kimura ny design

Om oss

Allt material på Kimura.se som är producerat utav oss äger vi rättigheterna till och vid citering hänvisa till källa:  www.Kimura.se. För tips om artiklar, videos, nyheter eller rykten skicka ett mail till någon av oss. Här kan du läsa lite om oss, om vår historik och vilka vi är.

Vad är Kimura.se?

Kimura.se är lika stora delar hemsida som språngbräda till en rad olika projekt med MMA (Mixed Martial Arts) som gemensam nämnare. Videoproduktioner har blivit sidans signum, men även nyheter, reportage, krönikor och andra alster har den senaste tiden kommit att bli stående inslag i sajtens ständiga utveckling. Vidare strävar vi alltjämt efter att gynna MMA i Sverige, samt sporten rent generellt, i allt vi gör.

Kimura är en professionell sida som drivs av fans för fans. Samtliga medarbetare har slaviskt följt sporten under en lång tid, och flera av oss har även jobbat på några av de andra, större sidorna som täcker kampsport i Sverige. Genom detta har vi blivit kunniga inom olika områden av den ständigt växande MMA-scenen. Och för att upprätthålla vår kännedom om sporten söker vi dagligen av världens största sidor, bloggar, professionella fighters privata hemsidor och de olika MMA-organisationernas officiella hemsidor.

Det långsiktiga målet med sajten är att expandera och samtidigt utveckla våra produktioner och vår redaktion. Vi vill leverera mer och bättre kunskap, information och videoproduktioner med MMA i fokus.

På Kimura.se är det alltid kvalitet framför kvantitet som gäller och vi skriver krönikor, gör reportage och intervjuer med stor passion för sporten. Vi reser till galor inom Sverige men också internationellt (främst UFC och Strikeforce) och försöker alltid ha utövarna, fansen och sportens bästa i fokus.


Vi som driver Kimura.se

Kaveh Sabeghi

Kaveh är en av grundarna av sidan och ansiktet utåt gentemot annonsörer och många av Kimuras samarbetspartners. Det händer också att Kaveh dyker upp framför kameran med sitt aldrig sinande leende och fantastiska energi. Kaveh har en väldigt god förmåga att leda och gör det alltid på ett väldigt seriöst men roligt sätt. Det är något han utvecklat som platschef inom Sats där han lyft upp flera olika gym till att bli några av de mest framgångsrika i Sverige. Kontakta Kaveh om du är intresserad av att annonsera eller har förslag eller tips på spännande samarbeten.

Jaser Davari

Jaser har till mångt och mycket varit den mest aktiva när det kommer till att driva Kimura.se framåt i det praktiska arbetet. Jaser är inte bara en av grundarna av sidan utan också den som står bakom expertisen när det kommer till videomaterialet.

När inte Jaser arbetar med Kimura.se så gör han jobb för två olika produktionsbolag och tränar BJJ på Hilti.

Jaser är en lugn och noggrann person som förenar sin passion för video med MMA. Han reser ofta till USA själv eller med andra och täcker sporten där eller följer några av de stora stjärnorna. Men inte nog med det skriver han också en hel del artiklar som gärna har en glimt i ögat. Kontakta Jaser om du har frågor om videoproduktionerna eller har idéer angående dom, men också rent allmänt om du har tankar eller frågor om Kimura.se.

Millad Salehivand – Reporter som älskar MMA och har fotografiskt minne. Just nu boende i Spanien.

Historik

Gyaku ude-garami är japanska för Kimura och inom kampsport är det ett armlås där armen vrids till dess att axeln utsätts för belastning. Själva namnet på låset härstammar från den legendariske kampsportaren Masahiko Kimura som var något av en expert på just det låset.

Kimura.se grundades i slutet av 2009 av Jaser, Kaveh och Behrang. Jaser har tidigare varit på Fightplay och nu skulle en MMA-sajt för främst videor skapas – det var åtminstone vad det hette i början. Genom att dela ut ett pris till den fighter som satte den fräckaste kimuran på Superior Challenge, och samtidigt göra videomaterialet till organisationen, skapade sig Kimura.se snabbt ett namn inom den svenska MMA-scenen. Videomaterialet utvecklades i en väldig takt och Kimura var under en tid den enda svenska sidan som främst fokuserade på videomaterial.

Nyheter krävdes emellertid för att hålla igång intresset, varpå sådana började publiceras på sidan. Kimura hade tidigt planer på att skapa en realitysåpa/tävling och 2010 blev det av i och med Kimura Talent. Första säsongen vanns av Andreas Ståhl på Hovet i Stockholm där han vann över Niclas Danielsson via enhälligt domslut. Kimura blev den första svenska sidan att få pressackreditering inom Zuffa (som äger UFC och Strikeforce) och har sedan starten arbetat med att lyfta fram svenska fighters genom Veckans Fighter, klubbguider och de uppskattade Fighterporträtten, som är sidans nyaste inslag.

Under 2010 reste Kimura-teamet kors och tvärs över Sverige, och det var också året då sidan började samverka med Battle of Botnia – ett samarbete som innebar att Kimura skulle sköta deras TV-produktion. Mängder av bejublade intervjuer och reportage genomfördes i allt från Dubai, Tyskland, England och USA. Paul och Millad har alltid varit de huvudsakliga reportrarna, även om andra redaktionsmedlemmar titt som tätt hoppat in framför kameran.

2011 var Kimura etablerad som den ledande MMA-sajten i Skandinavien när det kommer till rörligt material. De nästkommande stegen var att byta ut den förlegade designen och helhjärtat satsa på nyheter, krönikor och reportage. Pontus Tillberg stod för en del av teamets tillökning och han började genast arbeta med att strukturera upp nyhetsflödet tillsammans med Jaser. Simon Kölle lämnade MMAnytt.se för att bli Kimuras chefredaktör i slutet av april. Bland annat drog han snabbt igång det omfattande arbetet med fighterporträtt, en podcast med Deniz Lindgren och mycket annat. Under sommaren 2011 stod det klart att hösten skulle bli den mest fullspäckade i mannaminne med en mängd produktioner och nyheter som saknade motstycke i Sverige. Kimura kunde också stolt presentera den nya designen: Kimura 2.0.

2012 har varit ett mycket intressant år för Kimura.se och vi har vuxit en hel del samt fått nya skribenter. Kimura Talent säsong 2 hade premiär i mars och vi har spelat in ett program av MMA Panelen varje vecka i en proffessionell studio i Stockholm dit vi bjudit in gäster som Reza Madadi, Ilir Latifi, George Sallfeldt, Jörgen Kruth, Magnus Cedenblad, Kamal Shalarous, Jonathan Westin (som också börjat blogga på Kimura!), Andreas Michael, Alexander Gustafsson, Papy Abedi, David Bielkheden, Nico Musoke och Musse Hasselvall.

Historien om Kimura.se har bara börjat och än är det massor kvar som ska utvecklas! Kimura har gjort sig känt för sitt ledande videomaterial och teamet har hittills hunnit arbeta med allt från UFC-mästare till fullständiga nybörjare. En del av det långsiktiga målet är locka till sig en allt bredare publik genom videoproduktioner, men samtidigt aldrig tappa fokus på de inbitna, pålästa fansen. Alla som uppskattar MMA ska samlas på en sajt, och vår förhoppning är att Kimura skall utvecklas till just den sidan.

Vi ser MMA som en fantastisk sport under ojämförbar utveckling. Vi kommer fortsätta utvecklas i takt med sporten och har en mängd projekt i pipeline.

© www.Kimura.se

0
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Alistair Overeems haka har blivit allt sämre genom åren – Aleksei Oleinik kan vinna

I måndagens avsnitt av MMA-panelen diskuterades helgens galas huvudmatch mellan veteranerna Alistair Overeem och Aleksei Oleinik.

Panelen tror att resultatet kommer bero på vilken Overeem som dyker upp denna helg då han under de senaste fighterna presterat väldigt ojämnt där han ibland visat å bra rörligheten medan han i andra fighters varit orörlig. Panelen satte även frågetecken för holländarens haka som blivit allt sämre under de senaste åren och risken att denna blir exponerad denna match mot den starke grapplern Oleinik ses som stor. Detta då Overeem verkat ha en låg guard när han möter fighters som är bra på marken.

Panelen var på grund av detta oeniga kring vems om vinner denna helg. Dock ansåg panelen att oddset på underdogen Oleinik är extremt bra och absolut spelvärt.

Ni kan se hela diskussionen i videon ovan.

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Se polisens video från gripandet av Conor McGregor i Miami

Förra månaden rapporterade man att den forne dubbelmästaren Conor McGregor gripits av polis utanför en nattklubb i Miami, Florida, där han hade hamnat i bråk utanför en nattklubb. McGregor hade stött på ett fan som tagit upp sin mobiltelefon för att ta en bild på den irländske stjärnan.

McGregor gillade inte alls detta och tog då telefonen från personen, slängde den i marken och stampade på den innan han lämnade platsen med den.

Nu har en ny video släppts på incidenten, där man får se gripandet från polisernas kroppskameror.

McGregor fick efter denna händelsen en stämning mot sig från personen, men den blev nyligen nedlagd.

Rättsprocessen är fortfarande pågående och det ser ut som att straffet kommer att beslutas i maj.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Alistair Overeem invägning

UFC Sankt Petersburg: Alla fighters klarar vikten

Tidigare idag vägde de fighters som medverkar i helgens UFC-gala in sig. Detta blev en av de många invägningar där alla fighters vägde in sig utan några problem.  När det kommer till huvudmatchen i tungvikt vägde Alistair Overeem in sig på 245 lbs medan hans motståndare Aleksei Oleinik vägde in sig på 237 lbs.

Ni kan se resultaten från invägningarna nedan:

HUVUDKORT:

Alistair Overeem (245) vs. Aleksei Oleinik (237)

Islam Makhachev (155) vs. Arman Tsarukyan (155)

Marcelo Golm (250) vs. Sergei Pavlovich (254)

Devin Clark (204.5) vs. Ivan Shtyrkov (206)

Roxanne Modafferi (125) vs. Antonina Shevchenko (125)

Alen Amedovski (186) vs. Krzysztof Jotko (185)

UNDERKORT:

Seung Woo Choi (145) vs. Movsar Evloev (146)

Sultan Aliev (170) vs. Keita Nakamura (171)

Alex Da Silva (156) vs. Alexander Yakovlev (155)

Shamil Abdurakhimov (258) vs. Marcin Tybura (249)

Gadzhimurad Antigulov (204.5) vs. Michal Oleksiejczuk (206)

Rafael Fiziev (155) vs. Magomed Mustafaev (154.5)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC St. Petersburg: Alla fighters klarar vikten inför helgens gala

I helgen kommer UFC till Ryssland UFC on ESPN+ 7, där vi bland annat kommer att få se tungviktarna Alistair Overeem och Aleksei Oleinik möta varandra under galans huvudmatch. På galans co-main kommer vi även att få se lättviktarna Islam Makhachev och Arman Tsarukyan gå match.

Alla fighters klarade vikten

Idag hölls invägningarna inför galan i St. Petersburg, där samtliga 24 fighters klarade matchvikten utan problem.

Här kan vi se resultaten:

Huvudkort

 • Alistair Overeem (245) vs. Aleksei Oleinik (237)
 • Islam Makhachev (155) vs. Arman Tsarukyan (155)
 • Marcelo Golm (250) vs. Sergei Pavlovich (254)
 • Devin Clark (204.5) vs. Ivan Shtyrkov (206)
 • Roxanne Modafferi (125) vs. Antonina Shevchenko (125)
 • Alen Amedovski (186) vs. Krzysztof Jotko (185)

Underkort

 • Seung Woo Choi (145) vs. Movsar Evloev (146)
 • Sultan Aliev (170) vs. Keita Nakamura (171)
 • Alex Da Silva (156) vs. Alexander Yakovlev (155)
 • Shamil Abdurakhimov (258) vs. Marcin Tybura (249)
 • Gadzhimurad Antigulov (204.5) vs. Michal Oleksiejczuk (206)
 • Rafael Fiziev (155) vs. Magomed Mustafaev (154.5)

Galan äger rum natten till söndagen.

Här kan ni tippa vilka som blir vinnarna i de kommande matcherna.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Anderson Silva tycker inte att hans dopingöverträdelser har förstört hans ”legacy”

Anderson Silva (34-9-1 mma, 17-5-1 UFC) var UFC:s mellanvikstkung mellan 2006-2013 och anses fortfarande av många som den främste mma-fightern någonsin.

Tuffa år

De senaste åren har dock varit tuffa för den forne mästaren. Efter KO-förlusten mot Chris Weidman (14-4 mma, 10-4 UFC) 2013 på UFC 162 när han förlorade sitt bälte så har det gått utför för Silva, med ytterligare förluster och inte minst dopingöverträdelser.

2015, blev Silvas vinst över Nick Diaz (26-9-2 mma, 7-6-1 UFC) ändrad till en ”no contest” efter att Silva testats positiv för drostanolone och androsterone. Diaz testades i sin tur positiv för marijuana. 2017 så testade Silva positiv i ytterligare ett dopingtest.

Inte förstört hans ”legacy”

Silva tycker dock inte att dopingöverträdelserna har förstört hand ”legacy” inom sporten. Detta hade Silva att säga till brasilianska Combate:

“I don’t think [they taint my career]. Both me and Jon Jones have been through some difficult things in the sport. To come back from what we had to live through, that’s more than loving what you like. It takes a special kind of person. I have great affection for him. We talk whenever we can, I try to give him some of my experience as to how to live in the fighting world, but behind the cameras. Jon Jones has everything to create a great story. He already is a great story. You can’t debate what he did for the sport. The things he did, which I ended up doing, they were flaws we had no control over and we payed for them. There were more good things than bad. Jon Jones has my respect, I’m sure he’s the absolute champion of this sport.”

I slutet av karriären

Den nu 44 år gamle Silva bekräftar att han är i slutet av sin mma-karriär och anser att han inte kommer att förnya sitt nuvarande kontrakt. Han avser dock gå alla matcher som han har kvar på sitt nuvarande kontrakt.

“I think I have three or four more fights, I have to check my contract. I intend to fight them all, I feel well. Much to the chagrin of some and joy of others, I intend to remain there, bugging them. Of course every fighter thinks about the title, but I already that whole title experience. I held the title for nine years and was undefeated for ten. None of that is new to me. Everything that comes now, we take it as wisdom. The goal is to feel well, do what I love and try to develop what we practice in camp. Everyday we renew ourselves, every camp we find out that there is more to learn.”

Det som väntar Silva härnäst är ett möte med Jared Cannonier (11-4 mma, 4-4 UFC) den 11:e maj på UFC 237 i Rio.

Håller ni med Silva om att dopingöverträdelserna inte kastar en skugga över hans karriär?
Vem tycker ni är den främste mma-fightern genom tiderna?

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Khabib Nurmagomedov nedstämd efter uppvärmning

Khabib Nurmagomedov kritiserar UFC för avsaknaden av PR inför helgens Ryssland-gala

I helgen hålls UFC Fight Night 149 i Sankt Petersburg, Ryssland. Det kommer att bli den andra gången som en UFC-gala hålls i Ryssland och den första i just Sankt Petersburg. Den första galan på rysk mark som hölls var UFC Fight Night: Hunt vs. Oleinik som gick av stapeln i september 2018.

Lättviktsmästaren kritisk

Trots en bra start i Ryssland för UFC:s del med flera intressanta matcher, så tycker lättviktsmästaren, Khabib Nurmagomedov (27-0 mma, 11-0 UFC), inte att UFC visar den respekt för Ryssland-galorna och dess fighters som dessa förtjänar.

“It seems to me that after the event in Moscow there were all the same people, all the same media that were. UFC fans are watching, but I know that most people don’t even know that they are doing UFC in Russia. 20 April, Magomed Mustafaev will fight with a new guy (Rafael Fiziev), no one even knows about this fight. Or [Alexei] Oleinik vs. [Alistair] Overeem. Why not show or promote it?”

Nurmagomedov fortsätter:

“On the first event [Mairbek] Taisumov, [Rustam] Khabilov, Omari Ahkmedov fought. Taisumov has five victories in a row. Khabilov has several wins. But they didn’t even participate in any media events or promotion. [Nikita] Krylov participated, who returned after being fired. Petr Yan participated who was conducting the second fight in the UFC. I think the UFC should have a different policy. UFC need to pay attention to our fighters.”

Försvara titeln i september

Det som väntar den tillfälligt avstängde lättviktsmästaren härnäst ser ut att vara ett titelförsvar mot den nykrönte interim-mästaren, Dustin Poirier (25-5-1 mma, 17-4-1 UFC). En titelfight som planeras att gå i Abu Dhabi i september i år.

Vad tycker ni? Håller ni med Nurmagomedov? Gör UFC ett dåligt PR-jobb med sina Ryssland-galor eller ligger deras PR i klass med andra Fight Night-galor som hållits världen över?

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Robert Whittaker

Robert Whittaker om kommande matchen mot Israel Adesanya: ”It’s gonna be short and sweet”

Den gångna helgens match mellan Israel Adesanya (17-0 mma, 6-0 UFC) och Kelvin Gastelum (15-4-1 mma, 10-4-1 UFC) avgjorde vem av dessa som härnäst ska möta mellanviktskungen, Robert Whittaker (20-4 mma, 11-2 UFC). En riktigt tuff match som krävde fem ronder för att utse en vinnare: Israel Adesanya.

Inte imponerad

Ursprungligen var det tänkt att Gastelum skulle utmana Whittaker om mellanviktstronen tidigare i år. Då mästaren akut fick köras till sjukhus under den tilltänkta matchdagen på grund av ett tidigare okänt bråck så fick Adesanya sin chans på ett interimbälte istället. En chans som han alltså förvaltade väl.

Whittaker anser dock inte att han lärt sig nåt nytt om sin kommande utmanare, Adesanya, under den gångna helgen. Snarare tvärt om. I en intervju med Submission Radio hade han följande att säga:

“Nothing new at all. I feel that that fight showed exactly what I’ve been saying the whole time. I think he’s (Adesanya) great, but he doesn’t like getting hit, he doesn’t look great going backwards, and I just don’t think he’s as good as he thinks he is. Like *laughs*, let me be clear, that’s not putting it on him, because I know he gets very upset whenever I say anything negative about him *laughs*, but I’m saying it was a great fight, he showed a lot of heart and technically he’s amazing, but yeah, he got hit, he got hit and he got hurt. And if Gastelum can hit and hurt him, I can hit and hurt him.”

Gastelum svårare

Whittaker anser att Gastelum hade varit en svårare match för honom än vad Adesanya kommer att bli.

“Definitely, [Gastelum would have been a harder fight for me]. Now, I’m not saying that Adesanya is an easy fight for me. I think stylistically he matches up much better with my own style. Stylistically, I always wanted to fight Adesanya. Gastelum is just a keg. He’s a keg. When I was watching him fight Adesanya, that’s the fight that I was expecting when I was gonna fight Gastelum. Like, that’s the fight I had prepped for 12 weeks, and like, that’s the fight I had in mind when I was almost gonna fight him in Melbourne. And I’m happy, I’m very happy Adesanya had that fight *laughs*.”

Tuffa matcher tär på en

Whittakers senaste två matcher har varit mot den explosive of farlige Yoel Romero (13-3 mma, 9-2 UFC) som vid bägge tillfällena gick tiden ut och var riktiga ”krig”. Så Whittaker vet hur mycket såna matcher tär på en.

Sedan Whittaker senast var i buren, juni 2018, så har Adesanya hunnit gå hela fyra matcher.

“Fighting takes a lot out of you, and a fight like that with Gastelum takes a lot of you. A lot, a lot out of you. And yeah, your neural systems go to places they shouldn’t in fight situations. It’s very intense, and I think fighting this much will start to wear him down. I think it will start to show. I feel like it started to show in the Gastelum fight.”

Whittaker fortsätter:

“I think he’s had a lot of fights. That last fight was a war and I intend to exploit that. When he got hit, when he got hurt, he just didn’t want to be there. He just didn’t want to be there. That’s what I saw. He just looked like he didn’t want to be there. Yeah, you know, but then I could be mistaken. Who knows.”

Oavsett så anser inte den regerande mästaren att hans kommande match mot den nya interim-mästaren kommer att bli ett ”krig” i buren.

“Nah, it won’t be a war,” Whittaker stated. “Not with me and him. It’s gonna be short and sweet, brother, trust me. Oh, I guarantee you, I guarantee you [it’s going to be one-sided].”

Vad tror du? Vem kommer att gå segrande ur denna fight och varför?

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Falska USADA-kontrollanter lurade Dan Ige

Det är inte varje dag man blir bestulen på – sitt blod. Men om man är proffsfighter för världens främsta MMA-organisation, som hawaiianske Dan Ige, är det tydligen inte heller något man kan utesluta. UFC-fjäderviktaren avslöjade tidigare idag via Twitter att han fått påhälsning av den amerikanska antidopningsbyrån USADA… trodde han…

So pissed off someone came over this morning I thought it was USADA they took my blood and everything and come to find out these people went to the wrong house address and did not work for usada WTF!!!!!

I’m so mad, and sure of this is my fault… When someone rings your doorbell six times at 6:30 AM saying they’re here to take your blood I was just cooperating thinking it’s USADA now I probably have aids

Nej, AIDS får vi verkligen hoppas att Ige inte har ådragit sig. Hawaiianen är för närvarande på väg uppåt i rankingen efter tre raka segrar, senast vid UFC London över Danny Henry via submission efter 1:17. Dessutom en imponerande TKO-vinst mot Mike Santiago efter mindre än en minut.

Förhoppningsvis var det både första och sista gången som en UFC-fighter råkar ut för blodtjuvar. Särskilt bedrövad blir man såklart över att det också drabbar någon som bara vill göra rätt för sig och vara tillmötesgående mot USADA-kontrollanterna, hur besvärad man än är över att någon ringer på dörren klockan halv sju på morgonen…

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Missa inte en av vårens mest intressanta MMA-galor

Det är en härlig MMA-vår. Knappt har vi hämtat andan efter det grymma huvudkortet på UFC 236 och ”UFC Stockholm” är inte ens en och en halv månad bort. Och däremellan får vi ett knippe andra Fight Nights plus UFC 237. Och detta är alltså bara UFC. Sedan finns ju såklart också Bellator, One… med flera.

För egen del är det dock en ofta bortglömd organisation som arrangerar nästa potentiellt riktigt sevärda gala: Invicta. Organisationen, som enbart arrangerar fighter mellan kvinnor, och de senaste fem åren varit en rejäl plantskola för UFC:s tre kvinnliga viktklasser, lanserar konceptet Phoenix Rising med en gala i Kansas City, Kansas, den 3 maj.

Vad är då det speciella med just detta? Jo, det är ett turneringsevent. ”Men, jaha”, tänker du. ”Alla kör ju turneringar numera. Bellator, Rizin, PFL-slutspelet, One C… till och med UFC lanserade ju faktiskt flugviktsdivisionen med en turnering!”

Visst är det så. Men, det var många år sedan standardförfarande inom den yttersta MMA-eliten att hela turneringen avklaras på en och samma kväll.

Phoenix Rising-stråviktsturneringen är en slags moderniserad hyllning till MMA:s tidiga år och borde kunna locka såväl oss som följt sporten länge som mer sentida anslutna fans. Invicta har också redan gått ut med att den populäre Jimmy Smith (före detta kommentator för såväl UFC som Bellator) kommer att vara den som guidar tittarna genom evenemanget.

Åtta fighters och fyra reserver är klara för galan. Reserverna är i form av redan bokade matcher, som träder in i turneringen i en ordinarie matchs ställe om så skulle krävas. De fyra kvartsfinalerna liksom de två semifinalerna, kommer att vara en femminutersrond långa – medan finalen kommer att pågå i max tre stycken femminutersronder. Detta på grund av att de allra flesta, för att inte säga alla, delstatliga högsta idrottsliga instanser (athletic commissions), inte tillåter mer än maximalt 25 minuters tävlande per fighter per kväll. Så, det kanske inte blir precis som i forna glansdagar utan bortre tidsgränser men det här är nog så bra det går att göra en endagsturnering under moderna regler.

Se Invictas egen trailer här!

Dessutom finns inget slutspelsträd. Kvartsfinalerna har lottats fram, och semifinalerna har Invicta också ett snillrikt system för att avgöra. Det kommer löna sig att inte dra ut på tiden:

De fighters som vinner på avslut får dels en bonus i reda pengar. Dessutom får hon med det snabbaste avslutet i kvartsfinalerna välja semifinalmotståndare bland övriga tre kvalificerade. Skulle ingen vinna sin kvartsfinal på avslut, kommer även semifinalerna att lottas.

Oavsett egentligen vilka deltagarna är, borde en turnering under dessa förutsättningar, locka kampsportsfans till arenan och skärmarna. Att det är en grupp talangfulla stråviktare precis bakom de kanske allra, allra bästa (UFC:s stråviktsdivision), är liksom bara en bonus. För nordiska MMA-fans kan också understrykas att en av dessa är isländska Sunna Davidsdottir. Dessutom har Invicta kastat in en extra match, helt utanför turneringen, mellan den andra semifinalen och finalen, för att inte kvällen ska tappa i tempo.

Att vinna hela turneringen ger också en dubbel bonus. Dels ännu mer pengar. Men dessutom ett fint bälte. Tanken var från början att turneringens slutsegrare skulle möta den regerande mästarinnan i viktklassen. Men då Virna Jandiroba skrivit på för UFC är stråviktstiteln vakant, och vad passar då bättre än att lägga bältet på prisbordet i Phoenix Rising 1?

Direktavgjord turnering. Bonusar och andra incitament för snabba avslut. Fighters i världsklass. Ett bälte i potten. Vad mer kan man begära av en och samma gala? Jag kommer titta. Kommer du?

Galan sänds enbart via UFC:s streamingtjänst Fight Pass och börjar klockan 02:00 svensk tid, natten mellan 3 och 4 maj. Nedan det rådande matchkortet, i spelordning:

Alyssa Krahn (5-2) vs. Itzel Esquivel (4-2) reservmatch (max 1 x 5 min)
Kailin Curran (4-6) vs. Sunna Davidsdottir (3-0) – kvartsfinal (max 1 x 5 min)
Danielle Taylor (10-4) vs. Juliana Lima (9-5) – kvartsfinal (max 1 x 5 min)
Janaisa Morandin (10-2) vs. Brianna Van Buren (5-2) – kvartsfinal (max 1 x 5 min)
Mizuki Inoue (13-5) vs. Sharon Jacobson (5-4) – kvartsfinal (max 1 x 5 min)
Amber Brown (7-5) vs. Manjit Kolekar (11-2) – reservmatch (max 1 x 5 min)
– – – – – – – – –
Semifinal 1 (max 1 x 5 min)
Semifinal 2 (max 1 x 5 min)
– – – – – – – – –
Kay Hansen (4-2) vs. Magdaléna Šormová (7-1) – ordinarie match, ej i turnering (max 3 x 5 min)
– – – – – – – – –
Final (max 3 x 5 min)

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Antonina Shevchenko räknar med snabb knockout

Om allt går enligt planerna för Antonina Shevchenko (1-0 UFC; 7-0 MMA) i den historiska match hon går på lördag, kommer flugviktaren att ha gjort ett rejält avtryck när krutröken lagt sig efter helgens ”UFC St Petersburg”.

Obesegrade Shevchenko, äldre syster till viktklassens mästare Valentina med samma efternamn, tar sig an Roxanne Modafferi i den ryska hamnstadens stora sportkomplex Jubilejnij (”jubileumsarenan”) och siktar på att knocka amerikanskan tidigt:

I’m preparing for everything because fights can come in different situations, and I am prepared for everything. But every fighter wants an early victory. I want a KO.

Som född och uppvuxen i Kirgizistan, eller formellt ännu Kirgiziska SSR då Antonina föddes, är Ryssland som hemmaplan för ”La Pantera” och hon är mycket uppspelt över möjligheten att vara ena halvan av UFC:s första kvinnliga fight i landet någonsin:

Fighting in Russia is very exciting for me because we will be the first female fight in UFC Russia history, and that is very exciting. Also, my family is coming. My mom is here. My aunt is here. They will be at the fight. Many friends are coming from Russia, from our home country of Kyrgyzstan to support me, and our friends will be there, so that makes me very excited and very proud and makes me feel motivated to show a good fight.

Och minst lika upplyftande som dess plats, är motståndaren. Modafferi (1-3 UFC; 22-15 MMA) är en ärrad (både bildligt och bokstavligt talat) veteran som tävlat inom professionell MMA i över femton år. Shevchenko har likaså hon varit med i gamet länge. Även om det förvisso bara är sju matcher i kirgiziskans facit – jämfört med ”The Happy Warriors” trettiosju, har Shevchenko ett helt livs kampsportsträning samt en lång thai- och kickboxningskarriär med sig. Så det rådde ingen som helst tvekan över att möta en så erfaren motståndare:

Of course I understand that she is an experienced fighte. She has many fights – 37 fights in MMA – good experience. She understands everything. She will do everything, but it’s my goal. I have to pass these kind of opponents. She is No. 7 in the rankings. My goal is to climb to the top of the division. I have to pass this kind of opponent to be on the top.

Det är måhända ett högt ställt mål för Antonina, som alltså går blott sin andra fight i UFC. Men efter att ha fått kontraktet via Dana White’s Contender Series i juni förra året och därefter debutera med en mycket dominant domslutsseger över Ji Yeon Kim (2-2 UFC; 8-2 MMA) i november, menar storasyster Shevchenko att hon är ”på väg framåt”:

Of course you understand that you are in this big league of UFC, and it’s a huge step in my career, of course. Obviously there is responsibility of being Valentina’s sister, who is now a UFC champion. Of course it makes you feel like you have to get this victory. You have to win. You have to show yourself in your best shape and everything else, but on the other hand, it’s always about the fight. It’s always about the same thing. I have to enter the octagon and do what I’ve done for almost 20 years – nothing else. When you understand this, it makes it all easier.

Och det är precis så Shevchenko vill ha det på lördag. En seger mot en motståndare av Modafferis kaliber kan räcka långt för att visa kirgiziskans potential som titelutmanare, och det vet hon om. Och hon vill gärna vinna utan minsta tveksamhet:

She said she wants to submit me early. I said I want a KO early, so that’s what we want and what we are training for.

Det ska dock noteras att även om båda fighters sagt att de vill avsluta matchen tidigt, så indikerar bägges tidigare prestationer att vi kommer få se tre fulla ronder. Av Shevchenkos sju MMA-matcher har fem gått till poängkorten – och hela 24 av ”Roxys” 37 (13 segrar, 11 förluster). Sammanlagt alltså 29 av 42, eller omkring 70%.

UFC St Petersburg äger alltså rum nu på lördag och i huvudmatchen möts Alistair Overeem och Alexei Oleynik.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy