer att bli promotad av UFC på allra bästa sätt).
  Jag vill avsluta med att även ge Cody viss respekt. Han var en bättre fighter än jag trodde och han har bevisat att en del av min förutfattade negativa uppfattning om honom var fel.

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet