25 juli, 2024
Nyheter

Krönika: Nu räcker det – Megic Mike förtjänar inte en titelmatch!

Av

Alexander Clausson

10/03/2024
Megic Mike

Under lördagens Allstars Fight Night 5 tog Megic Mike hem sin andra vinst inom MMA. Nu kan han belönas med en titelmatch.

Megic Mike är amatör av en anledning

Megic Mike har skapat rubriker på den nationella MMA-scenen under det senaste året. Den skånebaserade super tungviktaren är en av Sveriges största Tiktok-stjärnor och han gick huvudmatch redan i samband med sin första sanktionerade fajt. Den drabbningen ägde rum under Allstars Fight Night 2. Galan gick av stapeln i augusti, förra året, och Ralle Ralz stod för motståndet. Bara minuter innan matchstart var båda utövarna fortfarande osäkra på vilka regler som gäller inom B-klass. Tiktok-stjärnan tog hem segern, men följde upp vinsten med en förlust mot Jaffa ”Jiffa” Kundo i slutet av det föregående kalenderåret.

Under presskonferensen inför lördagens Allstars Fight Night 5 blev Megic Mike lovad en titelmatch vid en potentiell vinst. Rapparen och debutanten Big Huappa stod för motståndet. I samband med gårdagens gala gick Tiktok-stjärnan till domslut för första gången i sin karriär och samtliga poängdomare såg fajtern från Skåne som vinnare i matchen. Efter drabbningens slut klev arrangören in i buren och frågade publiken om organisationen bör erbjuda matchens vinnare en titelmatch härnäst. Megic Mike svarade att det är upp till hans tränare att avgöra om en titelmatch är aktuell eller inte.


Frågan är vad Megic Mike egentligen har åstadkommit för att förtjäna en titelmatch? Super tungviktaren har inte ens sysslat med den här sporten i ett år. Han befinner sig i en läroprocess där utveckling borde vara i fokus och inte resultat.

Kändisfajting kan vara positivt för sporten

Undertecknad är mer positivt inställd till så kallade ’kändisfajter’ än gemene kampsportsfantast. Spektaklen bjuder in en publik och åskådare som i vanliga fall inte hade lagt tid och pengar på boxning eller MMA. Att Allstars Fight Night och andra organisationer säljer ut galor och pumpar ut PPV:s på grund av exempelvis Megic Mike är positivt för alla utövare på kortet.

Nya fans kanske kommer för att se Megic Mike, men fastnar för sporten på grund av ett benlås signerat Sakhi ”Machete” Qambari eller en knockout av Irman Smajić. Om kändisarnas fans själva blir intresserad av att testa på kampsport så finns det inga ’influencergym’ att gå till. Istället kommer dessa fans få nöjda sig med de etablerade gymmen och därefter få ett snabbt uppvaknande om man föreställer sig att kampsport bara handlar om pengar och glamour.


Megic Mike tar sin träning seriöst och han vill nu skaka av sig ryktet som Tiktok-stjärna och kändis. All respekt till honom om så är fallet, men då ska han även bli behandlad som en B-klassfajter med 2-1-0 i matchfacit.

Värdet av ett bälte är viktigt för sporten

Traditionellt sett har titlar varit reserverade för proffsfajters som har åstadkommit någonting. Antingen att man befinner sig på toppen i stora organisationer som UFC eller ONE Championship. Alternativt att man har stuckit ut på den regionala scenen och är redo att lämna för en större organisation. UFC värderar bälten högt och det är en viktig faktor när organisationen letar efter fajters att värva till den allra största scenen. Norges Ivana Petrović och den Stockholmsbaserade Bernardo Sopai är två exempel på fajters under de senaste åren som snabbt fått UFC-kontrakt efter att de båda utövarna erövrat bälten på den europeiska scenen. Bälten och titlar inom MMA kan dock förlora sitt värde om de delas ut för många. Därmed minskar prestigen och betydelsen av att inneha dem. Detta måste vi akta oss för.

Bälten inom amatör-MMA är dock ovanligt, även om det finns undantag i organisationer som Cage Warriors Acadamy. Titlar för amatörer brukar snarare vara kopplade till traditionella mästerskap som SM, EM och VM. En medalj kämpar man sig till genom att besegra det bästa av motstånd. Inte genom att vara populär hos fansen.


Det är inte konstigt att fajters som säljer bäst får mycket uppmärksamhet. Både kommersiella organisationer och medier behöver pengar för att hålla såväl verksamheten och intresset för sporten vid liv. Jag kan köpa att Megic Mike får en huvudmatch när publiken har kommit dit för att se just honom. Jag kan köpa att streamingtjänsten marknadsför just honom och Liam Pitts när det är dessa utövare som kommer sälja PPV:s. Någonstans måste vi dock dra gränsen.

Låt titlar och bälten även fortsättningsvis vara ett bevis på faktiska bedrifter inne i buren. Låt bälten fortsatt vara ett exklusivt pris för konkreta bedrifter och någonting som utövare genuint kan se på med stolthet.

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

leon edwards och belal muhammad
Allt inför UFC 304 med Leon Edwards och Paddy Pimblett
🥊 Matchkort, tider och odds
Manny Pacquiao
Manny Pacquiao är tillbaka – möter forne världsmästaren
🥊 45-åringen klar för ny match
MTFL 9.0 huvudmatch
MTFL offentliggör huvudmatch för kommande event – Jonatan Larsson går match på hemmaplan
🥊 ”Har varit på varandras radar länge”
Alex Pereira - Photo Per Haljestam 01
Alex Pereira delar kryptiskt inlägg – i samtal med Dana White
🥊 ”Att ringa eller att inte ringa?”
Leon Edwards och Belal Muhammad
VIDEO: Se omtalade mötet mellan Leon Edwards och Belal Muhammad
🥊 Se rivalernas interaktion!
Tom Aspinall sågar UFC:s P4P-lista
🥊

Här kan du söka!

Search