MMA-världen: Det som hänt i veckan

Då var det än en gång dags för Kimuras nyhetsgenomgång från mma-världen. I detta segment lyfter vi de viktigaste händelserna inom sporten under den gångna veckan. Vi vill passa på att varna känsliga läsare. Texten innehåller såväl ironi som dålig humor och om man vet med sig att man inte uppskattar detta bör man sluta läsa här.

Ronda Rousey

Ronda Rousey har nu på allvar lagt mma bakom sig. Hon gjorde i söndags debut i WWE:s WrestleMania 34 där hon segrade inför en publik på över 75 000 i New Orleans. Hon hade följande att säga efter matchen:

”I feel absolutely ecstatic. After my wedding day, this is my favorite day of my life I think.”

Alltså inte dagen när hon vann OS-medalj. Inte dagen när hon vann VM-silver. Inte dagen när hon vann UFC-titeln. Inte någon av de dagar då hon faktiskt vunnit pga talang och att hon visade att hon var bättre än sin motståndare. Istället väljer hon alltså dagen för hennes första koreograferade låtsasvinst. Grattis!

Class acts

Att Conor McGregor flög till New York den gångna helgen har nog inte undgått någon. Han reste inte till UFC 223 i egenskap av föredöme eller ambassadör för sporten. Tvärtom gjorde han bort sig rejält när han, beväpnad med en säckkärra, ledde en grupp-attack mot en buss.

Att han i efterhand dessutom har försvarat sitt agerande (”it had to be done”) är en aning svårsmält.

Dana White – moralens väktare – gick omedelbart efter bussattacken ut och fördömde det inträffade. Han sade följande: “What happened today was criminal, disgusting, despicable, makes me sick.”

– På presskonferensen efter UFC 223 lät det helt annorlunda. Då påpekade han snabbt att det finns en ömsesidig respekt (!) mellan Conor och UFC. Vi kan konstatera att Dana har en annorlunda definition av ”ömsesidig respekt”. Men det är sånt som händer när man har rätt till ca 10 % av UFCs intäkter, då blir moral och principer väldigt flexibla.

Floyd Mayweather – allas vårt manliga föredöme – passade på att ge sin syn på Conors beteende utanför buren. Han sade bl.a:

“I feel that when you have reached such high status, you have to carry yourself in a classy way.”

”outside the ring, you’ve got to carry yourself like a gentleman.”

Melissa Brim, Herneatha McGill, Kaara Blackburn, Josie Harris, m.fl. kan intyga vilken förträfflig gentleman Mayweather är.

Viktiga budskap

En ny trend har observerats i UFC det senaste halvåret. Det handlar om fighters som i sina segerintervjuer i oktagonen väljer att framföra humanitära och politiska budskap.

När Rose Namajunas besegrade Joanna Jedrzejczyk på UFC 217 valde Rose, i oktagonintervjun, att tala om vikten av att vara en bra människa – av att människor måste vara snälla mot varandra. Brian Ortega använde sin oktagonintervju, efter vinsten mot Cub Swanson på UFC Fight Night 123, till att prata om vikten av att ge tillbaka till samhället. Han berättade om sina planer på välgörenhetsprojekt. Efter sin vinst på UFC 218 valde Francis Ngannou att rikta uppmärksamhet mot människohandel och slaveri i Libyen. Han berättade om afrikanska flyktingars stundom omänskliga situation i Libyen.

Efter att ha vunnit lättviktsbältet på UFC 223 hakade Khabib Nurmagomedov på trenden. Han valde att, i oktagonintervjun, gratulera Vladimir Putin till valsegern. Han vädjade samtidigt om att Putin skulle hjälpa den fängslade oligarken och mångmiljardären Ziyavudin Magomedov – som nyligen greps misstänkt för ekonomisk brottslighet och inblandning i grov organiserad brottslighet.

Vi på Kimura värderar inte olika budskap – vi nöjer oss med att rapportera om dem. Vi väntar emellertid med spänning på att få höra Conor McGregor, i sin nästa oktagonintervju, tala om vikten av vara ett föredöme och god representant för sporten. Vi ser även fram emot att få höra Colby ”One Love” Covington tala om sitt nya välgörenhetsprojekt mot ’cyberbullying’.

Offentliga ursäkter

Conor McGregor tog som bekant privatflyget till New York och ställde till med ett helvete för såväl kollegor som arbetsgivare. Han ledde en grupp arga män i en attack mot en buss. En attack som skadade flera fighters och skakade om andra. Det hela filmades dessutom och hela världen kunde bevittna hur världens mest kände mma-utövare beter sig utanför oktagonen. Man kan lugnt konstatera att hans agerande svärtar ned hela sporten.

– Någon offentlig ursäkt har han emellertid inte presterat.

En som däremot tvingades till en offentlig ursäkt var UFCs mångårige kommentator Joe Rogan. Han hade fräckheten att, under pågående match, kritisera Khabib Nurmagomedovs boxningsteknik och det var något som inte gick hem hos ryssens fans. Att Rogan hade helt rätt i sina synpunkter – vilket i praktiken bekräftades av Khabibs egen tränare som tillstod att ryssen har en hel del att jobba på i sin striking – det var av underordnad betydelse.

Rogan som är en erfaren säljare och vet att kunden alltid har rätt hade inga problem med att be om ursäkt för sin analys av Khabibs striking. Han gjorde således vad varje god UFC-medarbetare gör och gav folket vad folket ville ha. För i slutändan handlar det ändå om att se till så att farbror Dana tjänar mer pengar, mycket mer pengar.

Nick Diaz

Mma-journalisten Brett Okamoto meddelade i veckan att Nick Diaz och USADA har enats om ett lämpligt straff för Diaz regelbrott. Han hade underlåtit att meddela USADA var han befann sig, vilket är ett brott mot USADAs regelverk. För sitt brott fick han ett års avstängning med retroaktiv verkan och han är således fri att tävla från och med den 19 april.

– Diaz, som inte har tävlat på drygt tre år, kan nu fortsätta röka gräs och tacka nej till matcherbjudanden. Diaz har inte vunnit sedan hann besegrade BJ Penn i oktober 2011. Trots det sägs han vägra han stiga upp från soffan för mindre än $1,000,000. – That’s some gangsta’ shit.

Med de orden tackar vi för den här veckan. Vi hoppas att ingen tog illa upp av vår ytterst objektiva nyhetsrapportering. För det fall att någon trots allt tog illa upp ber vi om ursäkt – förlåt oss, ”but it had to be done”!

_________________________

Kimuraredaktionen

+10
Dana Sad
Dana Happy
anthony pettis vs nate diaz ufc staredown

Anthony Pettis utmanar Nate Diaz – skickar en hälsning ”#fuckthediazbrothers ”

Den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis visade upp gamla mästartakter under UFC 226 när han besegrade Michael Chiesa via submission i den andra ronden. Den välbehövliga vinsten var Pettis första avslut i lättvikten sedan 2014. Nu siktar den 31-årige amerikanen mot att få till en match mot en gammal ”fiende”, Nate Diaz.

I ett Twitter-inlägg utmanar han Nate samtidigt som han skriver #fuckthediazbrothers.

Pettis har haft en dispyt med både Nate och Nick Diaz sträcker sig tillbaks till 2013, där Nick och Pettis ska ha hamnat i bråk på UFC 167. Sedan dess har Pettis och bröderna bråkat via sociala medier. Både Pettis och Nate har vid flera tillfällen sagt att de vill möta varandra. Senast ryktades det att de båda skulle mötas vid UFC 196, men Nate mötte istället Conor McGregor på den galan. En match som Nate vann via submission i den andra ronden. McGregor tog dock revansch för den förlusten senare samma år på UFC 202, där irländaren tog hem en domslutsseger.

Nate har inte gått match sedan den förlusten, men har ryktats att vara tillbaka till oktagonen vid flertal tillfällen under den gångna året. Det ryktades bland annat att han skulle gå match på UFC 227 där han skulle möta Georges St. Pierre.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC 228: Nicco Montaño ryktas möta Valentina Shevchenko

Det verkar som om Nicco Montaños första titelförsvar har ett preliminärt datum.

ESPNs Ariel Helwani rapporterade att om allt går som det ska kommer UFCs flugviktsmästarinna Nicco Montaño möta den nummer 1 rankade Valentina Shevchenko på UFC 228. Även om inget är officiellt så ska en av damerna ha skrivit på kontraktet.

Montaño har länge varit tänkt att möta Shevchenko som första titelförsvar, men skador har tvingat UFC att skjuta upp den potentiella matchen och nu kanske den äntligen blir av.

Montaño gick till final i The Ultimate Fighter 26 tillsammans med Roxanne Modafferi förra december. Montano vann matchen och bältet i flugvikt på enhälligt domslut vilket också var Montaño officiella UFC debut.

Shevchenko har gått ned en viktklass tidigare i år och slog ut nykomlingen Priscila Cachoeira i en ensidig match som blivit kritiserad både för sent domarstopp och för att det var en rejäl missmatchning.

”Bullet” anses vara en stor favorit mot Montaño bara på erfarenhet då hon slagits om titeln i bantamvikt mot Amanda Nunes där hon förlorade en jämn match på domslut.

Det är osäkert om Montaño vs. Shevchenko blir huvudmatch, men det vi vet är att UFC 228 går den 8:e september i Dallas. Matchkortet i nuläget är inte officiellt, men det pratas om att dessa matcher ska gå på kortet.

Nicco Montaño vs. Valentina Shevchenko
Yair Rodriguez vs. Zabit Magomedsharipov
Jimmie Rivera vs. John Dodson
Karolina Kowalkiewicz vs. Jessica Andrade

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se highlights från Bellator 202

Det var mycket MMA i helgen. Förutom UFC Boise körde Bellator hela två galor. Bellator 203 gick i Rom, Italien och Bellator 202 i Oklahoma, USA. Lägg då till VM-slutspelet i fotboll plus bra väder så har tiden kanske inte räckt till att se all MMA. Här finns i alla fall godbitarna från Bellator 202 för de som vill spara lite tid, men ändå hålla sig uppdaterade med vad som hänt på Bellator-fronten.

I huvudmatchen på kortet försvarade Julia Budd sin fjäderviktstiteln mot Talita Nogueira. Matchbilden var dominans från fjäderviktsmästarinnan som i tredje ronden kunde ta ut sin utmanare på TKO. Budd gick därmed från buren med bältet fortfarande kring midjan och ett obefläckat record i Bellator.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Cyborg i oktagonen

Cris Cyborg tror att matchen mot Amanda Nunes blir hennes sista i UFC

UFCs fjädervikts mästarinna Cris Cyborg hoppades att hennes superfight med bantavikts mästarinnan Amanda Nunes skulle gå på UFC 228 i september. Nunes tackade nej till det datumet och nu siktar UFC på december istället på UFC 232.

Detta har gjort Cyborg aningen irriterade då hon inte gått match sen mars (där hon tog ut Yana Kunitskaya i första ronden på UFC 222) och vill inte behöva vänta ända till december för att gå match igen.

Cyborg sa till det brasilianska Combate News (översatt av MMAjunkie):

“Friday, last week, I talked to the UFC, and I said I wanted to fight, that I’m ready to fight,”

“I’ve been training, ready, and I want to fight. They offered me September, the 8th, in Dallas, to fight Amanda. I said that’s fine. I’ll fight. I’ve been training. I’m ready. A champion has to be ready all the time.

“Then on Monday they said [she] didn’t accept Sept. 8. Then I said I wanted to fight anyway. I want to fight. I don’t want to be idle. And then Amanda sent the picture, saying she accepted the fight on Dec. 29.”

“It’s the same as someone arriving at your house, knocking at your door and asking you to throw down, and then they say, ‘Wait, I need one year to prepare,’”

Cyborg fortsätter med att ta upp att det faktiskt var Nunes som utmanade henne först.

“When you do that, you have to be ready for when the fight happens. But then to need six months to prepare, one year? I think it’s disrespectful toward me, to wait one year for a person to be ready. I have no problem with fighting Amanda on Dec. 29. She wants time to be ready. But I believe I could fight before that, not wait all this time. Especially because we get paid when we fight.

“I don’t think it’s right for the girls in Amanda’s division to wait one year to fight. I know that Ketlen Vieira, she deserves to fight for the belt. So if [Nunes] needs all this time to move up a weight class, heal her leg, whatever time she needs, then she should vacate the belt and do an interim belt so Vieira has her shot at the belt.”

Enligt Cyborg är detta ännu ett exempel på att UFC inte ger damernas fjäderviktsdivision den uppmärksamhet som behövs och tar upp nästkommande säsong av TUF som ett annat exempel.

“They did the [TUF 28] house, and they cut all the girls at 145,”

“They only signed up the girls who can make 135 pounds. Holly Holm says she doesn’t want to fight now. Pam Sorenson tried out for ‘TUF,’ but she didn’t make it. They didn’t put her through I think because she doesn’t make 135. There’s Cindy Dandois, who also beat Megan Anderson.

“There’s Ediane Gomes, who sends me messages challenging me all the time. [She’s] also in my division. There are girls who can fight. There are girls in my division. But they don’t want it. They want that fight with Amanda. But I don’t think it’s fair to wait 10 months, one year for this fight to happen.”

Av allt att döma börjar Cyborg vara less på UFC och hur hennes karriär hanteras inom organisationen. I mars tar hennes kontrakt slut och det verkar som hon inte har några planer på att skriva ett nytt för UFC.

“I believe [Nunes] will be my last fight in the UFC,”

“My contract goes until March, and with me waiting to fight in December, I think it will be the last one people will see me fight.”

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Yoel skrattar på konferens

Yoel Romero till ”DC”: No be scared

UFCs nya ”Champ Champ” Daniel Cormier har nyligen uttryckt att han inte har något som helst intresse av att försvara sitt bälte i lätt tungvikt mot Yoel Romero trots att han blivit utmanad av den storväxte kubanen tidigare i veckan.

”The Soldier of God” verkar dock inte ta ett nej för ett nej och fortsätter att häckla Cormier på twitter. Han tar bland annat upp sin vinst över Luke Rockhold som tränar med Cormier, den så kallade ”towel gate”, men även Cormiers ålder.

Ni kan läsa här nedan vad Romero skrivit på twitter.

Yoel Romero förlorade nu senast mot Robert Whittaker och innan dess vann han not Luke Rockhold. Dessa matcher var tänkt att vara om titeln men kubanen missade vikten i båda två och nu planer Romero att gå upp en viktklass och testa musklerna där.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor i Ryssland – hyllar Vladimir Putin

Idag äger VM-finalen i fotboll mellan Frankrike och Kroatien rum i den ryska arenan Luzhniki Stadium i Moskva. På plats hittar vi inga mindre än den före detta dubbelmästaren Conor McGregor och hans rival, den nuvarande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov. Det ryktas nu att ett möte kan bli av mellan de två i denna arenan.

Men, McGregor hyllade även den ryske presidenten Vladimir Putin som han blivit inbjuden till att träffa, vilket han har fått mycket stark kritik för.

McGregors möte med Putin har väckt en del blandade reaktioner från fansen, då han bland annat kallade den ryske presidenten ‘en av de största ledarna under våran tid’.

Vad tycker ni om McGregors uttalande?

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Paulo Costa vill möta Chris Weidman – går med på att möta Israel Adesanya

Mellanviktaren Paulo Costa (12-0 MMA, 4-0 UFC) är på uppgång i UFC just efter sin seger mot Uriah Hall (13-9 MMA, 6-7 UFC) under UFC 226 och har berättat att han nu önskar att möta den forne mellanviktsmästaren Chris Weidman (14-3 MMA, 10-3 UFC). Det ser dock ut som att Costa kan få möta en annan prospekt, nämligen den obesegrade Israel Adesanya  (14-0 MMA, 3-0 UFC).

Costa fick sin fjärde raka vinst i UFC när han segrade mot Hall via TKO i andra ronden. Innan detta segrade Adesanya mot Brad Tavares via ett enhälligt domslut under TUF 27 Finale.

Det här hade Costa att säga via MMAJunkie:

The first time I heard his name was on Friday when he fought. People asked me about this fight, and I said I don’t know this guy. But if the people want this fight, let’s make this fight.

But my priority is Chris Weidman. He’s a former champion, he’s very famous in the world, and he’s higher ranked. But I’m a fighter, and the UFC decides. (UFC President) Dana White decides. I’m here to make the biggest and the greatest fights. So if he wants it and everybody wants it, I’ll fight Israel.

Enligt Adesanya vill UFC:s VD Dana White inte see honom möta Costa riktigt än. Costa känner att denna matchningen skulle bli enklare än ett möte med Weidman.

I think Israel is more easy to fight than Chris Weidman. like the hard fights. Israel, I saw some of his highlights yesterday, and I think he doesn’t have good grappling. He’s more of a standup fighter, so I think it’s easier than Chris Weidman.

Vilka skulle ni vilja se möta varandra?

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

UFC 229: Korean Zombie möter Frankie Edgar

En fjäderviktsmatchning planeras för UFC 229 i oktober, där Chan Sung Jung möter Frankie Edgar.

‘Korean Zombie’ var borta från MMA under ca 3 års tid efter förlusten mot den då dåvarande mästaren Jose Aldo. Han hade innan detta 3 raka vinster i ryggen. Sedan återvände Jung i februari 2017 under UFC Fight Night 104, där han mötte och segrade mot Dennis Bermudez via en knockout i första ronden. Han har nu ett record på 14 vinster och 4 förluster.

Edgar hade 5 raka vinster i ryggen innan han mötte Aldo under UFC 200 och förlorade via ett enhälligt domslut. Han tog sedan igen detta med två raka vinster mot Jeremy Stephens via ett enhälligt domslut och Yair Rodriguez via en TKO.

Edgar förlorade sedan mot Brian Ortega via knockout för första gången i sin karriär och mötte senast Cub Swanson under Fight Night 128, där han segrade via ett enhälligt domslut. Edgar har nu ett record på 23 vinster och 6 förluster.

UFC 229 äger rum i Las Vegas den 6 oktober.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se Andrey Koreshkov spekakulära avslut från Bellator 203

Det var inte bara UFC som gick i helgen utan även Bellator 203 gick av stapeln i Rom, Italien och bjöd på en del intressanta matcher. Det som sticker ut så här spontant var Andrey Koreshkov avslut av Vaso Bakocevic. Koreskov lyckas i mitten av första ronden träffa med en snurrspark i kroppen som får Bakocevic att kura ihop sig i luften och flyga rak in i burväggen för att sedan leda till att matchen stoppas. Det är i alla fall ingen tvekan om att Andrey Koreshkov vill ha en plats i Bellators Weltervikts Grand Prix och med det där avslutet höjer det hans aktier rejält. Ni kan se avslutet här ovan

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
daniel cormier två ufc bälten

Daniel Cormier visar upp sin bältesamling

Daniel ”DC” Cormiers största vinst i hela hans karriär var nog (och kommer vara) hans vinst över Stipe Miocic på UFC 226 när han knockade tungviktsmästaren och själv knep bältet.

Cormier befinner sig nu med vinsten tillsammans med namn som Randy Couture, BJ Penn, Conor McGregor och Georges St-Pierre, i en liten grupp där medlemmarna haft bälten i två olika viktklasser. Cormier kan dock skryta tillsammans med McGregor om att hålla två titlar samtidigt, vilket resten av gänget inte kan.

Daniel visade nu senast upp via twitter sin samling av bälten och det går inte att neka till att den är imponerande. Förutom UFC-bältena kan vi även skymta Strikeforce HW GP-bältet. Det är ingen tvekan om att Cormier har en plats bland de största i MMAs historia.

Vad som kommer här näst för den nya ”champ champ” är lite oklart med Cormier vill fortsätta vara aktiv och har nämnt namn som Shogun Rua i lätt tungvikt och i tungvikt verkar målet vara Brock Lesnar, som mästaren redan verkar ha en historia med via brottningen.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy