Krönika: Michael Bisping – vad blir nästa steg för The Count?

Redan innan han klev in i buren för att ta sig an Georges St-Pierre visste Michael Bisping att hans långa karriär närmade sig sitt slut. Han gjorde professionell debut 2004 och har hunnit bli 38 år. Han har under hösten talat om en snar pension – att han bara hade en eller ett fåtal matcher kvar i sig.

Bisping kom in i UFC redan 2006 och den ärrade kämpen fick möjlighet att se sin dröm gå i uppfyllelse när han den 4 juni 2016 besegrade Luke Rockhold och blev UFC-mästare i mellanvikt. Blott fyra månader senare försvarade han bältet genom att besegra Dan Henderson i en tuff femronderskamp. I lördags tog det dock slut – Bispings tid som titelhållare hade nått vägs ände. Bisping förlorade matchen och titeln via submission i tredje ronden mot en nytänd Georges St-Pierre. Det var inte någon dålig insats av Bisping utan han såg ut ungefär som vanligt. Problemet var bara att hans motståndare var lite för bra. Just i lördags räckte inte grevens verktyg och egenskaper mot en hungrig och mycket vass Georges St-Pierre. Bisping förtjänar beröm för hur han hanterade förlusten. Inga ursäkter eller bortförklaringar över huvud taget. Han berättade att han var i god form, mentalt och fysiskt, när han klev in i buren. Han berömde St-Pierres insats och var tydlig med att ”the better man won tonight”. Det hedrar honom.

Frågan är vad Bisping ska göra nu. Ska han pensionera sig eller ska han fortsätta tävla – och om han fortsätter tävla vem ska han i så fall möta? Inför matchen mot St-Pierre pratade Bisping om en möjlig pensionering efter matchen. Han backade sedermera från dessa uttalanden och sade att han har ytterligare någon eller några matcher kvar i sig, ett budskap som han höll fast vid efter matchen. Bisping sade också att han inte var beredd att avsluta sin karriär med en förlust utan hade för avsikt att fightas igen – möjligen när UFC besöker London i mars 2018. Någon omedelbar pensionering är alltså inte aktuell. Hur många matcher ytterligare han tänker sig har han inte specificerat men vi får anta att det, mot bakgrund av prat om pensionering, inte handlar om mer än ett fåtal.

Vem ska han då möta härnäst? Det finns ett flertal intressanta alternativ. Mycket beror dock på hur Bisping ser på återstoden av sin karriär – vill han fortsätta testa sig mot de bästa eller vill han trappa ner. Valet av motståndare beror självklart även på vad UFC vill.

Luke Rockhold – Bisping och Rockhold har mötts två gånger redan. Detta är två män som verkligen ogillar varandra, något som blev mycket tydligt i samband med deras andra möte. I den första matchen vann amerikanen övertygande. I returmatchen som gällde mellanviktstiteln vann Bisping en skrällartad KO-seger i första ronden och tog bältet från en minst sagt förkrossad Rockhold. Även efterspelet kom att präglas av hårda ord dem emellan. Med tanke på deras gemensamma historia vore en tredje och avgörande match högst rimlig. Rockhold kommer dock från en vinst och är sannolikt nära en titelchans. Det lockar troligen mer än att få slå Bisping på käften en tredje gång. En vinst mot Bisping vore nog tillfredsställande men den skulle nog inte föra Rockhold närmare titeln. Det är även tveksamt om Bisping är sugen på en tredje match. Just nu har han fått ”sista ordet” dem emellan och med tanke på hur farlig Rockhold är som motståndare är nog Bisping nöjd med att slippa göra upp i oktagonen en tredje gång.

Yoel Romero – de två har sedan länge tjafsat och kritiserat varandra och det hela togs till en ny nivå i samband med Romeros förlust mot Robert Whittaker på UFC 213. Bisping, som satt ring side, rev sönder en kubansk flagga och Romero blev mäkta förbannad. Han svarade med att spela in en video – en ytterst märklig sådan – i vilken han förolämpade Bisping och brände ett foto av honom när han håller upp en Union Jack. Rivaliteten mellan de två skulle kunna skapa förutsättningar för en intensiv build up till match. Bägge kommer från förlust och därför är matchen logisk även utifrån ett sportsligt alternativ. Romero är dock en mycket farlig motståndare och det kan möjligen få Bisping att avstå. Åtminstone om han har för avsikt att runda av sin karriär med några bra löningar utan risk för bestående men.

Chris Weidman – de två har tjafsat en del de senaste åren, både när Weidman hade bältet och även när Bisping var mästare. Rent sportsligt vore det inte orimligt att matcha dem mot varandra. Bägge återfinns i toppen av divisionen och Weidman är ett tillräckligt stort namn. Rivaliteten dem emellan har dock svalnat (dött) och det är högst tveksamt om fansen är intresserade av denna match. Om Bisping tänker sig att varva ner och runda av karriären så är nog inte denna matchning aktuell.

Ronaldo Souza – detta är ytterligare en match som rent sportsligt vore rimlig. Souza är rankad som nummer 4 och kommer, precis som Bisping, från förlust. De har dock ingen gemensam historia och Souza är, trots att han är etablerad i toppen och mycket farlig, inte ett särskilt stort namn på den amerikanska marknaden. Matchen skulle därför inte vara motiverad utifrån ett business-perspektiv. I övrigt gäller samma som beträffande övriga toppnamn i divisionen. Om Bisping vill runda av karriären med några överkomliga motståndare så inte Jacare ett klokt val.

Namnkunniga veteraner – ett fjärde alternativ skulle kunna vara att Bisping, istället för att ta sig an monstren i toppen av divisionen, fokuserar på att möta motståndare med kända namn men kanske inte lika giftiga som tex Rockhold eller Romero. Bisping skulle sannolikt inte ha något emot att avsluta sin karriär med att ta några skalper och samtidigt bygga på bankkontot.

Vitor Belfort (post TRT) är sannolikt en intressant skalp. Bisping förlorade mot Belfort via brutal (head kick) KO den 19 januari 2013. Sparken som sänkte Bisping var vad som orsakade den ögonskada som höll på att kosta honom karriären och synen på höger öga. Bisping har återkommande genom åren kritiserat och anklagat Belfort för att vara en fuskare. Det finns alltså någon form av underliggande rivalitet och historia att bygga på. Det är dock tveksamt huruvida Belfort är sugen på att möta den topprankade engelsmannen. Det är även tveksamt om UFC vill boka en 2-rankad fighter (han kommer troligen halka ner till platsen bakom Whittaker) mot någon utanför topp 15.

Lyoto Machida, som nyligen gjorde comeback efter avstängning, är rankad som nummer 13 och har ett tillräckligt stort namn för att det skulle gå att sälja matchen. Han är heller inte någon Romero eller Rockhold. Det vore en ganska rimlig matchning ur många perspektiv. Då Machida nyligen gick match kan tidsramen – London i mars – sannolikt funka.

Rashad Evans skulle kunna vara ett alternativ om Bisping vill ta ett rejält kliv ner i motstånd för att avsluta karriären. I så skulle man kunna tänka sig en rematch mot Rashad Evans. Den f.d. mästaren i lätt tungvikt besegrade Bisping den 17 november 2007 via delat domslut. Evans har dock sett bedrövlig ut på senare tid och har hela 4 raka förluster. Att matcha honom mot en topprankad f.d. mästare är nog dessvärre inte genomförbart. Inte om man strävar efter någon sorts sportslig trovärdighet.

Nick Diaz är en outsider som, om än inte särskilt trolig, vore en helt okej matchning. Kanske skulle en gammal hårding som Diaz kunna lockas tillbaka till oktagonen för en välbetald superfight, likt den han gick mot Anderson Silva 2015. Bisping är ett tillräckligt stort namn för att det skulle sälja och de två skulle med sina personligheter kunna bjuda på trovärdigt trash talk i uppbyggnaden till match. Vi vet även att det skulle bli en underhållande match mellan två fighters som kommer för att slåss och som brukar leverera.

Allting hänger i slutändan på vad Bisping själv vill. Om han har motivation och hunger för att ta sig an toppen av mellanviktsdivisionen, i så fall finns det en rad intressanta alternativ. Om han föredrar att ta ett litet steg ner i fråga om motstånd så finns det även där alternativ.

Vi får låta honom vila ett slag och slicka sina sår efter den tunga förlusten. Men när han är klar med det så ser vi fram emot att få se honom i buren igen. Han bjuder alltid på underhållande matcher och hans personlighet är en välkommen krydda i förberedelserna inför varje fight.

Vem tror ni blir Michael Bispings näste motståndare – vem skulle ni vilja se honom ställas mot? – Dela gärna era synpunkter och tankar i kommentarerna.


Text: Kimuraredaktionen  

[contentblock id=26 img=html.png]
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
”Big” John McCarthy säger att Ricky Simon var den rätta vinnaren i den kontroversiella matchen mot Merab Dvalishili

Det är verkligen inte lätt att vara domare i MMA. Under helgens match mellan bantamviktarna Ricky Simon och Merab Dvalishvili uppstod en minst sagt märklig situation. I slutet av den sista ronden gick Dvalishvili på en nedtagning som Simon försvarade genom att attackera med en giljotin. I samband med nedtagningen lyckades georgiern olyckligt nog knocka sig själv. När han vaknade upp igen fann han sig själv fast i en giljotin. Med cirka 50 sekunder kvar av matchen, och Dvalishvili i ledning på poäng, beslutade sig Serra-Longo-fightern för att försöka härda ut och vänta ut tiden då han inte ville riskera att giljotinen sjunk in djupare vid ett eventuellt försök att komma loss. Och som han kämpade! Det var smärtsamt att se hur Dvalishvili krampaktigt sprattlade med benen i något som mest liknade en dödskamp samtidigt som hans ansikte blev likblekt i takt med att blodtillförseln till huvudet stryptes. Samtidigt som slutsignalen ljöd såg Dvalishvili ut att svimma av, men han vaknade dock snabbt upp igen när han blev tilltalad. Efter en stunds förvirring tilldelades Simon segern via TKO.

Det var många som kritiserade domslutet efter matchen. Nu rycker dock före detta UFC-domaren ”Big” John McCarthy ut till försvar för Liam Kerrigan som var ansvarig för det omdiskuterade domslutet. McCarthy anser att Ricky Simon är den rättmätiga vinnaren, men att han inte borde vunnit på TKO.

Dvalishvili medverkade i veckans MMA-Hour där han berättade att han pratat med UFC:s matchmaker, Sean Shelby, efter matchen och att han lovat Dvalishvili en rematch mot Ricky Simon. Om det stämmer återstår att se.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Kevin Lee tror inte Tony Ferguson någonsin kommer vara densamma efter knäskadan

Tony Ferguson var tvungen att dra sig ur titelmatchen mot Khabib Nurmagomedov på UFC 223 på grund av en knäskada. Han har nu opererat knät och i en uppdatering på Instagram visar han upp en bild på ärret och hälsar sina fans att han kämpar för att snart vara tillbaka i Oktagonen.

Fergusons tidigare motståndare, Kevin Lee, tror dock inte att ”El Cucuy” någonsin kommer att vara densamma efter sin knäskada. Så här sa han i en intervju med Joe Rogan i måndags.

I feel bad for the guy, I really do. I don’t think he’ll ever be the same coming off that one. That’s huge, especially at 34 (years old), to try and come back off that. And it kind of sucks for me, too, because I think I fought the best Tony Ferguson that you’re gonna see, period, really.

Ferguson anses av många vara en av de fighters som ligger närmast en titelfight mot mästaren Nurmagomedov. Lee tror dock att knäskadan kan komma att bli ett mentalt hinder för Ferguson i framtiden.

He’ll come back and he’ll still beat great guys. He’s still gonna do very good. But I don’t think he’ll be the same. I think the body can come back, it’s just I don’t know if his mind will let him be as free (because) that was one of Tony’s biggest assets. He just does whatever the f—k he wants, and now, when he gets back in there, is he gonna be thinking about his knee? Even if that’s at the back of your mind, it’s limited to that type of style that he likes to fight.

Lee besegrade senast Edson Barboza via TKO i 5:e ronden på UFC Fight Night i Atlantic City.

 

 

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
KimuraSvepet: Avsnitt 4 – Gustafsson vs. Cormier på stridsstigen

Missa inte de hetaste nyheterna som skett i MMA-världen! Vi presenterar KimuraSvepet – avsnitt 4, och veckans program är fullspäckat!

Vi tar upp Alexander Gustafssons nya kontrakt och ‘beef’ med den lätta-tungviktsmästaren Daniel Cormier, David Teymurs märkliga matchning, veckans kommentar och veckans clickbait med Vickan som ser ut att inte ha det så skönt!

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Ilir Latifi och Glover Teixeira möts på UFC Hamburg – brasilianska medier bekräftar

Under gårdagen kunde Kimura.se exklusivt rapportera att svenske Ilir Latifi kommer att möta brassen Glover Teixeira under sommaren. Idag bekräftade den brasilianska nyhetssidan Combate Kimuras uppgifter, samtidigt som de skriver att enligt deras källor kommer att äga rum på UFC Hamburg.

Latifi (14-5, 1 NC) har en vinstsvit på två matcher, där den senaste var en KO-vinst i första ronden mot Ovince St Preux. Den 34-årige Allstars-fightern har tävlat i organisationen sedan april 2013 och vunnit sju av sina tio matcher i Oktagonen, där fem av vinsterna har varit via avslut.

Teixeira (27-6) gick sin senaste match i december förra året där han besegrade Misha Cirkunov via TKO i den första ronden. Dessförinnan hade den 38-årige brassen förlorat mot svenske Alexander Gustafsson via knockout i den femte ronden på UFC:s femte gala i Sverige.

UFC Hamburg äger rum den 22:a juli och nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet.

Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir x Shogun
Lätt tungvikt: Glover Teixeira x Ilir Latifi
Mellanvikt: Vitor Miranda x Abu Azaitar
Tungvikt: Justin Ledet x Aleks Rakic
Tungvikt: Darko Stosic x Jeremy Kimball
Lättvikt: Marc Diakiese x Nasrat Haqparast

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC-kommentator Joe Rogan om Conor McGregor: ”Irländaren har gjort sin sista match i New york”

UFC-kommentator Joe Rogan är inte rädd för att säga vad han tycker och tänker, även om det handlar om UFCs största stjärna och forna lättviktsmästare, Conor McGregor.

I hans berömda podcast, ‘The Joe Rogan Experience’, säger UFC-kommentatorn att det är ytterst svårt att straffa stjärnan på grund av all inkomst han inbringat till organisationen. Han sitter på en hög häst han är svår nedpetad ifrån. Rogan gör jämförelsen med den forne UFC-fightern Paul Daley och hans sena slag efter gonggongen i matchen mot Josh Koscheck under UFC 113, 2010. Daley blev totaldominerad av Koscheck som vann matchen genom enhälligt domslut varpå Daley i ren frustration, slog till Koscheck.

Efter slaget fick Daley sparken från UFC, och Rogan tycker det är märkligt eftersom han anser att McGregors bravader innan UFC 223 är mycket, mycket värre. Genom sin podcast sade han följande.

He just keeps f**king up with this kind of stuff and no one’s saying, ‘Get rid of him! He’s worth so much money. It’s really fascinating. Imagine if Ray Borg and him switched sides. If Ray Borg showed up with all his boys and was screaming and yelling and threw a dolly at the window, it’s a done deal forever. Think about Paul Daley. Paul Daley must be at home going, ‘Motherf**ker! F**k Dana White!

Until you get to that stratosphere that Conor McGregor – there’s so much money to be made, that’s the problem. The rules get bent. All Paul Daley did was throw a punch at Josh Kosheck after [fight was over]. It didn’t even connect! That could have been sorted out.

here’s a level to the game where you’re so valuable – if Conor McGregor does a pay-per-view fight, especially if they do all that crazy nonsense with Mayweather – if they ever did that, they’re just printing money. They’re printing money. It’s so hard for them to not take that money.

I don’t think New York is ever letting that motherf**ker fight there again. I just don’t think they’re gonna do that. They don’t play games. That athletic commission is a different commission. They’re new to MMA and that was embarrassing to them. Him throwing the f**king dolly and the fact that they let him get in there with all his boys, the whole thing was just so thuggish

För McGregor väntas förmodligen dryga böter, men något nytt om händelsen har ännu inte framkommit.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: David Teymur tar en stor risk

I veckans panel berör vi miljonturneringen där Sadibou Sy och Jonatan Westin medverkar i, Alexander Gustafssons nya kontrakt och matcherna som utspelade sig i helgen mellan Kevin Lee och Edson Barboza.

Vi tar även upp David Teymurs nya matchning mot UFC-debutanten Don Madge där panelen är oense om matchningen. Vi bjuder även på exklusiv intervju med självaste Sadibou Sy inför hans debut i PFL, det och mycket mer!

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Cage Warriors Sverige: Fullständigt matchkort & TV-tider

Nu är det klart, Cage Warriors har sitt fullständiga matchkort inför Sverige-debuten. Den 28:e april tar Göteborg emot en av Europas största ledande MMA-organisationer när Cage Warriors kommer till Sverige för första gången, och samlar några av Nordens främsta utövare för en laddad gala i Lisebergshallen. Cage Warriors är Europas äldsta och ledande MMA-organisation och har banat väg för några av sportens allra främsta, däribland Conor McGregor. Man har etablerat sig som skyltfönster för europeisk MMA och givit lokala talanger chansen på vägen mot internationell framgång.

Som huvudmatch ställs den forne UFC-fightern Nicolas Dalby mot Carlo Pedersoli Jr. Ni har möjlighet att se galan genom Viaplay med start klockan 18:00. Nedan kan ni ta del av det fullständiga matchkortet.

HUVUDKORT
Nicolas Dalby vs Carlo Pedersoli Jr
Kenneth Bergh vs Modestas Bukauskas
Soren Bak vs Alexander Jacobsen
Alan Carlos vs Norman Paraisy
UNDERKORT
Jack Grant vs Mehdi Dakaev
Junior Karanta vs Sofiane Boukichou
Jack Mason vs Håkon Foss
Cornelia Holm vs Malin Hermansson
Thomas Robertsen vs Saeed Yunesi
Perry Goodwin vs Rafael Macedo
Per Franklin vs Orlando D’Ambrosio
Saeed Ganji vs Mohammed Habal

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Testade positivt – Junior Dos Santos & Antonio Rogerio Nogueira fria att fightas igen

Tre brasilianska fighters fastnade i USADAs dopingkontroller efter att de alla tre testat positivt för hydrocholorothiazide. De inblandade var den forne tungviktsmästaren, Junior Dos Santos, Antonio Rogerio ‘Lil Nog’ Nogueira samt Marcos Rogerio de Lima. Nogueira och Lima testade även positivt för anasatrozole.

Men nu har det uppdagats att två apotek i Brasilien erkänner sin skuld då de sålt kontaminerade läkemedel. Detta innebär att de inblandades avstängningar reduceras. Junior Dos Santos testade positivt den 10:e augusti förra året vilket fick honom avstängd, brassen skulle ha ställts mot Francis Ngannou under UFC 215 men matchen ströks. Dos Santos bedyrade senare sin oskuld och sade att han aldrig medvetet skulle ta otillåtna preparat, något som visade sig vara sant i och med USADAs utredning. USADA själva beskriver dopingsituationen på följande sätt.

We appreciate the cooperation of the athletes and international authorities in getting to the bottom of this situation, as it will hopefully prevent these problems from occurring in the future,” USADA CEO Travis Tygart said. “It’s unacceptable that these compounding pharmacies produced contaminated supplements for the public. And it’s another unfortunate example of why athletes must use extreme caution if using nutritional supplements. All too often, supplement products contain undeclared substances, including prohibited drugs, that can be dangerous to an athlete’s health. We are doing all we can to ensure that these types of suppliers are held accountable for introducing dangerous products like these into the marketplace.

Dos Santos har blandat bra resultat med sämre sedan han förlorade tungviktsbältet 2012. I sin senaste match förlorade den 33-årige brassen mot den regerande mästaren Stipe Miocic via knockout i den första ronden.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Now: Topp 5 Submission-specialister

Forne UFC-fighter Yves Edwards och UFC-fighter Jessica Penne ger sina topp fem bästa brazilian jiu-jitsu-utövare i UFC. Nedan följer en lista på de utövare som har flest submissions i UFCs historia.

1. Royce Gracie – 12 submissions
2. Charles Oliveira, Nate Diaz & Demian Maia – 9 submissions
3. Frank Mir – 8 submissions
4. Kenny Folorian, Joe Lauzon & Cole Miller – 7 submissions

Vem anser ni är den bästa genom alla tider att utöva BJJ i UFC?

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Eddie Alvarez utmanar Nate Diaz: ‘McGregor blir fängslad – jag är här’

Den forne lättviktsmästaren i UFC, Eddie Alvarez, vill välkomna Nate Diaz tillbaka i buren.

Alvarez gick sin senaste match mot Justin Gaethje under UFC 218. Ett riktigt stående ‘krig’ som slutade med vinst för den forne lättviktsmästaren genom knockout i rond tre genom ett välplacerat knä. Vinsten cementerade Alaverz 29:e i karriären och har nu siktet inställt på sin 30:e. I sin nästa match har han inget emot att ställas mot den frispråkige och karismatiske Nate Diaz.

Enligt Alvarez finns det glöd som pyr eftersom den forne lättviktsmästaren besegrade Diaz lagkamrat, Gilbert Melendez, under UFC 188. En match som Alvarez vann genom delat domslut. Nu vill Alvarez välkomna Nate Diaz tillbaka och menade att ett tredje möte mellan Conor McGregor och Diaz ligger långt bort i tiden på grund av irländarens bravader innan UFC 223. I videon ovan kan ni lyssna på vad Alvarez hade att säga.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy