20 June, 2024
Spel och casino jämförelse

MMA, från Mesopotamien till världens snabbast växande publiksport

Av

kimura

14/05/2021

MMA, Mixed Martial Arts, är en blandning av olika sorters boxning, brottning, judo och andra klassiska kampsporter. MMA har kommit att bli en av de snabbast växande åskådarsporterna i världen under de senaste åren. Sportens popularitet må vara ganska ny men redan under Olympiska Spelen i Antikens Grekland år 648 f.Kr var den liknande kampsporten “pankration” den sport som drog mest åskådare. Pankration var de grekiska arméernas dåtida kampträning som innehöll både brottning, boxning och olika varianter av street fighting.

En välkänd person som varit bidragande till hur den moderna MMA-sporten uppkom och benämns som “the father of mixed martial arts” är ingen mindre än skådespelaren Bruce Lee. Han tog sig an konceptet av att blanda olika kampsporter under 1960 och 1970-talet och är  idag en legendarisk fighter inom filmvärlden. Lee sa själv “the best fighter is not a Boxer, Karate or Judo man. The best fighter is someone who can adapt to any style, to be formless, to adopt an individual’s own style and not following the system of styles.”

Även de populära kampsportarna Mohammad Ali, boxare, och Antonio Inoki, brottning och karate, kan anses ha varit med och bidragit till MMAs utveckling och hur det ser ut idag. Den 26:e juni 1976 möttes Ali och Inoki för att en gång för alla se vilken kampsport som var överlägsen. Matchen utövades under speciella regler, eftersom de kom från olika discipliner med olika regler, och ses som en slags föregångare till MMA. Matchen slutade oavgjort och blev en het debatt i media och bland fans.

MMA som vi känner till det idag uppkom ordentligt på 1990-talet i Nordamerika efter att Royce Gracie deltog i en turnering år 1993 som kallades UFC 1 (Ultimate Fighting Championship). UFCs mål från början var att låta olika kampsportare möta varandra och de enda reglerna som fanns var att deltagarna inte fick bita varande eller använda sig av ögonhålning. År 2001 valde UFC att reglera sporten för att göra den mindre farlig, de bestämde också att lägga till viktklasser, antal ronder och så vidare. Under 2009 hade många MMA-aktörer i både Nordamerika och runtom i världen tagit sig an standardregler kända som Unified Rules of Mixed Martial Arts. De mest kända MMA-eventen som hålls idag är de som ingår i UFC även om det finns andra organisationer som också anordnar MMA-matcher.

MMA är en mansdominerad sport men kvinnors roll i sporten har verkligen vuxit de senaste årtiondet. Den första kvinnan som officiellt signerades för att delta i UFC var den olympiska bronsmedaljören i judo, Ronda Rousey. Rousey blev även den första att erhålla titeln UFC Women’s Bantamweight Champion år 2012 och hon lyckades försvara den till 2015.

Om du vill ta MMA-underhållningen till nästa nivå kan du välja att betta på vem som ska vinna nästa titel, nästa stormöte eller varför inte vem som gör nästa knock out under pågående match? Ett av spelbolagen som har ett stort utbud av odds inom MMA är Comeon. Hos sajter som Comeon odds hittar du alla stora MMA-matcher, inklusive matcher i UFC, Bellator och PFL. Vem tror du vinner nästa UFC titel? Vi vet inte svaren men ComeOn och andra spelbolag har definitivt oddsen.

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök