Ohmbet Stipe

MMA - 320x320 - SE

Krönika: Georges St-Pierres nästa motståndare

georges-st-pierre-ufc217-photo-per-haljestam-05

Georges St-Pierre är tillbaka. Efter ett drygt års väntan, sedan hans comeback annonserades, fick vi i lördags se Georges St-Pierre göra sin efterlängtade comeback i oktagonen. Han gjorde det till synes omöjliga när han efter fyra års frånvaro avslutade den regerande mästaren Michael Bisping i tredje ronden. Det var en spännande match och vi fick se en något förändrad Georges som var mer opportunistisk och riskbenägen än tidigare.

I och med vinsten blev han den andre någonsin att submitta Michael Bisping. Han blev samtidigt en av blott fyra fighters som har hållit bälten i två olika viktklasser – de tidigare är Randy Couture, BJ Penn och Conor McGregor. Allt detta åstadkom han dessutom inför mma-världens ögon i Madison Square Garden, N.Y. Antalet sålda ppv’s är enligt Dana White en bit över 1 miljon, vilket är en otroligt bra siffra. Han åstadkom alltså sin magi på den största scen mma har att erbjuda. Men vad ska han gör nu är vi många som undrar. Vilken utmaning ska han nu ta sig an. Det är vad vi ska försöka reda ut nedan.

Vad händer härnäst?

Nu befinner Georges sig helt plötsligt på toppen av mellanviktsdivisionen. En division som sedan en tid har utvecklats till ett riktigt getingbo. Det finns en handfull livsfarliga utmanare i toppen av divisionen som alla gärna skulle vilja kliva in i buren med Georges. Som vill åt bältet och den massiva ”pay day” det innebär att möta kanadensaren. Den som kan sägas ha störst chans att få utmana om titeln är Robert Whittaker – interimmästaren.

Ända sedan matchen mellan Georges och Bisping annonserades har det spekulerats frisk kring vad som skulle hända om han, mot förmodan, skulle lyckas besegra mästaren och ta bältet. Många har hävdat att Georges inte är intresserad av att försvara bältet mot bestarna i mellanviktsdivisionen. Att han hellre skulle lämna ifrån sig bältet frivilligt än att behöva försvara det mot toppen av divisionen.

Under upptakten till matchen har Georges fått frågan, vid upprepade tillfällen, men inte lämnat något klart besked. Han har hänvisat till att han ville fokusera på den förestående matchen mot Bisping och att han därför inte ville diskutera vad som eventuellt skulle ske efteråt. Det framstod som ett högst rimligt synsätt. Nu är dock matchen avklarad, Georges har vunnit och är den nye mellanviktsmästaren.

Direkt efter matchen, i oktagonintervjun med Joe Rogan, fick Georges på nytt frågan om vad som väntade näst – om han planerade att försvara bältet mot interimmästaren. Svaret han gav var väldigt otydligt men får väl ändå tolkas som att Georges inte är överförtjust i tanken på att möta Robert Whittaker härnäst. Han svarade undanglidande och ville inte riktigt lämna något tydligt svar på Rogans fråga.

Vad säger chefen?

Dana White har gått ut och sagt att Georges kontrakt innehåller en klausul som innebär att han, vid vinst mot Bisping, är skyldig att försvara bältet mot Robert Whittaker. Att klausulen var ett villkor för att han skulle få matchen mot Bisping. Direkt efter lördagens match uppgav Dana återigen att Robert Whittaker var näste man på tur. Att det var dags att förena de två bältena. Någon tid eller plats för en sådan match kunde han dock inte uttala sig om.

Nu vet vi ju att när det kommer till vad Dana White säger så bör man ta det med en rejäl nypa salt. Uttalandet angående kontraktsklausulen kan, åtminstone delvis, ha handlat om att lugna missnöjda fans och fighters. Det kan mycket väl existera en sådan klausul men huruvida UFC verkligen kommer framhärda i att Georges ska ta sig an Robert Whittaker är ytterst en fråga om business – dvs vad man anser vara mest rationellt utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Vad Georges själv vill, eller inte vill, är en parameter i en sådan bedömning. Det är inte den ensamt avgörande parametern men den är långt ifrån oväsentlig. Lördagens ppv-siffror trendar mot över 1 miljon sålda ppv’s. Det skulle göra Georges till organisationens näst största draw efter Conor McGregor. Detta trots 4 års frånvaro. Detta ger mästaren ett hyfsat starkt förhandlingsläge. Om han verkligen inte vill möta Whittaker så ska det mycket till för att UFC skall försöka pressa honom till det.

UFC vill sannolikt inte tvinga en omotiverad Georges att möta Whittaker med de potentiella risker det kan innebära – utklassning och förnedrande nederlag. Ett sådant nederlag skulle nämligen riskera att få starkt negativ inverkan på hans marknadsvärde. Vilket skulle innebära “ bad business” för UFC. Om det är något UFC inte vill riskera så är det deras intäkter. Inte heller vill de riskera att Georges, om han nu verkligen inte vill möta Whittaker, väljer att nöja sig med att ha vunnit bältet och istället gå i pension. Fast denna gång permanent. De vill alltså inte riskera att förlora en nyligen återfödd stjärna och därför kräver situationen viss finkänslighet från UFCs sida.

I dessa tider, kanske mer än någonsin, behöver UFC sina stjärnor. Med Ronda ute ur bilden och Jon Jones med väntande avstängning har man egentligen bara Conor McGregor att luta sig mot. Irländaren går inte match mer än ca 2 gånger per år och hans inflytande och ekonomiska krav gör att det är oklart hur mycket pengar UFC idag tjänar på honom. Detta gör sammantaget att Georges är mycket viktig för organisationen. UFC ska dessutom inom kort inleda förhandlingar om ett nytt tv-avtal – i och med att avtalet med Fox Sports löper ut. Det är ofattbart stora summor det rör sig om och antalet aktiva stjärnor inverkar på det pris UFC kan utverka. Således behöver man en glad och nöjd Georges just nu.

Vad vill Georges själv?

Det är inte helt enkelt att veta vad han vill göra härnäst. Kanske vet han inte ens det själv. Det vore dock osannolikt med tanke på hur vi känner Georges, som en mycket noggrann och tänkande person. Har inte direkt berättat om några konkreta mål utöver att besegra Bisping och bli mästare i två viktklasser. Han har tidigare nämnt att han återvände till mma i första hand för utmaningen. Vi vet dock, pga vad som framkommit i intervjuer med Georges och hans team, att det var ett mycket kalkylerat val att möta just Bisping. Det handlar inte om att Georges är rädd för vissa motståndare utan troligen snarare om att han vet att han har ett begränsat antal fighter kvar i kroppen (han har i intervjuer berättat om att han kommer ta en fight i taget men att det sannolikt rör sig om max 3-4 stycken) och att han vill göra mesta möjliga för sitt legacy givet dessa förutsättningar.

Frågan är vilken som är nästa utmaning, som Georges anser lämplig och som kan locka fram den motivation och hunger som krävs. Låt oss kika på alternativen.

1. Robert Whittaker är givetvis ett alternativ. Han är förhållandevis liten för att vara mellanviktare – han är ingen Luke Rockhold eller Chris Weidman – och det är inte otänkbart att Georges trots allt accepterar att möta honom. Det är dock, sett till oddsen i en sådan match, inte en bra matchning utifrån UFCs ekonomiska perspektiv.

2. Welterviktstiteln – Georges har tidigare nämnt Tyron Woodley, som en tänkbar motståndare men på sistone har han verkat måttligt sugen på att möta honom. Woodley är enligt många bedömare en dålig match up för Georges och det talar mot detta alternativ. Om någon annan skulle inneha titeln – Dana White har sagt att vinnaren av Robbie Lawler och Rafael Dos Anjos kommer att möta Woodley – kan saken hamna i ett annat läge.

3. Superfight – Conor McGregor i en superfight skulle sannolikt kunna vara något. Det vore en utmaning rent sportsligt och dessutom en galet stor “pay day” – för alla parter.

Någon annan superfight – i weltervikt eller mellanvikt – skulle också kunna vara av intresse. Georges har tidigare nämnt Nick Diaz som en tänkbar motståndare och därför får man väl ändå utgå ifrån att det är en match som kan intressera. Andra tänkbara motståndare skulle kunna vara fighters som, oavsett ranking, har ett stort namn. Exempelvis Anderson Silva, även om det vore problematiskt så länge Georges innehar bältet. För även om Bisping tilläts försvara bältet mot 13-rankade Dan Henderson så är det inte troligt att Georges får samma möjlighet mot 7-rankade Silva. Inte med tanke på det kaos som uppstod senast UFC gjorde ett sådant undantag. Men man ska aldrig säga aldrig, inte när det finns pengar med i bilden.

Sammanfattningsvis får man konstatera att det är svårt att sia om vad Georges kommer att göra härnäst. Vi kan dock konstatera att det trots allt finns olika alternativ. Samt att Georges själv har inflytande över valet av motståndare. Detta trots Dana Whites, till synes, tvärsäkra profetior. Vilket alternativ det i slutändan landar på, det får framtiden utvisa. Tills dess är vi hänvisade till spekulationer – och spekulerar gör vi hemskt gärna.

Vad tror ni läsare, vem blir Georges St-Pierres nästa motståndare?
Dela gärna med er av era tankar och funderingar i kommentarsfältet.

____________________

Text: Kimuraredaktionen

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.
 • jari edvardson

  CONOR…..conor måste lämna kostymlivet och göra skäl för sina ufc pengar.

  • Airmaxmedia

   Conor måste inte göra någonting längre.

   • FlyLikeAnEagle

    Jo, han måste lämna tillbaka bältet eftersom han inte vågar försvara det.

    • Airmaxmedia

     Han har tydligen kvar sitt FW bälte så det måste han nog inte alls.

 • Gunnar Gråskägg

  Bra genomgång!
  Han bör möta Whittaker om bältet o om han förlorar kan han gå ner o möte ngn annan.
  En match mot Conor skulle definitivt va intressant.

 • Vaettra

  Vet inte om jag tycker GSP ska gå nån fler match. Ok, han kom tillbaks och vann ett till bälte i en högre viktklass, bevisade för sig själv och andra att han kunde göra det. Allt efter detta kommer att vara en antiklimax. Han hade också en tjock mage och såg trött ut i andra ronden, en fortsatt resa kan bara sluta på ett sätt. Sluta på topp, GSP.

  • jari edvardson

   ja då kan han ju möta conor som heller inte gillar långa matcher….gsp har minst att förlora på ett conormöte,,,,lite träning för en 4 års pensionär……och gsp kan beviserligen ta connors bästa slag,,och conor är nybörjare på marken.

  • Gunnar Gråskägg

   Tror han skulle klara sig bättre i 170 pounds divisionen. Mindre mage o snabbare o bättre flås.

 • jari edvardson

  bra,, en musketör till..

 • Erik

  Tycker Woodley är det bästa alternativet. GSP är för liten för mellanvikt, dessutom såg han stor och bulkig ut, WW är hans naturliga viktklass. Han är för stor för Conor, tror inte UFC vill riskera att GSP ligger och torrjuckar på deras guldkalv i fem ronder. Silva är ett intressant alternativ, men Woodley känns ändå mest relevant; GSP har ju aldrig förlorat sitt WW -bälte, nya mästaren mot den gamla.

  • Gunnar Gråskägg

   Håller med! Det vore intressant.

  • the_immortal

   Woodley är jävligt svår för gsp. Omöjlig att ta ner o slår stenhårt. Kan bli en tuff match. Tror faktiskt den är svårare än Whittaker för honom kan han nog iaf ta ner på mattan o grinda.

 • the_immortal

  Eller först Whittaker o sen brotta ner Conor i fem ronder för en fetaste lönechecken.

Fler Kimura rekommenderar: