Krönika: Michael Bisping – vad blir nästa steg för The Count?

michael-bisping-ufc217-fight-night-photo-per-haljestam-03

Redan innan han klev in i buren för att ta sig an Georges St-Pierre visste Michael Bisping att hans långa karriär närmade sig sitt slut. Han gjorde professionell debut 2004 och har hunnit bli 38 år. Han har under hösten talat om en snar pension – att han bara hade en eller ett fåtal matcher kvar i sig.

Bisping kom in i UFC redan 2006 och den ärrade kämpen fick möjlighet att se sin dröm gå i uppfyllelse när han den 4 juni 2016 besegrade Luke Rockhold och blev UFC-mästare i mellanvikt. Blott fyra månader senare försvarade han bältet genom att besegra Dan Henderson i en tuff femronderskamp. I lördags tog det dock slut – Bispings tid som titelhållare hade nått vägs ände. Bisping förlorade matchen och titeln via submission i tredje ronden mot en nytänd Georges St-Pierre. Det var inte någon dålig insats av Bisping utan han såg ut ungefär som vanligt. Problemet var bara att hans motståndare var lite för bra. Just i lördags räckte inte grevens verktyg och egenskaper mot en hungrig och mycket vass Georges St-Pierre. Bisping förtjänar beröm för hur han hanterade förlusten. Inga ursäkter eller bortförklaringar över huvud taget. Han berättade att han var i god form, mentalt och fysiskt, när han klev in i buren. Han berömde St-Pierres insats och var tydlig med att ”the better man won tonight”. Det hedrar honom.

Frågan är vad Bisping ska göra nu. Ska han pensionera sig eller ska han fortsätta tävla – och om han fortsätter tävla vem ska han i så fall möta? Inför matchen mot St-Pierre pratade Bisping om en möjlig pensionering efter matchen. Han backade sedermera från dessa uttalanden och sade att han har ytterligare någon eller några matcher kvar i sig, ett budskap som han höll fast vid efter matchen. Bisping sade också att han inte var beredd att avsluta sin karriär med en förlust utan hade för avsikt att fightas igen – möjligen när UFC besöker London i mars 2018. Någon omedelbar pensionering är alltså inte aktuell. Hur många matcher ytterligare han tänker sig har han inte specificerat men vi får anta att det, mot bakgrund av prat om pensionering, inte handlar om mer än ett fåtal.

Vem ska han då möta härnäst? Det finns ett flertal intressanta alternativ. Mycket beror dock på hur Bisping ser på återstoden av sin karriär – vill han fortsätta testa sig mot de bästa eller vill han trappa ner. Valet av motståndare beror självklart även på vad UFC vill.

Luke Rockhold – Bisping och Rockhold har mötts två gånger redan. Detta är två män som verkligen ogillar varandra, något som blev mycket tydligt i samband med deras andra möte. I den första matchen vann amerikanen övertygande. I returmatchen som gällde mellanviktstiteln vann Bisping en skrällartad KO-seger i första ronden och tog bältet från en minst sagt förkrossad Rockhold. Även efterspelet kom att präglas av hårda ord dem emellan. Med tanke på deras gemensamma historia vore en tredje och avgörande match högst rimlig. Rockhold kommer dock från en vinst och är sannolikt nära en titelchans. Det lockar troligen mer än att få slå Bisping på käften en tredje gång. En vinst mot Bisping vore nog tillfredsställande men den skulle nog inte föra Rockhold närmare titeln. Det är även tveksamt om Bisping är sugen på en tredje match. Just nu har han fått ”sista ordet” dem emellan och med tanke på hur farlig Rockhold är som motståndare är nog Bisping nöjd med att slippa göra upp i oktagonen en tredje gång.

Yoel Romero – de två har sedan länge tjafsat och kritiserat varandra och det hela togs till en ny nivå i samband med Romeros förlust mot Robert Whittaker på UFC 213. Bisping, som satt ring side, rev sönder en kubansk flagga och Romero blev mäkta förbannad. Han svarade med att spela in en video – en ytterst märklig sådan – i vilken han förolämpade Bisping och brände ett foto av honom när han håller upp en Union Jack. Rivaliteten mellan de två skulle kunna skapa förutsättningar för en intensiv build up till match. Bägge kommer från förlust och därför är matchen logisk även utifrån ett sportsligt alternativ. Romero är dock en mycket farlig motståndare och det kan möjligen få Bisping att avstå. Åtminstone om han har för avsikt att runda av sin karriär med några bra löningar utan risk för bestående men.

Chris Weidman – de två har tjafsat en del de senaste åren, både när Weidman hade bältet och även när Bisping var mästare. Rent sportsligt vore det inte orimligt att matcha dem mot varandra. Bägge återfinns i toppen av divisionen och Weidman är ett tillräckligt stort namn. Rivaliteten dem emellan har dock svalnat (dött) och det är högst tveksamt om fansen är intresserade av denna match. Om Bisping tänker sig att varva ner och runda av karriären så är nog inte denna matchning aktuell.

Ronaldo Souza – detta är ytterligare en match som rent sportsligt vore rimlig. Souza är rankad som nummer 4 och kommer, precis som Bisping, från förlust. De har dock ingen gemensam historia och Souza är, trots att han är etablerad i toppen och mycket farlig, inte ett särskilt stort namn på den amerikanska marknaden. Matchen skulle därför inte vara motiverad utifrån ett business-perspektiv. I övrigt gäller samma som beträffande övriga toppnamn i divisionen. Om Bisping vill runda av karriären med några överkomliga motståndare så inte Jacare ett klokt val.

Namnkunniga veteraner – ett fjärde alternativ skulle kunna vara att Bisping, istället för att ta sig an monstren i toppen av divisionen, fokuserar på att möta motståndare med kända namn men kanske inte lika giftiga som tex Rockhold eller Romero. Bisping skulle sannolikt inte ha något emot att avsluta sin karriär med att ta några skalper och samtidigt bygga på bankkontot.

Vitor Belfort (post TRT) är sannolikt en intressant skalp. Bisping förlorade mot Belfort via brutal (head kick) KO den 19 januari 2013. Sparken som sänkte Bisping var vad som orsakade den ögonskada som höll på att kosta honom karriären och synen på höger öga. Bisping har återkommande genom åren kritiserat och anklagat Belfort för att vara en fuskare. Det finns alltså någon form av underliggande rivalitet och historia att bygga på. Det är dock tveksamt huruvida Belfort är sugen på att möta den topprankade engelsmannen. Det är även tveksamt om UFC vill boka en 2-rankad fighter (han kommer troligen halka ner till platsen bakom Whittaker) mot någon utanför topp 15.

Lyoto Machida, som nyligen gjorde comeback efter avstängning, är rankad som nummer 13 och har ett tillräckligt stort namn för att det skulle gå att sälja matchen. Han är heller inte någon Romero eller Rockhold. Det vore en ganska rimlig matchning ur många perspektiv. Då Machida nyligen gick match kan tidsramen – London i mars – sannolikt funka.

Rashad Evans skulle kunna vara ett alternativ om Bisping vill ta ett rejält kliv ner i motstånd för att avsluta karriären. I så skulle man kunna tänka sig en rematch mot Rashad Evans. Den f.d. mästaren i lätt tungvikt besegrade Bisping den 17 november 2007 via delat domslut. Evans har dock sett bedrövlig ut på senare tid och har hela 4 raka förluster. Att matcha honom mot en topprankad f.d. mästare är nog dessvärre inte genomförbart. Inte om man strävar efter någon sorts sportslig trovärdighet.

Nick Diaz är en outsider som, om än inte särskilt trolig, vore en helt okej matchning. Kanske skulle en gammal hårding som Diaz kunna lockas tillbaka till oktagonen för en välbetald superfight, likt den han gick mot Anderson Silva 2015. Bisping är ett tillräckligt stort namn för att det skulle sälja och de två skulle med sina personligheter kunna bjuda på trovärdigt trash talk i uppbyggnaden till match. Vi vet även att det skulle bli en underhållande match mellan två fighters som kommer för att slåss och som brukar leverera.

Allting hänger i slutändan på vad Bisping själv vill. Om han har motivation och hunger för att ta sig an toppen av mellanviktsdivisionen, i så fall finns det en rad intressanta alternativ. Om han föredrar att ta ett litet steg ner i fråga om motstånd så finns det även där alternativ.

Vi får låta honom vila ett slag och slicka sina sår efter den tunga förlusten. Men när han är klar med det så ser vi fram emot att få se honom i buren igen. Han bjuder alltid på underhållande matcher och hans personlighet är en välkommen krydda i förberedelserna inför varje fight.

Vem tror ni blir Michael Bispings näste motståndare – vem skulle ni vilja se honom ställas mot? – Dela gärna era synpunkter och tankar i kommentarerna.


Text: Kimuraredaktionen  

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Ithinkyoureallfuckedinthehead

  UFC Fight Night 127 känns ju som en no-brainer iaf. Hade varit kul att se en returmatch mot Anderson Silva. Kan Bisping fokusera på matchen utan att tjafsa med Herb (som dock borde klivit in) denna gång så tror jag han kan avsluta Silva.

  • the_immortal

   Silva vill nog ha rematch men vetefan om Bisping är sugen. O vill fansen se den fighten?

 • NateDiaz

  Helt klart Romero

  • the_immortal

   Varför inte din storebror Nick!

   Skulle bli grymt snack inför fighten. Båda kan snacka o gillar det oxå.

 • Batman

  Kanske Masvidal? De tjafsade ju en del i helgen och båda kommer från en förlust. Masvidal är nog tuff (dum?) nog att gå upp en viktklass.
  För övrigt tycker jag att Bisping vs Romero skulle vara intressant.

  • Gunnar Gråskägg

   Masvidal har definitivt personlighet som matchar Bisping men problemet är att han är liten. Fd lättviktare och inte särskilt stark.

   Romero vore intressant men beror ju på om Bisping är motiverad

   • Batman

    Jag håller med att Romero vs en motiverad Bisping är intressant – gärna i en gala i London!

  • the_immortal

   Dom gillar inte varann d märktes ju tydligt så d skulle definitivt kunna bli bra build up till fight.

   Båda stående fighters oxå. Kör!

 • Gunnar Gråskägg

  Bra analys

  Bisping borde möta Romero o settle the beef mellan dom.

 • Redlinealert_Second_Coming

  Varför inte Paulo Costa? En ung, obesegrad snubbe med all potential att bli UFC’s nästa stora brasilianska stjärna, mot en Bisping som är på väg ut. Både gillar dessutom att stå och fightas. Tänker att det både hade blivit en publikfriande och jämn fight.

  • the_immortal

   Skulle va underhållande o se!

   Men tror inte ufc vill matcha dom. Costa är viktig för brassemarknaden o obesegrad.

   Tror de låter honom ta ett litet kliv uppåt. Kanske ngn rankad typ nummer 12-15.

   • Redlinealert_Second_Coming

    Sant, även om jag tror att det hade blivit en förbannat jämn match. Nu går ju inte Hendrix att jämför med Bisping på något sätt, men Costas fullständiga kross mot honom gör ändå att jag vill tro att han även skulle kunna plocka Bisping. Tror dock att du har helt rätt – hans record är helt enkelt lite för viktigt marknadsmässigt. Å andra sidan måste man också betänka att en förlust mot Bisping inte skulle få Costas aktie att sjunka på samma sätt som om han skulle förlora mot Brunson. Därmed inte sagt att jag tror att Costa torskar mot Brunson. Däremot hade han aldrig haft en suck mot Charles Bronson, mendet är ju sen gammalt ;)

    • the_immortal

     Sant!
     Hans aktie skulle klara sig bra även om har torskar mot Bisping. Men jag tror att Costa även om han är en grym talang skulle få svårt mot Bisping. Han är erfaren o har fler skills som nedtagningar osv.

     Charles Bronson skulle ta dom båda i en tag-team fight!

 • jari edvardson

  vad han ska göra härnäst ? han får väl ta det han blir erbjuden,,eller ställa sig i kö.

 • Richierichierich

  En rematch mot nån annan dinosaurie. Han har inte många moneymatches kvar. Vitor kanske ?

  • Pancho Villa

   Bästa valet för att inte riskera hälsan!
   - Och en chans till sweet pay back för vad som hände förra gången.

 • Oleiniks amazing footwork

  Bisping kommer möta Vitor igen eller gå nån annan typ av moneyfight.

 • Json

  Tror nog ändå en riktigt bra marknadsföring inför Bisping-Rockhold 3 hade gett bäst intäkter. Lätt den jag skulle vilja se helst. Även en fight som sett på ranking är sportsligt rättvis och rimlig för dem båda. Varken Vitor, Silvia eller Diaz är egentligen förtjänta av en fight mot Bisping i nuläget. Men sånt skiter ju UFC i visserligen.

  • Gunnar Gråskägg

   Det skulle va en spännande fight men tror inte Bisping vill. Silva är rankad 7 så de funkar väl. Om Bisping själv vill möta typ Vitor så kan UFC nog gå med på d även om rankingen är fel. Finns ju story för att bygga på

   • Json

    Självklart kan han möta Vitor om de båda vill, tror jag också. Känns väldigt ointressant bara. Den betyder inte ett skit egentligen, mer än historia och intäkter. Men det är väl sånt Bisping är ute efter. Tror Rockhold ändå genererar i större summor, den storyn är färsk och betydligt mer infekterad än Vitor. Hade hoppats på en fight mot Luke iaf :)

Fler Kimura rekommenderar: