17 juli, 2024

Vad är Mixed Martial Arts? - MMA Guiden

Mixed Martial Arts, som till vardags kalls för MMA, är en hybridkampsport som tillåter fullkontakt. Att MMA är en hybridkampsport innebär att stilen inte är en kampsport i sig själv utan att den är uppbyggd på en kombination av andra kampsporter såsom brottning, boxning, brasiliansk jiu-jitsu och thaiboxning.

Tack vare sin breda natur när det kommer till vad man får göra som MMA utövare så brukar man ofta istället accossiera reglerna i MMA med vad man inte får göra. Några exempel på vad man inte får göra är att peta i ögonen, bita, klösa eller nypa.

Tävlingar arrangeras i en oktagon. En bur med 8 hörn och utan tak där de två tävlande möter varandra och slåss som vinsten. Något som skulle kunna liknas lite med de forntida gladiatorspelen.

MMA:n har blivit extremt populär bland åskådare och växer i en väldig takt. En handfull organisationer har hjälpt MMA:n med denna tillväxt där vi ser UFC (Ultimate Fighting Championship) som den, i särklass, största organisationen.

Hoppa till sektion

Lär dig mer om MMA & Kampsport

Kost och Kosttillskott för Kampsportare
Hitta rätt Kampsportsutrustning – Bästa Träningsredskap och Utrustning för MMA
Guide till MMA Träning – Kampsportsträning för Fighter Fysiken

Innan vi fortsätter, observera att denna artikel kan innehålla affiliate-länkar. Om du köper något genom dessa länkar kan vi tjäna en provision, vilket stöder vårt arbete. Tack för ditt stöd!

Hur fungerar MMA?

1. Viktklasser

Inom MMA, precis som inom andra kampsporter, kategoriserar man tävlande i olika viktklasser. Detta innebär att du som utövare endast möter personer som väger lika mycket som dig. Man gör detta för att hålla matcherna rättvisa då en större viktskillnad mellan tävlande ofta ger en enorm fördel till den tyngre utövaren. Som fighter är du inte låst till en viktklass utan kan gå upp och ner i vikt för att tävla i andra viktklasser.

2. Rundor

En MMA-match är uppdelad i olika rundor. En runda löper vanligtvis mellan 3-5 minuter. Mellan varje runda får de tävlande en kort paus där de kan dricka, reparera sår och prata strategi med sitt team.

3. Buren

MMA-matcher tar plats i en bur. Här stänger man in de tävlande samt domaren under rundorna. Buren öppnas endast mellan rundorna då respektive tävlandes team kommer in och stöttar sin lagkamrat. Media brukar även komma in och filma de tävlande på nära håll. Sportens kändaste bur är UFC:s oktagon. Det är en stängd bur med 8 hörn (oktagon) och utan något tak. Även fast bur är den vanligaste plattformen för en MMA-match kan en drabbning också äga rum i en traditionell ring.

4. Klädsel

De tävlande måste bära godkända MMA-shorts (tjejer har även godkänd topp) och även godkända handskar under matchen.

5. Otillåtna slag

Det mesta är tillåtet inom MMA, detta gör sporten ganska rå och brutal. Men det finns typer av slag som man inte får använda sig av enligt sportens internationella regelverk. Exempel på dessa typer av slag är slag mot bakhuvudet eller att peta med ett eller flera fingrar i motståndarens ögonen. Det är även otillåtet att bitas och att sparka på en liggande motståndares huvud.

6. Striking

Utövarna använder sparkar och slag för att få en fördel i matchen. Både traditionell boxning och thaiboxning samt kickboxning är vanliga inslag inom MMA.

7. Grappling

Grappling är en naturlig del av MMA-sportens ”ground game” och alla fighters behöver kunna grappling för att klara sig i oktagonen. De tävlande använder sina grappling kunskaper för att kontrollera och besegra sin motståndare genom strypningar eller ledlås, en så kallad submission.

8. Matchdomare

Domarnas arbete är att övervaka matchen för att se till att hålla matchen rättvis och säker. En domare kan exempelvis stoppa matchen om en av de tävlande är i fara eller inte försvarar sig.

9. Fouls

Det finns vissa regelbrott som kan leda till straff eller diskvalifikation. Sådana regelbrott är bland annat slag mot bakhuvudet och att peta i motståndarens ögon.

10. Bedömning

En match kan avslutas genom knockout, submission eller att poängdomarna utser en vinnare på poäng. Poängdomarna utser matchens vinnare genom att bedöma respektive tävlandes prestation utifrån olika kriterier. Exempel på dessa kriterier är hur effektiv striking och grappling man använt sig av. Antingen bedömer man rond för rond eller matchen i sin helhet.

MMA:s Historia

MMA som sport är väldigt ung i jämförelse med andra kampsporter. Men även fast att det inte kallades MMA förrän på 90-talet hittar vi en del spår som kan ha varit startskotten till det vi kallar MMA idag.

De tidigaste spåren av MMA hittar vi så långt bak som i antikens Grekland. Grekerna hade en olympisk gren som kallades Pankration som liknar MMA:ns struktur. Pankration var i stort sett regelfritt bortsett från att man inte fick använda sig av vapen vilket gjorde sporten väldigt brutal. Dessa brutala natur gjorde att sporten förbjöds när Grekland blev kristet.

Vi hittar även spår av den tidiga MMA:n i en sport som fick uppsving i Brasilien under 1900-talet, nämligen Vale Tudo.

Läs mer om MMA:ns historia här!

Inlägg om MMA & Kampsport

Kampsport & MMA Träningsläger Utomlands
Mental Träning – Nyckeln Till Topprestation Inom MMA och Kampsport
Träningsresa till Thailand

Här kan du söka!

Search