Krönika: Santiago Ponzinibbio – vägen till UFC

Vägen till UFC har varit lång och kantad av uppoffringar. Många gånger har han ifrågasatt sitt beslut att satsa på en mma-karriär men hans övertygelse och inre styrka har hjälpt honom att inte tappa fokus på målet. Att ta sig hela vägen från La Plata i Argentina till UFC.

Santiago Ponzinibbio föddes den 26 september 1986 i staden La Plata. Det är en stad med drygt 800,000 invånare, belägen i den nordöstra delen av provinsen Buenos Aires. Han växte upp tillsammans med sina föräldrar och två bröder, Pablo och Joaquín. När han var 15 år skilde sig föräldrarna och det beslutades att Santiago och hans bröder skulle bo hos modern.

Den unge Santiago var ett synnerligen aktivt barn. Han provade på olika sporter under sin uppväxt, bl.a fotboll och basket. Han kom att spela rugby i La Plata Rugby Club tills han vid 17 års ålder tröttnade och valde att lägga av. Han tyckte mycket om att träna och vara aktiv, men visste inte riktigt vad han skulle träna för något. Efter att ha lämnat rugbyn upptäckte han kampsport. Han började träna kickboxning och märkte att det verkligen tilltalade honom. Han kom även att under en period träna grekisk-romersk brottning. Kamp-elementet var vad som verkligen fångade honom och det skulle senare leda honom till mma.

Efter gymnasiet påbörjade Santiago en universitetsutbildning, men insåg snart att han inte var ämnad för studier. Han ville bli professionell idrottsutövare, han ville ägna sig åt kampsport. Det var dock ett beslut som inte togs väl emot av hans familj och relationen mellan Santiago och modern kom under en tid att bli rejält frostig. Under de kommande åren ägnade han sig åt kampsportsträning men utbudet i La Plata var vid tidpunkten mycket begränsat. Runt 2008 hade Santiago gått några matcher i “vale todo”, som kunde liknas vid någon sorts dåligt reglerad och osanktionerad form av mma. Han vann flera matcher och fick blodad tand. Någon gång runt den här perioden föddes en dröm om att en dag tävla i UFC. En dröm som blev drivkraft för en fantastisk resa. En som kom att ta honom till världens främsta mma-organisation.

För att kunna satsa på sin träning var Santiago, eller “El Rasta” som han kallades i Argentina, tvungen att hanka sig fram och försörja sig så gott han kunde. Fram till 2009 jobbade han som portvakt i en byggnad i centrala La Plata. Men det var svåra år för den argentinska ekonomin och det var inte lätt att klara sig på endast ett jobb. Därför hade den unge kampsportaren även andra jobb vid sidan av portvaktsjobbet. Han jobbade bl.a som massör, bartender och undervisade i kickboxning.

Brasilien

År 2009 berättade en vän till Santiago att han skulle åka på semester till Florianópolis i södra Brasilien. Det var en idé som tilltalade då det var en möjlighet att få tillgång till det stora kampsportskunnandet i Brasilien. Santiagos mål var att hitta någon som kunde lära honom brasiliansk jiu-jitsu. Allt han hade med sig när han gav sig av var fickpengar, lite kläder och ett tält. På plats letade han på stranden efter någon som kunde lära honom brasiliansk jiu-jitsu. Han kollade efter bjj-kläder och blomkålsöron och ganska snart fann han vad han sökte. Han hittade en person som erbjöd sig att undervisa honom. Således bodde han en tid i sitt tält i utkanten av en favela för att ha nära till träningen – för er som inte är bekanta med begreppet favela är det närmast att likna vid en sorts kåkstad. Vanligen farlig för främlingar, i synnerhet utländska turister.

Tiden i Florianópolis kom att bli tuff och han fick verkligenkämpa för att ta sig fram. Hans små besparingar tog snabbt slut och han tvingades ta diverse ströjobb för att klara sig. Då han vistades illegalt i landet var han hänvisad till dåligt betalda ströjobb för att få mat för dagen. Under flera månader bodde han i tält och kämpade dagligen för att skrapa ihop pengar till mat. Han sålde bl.a sandwiches och massage till turister på stranden. Efter en tid lyckades han få arbetsvisum och därigenom tillåtelse att arbeta i landet. Det gjorde att han kunde skaffa bättre jobb – som diskare eller kypare på restaurang. Den något mindre komplicerade tillvaron gjorde att han kunde fokusera på träningen.

Som argentinare i Brasilien tas man inte emot med öppna armar. Det finns en gammal rivalitet mellan de två länderna, inte minst inom idrott, och det påverkade i högsta grad hur Santiago bemöttes på gymet i Florianópolis. Den argentinske nybörjaren fick dagligen rejält med stryk av sina hårdföra brasilianska träningskamrater – vissa var inledningsvis direkt fientligt inställda till honom. Men han gav sig inte. Dag efter dag dök han, till sina plågoandars stora förvåning, upp på nytt. Slutligen vann han deras respekt och blev en del av gruppen. Från den tidpunkten kunde han på allvar ägna sig åt att utvecklas som fighter. Hans tillvaro bestod av hård målmedveten träning och efter hand började han gå mma-matcher på olika galor i Brasilien.

UFC – “The Ultimate Fighter: Brazil 2”

Det stora karriärmässiga klivet tog han i mars 2013, i och med sin medverkan i TUF:Brazil, en reality-serie som ses av åtskilliga millioner människor. Bara att få delta skulle visa sig kräva en rejäl portion envishet. Produktionsteamet vid inspelningen ville först inte låta honom registrera sig som deltagare (han var ju inte brasse) utan det krävdes att han, trots att han var först på plats bland de sökande, tjatade en bra stund och därefter ställde sig längst bak i raden av 500 köande mma-prospects.

När han väl fick sin chans tog han den med besked. Han inte bara lyckades ta sig in i huset, han bjöd på spännande matcher och tog sig hela vägen fram till semifinal. I semifinalen besegrade han den flerfaldige bjj-världsmästaren Leonardo Santos, men han bröt handen och kunde därför inte ställa upp i finalen. Santos fick överta finalplatsen, vann och kröntes till vinnare av TUF: Brazil 2. Många av tittarna hade dock börjat gilla den sympatiske argentinaren och såg honom som den egentlige vinnaren. Efter att tv-serien sändes blev Santiago något av en kändis. “Gente Boa” som han kallas i Brasilien (betyder ungefär bra folk), blev dagligen stannad på gatan av människor som ville ha hans autograf och ta foton med honom. Överallt kände folk igen honom och berömde hans prestation i programmet.

Trots den missade finalplatsen gick han inte lottlös ur TUF:Brazil. Han belönades med bonusar på $50,000 för sina insatser och sist men inte minst fick han ett UFC-kontrakt. I och med det hade han uppnått sin dröm om att bli den förste argentinske fightern i UFC. Han har sedan UFC signade honom gått 9 matcher i organisationen, med ett record på 7-2. Han har nu samlat ihop 5 raka vinster i en av de absolut tuffaste divisionerna i mma. Han besegrade senast den mycket tuffe Gunnar Nelson och ställs nu mot Mike Perry. Ponzinibbio är redan en stjärna i Brasilien och övriga Sydamerika. En vinst mot den rejält hypade “Platinum” Perry, inför storpublik på Fox Sports, skulle sannolikt innebära det stora genombrottet inför den amerikanska mma-publiken. Det vore inte så illa för en yngling från La Plata, som för åtta år sedan  gav sig av med en ryggsäck och ett tält.
__________________________

Text: Fransisco

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

 • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
 • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
 • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
 • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

 • Du måste vara ny kund hos Betfair
 • Ditt spel måste placeras innan matchstart
 • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-19
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Stephen ”Wonderboy” Thompson accepterar matchen mot Till – här är hans krav

Efter timmar av ovisshet är det nu klart att morgondagens huvudmatch mot UFC Liverpool mellan welterviktarna Stephen ”Wonderboy” Thompson och Darren Till kommer bli av. Enligt MMA-reportern Ariel Helwani har Wonderboy och hans team ställt krav på Till inför mötet. Utöver att Till ska betala 30% av sitt gage till amerikanen ska han även väga in sig igen imorgon innan matchen. Till får du inte väga mer än 188 lbs.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Stephen ”Wonderboy” Thompsons far kritisk mot Darren Till

Hemmafightern Darren Till lyckades inte klara vikten under dagens officiella invägningar och därför är det fortfarande oklart att morgondagens huvudmatch mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. En som är starkt kritiskt mot Tills missade vikt är Thompsons far som i ett uttalande via Ariel Helwani tycker att det är dåligt gjort av Till att missa vikten, när det är han som utmanade Thompson från början.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Darren Till missar vikten med 3 lbs

Den brittiske welterviktaren Darren Till missade väga in sig under dagens officiella invägningar som ägde rum mellan 09.00 och 11.00 lokaltid. Trots det fick Liverpoolfightern en extra timme på sig att väga in sig. Enligt UFC ska han ha fått familjeproblem av något slag som gjort att han fick extra timmen.

När Till klev upp på vågen drygt 25 minuter senare så vägde han in på 174.5 lbs, dvs 3.5 lbs (ca: 1.60 kg) över maxgränsen för weltervikt. Till har inte fått någon möjlighet att väga in sig igen.

Det är ännu oklart om matchen mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. Enligt Ariel Helwani håller man på att komma överens om en deal.

Läkarna har godkänt Till och nu är det bara upp till Wonderboy att acceptera matchen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Fight Night 130: De ceremoniella invägningarna (Startar kl. 16:00)

I morgon kväll går UFC Fight Night 130 av stapeln i Liverpool, England där vi kommer få se en rad kända UFC-profiler göra sitt ytterst för att klättra på UFC-rankingen. I eftermiddag kommer de ceremoniella invägningarna för galan att äga rum.

Ni kan se dessa i videon ovan med start kl. 16:00.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Officiella invägningar och resultat

De officiella invägningarna för morgondagens UFC Liverpool äger rum under lördagsmorgonen som ni kan följa i klippet ovan. Nedan kan ni se resultaten

HUVUDKORT

 • Stephen Thompson (171) vs. Darren Till (174.5)
 • Neil Magny (171) vs. Craig White (171)
 • Arnold Allen (146) vs. Mads Burnell (146)
 • Jason Knight (146) vs. Makwan Amirkhani (146)
 • Claudio Silva (170) vs. Nordine Taleb (171)
 • Eric Spicely (186) vs. Darren Stewart (186)

UNDERKORT

 • Dan Kelly (186) vs. Tom Breese (186)
 • Brad Scott (171)vs. Carlo Pedersoli Jr. (170)
 • Gina Mazany (135) vs. Lina Lansberg (135)
 • Gillian Robertson (125) vs. Molly McCann (127)
 • Elias Theodorou (186) vs. Trevor Smith (186)
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz vän om misstänkta misshandeln: ”Fake News”

Under fredagen arresterades den forne Strikeforce-mästaren Nick Diaz av Las Vegas-polisen och häktades för misstänkt kvinnomisshandel. Kort efter att nyheten om arresteringen kommit ut gick en av Nicks vänner ut på sociala medier och bedyrade sin väns oskuld.

Matt Staudt hävdar att offret är en kvinna som Nick känt under en längre tid och att hon är väldigt instabil som människa. Kvinnan ifråga ska ha stört Nick under en längre period genom att bland annat ringa till Nick och hans familj flera gånger dagligen.

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

Ett inlägg delat av ᴍɪɢʜᴛʏ ᴍᴀᴛᴛ (@mightymatt)

Nick sitter häktad på Clark County Detention Center i väntan på förhör som kommer att äga rum under lördagen. Borgen är satt på 18 000 dollar (ca: 158 000 kr).

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz häktad – misstänks för misshandel

Den forne UFC-fightern Nick Diaz ska enligt flera amerikanska MMA-sidor blivit anhållen av polis och sitta häktad i Las Vegas. Källor till den ansedda sidan MMAFighting.com bekräftar uppgifterna att Nick är häktad för misstänkt misshandel. Enligt polisanmälan ska Nick strypt en kvinna som han haft någon form av förhållande med.

Källor till TMZ berättar att kvinnan och Nick haft ett brokigt förhållande under flera år. Under fredagen ska Nick tryckt ned kvinnan och strypt henne efter att ha tagit kokain. Offret ska ha förts till sjukhus, det är dock ännu oklart hur stora skadorna är.

Enligt MMAJunkie ska totalt 12 polisbilar tillkallats till den påstådda brottsplatsen där Nick ska ha gjort motstånd under gripandet.

Nick har inte tävlat sedan mötet med Anderson Silva i januari 2015, en match som Silva vann via domslut men efter matchen testade båda fighters positivt för dopning och resultatet ändrades till No Contest. Nick testade positivt för marijuana och stängdes av först i fem år, det straffet ändrades till 18 månaders avstängning efter att Nick överklagat domen.

Borgen är satt till 18 000 dollar (ca 158 000 kr) och förhör kommer hållas under lördagen.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Resultat

Bellator 200 ägde rum under fredagen i London, England, där huvudmatchen var en titelmatch i mellanviktsklassen mellan Gegard Mousasi och mästaren Rafael Carvalho. Nedan kan ni se de fullständiga resultaten från galan.

HUVUDKORT

 • Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho via TKO (slag) – 3:35 Rond 1
 • Michael Page besegrar David Rickels via submission (verbal submission) – 0:42 Rond 2
 • Aaron Chalmers besegrar Ash Griffiths via submission (giljotin) – 1:55 Rond 1
 • Mike Shipman besegrar Carl Noon via TKO (slag) – 0:11 Rond 1
 • Kate Jackson besegrar Anastasia Yankova via enhälligt domslut (30-26, 30-26, 30-27)
 • Phil Davis besegrar Linton Vassell via KO (huvudspark) – 1:05 Rond 3

UNDERKORT

 • Jahreau Shepherd besegrar Marcin Zywica via TKO (referee stoppage) – 5:00 Rond 1
 • Walter Gahadza besegrar Kent Kauppinen via submission (rear-naked choke) – 2:04 Rond 2
 • Amir Albazi besegrar Iuri Bejenari via submission (rear-naked choke) – 3:21 Rond 1
 • Charlie Leary besegrar Tom Green via TKO (slag) – 4:58 Rond 2
 • Charlie Ward besegrar Martin Hudson via TKO (slag) – 2:23 Rond 1
 • Pedro Carvalho besegrar Daniel Crawford via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Anatoly Tokov besegrar Vladimir Filipovic via submission (giljotin) – 0:56 Rond 1
 • Costello van Steenis besegrar Kevin Fryer via TKO (slag) – 1:27 Rond 1
 • Mike Ekundayo besegrar Tom Mearns via TKO (skada) – 1:02 Rond 2
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho – krönts till ny mellanviktsmästare

Gegard Mousasis flytt över till Bellator har betalt sig. Dels är han en av organisationes bäst betalda fighters, ikväll besegrade han Rafael Carvalho och är numera Bellators nya mellanviktsmästare.

Han gjorde det genom teknisk knockout i den första ronden. Mousasi fick ned matchen relativt snabbt på marken och kunde till slut att slå ut Carvalho. Mousasi är nu 44–6–2 i sin gedigna MMA-karriär och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 24 genom knockout, 12 genom submission samt 8 genom domslut.

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Michael ”Venom” Page vinner på hemmaplan

Den spektakulära Michael ”Venom” Page (13-0) fortsatte i dag sin 13-matcher långa vinstrad när han besegarde David Rickels.

I den första ronden såg britten ut att ha väldigt roligt, då han träffade Rickels med flertalet slag och lekte runt med sin motståndare i ringen. Publiken inne i arenan älskade vad hemmasonen bjöd på och Rickels blev även golvad en gång under den första ronden.

I början av den andra ronden valde Rickels att själv avbryta matchen, då han blev träffad och skadad av ett av MVPs slag och menade på att han inte han någon syn kvar på ena ögat.

Ett snöpligt slut på en oerhört underhållande match. I intervjun efter matchen valde MVP att hylla publiken i hemmastaden London som den bästa i världen. Han valde även att dedikera vinsten till hans kusin som gick bort i en skjutningsolycka tidigare under året.

Här kan ni se när Michael ”Venom” Page hyllar Zlatan Ibrahimovic.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy