Krönika: Tack för allt, Michael Bisping!

Tim Tebras

Det har surrats, inte minst från huvudpersonen själv, om att 39-årige Michael ”The Count” Bisping skulle gå i MMA-pension sedan i princip dagen efter förlusten mot Kelvin Gastelum.

Slutet har nalkats. Nu är slutet här.

Inte slutet på att se Bispings ansikte på någon skärm i din närhet. Engelsmannen har inte gjort någon hemlighet av att han gärna fortsätter både som TV-expert inom MMA och som skådespelare i Hollywood. Men slutet på den egna MMA-karriären. Slutet på långdragna pressturnéer. Slutet på en familjefars otaliga resdagar och ensamma hotellnätter. Slutet på tre månader långa camps. Slutet på att pressa ner den stora kroppens vikt till mellanviktens gräns på knappa 84 kg. Men också slutet på att framträda på den största scenen, inför de skarpaste strålkastarna och slutet på huvudmatcher i UFC.

Såhär uttryckte sig den numera alltså pensionerade fightern själv i sin egen podcast, Believe You Me, tidigare i veckan:

Obviously, I have teased this for a long time now; ’I might fight again, I might not…’ – And unfortunately, it’s not a fight I’m announcing this time. I am going to announce my official retirement from mixed – martial – arts.

Bisping är en fighter och en underhållare i yttersta världsklass. Han har varit en självsäker och högoktanig trash talker sedan vi först såg honom. Däremot har britten snart sagt aldrig känts tillgjord eller konstlad. Naturligtvis har han mer än en gång överdrivit för att ”sälja” en fight, vilket han själv medgivit. Men visst har det mesta som kommit ur Bispings mun känts… ärligt, eller åtminstone naturligt? Hans nordengelska dialekt är, snällt uttryckt, långt från att andas ”fina salonger”. Men det ger nästan bara mer autenticitet åt de dräpande kommentarer den ändå ganska elokvente britten fällt, mer än en gång.

UFC har själva klippt ihop ett urval av Bispingsnack som är lätt att dra lite på munnen åt:

”The Count” har bibehållit samma personlighet åtminstone sedan starten av hans UFC-karriär, med segern i tredje säsongen av The Ultimate Fighter. Exemplen på någorlunda motsats; fighters som vinner ett par matcher i rad i början av karriären och med lite ökad råg i ryggen går från anonym till att snacka skit till höger och vänster och kanske rentav ballar ur totalt senare, är fler än bara några få.

Bisping, däremot. Vad man såg, var också vad man fick. Genomgående.

Vad han själv dock aldrig fick, var fullvärdig respekt för sin skicklighetsnivå som MMA-fighter. Storbritanniens förste UFC-mästare. Flest vunna matcher i UFC (20; delad förstaplats med Georges St-Pierre och Donald Cerrone). Över 75 procent av hans matcher i UFC har varit som main- eller co-main event. Flest segrar (16) och matcher av alla (24) i hans egen viktklass, mellanvikten. På 39 proffsmatcher (30 segrar, 9 förluster) i lätt tungvikt eller mellanvikt missade han vikten – noll gånger. Inte bara skicklig, utan således också ruskigt professionell.

Bispings första numrerade gala i UFC var UFC 66 (!) och den sista UFC 217. Dessförinnan hann ”Greven” också med att vara mästare i lätt tungvikt i både Cage Rage och Cage Warriors.

Den förre mellanviktsmästaren i UFC ska inte någonsin behöva kräva respekt. Den har han väl förtjänat.

Jag vill påstå att Bisping var underskattad från dag ett. Han var aldrig en exceptionellt begåvad talang, vare sig inom en enskild traditionell kampsport, eller inom MMA som helhet. Allt han erövrat, har han tagit sig till genom hårt arbete och genom att aldrig ge upp. Som sådan förebild ser jag också det absolut största värde Bisping lämnar efter sig i MMA, tillsammans med sin aldrig tystnande röst i dopningsdebatten.

Bisping har från dag ett varit kraftigt uttalad motståndare till steroider, testosteronhöjning eller likvärdiga prestationshöjande medel. Han har inte dragit sig det minsta för att smäda andra fighters som så att säga blivit påkomna med fingret i pillerburken. Och själv har han aldrig flaggats i något dopningstest. Förutom att bli mellanviktsmästare menar Bisping att hans stoltaste stunder i UFC är när han lyckats besegra motståndare trots att dessa använt otillåtna prestationshöjare. Det ska dock sägas att den ende som fällts för detta i samband med match mot just Bisping är Chris Leben, testad positivt för stanozolol efter deras möte på UFC 89. Domslutssegern i returmötet mot Dan Henderson (UFC 204), som britten menar var dopad vid deras första möte på UFC 100, håller ”Greven” också högt.

Den brittiske brawlerns belackare tystnade inte ens i det guldkantade slutet av Michael Bispings karriär. Han erövrade bältet genom att knocka Luke Rockhold i första ronden. Samme Rockhold som knappt två år tidigare strypt ut engelsmannen i deras förra möte. Bisping accepterade matchen med 17 dagars framförhållning då Chris Weidman skadat sig. Trots dessa förutsättningar och resultat, verkade kritiken mot Bisping nästan bara växa. Antingen var utfallet ”tur”, eller så ”förtjänade han inte chansen från början” och allt vad det var. Efter att ha tillhört organisationens toppskick i tio år, så har jag noll förståelse för att han inte ”förtjänat” att få en titelchans åtminstone under de synnerligen ogynnsamma omständigheterna.

Hade Michael Bisping inte erövrat bältet i den matchen, hade han av alla förutom sina mest trogna fans förmodligen blivit ihågkommen som den som hängde i länge och nästan tog sig hela vägen till toppen. Det raljerades ett tag ganska brett över att den forne TUF-vinnaren hade rekordet i förlorade Number One Contender-fighter. Hade han vunnit mot Dan Henderson på UFC 100 istället för den förnedrande knockoutförlusten, hade nästa match antagligen varit en titelmatch. Detsamma vid förlusterna mot Chael Sonnen 2012, Vitor Belfort 2013 och kanske även mot Tim Kennedy 2014.

Men till slut kom alltså chansen. Och veteranen tog den. Därefter har han varit minst lika skicklig på att slå mynt av vad det innebär att vara mästare, utanför oktagonen som i den. Idag har han tillsammans med komikern Luis J. Gomez en populär podcast; han är expert på Fox Sports vid en del TV-sända UFC-galor och han har i skådespelat i flera TV-serier och Hollywoodfilmer, med xXx: The Return of Xander Cage som den hittills största produktionen.

Allt det Michael Bisping gjort har bidragit till att forma honom till en av sportens legendarer: Gatuslagsmålen i Manchester som tonåring. Beslutet att söka till The Ultimate Fighter trots en fin karriär i Cage Warriors och dåvarande innehavare av dess lätta tungviktsbälte. Attityden som fått honom att hela tiden fortsätta trots bakslag i form av resultat, dålig tajming, ögonskadan som den kanske eller kanske inte dopade Vitor Belfort tillfogade Bisping med en huvudspark. Beslutet att ta sin kanske sista chans på bältet genom att tacka ja till matchen mot Rockhold två och en halv vecka framåt. Trots att precis allt talade för ytterligare en förlust, mot en man han inte alls gillade eller gillar. Och, slutligen, beslutet att lägga handskarna på hyllan på sina egna villkor.

I april 2004 proffsdebuterade Michael Bisping i MMA. I sin tredje fight, juli samma år, vann han sitt första bälte (Cage Rage; lätt tungvikt).

I april 2005 tog han hem sin sjätte raka seger som proffs, och Cage Warriors-bältet för första gången.

I juni 2006 besegrades Josh Haynes via TKO i TUF-finalen och Michael Bisping var därmed dokusåpans vinnare och UFC-fighter.

I september 2007 stod Matt Hamill på andra sidan oktagonen. Bisping vann sin fjortonde raka proffsmatch, men detta var första gången han inte avslutat sin motståndare. Två månader senare kom också den första förlusten, mot Rashad Evans, via delat domslut.

I dessa matcher och under de tio kommande åren samlade Michael Bisping ihop, förutom en karriärsrad på 30-9, två Performance of the Night, fem Fight of the Night, sjutton segrar via KO/TKO och fyra submissionvinster.

Det gick nästan exakt tio år mellan Michael Bispings första och sista förlust i UFC. Vad han åstadkommit däremellan är oerhört imponerande. Det är med hundraprocentig respekt vi drar ner rullgardinen för en legendar, en så given framtida Hall of Famer som man kan bli – och samtidigt för en ständigt underskattad och ouppskattad världsklassfighter.

Tack för allt, Michael Bisping.

+10
Dana Sad
Dana Happy
Dillon Danis i sociala medier

Dillon Danis hånas efter helgens seger

Ralph Nordahl

Den tidigare brasiliansk jiu-jitsu mästaren Dillon Danis (2-0) vann denna helg sin andra MMA-proffsmatch i karriären mot den något mer erfarne Max Humphrey (3-2). Danis som tagit stor plats i media, i synnerhet sedan skandalhändelserna vid UFC 229 i oktober förra året när han provocerade UFC-mästaren Khabib Nurmagomedov till att hoppa ut ur oktagonen.

Danis har efter detta valt att hypa upp sig själv konstant i media trots att han ditintills endast gått en proffsmatch.

Trots att helgens seger var relativt övertygande så har många i MMA-världen reagerat med att klanka ner på segern. Dessa har menat att Bellator, som anordnade fighten, med mening gett Danis en enkel motståndare och placerat hans match just innan huvudmatcherna bara för att kunna kapitalisera på fighterns nyvunna kändisskap:

Ni kan se kommentarerna om segern nedan:

Dillon Danis tweets

Danis tweets 2

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bare Knuckle FC 6: The Road to Malignaggi vs. Lobov

Ralph Nordahl

Det är nu mindre än en vecka kvar. Den 22 juni på lördag kommer den tidigare UFC-fightern Artem Lobov (13-15-1) att möta den tidigare toppboxaren Paulie Malignggi  (36-8) vid Bare Knuckle FC 6 i Tampa, Florida.

Fighten kommer att bli höjdpunkten på en nu flera år lång fejd där Artem Lobov och hans nära vän Conor McGregor varit i luven med proffsboxaren.

Nu har Bare Knuckle FC valt att släppa sin ”Countdown”-video för matchen. Vi får där följa med de båda herrarna vid deras förberedelser inför matchen som kommer bli organisationens mes hajpade match någonsin.

Ni kan se videon ovan.

Lobov besegrade i sin debut i Bare Knuckle FC Jason Knight genom enhälligt domslut tidigare i år. Den tidigare IBF och WBA-mästaren Malignaggi kommer att göra sin debut i organisationen efter att ha slutat som proffsboxare år 2017.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
tecia torres vs marina rodriguez UFC Montevideo

UFC on ESPN+ 14: Tecia Torres möter Marina Rodriguez – 7 matcher annonserade

Ralph Nordahl

Den 10 augusti kommer UFC att anlända till Montevideo, Uruguay där UFC on ESPN+ 14 går av stapeln. Nu har 7 matcher för galan annonserats officiellt på UFC:s hemsida och ni kan se dessa nedan.

Den kanske profilstarkaste matchen som hittills annonserats är den mellan amerikanska stråviktaren Tecia Torres (10-4) och den obesegrade brasilianskan Marina Rodriguez (11-0-1).

Ni kan se postern för matchen nedan:

tecia torres vs marina rodriguez UFC on ESPN + 14

Rodriguez gjorde sin UFC-debut i september förra året där det blev oavgjort mot Randa Markos. I sin senaste match. i mars i år, besegrade hon dock Jessica Aguilar genom enhälligt domslut.

Tecia Torres har i sin tur nu förlorat tre raka matcher mot toppfighters som Jessica Andrade, Joanna Jedrzejczyk och senaste Weili Zhang, alla gånger genom enhälligt domslut. Hon har aldrig blivit knockad och vann 6 av sina 7 första UFC-matcher.

Nedan kan ni se det rådande matchkortet för galan:

Tungvikt: Ciryl Gane vs. Raphael Pessoa Nunes
Stråvikt: Tecia Torres vs. Marina Rodriguez
Fjädervikt: Enrique Barzola vs. Bobby Moffet
Bantamvikt: Geraldo de Freitas vs. Chris Gutierrez
Flugvikt: Taila Santos vs. Ashlee Evans-Smith
Flugvikt: Rogério Bontorin vs. Raulian Paiva
Flugvikt: Veronica Macedo vs. Rachael Ostovich

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Daniel Cormier: Matchen mot Stipe Miocic är troligtvis min sista

Ralph Nordahl

Den regerande UFC-mästaren i tungvikt Daniel Cormier kommer att möta den tidigare mästaren Stipe Miocic i en returmatch vid UFC 241 den 17 augusti i Anaheim, Kalifornien. Detta kan dock komma att bli den sista gången som fans kan få se Cormier fightas i oktagonen.

Cormier som besegrade Miocic genom knockout vid UFC 226 i juli förra året och då blev den blott andre fightern att bli mästare i två divisioner samtidigt där han redan var lätt-tungviktsmästare. Cormier hade länge förväntats möta Pro Wrestling-stjärnan och tidigare UFC-mästaren i tungvikt, Brock Lesnar i år. Denne valde dock till slut att avstå möjligheten och återvände istället till WWE.

Cormier kommer istället nu att möta Miocic som väntat på att få gå fighten sedan förlusten förra året. Cormier är laddad inför matchen men är medveten om att det kan sluta annorlunda denna gång. Han hade följande att säga i en nylig intervju  med TMZ Sports:

I think he’s going to be upset. I think he’s going to be little emotional. I truly believe that he’s going to be a better version of himself. I don’t think for a second that he’s going to make the same mistakes that he did this time. I think it’s going to be a much more difficult fight.

Trots den stundande matchen förväntar sig Cormier redan nu att det kan bli hans sista match och att han därefter lägger handskarna på hyllan:

You know I always said that I was going to fight until I turned 40, which would have been March at a card March 2nd, but I couldn’t make that one. If I hold true to what I was saying then this would be the final one. I don’t anticipate fighting much past this. I just want to go out there and do my thing.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Khabib Nurmagomedov tänker inte gå fler matcher i Las Vegas

Jonathan Damm

Sist vi fick se lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov i oktagonen var under UFC 229 då han besegrade Conor McGregor via submission i 4:e ronden. Matchen slutade dock med kaosartade scener då både Nurmagomedov och McGregor tillsammans med bådas hörnor gav sig in i en serie slagsmål i och kring oktagonen. Effekterna av de kaosartade scenerna var att både Nurmagomedov och McGregor stängdes av från att tävla samt att de båda fick böta stor summor till Nevadas Idrottskommité.

Nu berättar Nurmagomedov att han inte har för avsikt att någonsin tävla i Las Vegas, som ligger i staten Nevada, någonsin igen. Detta då han känner sig orättvist behandlad och att han ogillar hur staten hanterar saker. Att han inte kommer att tävla mer i staden innebär dock inte att han inte kommer att besöka den mer berättar Nurmagomedov i samma intervju. Följande sa han i intervjun med BT Sport, ni kan se den fullständiga intervjun längre upp i artikeln.

What happens in Vegas stay in Vegas. Everybody saw what happened in Vegas. Victory in my sight, we smashed him, smashed all his team. About city, I don’t know, I don’t want to fight in Vegas anymore. They take his money and they take my money 10 more times. It is not about money. It is about how the whole process is going. I don’t want to fight in Vegas. If some great fight happens in Vegas, I’m going to go and just watch. But I don’t want to fight anymore in Vegas.

Härnäst kommer vi att få se Nurmagomedov försvara sin titel mot Dustin Poirier under UFC 242. Galan äger rum den 7:e september i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten och kommer att vara Nurmagomedovs 2:a försvar av lättviktstiteln.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Dustin Poirier om matchen mellan Tony Ferguson och Donald Cerrone: ”De såg långsamma ut”

Jonathan Damm

Under förra helgens UFC 238 ställdes lättviktarna Tony Ferguson och Donald “Cowboy” Cerrone mot varandra i en match som slutade med Ferguson som vinnare via TKO till följd av ett beslut av läkare. Någon som nu har uttalat sig om mötet är den nuvarande interimmästaren i lättvikt, Dustin Poirier.

Enligt Poirier, som möter lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov härnäst, så såg både Ferguson och Cerrone långsamma ut i matchen. Samtidigt sa han att han tyckte Ferguson såg bättre ut ju längre matchen gick och att han hade velat se vad Ferguson hade kunnat göra i tredje ronden. Detta sa han till “The Lowkick MMA”.

Yeah, I watched it. It was a fun fight to watch. I thought Tony started pulling away, Donald started wearing a lot of damage, getting busted up. I thought Tony was starting to take over the fight. It would have been interesting to see if he would have kept pulling away in the third round. But I thought they looked kind of slow. I don’t know, I’m focused on Khabib right now, but I think beat everybody in my division.

Det har tidigare ryktats om en returmatch mellan Ferguson och Cerrone och Poirier berättade även att han inte är säker på vad som skulle hända om en returmatch bokades in, varken i returmötet eller för viktklassen i sig.

I’m not sure what Donald is ranked but if say, they did the rematch and Donald won the fight, obviously Tony’s the next contender — it would shake up things. We’ll see what happens. I don’t know if they are going to do a rematch. Sometimes things are said and they don’t happen. We’ll see in the next couple of weeks.

Härnäst kommer Poirier att ta sig an Nurmagomedov i ett möte om lättviktstiteln under UFC 242 som äger rum den 7:e september 2019 i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Tyson Fury vinner över Tom Schwarz via TKO

Jonathan Damm

Under natten gick den forne tungviktsmästaren i boxning, Tyson Fury, sin första match sedan mötet med Deontay Wilder i slutet av förra året. Mötet slutade oavgjort och efter matchen valde Fury att donera hela sitt gage från match till hemlösa. I nattens match ställdes Fury mot den obesegrade tyske boxaren Tom Schwarz. Mötet var inbokat för 12 ronder men redan i slutskedet av andra ronden lyckades Fury besegra Schwarz via teknisk knockout. Nedan kan ni se höjdpunkter från matchen.

Efter mötet står Fury fortsatt obesegrad med ett record på 28-0-1. Av de 28 vinsterna har Fury lyckats vinna 20 av dessa via knockout och 8 via domslut. Schwarz fick erfara karriärens första förlust och står därmed med ett record på 24-1 efter nattens match. Av vinsterna har Schwarz lyckats vinna 16 via knockout och resterande 8 via domslut. Enligt amerikanska ESPN ska Fury sammanlagt ha tjänat 12 miljoner dollar på matchen medan Schwarz ska ha kammat hem minst 250 000 dollar.

Mötet mellan Fury och Schwarz ägde rum natten mellan den 15:e och 16:e juni 2019 och slutade med Fury som segrare via TKO efter 2:54 in i 2:a ronden.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Jon Jones Chris Weidman UFC

Jon Jones och Chris Weidman tjafsar på Twitter

Ralph Nordahl

Jon Jones (24-1) har en kommande fight mot Thiago Santos vid UFC 239 den 6 juli framför sig. Den lätta tungviktsmästaren Jones kommer då att försvara sitt bälte mot den brasilianske knockoutartisten men har nu fått upp uppmärksamhet för en ny konkurrent i divisionen, tidigare mellanviktsmästaren Chris Weidman (14-4) som nu flyttat upp en viktklass.

En Twitteranvändare frågade öppet om en match mellan Weidman och Jones skulle kunna vara en möjlighet. Jones var inte sen att svara på detta vilket ni kan se nedan:

Chris knows where I’ll be waiting

Weidman valde kort efter att svara Jones:

On my way!

Orsaken till meningsutbytet kan vara Weidmans nyliga uttalanden om hur han står sig mot hans nya viktklass mästare Jones. MMA Junkie citerade dessa som följande:

Honestly, I think I bring a lot of problems to the table with my wrestling and jiu-jitsu, and also I’m long, and I have power in my hands. Especially at 205, that might be a benefit for me. I think I’ll hit even harder. My wrestling and jiu-jitsu, on paper, is better than his.

Weidman har 1-4 i facit under sina senaste 5 matcher efter att ha öppnat sin karriär med 13 raka segrar. Det återstår att se när han gör sin debut i viktklassen.

Läs mer
-18
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se Lyoto Machidas flygande knä KO

Ralph Nordahl

Den tidigare UFC-mästaren Lyoto Machida (26-8) bjöd som bekant på ett otrolig knockout när han besegrade Chael Sonnen i nattens delade huvudmatch vid Bellator 222. Sonnen meddelade efter detta sin pensionering från MMA med 30-17 i record.

Ni kan se knockouten ovan.

Läs mer
-4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Aaron Pico blir brutalt avslutad igen – se knocken här

Ralph Nordahl

När Scott Coker tog över Bellator för ett par år sedan höll han särskilt fram den nysignade Aaron Pico som ett framtidslöfte. Idag är det dock många som tvivlar på om fightern verkligen kommer att bli något utöver det vanliga då han i och med nattens brutala förlust nu har 4-3 i record inom Bellator.

Förlusten var också Picos andra raka knockoutförlust. Denna gång var det Adam Borics (9-0) som orsakade skada med ett flygande knä i andra ronden vid nattens Bellator 222. Ni kan se händelsen i videon ovan.

Bellators VD Coker är dock inte villig att avfärda Pico ännu. Han hade fökjande att säga efter galan rapporterar MMA Junkie:

Don’t count this kid out. Aaron Pico, he is learning how to do this, and he’s fought some tough guys and like he said, he said, ‘Look, I can wrestle, and I can box, but I’m still learning how to fight.

Pico visade att var villig att utveckla sitt game då han flyttade till UFC-dominanten Jon Jones gym i Albuquerque, USA där Greg Jackson basar.  Coker valde också att ge Pico ett plus för detta:

You know, there’s a kid that had a great gameplan- I think (Greg) Jackson had a solid thought in how are they going to fight this kid. And for the most part, he did great. He just made one mistake, he got hit, and you saw the rest. That’s MMA. That can happen to anybody. So, it’s just part of the business.

Coker anser dock nu att Pico måste ta ett steg tillbaka och tänka igenom sin MMA innan nästa natch bokas:

We’ll have a conversation about (that) in a couple weeks and see what he wants to do, and maybe he should take a big step back before he starts to move forward again.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy