Max Hederström bredvid JAS Gripen

Möt Max Hederström, MMA-proffset som blev stridspilot

Daniel Schälander

Att bli en professionell MMA-fighter är inte det lättaste man kan göra, precis som att det är otroligt svårt att ta sig in i yrket som stridspilot. Kimura har intervjuat Max Hederström som har lyckats med båda bedrifterna.

MMA-proffset som blev stridspilot

Året är 2011 och Max Hederström (2-0) är 21 år gammal och har precis vunnit sin andra proffsmatch via kimura på hemmaplan i Lisebergshallen. När han går matchen är han precis slutfasen av pilottesterna och snart kommer han få besked om att han blivit antagen till utbildningen för att bli stridspilot. Ett karriärsval som gör att den lovande talangen kommer att behöva lämna MMA-satsningen bakom sig.

Det började som en pojkdröm och sen glömde jag bort det och tänkte att jag skulle bli ingenjör istället. Sen började jag med MMA, tränade i tre år innan jag blev inkallad att göra lumpen och gjorde det i elva månader. I slutet av den perioden kände jag mig ganska klar med försvarsmakten och ville tillbaka till MMAn. Men sen träffade jag ett par rekryterare några dagar innan jag var klar med lumpen. Och då kom det upp igen att man kunde bli pilot och jag blev påmind om pojkdrömmen på nytt. Så då sökte jag in, 2010 var det. Jag kom inte in första året utan fortsatte tävla och träna och gjorde proffsdebut i MMA. Sen kom jag in på våren 2011 istället och på den vägen är det.

Porträtt av Max Hederström

“Det var nästan lite tabu att tävla på den tiden”

När Max började träna MMA hösten 2006 hade sporten inte slagit igenom internationellt. UFC hade påbörjat sin renässans efter TUF-finalen mellan Forrest Griffin och Stephan Bonnar något år tidigare och PRIDE hade precis kollapsat. Per Eklund skulle bli den förste svenska fightern i UFC året därpå och ännu hade ingen hört talas om Max träningskamrat Alexander Gustafsson.

I Sverige hade professionell MMA precis blivit tillåtet i samband med kampsportslagen. Så på den tiden fanns det inte riktigt på kartan att bli en stor stjärna och göra karriär, det var i alla fall inte något som Max hade i tankarna när han satte igång sin karriär.

Målet från början var nog bara att gå lite matcher. Jag gick min första match 2007 på Stockholm Shoot. Jag hade nog inget större mål än så, jag var nog bara jävligt sugen på att tävla. Så jag började med det, fortsatte gå matcher och sen kom målet att gå proffs in i det på vägen. Det var så tidigt, Svenska MMA-ligan (shootfightingligan på den tiden) hade precis startat och det fanns ingen riktig legitimitet i sporten.

Så jag hade inget riktigt mål annat än för min egen skull och att det var kul. Vi hade ingen svensk i UFC. Så UFC fanns inte på kartan vid den tiden. Nu i efterhand så har många av mina träningskamrater tagit sig till UFC men då var vi ett gött gäng som körde och det var en helt annan sport. Det var inte lika kommersialiserat som idag och folk såg på det med helt andra ögon än nu. Så det var lite tabu nästan att tävla på den tiden.

“En förlust är lika med att medge att motståndaren hade kunnat döda en”

Det var just tävlingen som lockade, att få möjligheten att mäta sig med andra på jämna premisser. Och när det kommer till ren och skär tävling så finns det få sporter som är lika råa och brutala som att kliva in i buren för att ställas öga mot öga mot din motståndare. Under åren som aktiv höll Max ett högt tempo där han samlade ihop ett amatörrecord på sammanlagt 14-1-1 (med både A-klass och B-klass inkluderat) och 2-0 som proffs.

Jag började träna judo när jag var grabb och tyckte att det var kul att tävla. Sen tränade jag lite andra kampsporter i några år (capoeira mm.) men det fanns ingen tävling i det. Så jag började med MMA just för att jag ville kunna tävla. Jag tyckte att det verkade kul och utmanande. Så det var just tävlingsmomentet jag ville åt med MMA från början. Att ha en sport man kunde mäta sig med andra i och inte bara träna.

Och det är lite charmen med MMA, till skillnad från andra kampsporter inom budon där många aldrig tävlar, att det är så jäkla utlämnande i MMA. Allt är svart och vitt. Det spelar ingen roll om tränat i några år eller tjugo år, det är här och nu som gäller. Man får verkligen testa sina skills mot någon annan. Det är det jag tycker mest om med MMA. Inga verktyg eller redskap. Sen är det väldigt personligt, det är bara jag och en annan på liv och död nästan. En förlust är lika med att medge att motståndaren hade kunnat döda en. Och du kan inte skylla på någon annan. Du får ta din förlust själv.

Max Hederströms uniform med Ghosts emblem

Pilottesterna – En procent av alla sökande blir antagna

Att klara sig igenom testerna för att bli antagen som stridspilot är en merit i sig då endast runt en procent av de som söker blir antagna. Därefter väntar flera år av utbildning och träning innan man kan bli en fullvärdig pilot inom försvarsmakten.

Utbildningen är ganska lång. Man är två år på militärhögskolan i Stockholm, två år på flygskolan i Linköping. Sen hamnar man på Såtenäs och skolar in sig på JAS 39 Gripen. Sen tar det många år innan man blir duktig nog att kunna bidra till det svenska försvaret.

Vi behöver cirka 1000 sökande för att kunna fylla en kull med åtta till tolv elever. Så det är ett nålsöga, men det är inte så att man behöver vara någon form av superhjälte. Utan det som gör det svårt är att man ska vara tillräckligt bra på väldigt många olika saker. Man ska ha en viss stressförmåga, kunna jobba i lag, ha en förmåga att lösa logiska problem och utöver det bra syn, passa in i cockpit och ha en bra hälsa. Så ryker du på en av de här sakerna eller inte riktigt når upp till kriterierna då kommer du inte oavsett hur duktig du är på allt det andra. Så det tror jag är svårigheten, att inte falla kort på någon enskild del. Sen är testerna utmanande och tvingar dig till att prestera på en viss nivå.

De flesta sållas nog bort i det första, datoriserade testet. Då gör man begåvningstest och simultankapacitetsprov som är lite jobbiga. Det kan vara att man ska hålla på att räkna ner siffror som du blir instruerad av en dator samtidigt som du löser pussel på en dator medan du ska reagera på ytterligare saker när de dyker upp på skärmen. Och hålla allt i huvudet samtidigt. Testerna är konstruerade för att du ska bli helt maxad och du kommer att misslyckas för eller senare.

Efter testerna är det massa intervjuer med piloter och psykologer. Och då gäller det att man passar in i laget. Vi är inte så många i en enskild grupp och vi jobbar väldigt tätt med varandra och åker världen runt på olika övningar, bor nära varann och jobbar långa och stressiga dagar. I slutändan ska vi ju vara mer eller mindre beredda att dö för varandra och rent taktiskt kunna ta en högre risk för att uppdraget ska lyckas. Då gäller det att man har förtroende för varandra och känner varandra väl. Så en stor del av urvalsprocessen är att hitta personer som fungerar bra i grupp och kan samarbeta samtidigt som de har ungefär samma värderingar och tankar. Det tror jag är en stor grej. Så vi är en ganska homogen grupp människor med likartade tankar och värderingar, även fast vi är individer.

Jas Gripen

MMA-bakgrunden reste röda flaggor till en början

När Max gör testerna befinner vi oss då alltså i en tid då MMA inte har blivit normalt än och med det kommer många frågetecken och fördomar om de individer som sysslar med “dödssporten”. Något som Max tror kan ha haft en inverkan på första gången han sökte in som pilot.

Den första gången jag sökte och misslyckades så klarade jag mig förbi den första dagen med datoriserade tester. Och sen var det dags för intervjuerna med pilot och psykolog. Då fick jag ganska mycket frågor kring MMA. Han var nog lite kritisk, då MMA var så nytt. Det var lite “dödsgala-stämpel” på det hela. Så han som intervjuade mig hade aldrig hållit på med MMA eller kampsport. Så då blev det väldigt mycket kritiska frågor kring MMA och hur jag kunde hålla på med det.

Så det kanske var en bidragande faktor till att det inte gick så bra den gången. För jag försvarade MMA och berättade att det var en sport som alla andra, men så var det ju inte då, men det har det blivit sedan dess. Idag har man nog lättare att komma in med den bakgrunden. Men jag märkte hur det reste röda flaggor på intervjun. Andra gången lyckades jag kanske presentera det bättre och tryckte på att jag gillade utmaningar och att man var tvungen att jobba mycket i lag samt att klara av pressade situationer. Men vinklar man det till att jag gillar att slå folk i huvudet, så blir det kanske svårare. Även fast det är kul på sitt sätt.

“Jag tror att jag hade kunnat ta mig till UFC”

När Max passerar antagningstesterna kommer han att behöva göra valet att lägga MMA-karriären bakom sig. Trauma mot huvudet medför en förhöjd risk som varken flygvapnet eller Max är beredd att ta. Med facit i hand tror dock Max att han hade kunnat ha en framgångsrik karriär inne i buren.

Trauma mot huvudet tror jag inte är bra för någon, men det är nog extra “obra” om man får hjärnskador och ska flyga ett flygplan. Blir du medvetslös till följd trauma mot huvudet får du inte flyga på ett halvår. Jag antar att man skulle kunna ta skada som inte visar sig förrän ett längre tag senare. Jag har gjort kognitiva tester som mäter hur hjärnan arbetar. Och skulle vi bli knockade så måste vi göra ett sånt test igen, och då får vi inte flyga förrän vi når upp till samma resultat.

Så det känns dumt att påbörja en utbildning och sedan inte få flyga på ett halvår, för risken är ändå relativt hög att man blir sänkt när man sysslar med MMA. Eller skadad i största allmänhet. Så någonstans var jag tvungen att göra ett val. Jag tyckte ju att det var väldigt kul, hade gått proffs och UFC började ändå kännas som att det kanske vore möjligt ändå efter att Alex kom in. Jag hade kanske inga stora förhoppningar att ta mig dit själv men jag tyckte ändå att det vore kul att fortsätta. Men det var ändå mitt livs dröm att bli pilot och nu hade jag chansen att bli det. Så rent logiskt för mig så blev det ändå ett ganska enkelt val att satsa på en karriär framför min sport, som är så pass osäker.

Hade jag vetat att om jag satsar 100% kan jag hamna i UFC och göra en karriär inom MMA så hade det varit ett tuffare val. Men jag hade vid tidpunkten gått två proffsmatcher, och även om det hade gått väldigt bra hittills i karriären så var det fortfarande så långt kvar. Så det blev ett ganska enkelt val ändå, även om det var supertråkigt att lägga ner det. Man träffade ju grabbarna och tjejerna på klubben varje dag och går igenom mycket ihop och hela ens umgängeskrets kretsar kring klubben på något sätt. Så det blev ett tufft avbrott rent socialt.

Jag tror att jag hade kunnat ta mig till UFC. Sen tror jag inte att jag hade blivit champ. Men jag hade nog kunnat ta mig dit och hänga kvar i några år. Det tror jag verkligen om jag hade hållit mig skadefri och tränat hårt. Men jag ångrar inte mitt beslut. Jag hade gärna haft ett par år till och testat innan flygvapnet. I en optimal värld hade jag testat på det. Och det är klart att jag undrar hur långt jag hade kunnat ta en MMA-karriär, men jag ångrar ingenting. Jag trivs jättebra med valen jag har gjort och är jäkligt nöjd med mitt jobb inom flygvapnet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max Hederström (@maxsoh)

En vanlig dag på jobbet

Max bor idag i Göteborg där han tränar BJJ och SW på samma klubb som han än gång startade sin kampsportsresa, Fighter Centre. Därifrån är det en enkelresa på 90 minuter till Skaraborgs Flygflottilj i Såtenäs dit han dagpendlar varje arbetsdag. Trots att det blir ganska mycket pendlande tycker Max att det är värt besväret då han har familj, vänner och klubb i Göteborg. I övrigt består dagarna till stor del av planering, träning och flygning. Alla piloter tilldelas ett så kallat “call sign” eller smeknamn. På jobbet går han därför även under namnet “Asphyx” som är kort för asphyxiation, eller kvävning på svenska. Vilken är en liten passning till hans färdigheter som kampsportare.

En hyfsat vanlig dag samlas vi på morgonen, dricker lite kaffe och kollar på hur vädret ser ut inför dagen. Sen flyger vi oftast ett pass om dagen, i snitt. Då kan det vara lite olika saker vi fokuserar på. Ibland är det luftstrid en mot en, då är det lite mer likt MMA där man ska försöka svänga in bakom och skjuta ner varandra. Men oftast är det lite mer komplexa övningar med flera inblandade. Då lägger man ner tid på att planera och koordinera gruppen. Sen flyger du ditt uppdrag, landar och utvärderar. Så det är lite som sparring för oss. Att vi får testa våra taktiker för att se hur vi kan förbättra oss. Så vi lägger mycket tid på att planera, flyga och utvärdera för att bli så bra som vi kan. Och med lite tur så finns det tid över för att sporta på arbetstid. Så en perfekt dag är ett flygpass, ett träningspass och lite tid över till annat man behöver göra.

Just nu har vi elever som är här på utbildning. Då blir det mycket tid för att få dem så duktiga som möjligt. Åka simulator och lära dem grejer där. Andra gånger är vi iväg mycket på övningar, nästan som träningsläger. Då kan vi åka till andra städer och länder och göra mycket mer och större flygningar med extra fokus på flygandet och taktik.

En annan del av verksamheten är att vi sitter i incidentberedskap. Då sitter vi redo att lösa skarpa uppgifter. Det är alltid några piloter och flygplan som sitter startklara, dygnet runt och året om i Sverige. Alla stridspiloter i Sverige hjälper till och drar det lasset och det händer ganska ofta att man får starta och titta på andra plan i luften eller markera närvaro och så vidare.

Det kan vara flygplan vars radio slutat fungera eller inte svarar på radio och är på väg in i Sverige. Då kan vi åka upp och kolla läget. Det kan vara andra länder som flyger nära Sverige då vi vill kolla vad de gör. Det skulle kunna vara ett intressant plan som vi vill hämta in underrättelse på, som inte varit i vårt närområde tidigare eller på länge. Ibland kan det vara att bara åka upp och visa närvaro. Att skicka en politisk signal att vi har stridsflyg i beredskap och har förmågan att skydda vår territoriella integritet. Det är lite definitionen av att vara ett eget land, att man kan skydda det också. Så det är mycket signalpolitik att vi finns.

Sen händer det att vi får hjälpa folk. Plan som har åkt vilse eller en båt som är försvunnen, lite vad som helst egentligen. Skogsbränder är ganska vanligt att vi kan hjälpa till med. Vi täcker ju ganska stora områden när vi flyger och då händer det att vi ser att det pyr någonstans och då åker vi dit och kollar läget och rapporterar, när vi ändå är ute och flyger. Så lite samhällsnytta händer det att vi hinner med trots att det inte är vår huvudsakliga uppgift.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Max Hederström (@maxsoh)

“Vi ska kunna lösa en skarp och ganska hemsk uppgift”

Visst låter det som ett glassigt jobb, ett av de bästa man kan ha kanske. Men det är ibland lätt att glömma realiteten av vad yrket faktiskt innebär och vad syftet med försvarsmakten är, att kunna hantera konflikter och krig både på hemmaplan och bortaplan. Men i ett land som varit i fred i över 200 år ligger det kanske lite längre bort än i mer konfliktdrabbade länder.

Det känns avlägset att det skulle smälla. Det tror jag inte att det gör. Och jag är osäker till hur vi skulle reagera om det faktiskt blev krig. Men vi skulle inte kunna förbereda oss mycket mer än vad vi gör. Det är det vi tränar på varje dag. Vad gör vi om skiten träffar fläkten. Och det är inte bara i luften utan även på marken. Vart åker vi, vart ska vi, vart har vi våra grejer. Ifall det händer något, så har jag svårt att vi skulle kunna göra mer för att vara förberedda. Så det är på allvar, även fast det är en supertrevlig arbetsplats, det är kul att flyga och vi har skoj på jobbet. Huvudsyftet är ju att vi ska kunna lösa en skarp och förmodligen ganska hemsk uppgift, så det finns med hela tiden och det tar vi såklart på stort allvar.

Max Hederström tittar på en JAS gripen

“Vi vet inte hur matchen kommer att se ut”

Idag lever vi i en värld där kärnvapen till stor del har gjort att storskaliga krig mellan stora nationer inte har inträffat sedan de första och enda gångerna kärnvapen användes av USA för att avsluta det andra världskriget. Sedan dess har teknologin utvecklats på alla plan och när det kommer till luftstrider mellan moderna stridsflygplan är det endast någonting som har existerat teoretiskt. På ett sätt är det som att alla världens olika flygvapen endast fått “sparras” istället för att faktiskt kliva in i en riktig match. Och alla som har tävlat i en fullkontaktssport vet att det är en helt annan sak när man tar i 100%.

Exakt hur ett framtida krig skulle se ut och hur bra förberedda vi egentligen är får ju framtiden utvisa om det vill sig så illa. Att man har ett regelrätt krig mellan två högteknologiska stater som är ganska jämna och krigar mot varandra och skjuter ner varandra i luften har ju knappt förekommit i modern tid.

Det har skett några air-to-air nedskjutningar men det har varit ganska asymmetriska motståndare, bland annat i Bosnien på 90-talet. Där var det 70-talsplan som blev nedskjutna av NATO. Man kan jämföra det lite med att en lättviktare skulle möta en supertungviktare i MMA. Det har aldrig varit ett krig där man fått mäta sig på riktigt. Så vi vet inte hur matchen faktiskt kommer att se ut. Vi tror oss veta och vi förbereder oss på det. Men det är nog ingen som vet utan det är bara kvalificerade gissningar. Förhoppningsvis får vi aldrig reda på det heller.

Liknelsen mellan sparring och MMA blir ganska bra ändå. Sparras du bara i lättkontakt så har du ingen aning om vad som händer när det väl smäller på riktigt. För när det är kraft bakom slagen och det är på riktigt så blir det annorlunda.

Hundratals svenska piloter har dött i fredstid

Trots att Sverige varit i fred i många år så har det inte hindrat piloter från att omkomma i tjänst. Under kalla kriget satsades det stort på det svenska flygvapnet, som ansågs vara ett av världens främsta där vi skulle ha världens bästa piloter. Men med mentaliteten som rådde vid tidpunkten kom det också ökade risker. Över 500 piloter omkom till följd av haverier till följt av farliga övningar och fel på flygplanen under de årtionden som kalla kriget varade. I dokumentären “Pappa och Kalla kriget” som finns att se på SVT Play skildrar man den svenska mentaliteten och läget som rådde i världen vid tidpunkten.

Och även om det har blivit mycket säkrare att flyga som stridspilot idag är risker ändå någonting man hela tiden måste ha i åtanke och ta ställning till.

Historiskt har det varit väldigt riskfyllt. Första året ingen dog i flygtjänst var 1994, innan dess har det dött minst en person varje år. Sen var det många som omkom i olyckor under många år fram till tidigt 2000-tal. Och senaste dödliga haveriet var 2007 när en helikopter havererade. Sedan dess har vi inte haft dödsfall på över tio år. Vilket är helt unikt för både det svenska flygvapnet men också internationellt. Så nått gör vi rätt nu som gör att vi inte flyger ihjäl oss. Om största risken är att man dör så kanske sannolikheten inte är lika stor längre mot vad den varit historiskt. Vi har blivit väldigt medvetna om risk och hur vi ska bete oss för att det inte ska bli farligt. För det blir ganska fort farligt om man gör lite fel. I den aspekten så har vi ett farligt jobb, för det är en ganska tunn linje mellan succé och fiasko många gånger. Och då gäller det att hålla sig på rätt sida om den, vilket vi lyckats göra under ganska många år nu.

Det gäller att öva så realistiskt som möjligt, men vi ska inte dö i fred. Men vi vill ändå få ut så mycket bra övning som möjligt. Så vi har blivit väldigt duktiga på att identifiera vad som är farligt. Och när vi väl gör det som är farligt så gör vi allt vi kan för att göra det så säkert vi kan och så delar vi upp det. Så att när vi gör det farliga momentet så gör vi bara det. Sen när vi gjort det så gör vi andra delar av övningen, istället för att göra allt samtidigt vilket kan höja risken. Så det finns mycket säkerhetstänk hur vi övar så effektivt som möjligt med minsta möjliga risk.

Max Hederströms uniform

Tankar om att dö i krig

En del av att vara verksam i försvarsmakten är att behöva ta ställning till att behöva döda och dö i tjänst. Möjligheten finns alltid där och är något som varje enskild individ inom försvarsmakten måste ta ställning till.

För alla oss som jobbar i uniformsyrken finns en risk. Särskilt om man är militär och det blir krig. Vi förbereder oss nog på det olika. Man får mycket sådana frågor vid antagningen så det gäller att man tänkt på det innan. Så det är viktigt att ha sina värderingar klara för sig, vad man tycker är viktigt att försvara och varför. Sen är det viktigt att ha pratat med anhöriga. Jag tror att det är lätt att man tänkt på riskerna för sin egen del men att man aldrig pratat om riskerna med sin partner och barn.

Men det är inget som vi pratar om varje dag, det blir fort väldigt djupt och personligt. Men det är definitivt något alla här har tänkt på och så gott det går tagit höjd för.

Jag har nog tänkt såhär. Skulle man dö i krig så har det gått jäkligt långt och då är vi nog i ett läge där Sverige är i ett vinna eller försvinna som stat, samhälle och värderingar med vårt sätt att leva och frihet och allt vad det innebär.

Så jag har nog landat i det att det tycker jag är värt att försvara. Då är jag beredd att ta den risken för att kunna försvara Sverige för vad det är. Det hade varit svårare att komma till samma slutsats om det gällde ett land jag inte trodde på eller om det vore andra värderingar som jag inte kan stå för. Men det känner jag att jag kan göra när det kommer till Sverige. Sen har jag min familj här och jag vill att dem ska kunna leva ett så bra liv som möjligt i Sverige om de vill. Så det blir lite surrealistiskt och hypotetiskt, men såhär i fredstid så är det där någonstans jag har landat i det och kan motivera för mig själv.

Sverige rustar upp efter årtionden av nedrustning

Efter att under ett långt tag haft ett svenskt försvarar som rustats ner lever vi idag i ett Sverige som åter har börjat satsa på försvaret. Efter att värnplikten lades på is för lite över tio år sedan har man nu dragit igång den igen och idag mönstras ett stort antal 18-åriga män och kvinnor för grundutbildning. För någon som är aktiv inom försvarsmakten är det positivt att mer resurser pumpas in i verksamheten men man ska inte glömma anledningen till varför det görs.

Ur ett personligt plan som pilot i flygvapnet så är det jäkligt kul att vara med i en tid där allting inte bara läggs ner. För det har man hört mycket av bland kollegor som är äldre, att under hela deras karriär så har det bara varit nedläggningar och nedskärningar. Nu har vi ett nytt flygplan på väg in, vi öppnar upp nya baser och det satsas på försvaret. Det gör det väldigt roligt att arbeta inom försvarsmakten. Sen kan man fundera på varför det är så och det är ju för att man ser ökade spänningar inom nationer i vårt närområde. På bara 10-12 år har vi haft två krig i Europa både i Georgien och Ukraina. Och för 30 år sedan hade man ett stort inbördeskrig i Jugoslavien. Så det händer ju saker ganska när oss även fast man inte tänker på det.

Det är bidragande faktorer till att politiker och försvarsmakten har sett ett syfte i att vara lite mer beredda. Jag tror att man kan se det lite som en försäkring. En försäkring behöver du förhoppningsvis aldrig använda dig av, men det är väldigt skönt att ha tecknat en om det väl börjar brinna. Försvarsförmåga tar så lång tid att bygga upp. Det tar decennier att bygga upp och då är det viktigt att man börjar i tid. Vi hade kommit långt när det kommer till nedläggningarna, så vi började från en ganska låg nivå. Men det är en upprustning för att kunna hävda Sverige som stat. Vi vill inte att någon annan kommer och bestämmer över oss. Det är lite det vi är till för, att kunna se till att vi har vår demokratiska frihet. Så det tycker jag är bra.

Max Hederström på Såtenäs Flygflottilj

NATO – att vara eller icke vara

Att försvara sig mot en eventuell stormakt är ingen lätt uppgift för ett litet land som Sverige och trots att vi historiskt varit duktiga på att hålla oss utanför konflikter så är det en riskabel strategi. NATO är en militär allians som skapades efter andra världskriget och utgör ett kollektivt försvar där medlemsstaterna ömsesidigt ska försvara varandra mot yttre angrepp. Idag består alliansen av 30 länder från Europa och Nordamerika där försvarsbudgeten för medlemsstaterna utgör 69% av världens försvarsutgifter.

Sverige är inte en medlem i NATO utan är idag en så kallad “Enhanced Opportunities Partner” tillsammans med Australien, Finland, Georgien och Jordanien. Det innebär att vi har ett skräddarsytt partnerskap med NATO där vi bland annat delar information och deltar i olika övningar tillsammans med NATO-länder. Trots det finns idag ingen ambition hos den svenska regeringen att röra sig mot att bli en fullvärdig medlem då man idag värdesätter den militära alliansfriheten. Med tanke på Sveriges annorlunda inställning till NATO ville jag höra Max tankar på frågan.

Det är en svår fråga. Jag tycker väl inte att det är en självklarhet att vi ska gå med. Men nu är vi mittemellan där vi drar nackdelarna av att vara med men inte nödvändigtvis fördelarna. Av en potentiell fiende kommer man nog behandlas som att man är med i NATO medan det inte finns någon juridisk skyldighet att skydda oss. Så det känns som en tråkig mittenväg.

Jag tror att det finns många fördelar att gå med och alliera oss med andra demokratiska länder och våra grannländer. Man tänker på NATO som en stor ansiktslös organisation men det är ju länder som Norge och Danmark, och dem tycker vi ju ändå rätt bra om. Nästan resten av Europa och USA är med, och det är länder som vi samarbetar och har gemensam värdegrund med i många avseenden. Så av den anledningen känns inte den delen av NATO helt avlägsen. Sen kan jag inte riktigt svara på om vi borde gå med eller inte men jag tror att det vägen vi valt nu är potentiellt farlig, och obeslutsam. Att vi vänder kappan efter vinden. Om vi inte går med NATO så tycker jag att vi borde utöka samarbetet med våra demokratiska grannländer, vilket vi gör. Vi samarbetar mycket med Norge och Finland och när NATO är i Östersjön försöker vi öva med dem också för att bli bättre tillsammans.

Max är regerande svensk mästare i BJJ och Submission Wrestling

Trots att han lagt MMA-handskarna på hyllan är han fortfarande aktiv i kampsportssamhang. Idag är han med i den svenska jujutsulandslaget där han tävlar i disciplinen Ne Waza (markkamp) med regler som är snarlika de i IBJJF. Innan pandemin satte stopp för förra årets svenska mästerskap hade Max plockat hem flera SM guld i rad i både BJJ och SW. Utöver bedrifterna på hemmaplan så har Max två stycken EM-silver i Ne Waza samt en fjärderplats på World Games. Mellan 2015-2020 har svensken varit rankad mellan 3-10 i världen. I takt med att världen öppnar upp är siktet inställt på fler mästerskapsmedaljer.

Jag har tagit fem SM-guld de senaste åren, mellan 2017-2019 i både SW (2) och BJJ (3). Åren efter har det inte varit SM, så nu i september ska jag försöka försvara det. Ambitionen är att ha en sport för livet. Jag vill ha en sport där jag kan tävla och främst träna i hela livet. Prestationsmässigt är målet att ta en internationell medalj i år och vinna SM-guld. Så länge jag kan ligga på den nivån med den insatsen jag gör nu är jag jättenöjd. Sen förstår jag att det kommer att komma en tid där jag kommer att bli helt omsprungen av de som tränar mer, började tidigare och har helt andra ambitioner. Jag kan träna jiu jitsu 4-5 dagar i veckan och fysa på jobbet och det räcker bara så långt. Den dagen det inte räcker längre så kommer jag väl att fortsätta träna ändå. Men än så länge har det gått bra med den insatsen. Men jag har ingen möjlighet att höja den egentligen med det jobbet jag har. Jag är glad så länge jag kan vara med och leka där i toppen i Sverige.

Senaste tävlingen var Scandinavian Open i februari 2020, som jag faktiskt vann öppna svartbältesklassen i, vilket var kul. Jag försöker tävla så mycket jag kan och tanken är väl att jag ska försöka tävla igen mot slutet av sommaren och förhoppningsvis SM i Submission Wrestling som äger rum i oktober och sen BJJ-SM i november.

Sen har jag tävlat mycket i Jiu Jitsu-landslaget. Alltså inte BJJ utan Ne Waza. Det är en helt annan organisation men sporten i sig är i stort sett helt identisk när det kommer till markkampen. Organisationen innefattar Fight, Ne Waza och Duo (en kataliknande disciplin). Alla grenarna kommer från mer traditionell ju jutsu och sen har man BJJ som växte fram parallellt vid sidan om. Det är per definition två olika sporter med olika förbund men många av deltagarna är detsamma och reglerna är nästan identiska där den största skillnaden är att det här förbundet är ett demokratiskt förbund likt MMA-förbundet. Medans IBJJF är en organisation som tjänar pengar likt UFC. Så genom IBJJF skulle BJJ idag inte kunna ta sig in i exempelvis OS så som det ser ut idag. I Sverige är BJJ-förbundet demokratiskt organiserat genom Svenska Budo och Kampsportsförbundet, men internationellt så är det krångligare.

Så det landslaget har jag varit med i sedan 2015. Men det är inte samma nivå som det är i BJJ-landslaget när man ser till toppnivån. Men man kan vara med i ett landslag och tävla internationellt och den organisationen är på uppsving. Hur det är uppbyggt jämfört med IBJJF tror jag mer på om man vill ta det till OS. Så därför har jag varit med och såklart för att jag fått chansen.

Porträtt av Max Hederström

Hur MMA har hjälpt Max som pilot

MMA hjälper dig att som individ utveckla flera viktiga färdigheter som du kan ha nytta av i livet. Flera av dessa färdigheter och lärdomar är något som har hjälpt Max i sin vardag som stridspilot.

Jag tycker att man lär sig väldigt mycket om sig själv när man tävlar, särskilt inom MMA då det är så extremt på många sätt. Man lär sig hur man hanterar stress, nervositet, lära känna ens reaktioner kring fight or flight. De lärdomarna har jag definitivt tagit med mig.

Vi gör ju jobbiga saker inom flygvapnet också som exempelvis vinteröverlevnadsövningar när man fryser och inte har någon mat. Då är det skönt att ha den mentala inställningen att man nog fixar det mesta. Det är i alla fall inte värre än att gå in och bli sänkt i en bur eller att vara så trött att man inte orkar lyfta händerna. På något sätt är det nog det jobbigaste man kan vara med om. Så det har jag nog haft med mig, att jag klarar de utmaningarna som jag utsätts för.

Sen hela aspekten med att tåla stress och press är ju väldigt användbart när man flyger stridsflyg. Då är det väldigt bra att kunna känna igen sina egna signaler när man blir stressad, för man kan tackla det mer medvetet. Så det har varit en bra mognadsprocess att ta sig igenom hela MMA-delen tidigare.

+19
Dana Sad
Dana Happy
Ion Cutelaba Devin Clark

Ion Cutelaba inte glad över skadan han gjorde på Devin Clarks tänder

Ralph Nordahl

Moldaviern Ion Cutelaba är känd för sina snabba avslut så en utdragen massakrering av Devin Clark vid nattens delade huvudmatch var inte ett ideal scenario för någon av kombattanterna.

Ion Cutelaba inte glad över skadan han gjorde på Devin Clarks tänder

Även om Cutelaba klev ur ringen med en dominant seger via domslut  så var det svårt för tittarna att inte fokusera på Clarks manglade munhåla som med nöd och näppe klarade att hålla sig i ett stycke till matchens slut.

Omfattningen av skadorna gjorda på Clark tänder är ännu inte helt fastställda men de otäcka bilderna kom att spridas i sociala medier efteråt. Vid galans post-fight presskonferens blev Cutelaba tillfrågad om han sett bilderna på Clarks tänder och han gav då ett allvarligt svar:

It’s very, very… yeah, I looked and I’m not happy. I’m not happy.

Berömmer Clarks stryktålighet

Cutelaba stod för en solid insats där han visade både på råstyrka i slag och sparkar samt aggressiv grappling. Clarks skador orsakades antagligen av en kombination av moldavierns stående striking samt hans obevekliga ground-and-pound där Cutelaba dock gissade att en knä kan ha varit den huvudsakliga anledningen.

Han valde efter matchen att hylla Clarks tuffhet efter att amerikanen undkommit många situationer där matchen sett ut att vara över:

Of course, it was my knee. My knee and hand. Very strong punch, but Clark is a very good fighter and I am strong and my punch is very tough, but he’s very strong, my opponent.

Efter att ha stått för sin första seger sedan september 2019 valde Cutelaba att inte utmana någon särskild fighter och menade endast att nattens imponerande insats var en nystart för honom:

I’m ready for a new show, for my opponent. Hey guys, stand up and go follow me, I’m ready for you, for my fans, new show. Let’s go. I eat my job, I love my job, and it’s my life, and I’m ready for my opponent’s new show and new splendid fighting.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
UFC 214 Jon Jones vs Daniel Cormier

Daniel Cormier glad över att Jon Jones inte kramade honom efter matcherna

Ralph Nordahl

Forne UFC-mästaren Daniel Cormier (22-3) förklarar varför han är glad över att Jon Jones (26-1-1) inte kramade honom efter deras första match.

Daniel Cormier glad att han Jon Jones inte visade falsk vänlighet efter matcherna

Cormier och Jones möttes för första gången vid UFC 182 i januari år 2015. Den aftonen i Las Vegas plockade Jones fler poäng och tog en seger via enhälligt domslut.

Det fanns en mängd ont blod mellan Cormier och Jones inför matchen (och deras senare returmatch)  vilket liknade upptakten till nattens huvudmatch mellan Anthony Smith och Ryan Spann.

Efter att Smith tvingat Spann att klappa ut via rear-naked-choke valde segraren att omedelbart konfrontera förloraren gällande de kommentaren han lagt inför mötet.

Cormier försvarade Smiths agerande efter matchen genom att skriva följande meddelande på Twitter:

I have no problem with the way Anthony Smith just acted when you talk all that shit and you get beat the way Ryan Spann just got beat we don’t need to shake hands and hug Anthony is an OG and do not play. Really was an easy night for @lionheartasmith great job!!

Cormiers kommentar kom att delas av ESPN och ett fan skrev då följande till den forne dubbelmästaren:

Cormier svarade då med följande förklaring där han kände sig nöjd med att varken han eller Jones visade falsk vänlighet mot varandra efter matcherna.

There was no hug and I’m happy he didn’t hug me I didn’t or don’t need that. The things that go so far can’t just be buried once the fight is over. I was sad at presser and Jones showed no pity. It was perfect! No fake friends once the fight is done!

Jones var dopad vid andra matchen

Herrarna skulle komma att en andra match i juli 2017 där Jones först segrade via knockout innan segern fråntogs honom då han testat positivt för steroider.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
anthony-smith-seger

MMA-världen hyllar Anthony Smith efter submissionsegern

Ralph Nordahl

Anthony “Lionheart” Smith (36-16) tog en viktig seger inatt över Ryan Spann (19-7) via rear-naked-choke i rond 1. Nu hyllas han av MMA-världen.

MMA-världen hyllar Anthony Smith efter submissionsegern

Smith hoppades förlänga sin segersvit till tre raka när han klev in i oktagonen inatt. Smith hade dessförinnan avslutat Jimmy Crute och Devin Clark i sina senaste fighter.

Spann gick i sin tur in i matchen med en imponerande knockoutseger över Misha Cirkunov från i mars.

Nattens huvudmatch UFC Vegas 37 visade sig bli en vild men kortlivad tillställning. Smith träffade tidigt Spann med en förödande höger som skickade Spann i kanvasen. Väl nere på marken skulle Smith komma att låsa Spann i en rear-naked-choke vilket tvingade motståndaren att klappa ut.

Efter insatsen blev Smith hyllad av MMA-världen. Nedan ser ni reaktionerna under matchens gång:

Nedan ser ni reaktionerna efter att segern var ett faktum:

Efter seger utmanade Smith Aleksandar Rakic som efter detta sade att han är öppen för en fight i december.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy
anthony-smith-innan-match

Kimura Matchmaker: UFC Vegas 37

Simon Tingberg

Dom två ledande MMA organisationer UFC och Bellator höll båda galor under natten. På den gala som UFC höll i Las Vegas, Nevada så fightades svenske bantamviktaren Pannie Kianzad på underkortet. Huvudkortet toppades av ett lätt tungviktsmöte mellan Anthony Smith och Ryan Spann.

Kimura Matchmaker

Efter UFC galorna så gör Kimuras Simon Tingberg Kimura Matchmaker. En Matchmaker där utvalda fighters från huvudkort som underkort matchas mot kommande tänkbart motstånd.

Lätt tungvikt Anthony Smith vs Aleksandr Rakic 2

Anthony Smith tog tredje raka segern då han besegrade Ryan Spann genom submission i den första ronden. En riktigt vass seger utav Smith som såg riktigt bra ut mot en farlig motståndare.

Smith har som Viaplays kommentatorer sa haft en speciell karriär. Många matcher, blandade resultat i mellanvikten för att sedan gå upp till lätt tungvikt och besegra gamla legender. För att sedan gå en titelmatch och bli dominerad utav Jon Jones och sedan åter bli dominerad av toppfighters som Glover Texeira och Aleksandr Rakic. Nu har dock Smith vänt på steken och besegrat tre uppåtstigande fighters i den första ronden. Han ser riktigt hungrig ut och förtjänar nu en topp fem motståndare.

Anthony Smith presskonferens

Mästaren Jan Blachowicz kommer ta sig an Glover Texeira under UFC 267 i oktober. Vinnaren kommer troligen få försvara bältet mot Jiri Prochazka. Efter Smiths seger mot Spann så blev han utmanad av Aleksandr Rakic till ett returmöte vilket Smith svarade att han gärna vill. Trots att Rakic dominerade Smith förra året så är det den fight som nu sportsligt och rankingmässigt känns mest logiskt.

Lätt tungvikt Ion Cutelaba vs Dustin Jacoby 2

Den moldaviske hulken Ion Cutelaba är känd som en aggressiv fighter som kan släcka folk men som också har en tendens att trötta ut sig. Så var inte fallet nu då moldaviern besegrade Devin Clark genom enhälligt domslut. Detta i en fight där Cutelaba såg riktigt taktiskt bra ut och väldigt avslappnad och kunde dominera amerikanen.

Cutelaba uttryckte i segerintervjun att han nu vill ha rankat motstånd och då gärna huvudmatchens vinnare Anthony Smith. Det känns inte högst troligt och varken tror eller anser att Cutelaba ska få rankat motstånd härnäst. Detta då han innan segern mot Clark stod för tre matcher utan seger. Senast så stod han för en oavgjord match mot Dustin Jacoby. Anser att ett returmöte bör äga rum där vinnaren sedan kan få börja smaka på topp femton motstånd.

Kvinnlig Bantamvikt Pannie Kianzad vs Karol Rosa

Svenske Pannie Kianzad fick tyvärr se sin vinstsvit på fyra matcher bruten då hon mötte Raquel Pennington. Den före detta titelutmanaren tog hem ett enhälligt domslut mot svenskan. Vad ska då ske härnäst för Pannie?

Pannie Kianzad

Rent sportsligt så vore en fight mot svenske Lina Länsberg lämplig. Dom båda svenskorna möttes 2012 och då stod Pannie som vinnare genom TKO i den andra ronden. Nu är dom båda två i UFC och är rankade elva respektive tolva. Då dom båda två kommer från förluster också så vore en fight mellan dessa lämplig när Länsberg är tillbaka efter föräldraledigheten.

Men tror inte två svenskor i första taget kommer acceptera en fight mot varandra så länge det inte handlar om ett bälte. Eller åtminstone en fight som tar en av dom framåt.

Nej tror istället att Pannie matchas mot någon som fjortonde rankade Karol Rosa som är påväg uppåt. Hon är bokad att möta Bethe Correia i oktober som senast förlorade mot Pannie. Vid  vinst som vid förlust bör Karols nästa motståndare efter Bethe vara Pannie.

 

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Conor McGregor Daniel Cormier

Daniel Cormier undrar om Conors WWE-persona tagit över hans liv

Ralph Nordahl

Efter att Conor McGregor (22-6) varit inblandad i ännu en kontroversiell incident frågade Daniel Cormier om irländarens “performativa karaktär” tagit över UFC-fighterns liv. En fighter som vet hur det är att bygga upp en “pro-wrestler persona” är Chael Sonnen som nu försöker besvara Cormiers fråga.

Daniel Cormier undrar om McGregors persona tagit över hans liv

Cormier sade följande till MMA Fighting i dagarna där han jämförde McGregors beteende som något hämtat från WWE:

The crazy thing about McGregor is when I say the gimmick, I mean the billionaire with the strut and the fancy cars and the money, because the reality is it’s the WWE.

Conor McGregor is the fighter but Conor McGregor also lives this big life and that’s where I ask, ‘Has this gimmick overtaken who Conor McGregor is as a person?

Cormier ifrågasatte också om McGregor ens är kapabel att stänga av sin persona vid det här laget.

You can’t turn that off. It doesn’t matter how much money you have, you can’t turn it off. You can’t turn that burning desire to hit that curtain off. When you hit that curtain, it is the most intense thing I’ve ever seen in my life, and I’ve ever felt and experienced….

Sonnen berömmer McGregor men är oroad

Sonnen sade följande i sin podcast Bad Guy Inc där han å sin sida väljer att berömma irländaren för att han lyckas bli omtalad trots att inte har en massiv fight på gång:

I have the same fear, but don’t quite have the confidence that Daniel has in labeling Conor a certain way, because I have watched him masterfully maneuver through a very tough industry.

I’m actually watching him do his finest work right now. Do you know how hard it is to be talked about if you don’t have a fight coming up? Even if you want to fight a massive fight, if it’s not coming up you just don’t fit into the media cycle.

If you’re Conor, you’re hurt, you’re broken, you’re in rehab — and you’re still a headline? You’re doing something very well. I just can’t quite blame him, yet.

Tycker att det är onödigt att vara ett svin dock

Även om Sonnen inte riktigt kan komma till samma slutsatser som Cormier och andra kommentatorer så finner han det oroande att McGregor har problem och kontroverser utanför buren och att irländaren bör försöka separera sin persona så gått det går från sitt vardagliga liv. Sonnen anser ocksåatt det är onödigt att av McGregor att vara ett “svin”:

How you stay in character is you take it from the ring, to your real life. If Hulk Hogan was to book a reservation for a restaurant, he doesn’t call up and say ‘hey table for two, Terry Bollea,’ he will book it under Hulk Hogan. He will live the gimmick.

If you live the gimmick and the character at all times, you can then do what Daniel is talking about, which is mark out for your own gimmick. I’m just not sure where within Conor’s schtick, he had to be a prick

He was aggressive towards opponents. He would show up late to his own press conference. He would make people clamor to come watch him when he was about to warm up — when he had a match for sale on pay-per-view. These were the brilliant things, these were the entertainer…

But I can’t dismiss what Daniel Cormier said, where it does appear that there needs to be a more distinct separation between the person and the character.

En annan tidiagre fighter Michael Bisping kom i dagarna med en teori om att McGregors bravader under den senaste tiden kan ha förorsakts at de starka smärststillande mediciner som irländaren tar för sitt brutna ben.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy
Anthony Smith

UFC Vegas 37: Fullständiga resultat från nattens gala

Alexander Clausson

Natten till söndag arrangerade UFC en gala från Apex-anläggningen i Las Vegas. Kortet innehöll 14 matcher och i en av dessa ställdes Sveriges Pannie Kianzad mot den tidigare titelutmanaren Raquel Pennington.

Pannie Kianzad förlorade jämn match

I huvudmatchen ställdes den tidigare titelutmanaren Anthony Smith mot Ryan Spann. Den blev en kort kväll för de båda utövarna i viktklassen för lätt tungvikt. Smith avslutade Spann i samband med fightens första rond. Läs mer om den matchen här.

Sverige Kianzad lyckades inte förlänga sin vinstsvit till fem raka segrar, när den tidigare titelutmanaren Pennington stod för motståndet. 29-åringen inledde stark, men Pennington kunde ta sig in i matchen mer och mer. Läs mer om den drabbningen här.

Den tidigare KSW-mästarinnan Ariane Lipski gav Tysklands Mandy Böhm ett tufft mottagande till organisationen. Den förstnämnda gav Böhm hennes första professionella förlust och tog hem segern via enhälligt domslut.

På underkortet fick tittaren ta del av domarsiffror som inte hör till vanligheten. Efter 120 signifikanta lag, tre nedtagningar och en kontroltid på närmare tio minuter, besegrade Erin Blanchfield sin motståndare Sarah Alpar via enhälligt domslut. Två av matchdomarna poängsatte drabbningen till 30-25 och den tredje lämnade in siffrorna 30-26. Blanchfield var nära att avsluta fighten vid flera tillfällen, men Alper lyckades ta förlusten till ett domslut.

UFC Vegas 37: Fullständiga resultat från nattens gala

Huvudkort

 • Anthony Smith besegrade Ryan Spann via submission (rear-naked choke), 3:47 – Rond 1
 • Ion Cutelaba besegrade Devin Clark via enhälligt domslut (30-26, 29-26, 29-27)
 • Ariane Lipski besegrade Mandy Bohm via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Arman Tsarukyan besegrade Christos Giagos via TKO, 2:09 – Rond 1
 • Nate Maness besegrade Tony Gravely via TKO, 2:10 – Rond 2
 • Joaquin Buckley besegrade Antonio Arroyo via TKO, 2:26 – Rond 3

Underkort

 • Tafon Nchukwi besegrade Mike Rodriguez via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Raquel Pennington besegrade Pannie Kianzad via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
 • Rong Zhu besegrade Brandon Jenkins via TKO, 4:35 – Rond 3
 • Montel Jackson besegrade JP Buys via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Erin Blanchfield besegrade Sarah Alpar via enhälligt domslut (30-25, 30-25 30-26)
 • Carlston Harris besegrade Impa Kasanganay via TKO, 2:38 – Rond 1
 • Gustavo Lopez vs. Heili Alateng slutade i ett oavgjort resultat (28-28, 28-28, 28-28)
 • Hannah Goldy besegrade Emily Whitmire via submission (armbar), 4:17 – Rond 1
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Phil Davis

Bellator 266: Fullständiga resultat från nattens gala

Alexander Clausson

För andra gången i år arrangerade Bellator MMA och UFC varsin gala, vid samma tidpunkt. Nedan kan läsaren ta del av resultatet från samtliga matcher i samband med Bellator 266.

Neiman Gracie avslutade Mark Lemminger tidigt

I galens huvudmatch välkomnade Phil Davis den tidigare UFC-fightern Yoel Romero till organisationen. Den olympiska silvermedaljören i brottning hade inte mycket att sätta emot, när Davis kom igång med sin egen grappling, i drabbningens tredje rond. Läs mer om den matchen här.

I den delade huvudmatchen plockade Neiman Gracie hem en skalp, när Mark Lemminger avslutade via slag i matchens första rond. 32-åriga Gracie är – föga förvånande – känd för sina submissions och kvällen seger var den första i karriären som kom via slag. Welterviktaren har sedan tidigare nio vinster via submission och en seger via domslut.

36-åriga DeAnna Bennett kommer troligen kliva in på organisationen officiella ranking för den kvinnliga flugviktdivisionen. I samband med nattens gala besegrades den femterankade Alejandra Lara, via enhälligt domslut.

Bellator 266: Fullständiga resultat

 • Phil Davis besegrade Yoel Romero via delat domslut (30-27, 28-29, 30-26)
 • Neiman Gracie besegrade Mark Lemminger via TKO (slag), 1:27 – Rond 1
 • DeAnna Bennett besegrade Alejandra Lara via enhälligt domslut (30-27, 30-26, 30-26)
 • Saul Rogers besegrade Georgi Karakhanyan via enhälligt domslut (30-27, 30-26, 30-26)
 • Ben Parrish besegrade Christian Edwards via KO (slag), 0:38 – Rond 1
 • Alex Polizzi besegrade Grant Neal via delat domslut (28-29, 29-28, 29-28)
 • Anthony Adams besegrade Khalid Murtazaliev via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
 • Bobby Seronio III besegrade Socrates Hernandez via enhälligt domslut (29-27, 29-26, 29-26)
 • Abraham Vaesau besegrade Albert Gonzales via KO (slag), 2:17 – Rond 1
 • Shane Keefe besegrade Rhalan Gracie via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)
 • Edwin De Los Santos besegrade Jon Adams via TKO (slag), 3:29 – Rond 1
 • Jesse Delgado besegrade Joshua Dillon via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
Yoel Romero

Bellator 266: Yoel Romero förlorar debutmatchen mot Phil Davis

Alexander Clausson

Natten till söndag klev Yoel Romero in i buren för första gången sedan mars, 2020. 44-åringen gick huvudmatch i samband med Bellator 266 och Phil Davis stod för motståndet. Ta del av matchrapport och resultat i artikeln nedan.

Oeniga domare när Yoel Romero debuterade

Översiktlig matchrapport och resultat: 

Den första ronden utspelade sig på fötter och båda utövare träffade sin motståndare med sparkar och slag. Davis träffade dock bäst och hittade distansen till sin motståndare. Amerikanen var snabbare och hade – till synes – mer kraft i sina händer.

Mer av detsamma i samband med den andra rondens inledning. Davis försökte blanda striking med grappling, men Romero kunde hålla fighten stående, inledningsvis. I slutet av den andra ronden gick Davis för ytterligare en nedtagning och den gången satt den för amerikanen. Den andra ronden avslutades med Romero i bottenposition på kanvasen.

Det såg ut som att Romeros ork var ett minne blott, i samband med drabbningens tredje rond. Kubanen – som har sju avslut via slag i just den tredje ronden – hade inte mycket att sätta emot när Davis gick på offensiven. Den sistnämna fokuserade på brottning i den tredje och sista ronden. Davis fullföljde fyra nedtagningar. Amerikanen avfyrade en hel del ground and pound på den liggande kubanen, men avslutet var aldrig nära.

Undertecknad ger samtliga tre ronder till Davis (30-27).

Två av tre poängdomare gjorde en relativt likvärdig bedömning av matchen, medan den tredje stack ut ordentligt. De förstnämnda två gav segern till Davis med siffrorna 30-27, respektive 30-26. Den sistnämnda domaren gav två ronder till Romero, med slutsiffrorna 28-29.

Phil Davis besegrade Yoel Romero via delat domslut (30-27, 28-29, 30-26).

Phil Davis: Gud välsigna brottningen

Efter drabbningens slut berättade Davis om hur den kändes att besegra en olympisk silvermedaljör i brottning, delvis genom att dominera fighten inom kubanens egen sport. Transkribering via MMA Fighting.

God bless wrestling. Best sport in the world.

Davis passade även på att hylla sin motståndare slagkraft.

Man, he’s a monster. I felt that power more times than I wished I had tonight.

Davis kom senast från en förlust mot den regerande mästaren Vadim Nemkov. Dessförinnan hade 36-åringen tre raka vinster. Romero har nu förlorat sina fyra senaste matcher. Kubanen tog hem sin senaste vinst i februari 2018, när Luke Rockhold stod för motståndet.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy
Anthony-Smith

UFC Vegas 37: Anthony Smith avslutar Ryan Spann tidigt

Alexander Clausson

Nattens UFC Vegas 37 är över och i huvudmatchen ställdes Anthony Smith mor Ryan Spann. Ta del av matchrapport och resultat i artikeln nedan. Det verkar dessutom som att Smith redan har sin nästa motståndare klar.

Anthony Smith dominerade matchen

Spann hade inte mycket att sätta emot i samband med nattens drabbning. Smith inledde starkt och träffade fint med både sparkar och slag. Ett hård slag skakade Spann och Smith kunde ta ner fighten til marken. Den tidigare titelutmanaren gick för en guillotine choke, men Spann försvarade bra. Smith bytte till en armbar, men Spann kunde ta sig upp till en stående position igen. Fortsatt imponerande stående insats av Smith, som skakade sin motståndare ännu en gång. Den förstnämnda gick för ännu en submission, den gången en rear-naked choke. Spann tvingades klappa och drabbningen kvar över.

Anthony Smith besegrade Ryan Spann via submission (rear-naked choke), 3:47 – Rond 1

Utmanade Aleksander Rakic efter fightens slut

Efter matchens slut utmanade Smith den topprankade Aleksander Rakic. Transkribering via MMA Fighting.

I want Aleksander Rakic. He’s just sitting around. He’s not next for the title. Either I get that fight or I’m going to skip it. That’s what I want. I want someone ahead of me and I earned that.

Smith fick ett snabbt svar från den 29-åriga österrikaren. Via sina sociala medier meddelade Rakic att han har möjlighet att ställas mot Smith i december.

I’m free in December

Smith svarade med ett “God Jul till mig”.

Rakic och Smith ställdes mot varandra i augusti 2020 och det förstnämnda tog hem segern via enhälligt domslut.

Efter nattens seger står amerikanen med ett totalt matchfacit som lyder 36-16-0.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy
Pannie Kianzad

UFC Vegas 37: Raquel Pennington besegrar Pannie Kianzad

Alexander Clausson

UFC Vegas 37 är i full gång och på underkortet ställdes Sveriges Pannie Kianzad mot den tidigare titelutmanaren Raquel “Rocky” Pennington. Läs om drabbningen och resultatet i artikeln nedan.

Pannie Kianzad får sin vinstsvit bruten

Rond 1

Kianzad inledde starkast i en rond som till stor del skulle utspela sig i clinch-position. Svenskan var något offensivare och landade bättre än amerikanskan. 29-åriga Kianzad gick för en nedtagning, men misslyckades. Kianzad avfyrade ett knä mot Penningtons huvud som träffade. Därefter gick “Rocky” för en nedtagning, men den första ronden utspelade sig fortsatt i en stående position.

Rond 2

I den andra ronden väntade mer arbete i chlinch-position för de båda utövarna. Pennington tog mer plats i buren och blandade slag mot huvudet med kroppsslag. När utövarna väl separerade var det amerikanskan som hittade distansen bättre och träffade renare. “Rocky” gick för ännu en nedtagning och lyckades även fullfölja den. Kianzad arbetade aktivt från rygg, men var aldrig nära att hota med en submission. I ett försök att ta sig upp gav svenskan sin rygg till amerikanskan, som inte lyckades dra nytta av situationen. Därefter upp på fötter igen och där avslutades även ronden.

Rond 3

Den tredje ronden utspelade sig på fötter och handlade återigen mycket om arbete i chlinchen, för de båda bantamviktarna. Det fanns dock fler perioder där en av de två valde eller lyckades att separera sig från den andra. Pennington hade återigen en fördel på de fria ytorna och Kianzad svarade ännu en gång med ett knä mot “Rockys” huvud.

Undertecknad gav den första ronden till Kianzad och de avslutande två till Pennington. Den tredje ronden var väldigt jämn i mina ögon, men Pennington hade fler träffar och var offensivare.

Resultat

Raquel Pennington besegrar Pannie Kianzad via enhälligt domslut (29-28, 29-28, 29-28)

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.