Krönika: Georges St-Pierres nästa motståndare

Georges St-Pierre är tillbaka. Efter ett drygt års väntan, sedan hans comeback annonserades, fick vi i lördags se Georges St-Pierre göra sin efterlängtade comeback i oktagonen. Han gjorde det till synes omöjliga när han efter fyra års frånvaro avslutade den regerande mästaren Michael Bisping i tredje ronden. Det var en spännande match och vi fick se en något förändrad Georges som var mer opportunistisk och riskbenägen än tidigare.

I och med vinsten blev han den andre någonsin att submitta Michael Bisping. Han blev samtidigt en av blott fyra fighters som har hållit bälten i två olika viktklasser – de tidigare är Randy Couture, BJ Penn och Conor McGregor. Allt detta åstadkom han dessutom inför mma-världens ögon i Madison Square Garden, N.Y. Antalet sålda ppv’s är enligt Dana White en bit över 1 miljon, vilket är en otroligt bra siffra. Han åstadkom alltså sin magi på den största scen mma har att erbjuda. Men vad ska han gör nu är vi många som undrar. Vilken utmaning ska han nu ta sig an. Det är vad vi ska försöka reda ut nedan.

Vad händer härnäst?

Nu befinner Georges sig helt plötsligt på toppen av mellanviktsdivisionen. En division som sedan en tid har utvecklats till ett riktigt getingbo. Det finns en handfull livsfarliga utmanare i toppen av divisionen som alla gärna skulle vilja kliva in i buren med Georges. Som vill åt bältet och den massiva ”pay day” det innebär att möta kanadensaren. Den som kan sägas ha störst chans att få utmana om titeln är Robert Whittaker – interimmästaren.

Ända sedan matchen mellan Georges och Bisping annonserades har det spekulerats frisk kring vad som skulle hända om han, mot förmodan, skulle lyckas besegra mästaren och ta bältet. Många har hävdat att Georges inte är intresserad av att försvara bältet mot bestarna i mellanviktsdivisionen. Att han hellre skulle lämna ifrån sig bältet frivilligt än att behöva försvara det mot toppen av divisionen.

Under upptakten till matchen har Georges fått frågan, vid upprepade tillfällen, men inte lämnat något klart besked. Han har hänvisat till att han ville fokusera på den förestående matchen mot Bisping och att han därför inte ville diskutera vad som eventuellt skulle ske efteråt. Det framstod som ett högst rimligt synsätt. Nu är dock matchen avklarad, Georges har vunnit och är den nye mellanviktsmästaren.

Direkt efter matchen, i oktagonintervjun med Joe Rogan, fick Georges på nytt frågan om vad som väntade näst – om han planerade att försvara bältet mot interimmästaren. Svaret han gav var väldigt otydligt men får väl ändå tolkas som att Georges inte är överförtjust i tanken på att möta Robert Whittaker härnäst. Han svarade undanglidande och ville inte riktigt lämna något tydligt svar på Rogans fråga.

Vad säger chefen?

Dana White har gått ut och sagt att Georges kontrakt innehåller en klausul som innebär att han, vid vinst mot Bisping, är skyldig att försvara bältet mot Robert Whittaker. Att klausulen var ett villkor för att han skulle få matchen mot Bisping. Direkt efter lördagens match uppgav Dana återigen att Robert Whittaker var näste man på tur. Att det var dags att förena de två bältena. Någon tid eller plats för en sådan match kunde han dock inte uttala sig om.

Nu vet vi ju att när det kommer till vad Dana White säger så bör man ta det med en rejäl nypa salt. Uttalandet angående kontraktsklausulen kan, åtminstone delvis, ha handlat om att lugna missnöjda fans och fighters. Det kan mycket väl existera en sådan klausul men huruvida UFC verkligen kommer framhärda i att Georges ska ta sig an Robert Whittaker är ytterst en fråga om business – dvs vad man anser vara mest rationellt utifrån ett ekonomiskt perspektiv.

Vad Georges själv vill, eller inte vill, är en parameter i en sådan bedömning. Det är inte den ensamt avgörande parametern men den är långt ifrån oväsentlig. Lördagens ppv-siffror trendar mot över 1 miljon sålda ppv’s. Det skulle göra Georges till organisationens näst största draw efter Conor McGregor. Detta trots 4 års frånvaro. Detta ger mästaren ett hyfsat starkt förhandlingsläge. Om han verkligen inte vill möta Whittaker så ska det mycket till för att UFC skall försöka pressa honom till det.

UFC vill sannolikt inte tvinga en omotiverad Georges att möta Whittaker med de potentiella risker det kan innebära – utklassning och förnedrande nederlag. Ett sådant nederlag skulle nämligen riskera att få starkt negativ inverkan på hans marknadsvärde. Vilket skulle innebära “ bad business” för UFC. Om det är något UFC inte vill riskera så är det deras intäkter. Inte heller vill de riskera att Georges, om han nu verkligen inte vill möta Whittaker, väljer att nöja sig med att ha vunnit bältet och istället gå i pension. Fast denna gång permanent. De vill alltså inte riskera att förlora en nyligen återfödd stjärna och därför kräver situationen viss finkänslighet från UFCs sida.

I dessa tider, kanske mer än någonsin, behöver UFC sina stjärnor. Med Ronda ute ur bilden och Jon Jones med väntande avstängning har man egentligen bara Conor McGregor att luta sig mot. Irländaren går inte match mer än ca 2 gånger per år och hans inflytande och ekonomiska krav gör att det är oklart hur mycket pengar UFC idag tjänar på honom. Detta gör sammantaget att Georges är mycket viktig för organisationen. UFC ska dessutom inom kort inleda förhandlingar om ett nytt tv-avtal – i och med att avtalet med Fox Sports löper ut. Det är ofattbart stora summor det rör sig om och antalet aktiva stjärnor inverkar på det pris UFC kan utverka. Således behöver man en glad och nöjd Georges just nu.

Vad vill Georges själv?

Det är inte helt enkelt att veta vad han vill göra härnäst. Kanske vet han inte ens det själv. Det vore dock osannolikt med tanke på hur vi känner Georges, som en mycket noggrann och tänkande person. Har inte direkt berättat om några konkreta mål utöver att besegra Bisping och bli mästare i två viktklasser. Han har tidigare nämnt att han återvände till mma i första hand för utmaningen. Vi vet dock, pga vad som framkommit i intervjuer med Georges och hans team, att det var ett mycket kalkylerat val att möta just Bisping. Det handlar inte om att Georges är rädd för vissa motståndare utan troligen snarare om att han vet att han har ett begränsat antal fighter kvar i kroppen (han har i intervjuer berättat om att han kommer ta en fight i taget men att det sannolikt rör sig om max 3-4 stycken) och att han vill göra mesta möjliga för sitt legacy givet dessa förutsättningar.

Frågan är vilken som är nästa utmaning, som Georges anser lämplig och som kan locka fram den motivation och hunger som krävs. Låt oss kika på alternativen.

1. Robert Whittaker är givetvis ett alternativ. Han är förhållandevis liten för att vara mellanviktare – han är ingen Luke Rockhold eller Chris Weidman – och det är inte otänkbart att Georges trots allt accepterar att möta honom. Det är dock, sett till oddsen i en sådan match, inte en bra matchning utifrån UFCs ekonomiska perspektiv.

2. Welterviktstiteln – Georges har tidigare nämnt Tyron Woodley, som en tänkbar motståndare men på sistone har han verkat måttligt sugen på att möta honom. Woodley är enligt många bedömare en dålig match up för Georges och det talar mot detta alternativ. Om någon annan skulle inneha titeln – Dana White har sagt att vinnaren av Robbie Lawler och Rafael Dos Anjos kommer att möta Woodley – kan saken hamna i ett annat läge.

3. Superfight – Conor McGregor i en superfight skulle sannolikt kunna vara något. Det vore en utmaning rent sportsligt och dessutom en galet stor “pay day” – för alla parter.

Någon annan superfight – i weltervikt eller mellanvikt – skulle också kunna vara av intresse. Georges har tidigare nämnt Nick Diaz som en tänkbar motståndare och därför får man väl ändå utgå ifrån att det är en match som kan intressera. Andra tänkbara motståndare skulle kunna vara fighters som, oavsett ranking, har ett stort namn. Exempelvis Anderson Silva, även om det vore problematiskt så länge Georges innehar bältet. För även om Bisping tilläts försvara bältet mot 13-rankade Dan Henderson så är det inte troligt att Georges får samma möjlighet mot 7-rankade Silva. Inte med tanke på det kaos som uppstod senast UFC gjorde ett sådant undantag. Men man ska aldrig säga aldrig, inte när det finns pengar med i bilden.

Sammanfattningsvis får man konstatera att det är svårt att sia om vad Georges kommer att göra härnäst. Vi kan dock konstatera att det trots allt finns olika alternativ. Samt att Georges själv har inflytande över valet av motståndare. Detta trots Dana Whites, till synes, tvärsäkra profetior. Vilket alternativ det i slutändan landar på, det får framtiden utvisa. Tills dess är vi hänvisade till spekulationer – och spekulerar gör vi hemskt gärna.

Vad tror ni läsare, vem blir Georges St-Pierres nästa motståndare?
Dela gärna med er av era tankar och funderingar i kommentarsfältet.

____________________

Text: Kimuraredaktionen

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
”Big” John McCarthy säger att Ricky Simon var den rätta vinnaren i den kontroversiella matchen mot Merab Dvalishili

Det är verkligen inte lätt att vara domare i MMA. Under helgens match mellan bantamviktarna Ricky Simon och Merab Dvalishvili uppstod en minst sagt märklig situation. I slutet av den sista ronden gick Dvalishvili på en nedtagning som Simon försvarade genom att attackera med en giljotin. I samband med nedtagningen lyckades georgiern olyckligt nog knocka sig själv. När han vaknade upp igen fann han sig själv fast i en giljotin. Med cirka 50 sekunder kvar av matchen, och Dvalishvili i ledning på poäng, beslutade sig Serra-Longo-fightern för att försöka härda ut och vänta ut tiden då han inte ville riskera att giljotinen sjunk in djupare vid ett eventuellt försök att komma loss. Och som han kämpade! Det var smärtsamt att se hur Dvalishvili krampaktigt sprattlade med benen i något som mest liknade en dödskamp samtidigt som hans ansikte blev likblekt i takt med att blodtillförseln till huvudet stryptes. Samtidigt som slutsignalen ljöd såg Dvalishvili ut att svimma av, men han vaknade dock snabbt upp igen när han blev tilltalad. Efter en stunds förvirring tilldelades Simon segern via TKO.

Det var många som kritiserade domslutet efter matchen. Nu rycker dock före detta UFC-domaren ”Big” John McCarthy ut till försvar för Liam Kerrigan som var ansvarig för det omdiskuterade domslutet. McCarthy anser att Ricky Simon är den rättmätiga vinnaren, men att han inte borde vunnit på TKO.

Dvalishvili medverkade i veckans MMA-Hour där han berättade att han pratat med UFC:s matchmaker, Sean Shelby, efter matchen och att han lovat Dvalishvili en rematch mot Ricky Simon. Om det stämmer återstår att se.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kevin Lee tror inte Tony Ferguson någonsin kommer vara densamma efter knäskadan

Tony Ferguson var tvungen att dra sig ur titelmatchen mot Khabib Nurmagomedov på UFC 223 på grund av en knäskada. Han har nu opererat knät och i en uppdatering på Instagram visar han upp en bild på ärret och hälsar sina fans att han kämpar för att snart vara tillbaka i Oktagonen.

Fergusons tidigare motståndare, Kevin Lee, tror dock inte att ”El Cucuy” någonsin kommer att vara densamma efter sin knäskada. Så här sa han i en intervju med Joe Rogan i måndags.

I feel bad for the guy, I really do. I don’t think he’ll ever be the same coming off that one. That’s huge, especially at 34 (years old), to try and come back off that. And it kind of sucks for me, too, because I think I fought the best Tony Ferguson that you’re gonna see, period, really.

Ferguson anses av många vara en av de fighters som ligger närmast en titelfight mot mästaren Nurmagomedov. Lee tror dock att knäskadan kan komma att bli ett mentalt hinder för Ferguson i framtiden.

He’ll come back and he’ll still beat great guys. He’s still gonna do very good. But I don’t think he’ll be the same. I think the body can come back, it’s just I don’t know if his mind will let him be as free (because) that was one of Tony’s biggest assets. He just does whatever the f—k he wants, and now, when he gets back in there, is he gonna be thinking about his knee? Even if that’s at the back of your mind, it’s limited to that type of style that he likes to fight.

Lee besegrade senast Edson Barboza via TKO i 5:e ronden på UFC Fight Night i Atlantic City.

 

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
KimuraSvepet: Avsnitt 4 – Gustafsson vs. Cormier på stridsstigen

Missa inte de hetaste nyheterna som skett i MMA-världen! Vi presenterar KimuraSvepet – avsnitt 4, och veckans program är fullspäckat!

Vi tar upp Alexander Gustafssons nya kontrakt och ‘beef’ med den lätta-tungviktsmästaren Daniel Cormier, David Teymurs märkliga matchning, veckans kommentar och veckans clickbait med Vickan som ser ut att inte ha det så skönt!

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Ilir Latifi och Glover Teixeira möts på UFC Hamburg – brasilianska medier bekräftar

Under gårdagen kunde Kimura.se exklusivt rapportera att svenske Ilir Latifi kommer att möta brassen Glover Teixeira under sommaren. Idag bekräftade den brasilianska nyhetssidan Combate Kimuras uppgifter, samtidigt som de skriver att enligt deras källor kommer att äga rum på UFC Hamburg.

Latifi (14-5, 1 NC) har en vinstsvit på två matcher, där den senaste var en KO-vinst i första ronden mot Ovince St Preux. Den 34-årige Allstars-fightern har tävlat i organisationen sedan april 2013 och vunnit sju av sina tio matcher i Oktagonen, där fem av vinsterna har varit via avslut.

Teixeira (27-6) gick sin senaste match i december förra året där han besegrade Misha Cirkunov via TKO i den första ronden. Dessförinnan hade den 38-årige brassen förlorat mot svenske Alexander Gustafsson via knockout i den femte ronden på UFC:s femte gala i Sverige.

UFC Hamburg äger rum den 22:a juli och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir x Shogun
Lätt tungvikt: Glover Teixeira x Ilir Latifi
Mellanvikt: Vitor Miranda x Abu Azaitar
Tungvikt: Justin Ledet x Aleks Rakic
Tungvikt: Darko Stosic x Jeremy Kimball
Lättvikt: Marc Diakiese x Nasrat Haqparast

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC-kommentator Joe Rogan om Conor McGregor: ”Irländaren har gjort sin sista match i New york”

UFC-kommentator Joe Rogan är inte rädd för att säga vad han tycker och tänker, även om det handlar om UFCs största stjärna och forna lättviktsmästare, Conor McGregor.

I hans berömda podcast, ‘The Joe Rogan Experience’, säger UFC-kommentatorn att det är ytterst svårt att straffa stjärnan på grund av all inkomst han inbringat till organisationen. Han sitter på en hög häst han är svår nedpetad ifrån. Rogan gör jämförelsen med den forne UFC-fightern Paul Daley och hans sena slag efter gonggongen i matchen mot Josh Koscheck under UFC 113, 2010. Daley blev totaldominerad av Koscheck som vann matchen genom enhälligt domslut varpå Daley i ren frustration, slog till Koscheck.

Efter slaget fick Daley sparken från UFC, och Rogan tycker det är märkligt eftersom han anser att McGregors bravader innan UFC 223 är mycket, mycket värre. Genom sin podcast sade han följande.

He just keeps f**king up with this kind of stuff and no one’s saying, ‘Get rid of him! He’s worth so much money. It’s really fascinating. Imagine if Ray Borg and him switched sides. If Ray Borg showed up with all his boys and was screaming and yelling and threw a dolly at the window, it’s a done deal forever. Think about Paul Daley. Paul Daley must be at home going, ‘Motherf**ker! F**k Dana White!

Until you get to that stratosphere that Conor McGregor – there’s so much money to be made, that’s the problem. The rules get bent. All Paul Daley did was throw a punch at Josh Kosheck after [fight was over]. It didn’t even connect! That could have been sorted out.

here’s a level to the game where you’re so valuable – if Conor McGregor does a pay-per-view fight, especially if they do all that crazy nonsense with Mayweather – if they ever did that, they’re just printing money. They’re printing money. It’s so hard for them to not take that money.

I don’t think New York is ever letting that motherf**ker fight there again. I just don’t think they’re gonna do that. They don’t play games. That athletic commission is a different commission. They’re new to MMA and that was embarrassing to them. Him throwing the f**king dolly and the fact that they let him get in there with all his boys, the whole thing was just so thuggish

För McGregor väntas förmodligen dryga böter, men något nytt om händelsen har ännu inte framkommit.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: David Teymur tar en stor risk

I veckans panel berör vi miljonturneringen där Sadibou Sy och Jonatan Westin medverkar i, Alexander Gustafssons nya kontrakt och matcherna som utspelade sig i helgen mellan Kevin Lee och Edson Barboza.

Vi tar även upp David Teymurs nya matchning mot UFC-debutanten Don Madge där panelen är oense om matchningen. Vi bjuder även på exklusiv intervju med självaste Sadibou Sy inför hans debut i PFL, det och mycket mer!

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Cage Warriors Sverige: Fullständigt matchkort & TV-tider

Nu är det klart, Cage Warriors har sitt fullständiga matchkort inför Sverige-debuten. Den 28:e april tar Göteborg emot en av Europas största ledande MMA-organisationer när Cage Warriors kommer till Sverige för första gången, och samlar några av Nordens främsta utövare för en laddad gala i Lisebergshallen. Cage Warriors är Europas äldsta och ledande MMA-organisation och har banat väg för några av sportens allra främsta, däribland Conor McGregor. Man har etablerat sig som skyltfönster för europeisk MMA och givit lokala talanger chansen på vägen mot internationell framgång.

Som huvudmatch ställs den forne UFC-fightern Nicolas Dalby mot Carlo Pedersoli Jr. Ni har möjlighet att se galan genom Viaplay med start klockan 18:00. Nedan kan ni ta del av det fullständiga matchkortet.

HUVUDKORT
Nicolas Dalby vs Carlo Pedersoli Jr
Kenneth Bergh vs Modestas Bukauskas
Soren Bak vs Alexander Jacobsen
Alan Carlos vs Norman Paraisy
UNDERKORT
Jack Grant vs Mehdi Dakaev
Junior Karanta vs Sofiane Boukichou
Jack Mason vs Håkon Foss
Cornelia Holm vs Malin Hermansson
Thomas Robertsen vs Saeed Yunesi
Perry Goodwin vs Rafael Macedo
Per Franklin vs Orlando D’Ambrosio
Saeed Ganji vs Mohammed Habal

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Testade positivt – Junior Dos Santos & Antonio Rogerio Nogueira fria att fightas igen

Tre brasilianska fighters fastnade i USADAs dopingkontroller efter att de alla tre testat positivt för hydrocholorothiazide. De inblandade var den forne tungviktsmästaren, Junior Dos Santos, Antonio Rogerio ‘Lil Nog’ Nogueira samt Marcos Rogerio de Lima. Nogueira och Lima testade även positivt för anasatrozole.

Men nu har det uppdagats att två apotek i Brasilien erkänner sin skuld då de sålt kontaminerade läkemedel. Detta innebär att de inblandades avstängningar reduceras. Junior Dos Santos testade positivt den 10:e augusti förra året vilket fick honom avstängd, brassen skulle ha ställts mot Francis Ngannou under UFC 215 men matchen ströks. Dos Santos bedyrade senare sin oskuld och sade att han aldrig medvetet skulle ta otillåtna preparat, något som visade sig vara sant i och med USADAs utredning. USADA själva beskriver dopingsituationen på följande sätt.

We appreciate the cooperation of the athletes and international authorities in getting to the bottom of this situation, as it will hopefully prevent these problems from occurring in the future,” USADA CEO Travis Tygart said. “It’s unacceptable that these compounding pharmacies produced contaminated supplements for the public. And it’s another unfortunate example of why athletes must use extreme caution if using nutritional supplements. All too often, supplement products contain undeclared substances, including prohibited drugs, that can be dangerous to an athlete’s health. We are doing all we can to ensure that these types of suppliers are held accountable for introducing dangerous products like these into the marketplace.

Dos Santos har blandat bra resultat med sämre sedan han förlorade tungviktsbältet 2012. I sin senaste match förlorade den 33-årige brassen mot den regerande mästaren Stipe Miocic via knockout i den första ronden.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Now: Topp 5 Submission-specialister

Forne UFC-fighter Yves Edwards och UFC-fighter Jessica Penne ger sina topp fem bästa brazilian jiu-jitsu-utövare i UFC. Nedan följer en lista på de utövare som har flest submissions i UFCs historia.

1. Royce Gracie – 12 submissions
2. Charles Oliveira, Nate Diaz & Demian Maia – 9 submissions
3. Frank Mir – 8 submissions
4. Kenny Folorian, Joe Lauzon & Cole Miller – 7 submissions

Vem anser ni är den bästa genom alla tider att utöva BJJ i UFC?

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Eddie Alvarez utmanar Nate Diaz: ‘McGregor blir fängslad – jag är här’

Den forne lättviktsmästaren i UFC, Eddie Alvarez, vill välkomna Nate Diaz tillbaka i buren.

Alvarez gick sin senaste match mot Justin Gaethje under UFC 218. Ett riktigt stående ‘krig’ som slutade med vinst för den forne lättviktsmästaren genom knockout i rond tre genom ett välplacerat knä. Vinsten cementerade Alaverz 29:e i karriären och har nu siktet inställt på sin 30:e. I sin nästa match har han inget emot att ställas mot den frispråkige och karismatiske Nate Diaz.

Enligt Alvarez finns det glöd som pyr eftersom den forne lättviktsmästaren besegrade Diaz lagkamrat, Gilbert Melendez, under UFC 188. En match som Alvarez vann genom delat domslut. Nu vill Alvarez välkomna Nate Diaz tillbaka och menade att ett tredje möte mellan Conor McGregor och Diaz ligger långt bort i tiden på grund av irländarens bravader innan UFC 223. I videon ovan kan ni lyssna på vad Alvarez hade att säga.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy