MMA-fighter Tim Hague avlider efter boxningsmatch

tim hauge

Det har tidigare rapporterats av vänner nära till UFC-fightern, Tim Hauge, att han under lördagen skadats allvarligt under sin boxningsmatch mot Adam Braidwood. Hauge blev knockad i sin match under fredagskvällen och blev senare tagen till sjukhus när de i hans närhet förstod att allt inte stod rätt till. Han hamnade sedan i koma. Tråkiga nyheter har nu uppdagats där Hauges syster bekräftar att han avlidit efter de skador som åsamkats i boxningsmatchen. Genom EdmontonJournal sade hon följande.

It is with incredible sadness, sorrow and heartbreak to report that Tim has passed away today. He was surrounded by family, listening to his favourite songs. We will miss him so greatly.

Hague (21-13) tävlade i UFC mellan 2009 och 2011 där han gick totalt fem matcher. Kanadensaren förlorade fyra av matcherna och vann endast en, som var en submissionvinst mot Pat Barry. Innan fredagens boxningsmatch gick Hague MMA-match i Ryssland där han förlorade via knockout 33 sekunder in i första ronden.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.
 • Fred

  Riktigt tragiskt. Men vad gör domaren? Till och med på videon syns det att Tim inte är helt med efter första nedslagningen. Kolla ögonen. Ser inte helt riktig ut.

  • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

   och hans egen ringhörna, varför lät de honom fortsätta?

   • Eric

    Är dock bara domaren som kan stoppa matchen. Men ofta gör de det om ringhörnan kastar in handduken.

  • Johan Wittenström

   Det är lätt att vara kapten efterklok. Skulle fights bli stoppade varje gång någon blir rockad eller lite groggy så skulle så extremt många fights bli stoppade att fullkontakt kampsport med slag mot huvudet närmast inte existerat.

   Hade inte utgången varit illa och han ställt sig upp likt i 999/1000 andra fall där en fight inte blir stoppad för att ena fightern blir rockad eller blir utsatt för knockdown hade inte en jävel sagt ett skit.

   Självklart tråkigt att det slutade så illa, men stå inte som någon efterklok jävel och skyll detta på domaren och ringhörnan. Det är inte normal praksis att avbryta en fight när fightern ställer sig upp, har bra balans och försvarar sig bara för han är groggy.

   Det var mindre än två månader sen han blev knockad i en fight sist, läkar avstängning brukar normalt vara mycket längre än så eftersom hjärnan inte hinner återhämta sig ordentligt på så kort tid. Denna incident hade mest troligt med det att göra.

   • Fred

    Shit! Är jag en jävel eller kapten efterklok? Nix. Säger bara vad jag såg. Kanske såg jag fel, kanske såg inte du det. Vem vet.

    Normal praksis? Vad är normal praksis då? Ska inte domaten skydda fightern? De allra flesta matcher döms efter regler där tre nedslagningen i en rond resulterar i tko vinst för ena parten. Uppfattar det som domaren inte dömer sista nedslagningen som just en nedslagning.

    Kanske går det bra i 999/1000 fall du menar just pga att domaren agerar på ett annat sätt?

    Skit samma hur det var. Oerhört tragiskt att det ska behöva hända.

    • Ric _Ohet

     En fighter blundar ofta för ”hälsan” (speciellt som prizefighter) och litar blint på alla runt omkring sig, de som verkligen vet bäst (familj,tränare,manager,obligatoriska hälsokontroller, officiella tjänstemän) istället för att tro att något är fel. Alla vet riskerna men ”det händer ju inte mej”

     Har man blivit knockat så ofta inom 2 års tid som Hague har (hade) blivit, varit medvetslös, haft många hjärnskakningar så borde ”systemet” tagit hand om honom. Och lagar finns för detta, var så säker…. ABC’s regler gällde även under detta event, under denna match. Och ABC’s reglerde är rigorösa. Så någon kommer bli ansvarig för detta dödsfall, bli tillsvars var så säker!

     I boxning kan man ”friskriva sig” med kontrakt mellan båda debutanterna (tx antal tillåtna knockdowns per rond och match), men man kan inte friskriva sig från vad som helst.

   • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

    Förmodligen har du rätt, men han är ju inte med efter räkningarna ens, han kör på autopilot och domaren borde ha sett det och det tror jag han gjorde också.

 • Stenansiktet

  Man kanske borde stava den avlidna fighterns efternamn korrekt om man nu ska skriva den här typen av artiklar?

  Tim Hague, inte Hauge.

  För övrigt var det en jävla ”miss match” från första början.

 • Mr. Costanza

  Domaren hit ringhörnan dit… ni missar poängen. Det som verkligen är fel är ju att han får gå fight trots att han blivit knockat flera gånger detta året. Den senaste för någon månad sen bara. Det är ju högst troligt att det är därför han dog. Lägger man även till att han säkerligen tagit mycket stryk i träning under året också samt att han blev knockad många gånger i karriären så är det ju sjukt att han får grönt ljus att gå matchen.

  Är det någon som ska ha kritik så är det i såna fall kommissionen som låter han tävla utan eftertanke trots att de lätt kan kontrollera hans bakgrund. Detta påminner ju om när Frida Wallberg fick den där hjärnblödningen under sin match efter att ha suttit med blåklocka innan matchen. Troligen också bevis på att hon hade tagit mycket stryk innan och att hjärnan var skadad och ej återhämtad. Hårdare krav måste fram internationellt där fighters ges tid att få återhämta sig (om nu hjärnan kan återhämta sig) och under tiden ha någon form av sjukkassa för att kunna försörja sig. En utopi jag vet men kraven måste höjas. RIP Tim!

 • Pancho Villa

  Man kan väl bara konstatera att det har fallera på samtliga nivåer.

  Kommissionen borde definitivt inte ha beviljat licens med hänsyn till att han blivit KO:ad relativt nyligen. Det var dessutom en påtaglig mismatch. Vilket dock inte är ovanligt inom boxning sedan bra boxare tillåts, och förväntas, bygga sitt record genom att vinna över en massa underlägsna motståndare. Här har boxningen – som är en ädel och traditionsrik sport – en del att lära av mma.

  Hans tränare – coacher – borde inte ha släppt upp honom i ringen. Men vi vet ju inte om de har avrått honom osv varför detta endast blir spekulationer. Man önskar dock att dessa hade avrått honom. Väl uppe i ringen så borde man ha kastat in handduken tidigt.

  Domaren borde ha insett (mycket snabbt) att det var:
  1. En rejäl mismatch
  2. Att något inte stod rätt till med Hague
  - Om han var osäker så borde han ha tagit hjälp av läkaren, dvs. om han var tveksam under matchens gång. Domaren har alltså all anledning att rannsaka sig och begrunda sitt agerande.

  Läkaren har även ett självständigt ansvar att iaktta boxarna under matchens gång och kolla efter tecken på att deras hälsa inte är okej – dvs om någon inte är ”fit to fight”. Det tragiska dödsfallet av en ung kickboxare 2014 (?) – när Duke Roufus var med och arrangerade en kickboxinggala – visar på ett tydligt sätt hur en ringläkares bristande uppmärksamhet kan bidra till mycket allvarliga konsekvenser – potentiellt dödliga. Att det rör sig om olika länder (USA och Kanada) är utan betydelse i sammanhanget eftersom att ringläkarens främsta uppgift är att aktivt värna fighters hälsa.

  Det är svårt att avgöra vem som bär huvuddelen av skulden till det inträffade. Men det är nog så att alla inblandade har att fundera ordentligt kring sitt eget agerande.

  • Sudour

   Främst av allt är det väl ändå Tim som bär ansvaret? Han är ju medveten om riskerna.
   Självklart finns det många instanser som skall värna om hälsan och säkerheten hos de som fightas men jag måste ändå tycka att det största ansvaret ligger på fightern själv.

   Med det sagt, tragiskt, tråkigt och onödigt. RIP Tim.

   • Pancho Villa

    Givetvis vilar en stor del av ansvaret på utövaren. Men ibland måste fighters skyddas från sig själva – i synnerhet under match om de har blivit rejält omskakade. Även inför matcher så ligger det nära till hands att anta att fighters tenderar att underskatta hälsorisker. De är inte medicinskt kunniga på samma sätt som en läkare. De har dessutom ofta mycket starka incitament att tona ned hälsorisker – ekonomi, prestige, osv.

    Men visst går det inte att bortse från egenansvaret.

Fler Nyheter: