Krönika: Santiago Ponzinibbio – vägen till UFC

Vägen till UFC har varit lång och kantad av uppoffringar. Många gånger har han ifrågasatt sitt beslut att satsa på en mma-karriär men hans övertygelse och inre styrka har hjälpt honom att inte tappa fokus på målet. Att ta sig hela vägen från La Plata i Argentina till UFC.

Santiago Ponzinibbio föddes den 26 september 1986 i staden La Plata. Det är en stad med drygt 800,000 invånare, belägen i den nordöstra delen av provinsen Buenos Aires. Han växte upp tillsammans med sina föräldrar och två bröder, Pablo och Joaquín. När han var 15 år skilde sig föräldrarna och det beslutades att Santiago och hans bröder skulle bo hos modern.

Den unge Santiago var ett synnerligen aktivt barn. Han provade på olika sporter under sin uppväxt, bl.a fotboll och basket. Han kom att spela rugby i La Plata Rugby Club tills han vid 17 års ålder tröttnade och valde att lägga av. Han tyckte mycket om att träna och vara aktiv, men visste inte riktigt vad han skulle träna för något. Efter att ha lämnat rugbyn upptäckte han kampsport. Han började träna kickboxning och märkte att det verkligen tilltalade honom. Han kom även att under en period träna grekisk-romersk brottning. Kamp-elementet var vad som verkligen fångade honom och det skulle senare leda honom till mma.

Efter gymnasiet påbörjade Santiago en universitetsutbildning, men insåg snart att han inte var ämnad för studier. Han ville bli professionell idrottsutövare, han ville ägna sig åt kampsport. Det var dock ett beslut som inte togs väl emot av hans familj och relationen mellan Santiago och modern kom under en tid att bli rejält frostig. Under de kommande åren ägnade han sig åt kampsportsträning men utbudet i La Plata var vid tidpunkten mycket begränsat. Runt 2008 hade Santiago gått några matcher i “vale todo”, som kunde liknas vid någon sorts dåligt reglerad och osanktionerad form av mma. Han vann flera matcher och fick blodad tand. Någon gång runt den här perioden föddes en dröm om att en dag tävla i UFC. En dröm som blev drivkraft för en fantastisk resa. En som kom att ta honom till världens främsta mma-organisation.

För att kunna satsa på sin träning var Santiago, eller “El Rasta” som han kallades i Argentina, tvungen att hanka sig fram och försörja sig så gott han kunde. Fram till 2009 jobbade han som portvakt i en byggnad i centrala La Plata. Men det var svåra år för den argentinska ekonomin och det var inte lätt att klara sig på endast ett jobb. Därför hade den unge kampsportaren även andra jobb vid sidan av portvaktsjobbet. Han jobbade bl.a som massör, bartender och undervisade i kickboxning.

Brasilien

År 2009 berättade en vän till Santiago att han skulle åka på semester till Florianópolis i södra Brasilien. Det var en idé som tilltalade då det var en möjlighet att få tillgång till det stora kampsportskunnandet i Brasilien. Santiagos mål var att hitta någon som kunde lära honom brasiliansk jiu-jitsu. Allt han hade med sig när han gav sig av var fickpengar, lite kläder och ett tält. På plats letade han på stranden efter någon som kunde lära honom brasiliansk jiu-jitsu. Han kollade efter bjj-kläder och blomkålsöron och ganska snart fann han vad han sökte. Han hittade en person som erbjöd sig att undervisa honom. Således bodde han en tid i sitt tält i utkanten av en favela för att ha nära till träningen – för er som inte är bekanta med begreppet favela är det närmast att likna vid en sorts kåkstad. Vanligen farlig för främlingar, i synnerhet utländska turister.

Tiden i Florianópolis kom att bli tuff och han fick verkligenkämpa för att ta sig fram. Hans små besparingar tog snabbt slut och han tvingades ta diverse ströjobb för att klara sig. Då han vistades illegalt i landet var han hänvisad till dåligt betalda ströjobb för att få mat för dagen. Under flera månader bodde han i tält och kämpade dagligen för att skrapa ihop pengar till mat. Han sålde bl.a sandwiches och massage till turister på stranden. Efter en tid lyckades han få arbetsvisum och därigenom tillåtelse att arbeta i landet. Det gjorde att han kunde skaffa bättre jobb – som diskare eller kypare på restaurang. Den något mindre komplicerade tillvaron gjorde att han kunde fokusera på träningen.

Som argentinare i Brasilien tas man inte emot med öppna armar. Det finns en gammal rivalitet mellan de två länderna, inte minst inom idrott, och det påverkade i högsta grad hur Santiago bemöttes på gymet i Florianópolis. Den argentinske nybörjaren fick dagligen rejält med stryk av sina hårdföra brasilianska träningskamrater – vissa var inledningsvis direkt fientligt inställda till honom. Men han gav sig inte. Dag efter dag dök han, till sina plågoandars stora förvåning, upp på nytt. Slutligen vann han deras respekt och blev en del av gruppen. Från den tidpunkten kunde han på allvar ägna sig åt att utvecklas som fighter. Hans tillvaro bestod av hård målmedveten träning och efter hand började han gå mma-matcher på olika galor i Brasilien.

UFC – “The Ultimate Fighter: Brazil 2”

Det stora karriärmässiga klivet tog han i mars 2013, i och med sin medverkan i TUF:Brazil, en reality-serie som ses av åtskilliga millioner människor. Bara att få delta skulle visa sig kräva en rejäl portion envishet. Produktionsteamet vid inspelningen ville först inte låta honom registrera sig som deltagare (han var ju inte brasse) utan det krävdes att han, trots att han var först på plats bland de sökande, tjatade en bra stund och därefter ställde sig längst bak i raden av 500 köande mma-prospects.

När han väl fick sin chans tog han den med besked. Han inte bara lyckades ta sig in i huset, han bjöd på spännande matcher och tog sig hela vägen fram till semifinal. I semifinalen besegrade han den flerfaldige bjj-världsmästaren Leonardo Santos, men han bröt handen och kunde därför inte ställa upp i finalen. Santos fick överta finalplatsen, vann och kröntes till vinnare av TUF: Brazil 2. Många av tittarna hade dock börjat gilla den sympatiske argentinaren och såg honom som den egentlige vinnaren. Efter att tv-serien sändes blev Santiago något av en kändis. “Gente Boa” som han kallas i Brasilien (betyder ungefär bra folk), blev dagligen stannad på gatan av människor som ville ha hans autograf och ta foton med honom. Överallt kände folk igen honom och berömde hans prestation i programmet.

Trots den missade finalplatsen gick han inte lottlös ur TUF:Brazil. Han belönades med bonusar på $50,000 för sina insatser och sist men inte minst fick han ett UFC-kontrakt. I och med det hade han uppnått sin dröm om att bli den förste argentinske fightern i UFC. Han har sedan UFC signade honom gått 9 matcher i organisationen, med ett record på 7-2. Han har nu samlat ihop 5 raka vinster i en av de absolut tuffaste divisionerna i mma. Han besegrade senast den mycket tuffe Gunnar Nelson och ställs nu mot Mike Perry. Ponzinibbio är redan en stjärna i Brasilien och övriga Sydamerika. En vinst mot den rejält hypade “Platinum” Perry, inför storpublik på Fox Sports, skulle sannolikt innebära det stora genombrottet inför den amerikanska mma-publiken. Det vore inte så illa för en yngling från La Plata, som för åtta år sedan  gav sig av med en ryggsäck och ett tält.
__________________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy
ryktas möta

Justin Gaethje ryktas möta Edson Barboza i mars

Två publikfavoriter ryktas möta varandra i mars. Det handlar om de två stående fighters Justin Gaethje och Edson Barboza. MMA-reporter Farah Hannoun var först ut med nyheten.

Gaethje gick sin senaste match i somras där han ställdes mot James Vick under ’UFC Fight Night: Gaethje vs. Vick’. Den matchen kunde Gaethje vinna genom knockout och avancera till 19–2 i karriären. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt, 16 genom knockout, 1 vinst genom submission samt 2 vinster genom domslut.

Byte av gym

Edson Barboza gick sin senaste match mot Dan Hooker under ’UFC on Fox: Lee vs. Iaquinta 2’ och vann i den tredje ronden genom teknisk knockout. Brassen tränar numera på American Top Team med bland andra Frankie EdgarMarlon Moraes och där huvudtränarna är Mark Henry och Richardo Almieda. Barboza har ett MMA-facit på 20-6 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, tolv genom knockout, en vinst genom submission samt sju vinster genom domslut.

Matchen ryktas äga rum i mars men har ännu inte skrivits på och ingen gala är offentlig för den potentiella matchen.

Vem vinner matchen?

Visa resultat

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Anthony Pettis och Stephen Thompson överens om möte i weltervikt

Den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis och den tvåfaldige titelutmanaren i weltervikt, Stephen Thompson, är verbalt överens om att möta varandra. Detta rapporterar MMA-reporter Ariel Helwani.

Pettis utmanade Thompson förra veckan vilket Thompson accepterade mer eller mindre på en gång. Thompson (14-3-1), har inte gått match sedan han förlorade mot Darren Till genom domslut i Liverpool förra året. Pettis (21-8) har förlorat tre av sina fem senaste matcher, senast förlorade han genom teknisk knockout mot Tony Ferguson under UFC 229.

Vem skulle vinna matchen?

Visa resultat

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Paulie Malignaggi utmanar Conor McGregor: ”Det finns ingen annan match som genererar mer pengar”

Boxaren Paulie Malignaggi har återigen utmanat UFCs forne lättviktsmästare Conor McGregor. Ända sedan det läckte bilder från en sparringmatch mellan McGregor och Malignaggi inför McGregors boxningsmatch mot Floyd Mayweather har Malignaggi uttryckt sitt missnöje ett flertal gånger. Malignaggi har tidigare även utmanat McGregors lagkamrat Artem Lobov.

Den här gången berättar Malignaggi för “Off The Ball” att han inte ser någon annan match McGregor kan ta som möjligen genererar mer pengar.

There’s no other fight he can make that he makes more money than he does fighting me – the problem is, he gets beaten by me. Eddie Hearn can easily put the fight together, Al Haymon can easily put the fight together, Showtime have said they’d be interested in it. I don’t think it’s a no-brainer at this point. I don’t think it’d any secret at this point, there’s money in the fight.

Malignaggi berättar även att han ser sig själv som en solklar vinnare i en eventuell match mot irländaren.

I would love to fight Conor McGregor in a winner-takes-all fight in a boxing match, I would absolutely love it because I would beat him to a pulp, I would hospitalize him and I’d make him go home broke too. In boxing I’d be interested in it. I’d love to do a winner-takes-all fight just so he can go for free but I don’t think he’d ever agree to that.

Malignaggi menar även att McGregor visar tecken på att han håller på att bli desperat då han bland annat har utmanat den japanska kickboxaren Tenshin Nasukawa.

McGregor’s trying all that he can to keep himself relevant as best he can – even going as far as calling out the Japanese featherweight Nasukawa. That guy just did an exhibition with Floyd Mayweather. I don’t think he was intending to fight guys as big as Floyd and Conor, that physically big, he’s a very small guy. It was a one-off situation. Conor’s not the same, he’s not Floyd Mayweather. In truth, he’s trying to look for free money because he knows that his time at the top is coming to an end.

McGregor gick sin senaste match i UFC under UFC 229 då han förlorade mot Khabib Nurmagomedov via submission i 4:e ronden.

Läs mer
-7
Dana Sad
Dana Happy
Henry Cejudo Presskonferens

Henry Cejudo: ”Jag slåss för att rädda flugvikten.”

Nu till helgen kommer bjuder UFC på en supermatch då flugviktsmästaren Henry Cejudo försvarar sin titel mot bantamviktsmästaren TJ Dillashaw. Innan matchen officiellt utannonserades väcktes rykten om att UFC planerar att lägga ner hela flugviktsklassen, vilket Cejudo sedan tidigare uttryckt sig negativt om.

I en intervju med Flo Combat berättar nu Cejudo att han kommer att slåss för alla flugviktare i UFC och att han vill vara ett exempel för framtida flugviktare.

I’m here fighting for the fighters, for all the little guys, all the guys that have kids, have families, that still have hopes of becoming a world champ. It’s not just for me. It’s for all the flyweights, all their families, all their kids, I’m trying to employ people here. I believe the UFC is sending down TJ Dillashaw, they are sending down the hitman to try and take out ‘The Messenger’ but there’s a reason why Henry Cejudo’s nickname is ‘The Messenger.’ I couldn’t ask for a better fairytale. I couldn’t ask for a better storyline.

Cejudo berättar även att han planerar att återuppväcka flugvikten och säger att han kommer att göra flugvikten “great again”.

I am going to resurrect the flyweight division. I’m going to be looking through those snake eyes and I’m going to let him know he’s messing with ‘The Messenger.’ He’s messing with something much bigger than the fight. He’s messing with the flyweight division. We are going to make the flyweight division great again.

Cejudo och Dillashaw möts på UFC Brooklyn som äger rum den 19:e januari i Brooklyn, USA.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Leon Edwards vill möta Darren Till i London

I sin senaste match lyckades den brittiska welterviktaren Leon Edwards besegra veteranen Donald “Cowboy” Cerrone. Nu har han siktat in sig på en ny motståndare då han utmanar Darren Till till UFC galan som kommer att äga rum i London om några månader. Detta trots att det redan sett ut som att Till ställt sig in på att möta Jorge Masvidal på galan.

Det var under en intervju med “Eurobash” som Edwards förklarade att han ansåg att den bästa matchen som kan bokas till galan är en mellan honom och Till.

I think that the best fight for London is obviously me and Darren Till, but for some reason either him or the UFC don’t want to make it happen. I think that is 100 percent the best fight for the U.K. fans.

Edwards uttalade sig även om matchen som ser ut att kunna bli av mellan Masvidal och Till. Han berättar bland annat att han har försökt få till en match mot bägge sedan en tid tillbaka.

It’s ridiculous because I’ve been calling both of them out for quite awhile now. First of all, Masvidal said he wouldn’t come to the U.K. and now I’m seeing this sh*t today about him and Darren. At this stage it’s just bullying, I’m trying to bully and force these guys into fighting me. I’ll say it again, the best fight for the U.K. is me versus Darren. Masvidal doesn’t even matter in the U.K., nobody even knows him there.

I nuläget är ingen match mellan Till och Masvidal officiellt påskriven och bokad så en match mellan Till och Edwards är även ett möjligt alternativ för UFC London som äger rum den 16:e mars i London, England.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
rankat motståndare

Jack Hermansson till Kimura.se – vill möta Elias Theodorou eller Brad Tavares

Jack Hermansson tog en imponerande seger under ’UFC on Fox: Lee vs. Iaquinta 2’ när han ställdes mot Gerald Meerschaert. Hermansson totaldominerade amerikanen och vann redan i första ronden genom giljotinstrypning. Genom Twitter skriver Hermansson att han är redo för nästa steg och villa ha ett svar av sin arbetsgivare.

I think I wan’t a new fight! Let’s 📞 the @ufc and see what they say. #thejokerdominates #fightersportnorge #ufc #itstime #mma #oslo #frontlineacademy

Till Kimura säger Hermansson att han helst ser sig möta rankat motstånd härnäst. Det är något han efterfrågat sedan en lång tid tillbaka. Frågan är om UFC är villiga att släppa in svensken mellanviktstoppen. Till Kimura säger svensken även att han gärna skulle vilja ställa sig mot #14 Elias Theodorou eller #9 Brad Tavares härnäst.

Jag har ju tidigare nämnt Brad Tavares och Elias Theodouro som bra motståndare. Men jag lägger inte mycket vikt vid det för som regel så kan vi inte påverka speciellt mycket ändå. Men får jag någon rankad blir jag väldigt glad!

Vunnit fem matcher

Hermansson har hunnit gå sju matcher sedan 2016 och har vunnit fem under UFC-fanan. Han har ett MMA-facit på 18–4 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, elva genom knockout, fyra genom submission samt tre vinster genom domslut.

Vem vill ni att Jack möter härnäst?

Visa resultat

Läs mer
+9
Dana Sad
Dana Happy

FCR 4: Hamza Bougamza ryktas möta obesegrade Darius Buda

Fight Club Rush 4 börjar ta form. Nu är en bantamviktsmatch mellan obesegrade Hamza Bougamza och obesegrade Darius Buda i stort sett klar, matchen kommer stå som galans co-main event. Detta bekräftar våra källor till Kimura.se. Huvudmatchen under galan är en match i lättvikt mellan hemmasonen Tobias Harila vs. Carlos Eduardo de Azevedo.

Hamza Bougamza har vi inte sett tävla sedan 2016 och det beror till stor del av att han har haft extremt svårt att få matcher. Han är endast 1-0 i sin unga MMA-karriär. I sin proffsdebut under ’SFN 1 – Scandinavian Fight Nights’ besegrade han Makis Sioutis genom teknisk knockout i rond tre. Bougamza är en meriterad thaiboxare och några av hans meriter är följande; 5x Swedish champ, 2x Scandinavian champ, 1x European champ, 2x Worldchampion.

Han möter den obesegrade Darius Buda från Rumänien. Han har endast gått två matcher som proffs men har avslutat båda. I sin senaste match ställdes han mot Grancea Sorinel och vann genom triangelstrypning. I hans proffsdebut vann han mot Razvan Velcheran genom teknisk knockout.

Se galan LIVE

Kimura.se kommer att vara på plats i Västerås den 27:e januari och sända LIVE! På måndagens MMA-panel den 21:a januari kommer vi även gästas av tränare Jörgen Hamberg och Tobias Harila. Vill ni gå på galan kan ni köpa biljetter här.  Har ni inte möjlighet att ta er till Västerås kommer även galan att sändas för endast 149 kronor som PPV. Streamen till galan kan ni köpa här.

Matchkort

 • Harila vs Azevedo
 • Hamza vs Buda
 • Gustafsson Berg vs Magnor
 • Turkalj vs Vujic
 • Roos vs Sivard
 • Zidar vs Tenorio
Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Firas Zahabi vill se GSP mot Khabib Nurmagomedov i 165 pounds

Huvudtränare till Georges St-Pierre, Firas Zahabi, vill se en match mot lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov och sin egen fighter. Han vill att matchen äger rum i den potentiellt nya viktklassen 165-pounds och säger att det är den mest logiska matchen att göra härnäst.

Kimuras Izabelle Kostic var på plats under UFC 232 och hann med ett snack med Zahabi. Han säger bland annat att han hoppas ryktena stämmer kring en ny viktklass och skulle mer än gärna se den forne mellan- och welterviktsmästaren GSP tävla där.

UFC 217

Georges St-Pierre gick sin senaste match mot Michael Bisping under UFC 217. Den matchen vann GSP genom rear-naked choke i den tredje ronden.

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

UFC 234: Lando Vannata vs Charles Rosa officiell plus 2 lättviktsmatcher klara

Tre stycken lättviktsmatcher är officiella för UFC 234 som äger dum i Australien.

Vi börjar med Lando Vannata som är tillbaka efter sin oavgjorda match mot Matt Frevola under UFC 230. Vannata har tävlat under UFC-fanan sedan 2016 och har hunnit med att gå sex matcher. Under UFC 209 ställdes han mot svensken David Teymur men förlorade genom enhälligt domslut. Han har ett MMA-facit på 9–3–2 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, fyra genom knockout, fyra genom submission samt en vinst genom domslut.

Vannata möter submission-specialisten Charles Rosa. Rosa gick sin senaste match mot Shane Burgos under UFC 210 men förlorade genom teknisk knokcout i rond tre. Han har ett MMA-facit på 11–3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, tre vinster genom knockout, sju vinster genom submission samt en vinst genom domslut.

Lando Vannata möter Charles Rosa, ”Maestro” Dong Hyun Kim möter Devonte Smith och Jalin Turner ställs mot Alex Gorgees.


”Maestro” Dong Hyun Kim vs Devonte Smith

Lättviktsmatch #2

”Maestro” Dong Hyun Kim har hunnit gå fem matcher under UFC-fanan. Han har vunnit sina tre senaste matcher och ställdes senast mot Damien Brown. Den matchen vann han genom delat domslut. Kim har ett MMA-facit på 16–8–3 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex vinster genom knockout, sex vinster genom submission samt fyra vinster genom domslut.

Devonte Smith har vunnit sina fem senaste matcher men endast gått en match under UFC-fanan. En intressant notis är att han aldrig har gått till domslut. Under ’UFC Fight Night 139 – Korean Zombie vs. Rodriguez’ ställdes han mot Julian Erosa och vann genom knockout efter bara 46 sekunder. Han har ett MMA-facit på 9-1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, åtta vinster genom knockout samt en vinst genom submission.


Jalin Turner vs Alex Gorgees

Lättviktsmatch #3

Jalin Turner hade en tuff UFC-debut under UFC 229 då han ställdes mot Vicente Luque. Han förlorade matchen genom knockout i rond ett. Han har ett MMA-facit på 7-4 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, sex vinster genom knockout samt en vinst genom submission. Turner har endast gått till domslut en gång i sin unga MMA-karriär.

Alex Gorgees är endast 23 år gammal och kommer från Nya Zeeland. Han har ett MMA-facit på 6-1 och förlorade sin UFC-debut genom enhälligt domslut. Han har besegrat sina motståndare på följande sätt, tre vinster genom knockout, två vinster genom submission samt en vinst genom domarstopp (ögonpetning).

UFC 234 äger rum den 10 februari på Rod Laver Arena i Melbourne, Australien.

Matchkort

HUVUDKORT

UNDERKORT

 • Fjädervikt: Austin Arnett vs. Shane Young
 • Flugvikt: Montana De La Rosa vs. Nadia Kassem
 • Flugvikt: Kai Kara-France vs. Raulian Paiva
 • Baantamvikt: Teruto Ishihara vs. Kyung Ho Kang

UNDERKORT (FIGHT PASS)

 • Lättvikt: Charles Rosa vs. Lando Vannata
 • Lättvikt: Alex Gorgees vs. Jalin Turner
 • Bantamvikt: Wuliji Buren vs. Jonathan Martinez
Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy
masvidal utmanar darren till

Darren Till svarar Jorge Masvidals utmaning

Igår utmanade den #9 rankade welterviktaren Jorge Masvidal den karismatiske Liverpoolsonen Darren Till. Nu har Till svarat på utmaningen genom Twitter.

Till vs Covington

Till har ryktats gå upp till mellanvikt efter sin förlust mot Tyron Woodley. På grund av hans tuffa viktnedgång är det ett steg han överväger att ta. Det verkar dock som att han kan vänta på flytten upp. UFC försöker även boka in Till vs den forne interimmästaren i viktklassen, Colby Covington. Om den matchen blir av är dock osäkert.

Britten har ett MMA-facit på 17–1–1 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, tio genom knockout, två genom submission samt fem vinster genom domslut.

Msavidal var tilltänkt att möta Nick Diaz den 2 mars på UFC 235, den matchen föll i stöpet då Diaz bestämt tackade nej. Masvidal har ett MMA-facit på 32–13 och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 13 genom knockout, 2 genom submission samt 17 genom domslut.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy