Nyheter

På djupet med Alex: Joaquin Buckleys K:O-vinst var inte SÅ spektakulär

Avsluten duggade tätt under helgens UFC-gala och extra mycket uppmärksamhet har ett av underkortets matcher fått. Underdogen Joaquin Buckleys avslutade Impa Kasanganay via en ’Spinning Back Kick’, i drabbningens andra rond.

Matchen och avslutet

Rond 1

Den första ronden inleddes offensivt och aggressivt, från de båda kombattanterna inne i oktogonen. Buckley kunde trycka upp sin motståndare mot burväggen och fick även in en nedtagning under den första ronden. Majoriteten av rundan spenderades dock stående, med Buckley som den mer aktiva och träffsäkra parten. Utöver en högerkrok som träffade fint på Buckley, kunde Kasanganay inte producera något iögonfallande. Däremot fångade Kasanganay en av motståndarens sparkar, vilket är en intressant faktor att ta med sig, när vi ska kika närmare på ’knockouten’.

Avslutet 

Avslutningssekvensen inleddes med att Buckley avfyrade en hög kroppsspark, mot Kasanganays vänstra bröst och axel. Sparken träffade delvis på den sistnämndas arm. Kasanganays fångade därefter Buckleys ankel med högerarmen och lämnade sig därmed öppen för en motoffensiv. Den blivande matchvinnaren roterade då kroppen och skickade iväg en spark med högerbenet, som träffade den blivande förloraren  i ansiktet. Kasanganay blev stel som en pinne och förlorade, tillsynes, sitt medvetande direkt vid träff.

Joaquin Buckley vinnare via ’Spinning Back Kick’, 2:03 minuter in i den andra ronden.

Vi borde sätta oss ner i båten

Hyllas av sportens stora profiler

Direkt efter avslutet haglade, med rätta, beröm och hyllningar över Buckley. Från kommentatorsbåset fick vi höra att det var ett av de mest spektakulära avsluten i UFCs historia. Daniel Cormier skrev att avslutet, möjligen, var det galnaste någonsin. UFC-presidenten själv, Dana White, berättade att ”alla” ville ge Buckley fyra POTN-bonusar (på motsvarande 1.77 miljoner SEK).

Var avslutet det häftigast, snyggaste och bästa under kvällen? Absolut! Är det en toppkandidat för ’Knockout Of The Year’? Möjligtvis! Kommer avslutet gå till historien som det främsta i sportens historia? Nej!

Hur rankar man ett avslut?

Några frågor jag gärna vill ställa mig när jag bedömer ett avslut är kvalitén på motståndaren, planering, samt syfte och genomförande.

Vi tar oss en titt på Jorge masvidal vs. Ben Askren, som exempel. Efter månader av planering och analys av sin motståndare, klev Masvidal in i buren och avslutade Askren via ett ’flygande knä’. Masvidal hade hittat Askrens svaghet, tränat på rörelsen och siktade aktivt på ett avslut. Askren hade innan matchen flera stora titlar och ett obesegrat matchfacit med 19 raka vinter.

Hur står sig helgens avslut i jämförelse? Med all respekt till Kasanganay, som klev in i buren med åtta raka segrar i ryggen. Hur amerikanen står sig i världens största MMA-organisation vet vi däremot inte så mycket om. Hur svåravslutad Kasanganay är vet vi inte heller i nuläget. Sportens största avslut bör, enligt mig, komma mot atleter som vi också betraktar som sportens största.

Möjligtvis hade Buckleys planerat rörelsen som ett försvar mot Kasanganays defensiv, det var knappast den första gången vinnaren genomförde den rörelseföljden. Dessutom hade den blivande matchvinnaren hamnat i en liknande position, tidigare under drabbningen. Däremot misstänker jag att syftet med rörelsen inte var ett avslut. I mina ögon såg det ut som att syftet var att skapa distans till sin motståndare. Buckleys själv verkade inte känna på direkten hur bra sparken satt, eftersom han snabbt förflyttade sig till andra sidan buren. Med andra ord var ett visst mått av tur inblandat. Man behöver både styrka och teknik för att få en sådan tur, men för mig är sportens mest legendariska avslut mer än så.

(“På djupet med Alex” är ett artikelsegment på Kimura, där undertecknad genomför en analys av en match som stuckit ut under veckan som gått. Det kan handla om ett kontroversiellt domslut, spektakulärt avslut, alternativt ett tvivelaktigt/udda agerande från matchdomare, ‘fighters’ eller sekonder. Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna)

Föregående artikel

Michael Chandler är villig att möta Tony Ferguson på UFC 254

Nästa artikel

Oliver Enkamp: Medtävlande kan vara kollegor som hjälper varandra att utvecklas

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök