Pannie Kianzad och Lina Länsberg i bildkollage

Pannie Kianzad vs. Lina Länsberg på Trophy MMA | Svensk MMA-Historia

Daniel Schälander

I den här artikelserien blickar vi tillbaka på utvalda ögonblick ur svensk MMA-historia. Först ut är matchen mellan de idag topprankade svenskarna, Pannie Kianzad och Lina Länsberg.

Pannie Kianzad vs. Lina Länsberg på Trophy MMA 1

Det är den 29 december 2012 i Malmö. Trophy MMA anordnar sin första MMA-gala. Pannie Kianzad har nyss fyllt 21 och ska göra siktar på att ta hem sin tredje raka vinst efter sin proffsdebuten som skedde tidigare samma år. Dessförinnan hade ”Banzai” tagit SM-guld i Shootfighting.

I den röda ringhörnan står Lina Länsberg. Vid tidpunkten är hon 31 år gammal och har precis rundat av thaiboxningskarriären. Där hon genom åren tagit hem två VM-guld bland en massa andra fina mästerskapsmedaljer. Nu är hon på jakt efter nya utmaningar och gör sin debut i buren.

Åtta år senare är de idag rankade på plats 11 och 12 i UFCs bantamviktsdivision. En viktklass som vid tidpunkten för matchen precis hade skapats på papper. Ronda Rousey hade några veckor tidigare skrivit kontrakt med organisationen och slogs i februari 2013 mot Liz Carmouche i den första UFC-matchen mellan två kvinnor när hon försvarade sin tilldelade titel genom att låsa ut Liz med sin ökända armbar.

Ronda Rousey banade vägen för kvinnlig MMA

Det var just den stigande UFC-stjärnan, Rousey som var en bidragande faktor till att svenskmötet blev av. Jörgen Segerlind som anordnade Trophy berättar om hur tankarna gick när han satte ihop matchen.

Vi ville ha en tjejmatch. Ronda Rousey hypade kvinnliga MMAn bara året innan vi startade och det var inspirerande för mig. Jag hade träffat både Lina och Pannie tidigare och visste att det fanns kapacitet i de båda.

Jag var faktiskt säker på att det skulle bli en bra matchup, tyckte väl att Linas erfarenhet av stående fighting skulle vara det som avgjorde, även om Pannie absolut inte var någon duvunge på stående, då hon hade sin boxning.

Så vilka människor var våra huvudkaraktärer inför matchen för mer än åtta år sedan? Och hur såg de på varandra inför mötet?

Pannie Kianzad hade som sagt nyss tagit klivet in i proffskarriären och var redo att ta sig an någon med en gedigen meritlista.

”Pannie 2012” skulle jag säga var naiv, otroligt godtrogen när det gällde allt. Väldigt mycket bekräftelsebehov. Men vem har inte det när de är i tidiga 20-års åldern. Då hade jag bara två proffsmatcher i bagaget men med en massa amatör matcher i annat. Slogs som om de vore de sista som fanns och levde för dagen.

Jag var supertaggad och glad att möta någon med en bra meritlista inom thaiboxning. Kände att jag kunde äntligen släppa lös mina händer med.

Lina kom in till matchen med en helt annan synvinkel efter en framgångsrik thaiboxningskarriär.

Vid den tidpunkten var jag var en thaiboxare som kort och gott längtade efter någonting mer och någonting annan. Då ville jag mest bara slåss och jag började träna MMA inför den matchen i princip. Jag hade bara testat ett par pass innan det.

Jag visste att Pannie var tuff och obesegrad och det var därför jag ville möta henne. På den tiden var strategi för att bygga record helt ointressant för mig. Det var bara utmaningar och roliga matcher jag var ute efter.

”En av de bästa kvinnliga MMA-matcherna i Sverige”

Så för lite mer än åtta år sedan var det dags. Jag frågade Pannie och Lina om vad dem minns från det numera klassiska mötet som skedde tidigt i bägges professionella karriär. Pannie berättar.

Det är en av mina absolut bästa minnen från en match. Jag vann första ronden övertygande, nära på att avluta henne på en armbar. I rond 2 fick jag gräva djupt och vi blev lika i ronder skulle jag säga. Inför rond 3 hade jag ett snack med mig själv och de var bara hjärta som gällde och jag visste att jag behövde avsluta henne för att vara som mest övertygande. Så jag bet ihop tandskyddet och jobbade extra hårt.

Lina som gjorde sin MMA-debut fick också vara med om ett nytt tempo i sin nya sport.

Jag minns bara att jag tyckte det var sjukt kul men att det mentalt var stor skillnad från thaiboxningen. Man hade ju helt annan tid på sig att tänka och reflektera än man har i thai. Det var definitivt en omställning. Men jag blev helt klart kär i sporten och det är därför jag är kvar i den än idag.

Lina Länsberg med hög guard mot Pannie Kianzad

Även Trophys promotor Jörgen blickar tillbaka på matchen med goda minnen.

Jag minns att det var en grymt bra match där vinnaren inte var klar förrän Pannie avslutade den. En av de bästa svenska om inte den bästa kvinnliga MMA matchen i Sverige.

Nedan finns en play-by-play från matchen följt av en video från mötet.

Rond 1

Matchen inleds med att Pannie direkt sätter press framåt och trycker upp Lina mot buren. Man kan se att Lina reagerar med att försvara lite ur ett thaiboxningsperspektiv då hon hellre jobbar med händerna mot huvudet för att skicka iväg knän än att jobba för underhooks och försvara nedtagning.

Pannie lyckas efter en minut få ner matchen till backen där hon steg för steg avancerar till mount och börjar mata slag. Lina lyckas vända på läget och hamnar på topp i guard, men det tar inte många sekunder innan Pannie jobbar in en armbar som ser ut att sitta tight. Men Lina krigar på och tar sig ur, för att sedan hamna i en ny, ännu tightare armbar. Men Pannie lyckas inte hitta avslutet och får istället avsluta ronden på topp.

Pannie Kianzad försöker sätta en armbar på Lina Länsberg

Rond 2

Pannie pressar återigen framåt, men denna gång lyckas Lina hålla distansen bättre för att få igång några slagväxlingar. Men Pannie ger sig inte och kastar sig på ytterligare nedtagningsförsök. Här möter hon mer motstånd och Lina lyckas bryta clinchen ett tag för att skicka iväg knän och slagkombinationer.

Pannie fortsätter driva på men man ser att det är skillnad i styrka mellan de två och blodet droppar ner på mattan från Pannies näsa. Lina får bra utdelning med sina knän och hon sätter många rena träffar i både kropp och huvud.

Rond 2 går till Lina som jämnar ut ställningen.

Lina Länsberg träffar Pannie Kianzad med en höger

Rond 3

Lina startar starkt i rond tre och får in flertalet knän från clinch ute på öppen matta. Nu börjar hon hitta distansen bättre och får iväg mycket mer volym mot Kianzad, som måste hitta en lösning på situationen.

Lina jobbar på starkt och är nu relativt dominant. Men hon blir lite vårdslös och kommer för nära så att Pannie kan binda upp i clinch mot buren. Med mindre än två minuter kvar finner ”Banzai” en nedtagning när hon krigar ner Länsberg till canvasen. En oerhört viktig nedtagning. Med minuten kvar tar Pannie mount och börjar ösa ner slag på Lina, som gör sitt bästa för att värja sig, men med mindre ork kvar i tanken finner hon ingen väg ut och efter en mängd obesvarade slag kliver domare Bobby Sundell in med fem sekunder kvar av matchen och Pannie Kianzads tredje raka vinst är ett faktum.

Pannie Kianzad firar efter vinst mot Lina Länsberg

Får vi se en returmatch i UFC?

Trots en förlust i debuten blev Lina frälst av sporten. Och med en nyfunnen glöd köttade hon sig igenom den europeiska scenen genom att samla på sig sex raka vinster innan hon fick ta klivet in till UFC för att göra sin debut mot legenden Cris ”Cyborg” Santos.

Pannie fortsatte rada upp segrar och utökade sin streak till åtta raka segrar innan den första förlusten. Efter framträdanden i Cage Warriors, Invicta och The Ultimate Fighter fick Pannie ta klivet på riktigt in i UFC för snart två år sedan på UFC 239.

Idag är bägge topprankade i UFC och jag undrade om det fanns en möjlighet att få se en returmatch på världens största MMA-scen. Det hade i sådana fall blivit det andra svenskmötet i UFC efter att David Teymur mötte Martin Svensson på UFC Fight Night 84 i London för nästan exakt fem år sedan. Pannie är först ut med att berätta sin syn på en eventuell retur samt hennes planer för den närmsta framtiden.

Returmatchen vet jag ärligt talat inte om den kan hända. Jag ville de ett tag sen men sen stannade jag upp och tänkte varför jag försökte få en match jag redan har vunnit igen. Hade jag blivit utmanad hade de varit en annan sak men just nu siktar jag framåt och har en lista på namn som jag gärna vill möta.

Jag kan även glatt säga att nästa match är redan bokad men fortfarande hemligt. Jag tränar på som vanligt och försöker bara bli bättre och lära mig nya saker varje dag. Uppskattar allt stöd jag får av alla och önskar att jag kan fortsätta representera Sverige, Danmark och Iran till mitt fullaste.

En utmaning från Länsberg kanske får vänta då Lina och hennes man Akira Corassani väntar barn.

Just nu är jag fokuserad på att föda barn och komma tillbaka. Hur ställningen ser ut i divisionen efter det får avgöra vem både jag och hon möter. Är det en relevant match när vi kommer dit så tar jag det på precis samma sätt som alla andra matcher.

Jag vill bara tillbaka så fort det bara går. Jag inser att man inte kan styra över allt men jag har ett mål och kommer göra allt jag kan för att nå det. Innan året är slut ska jag gå match igen och inför det har vi, om situationen i världen tillåter, en resa med träningsläger inplanerad för att förbättra det jag känner att jag behöver jobba mest på.

Pannie Kianzad får handen uppräckt efter vinst mot Lina Länsberg

Trophy MMA – Dåtid och framtid

Denna historiska match ägde rum på den första av hittills 9 galor anordnade av organisationen. Genom åren har flera nuvarande och före detta UFC fighters tävlat på galan i södra Sverige. Förutom Pannie och Lina har följande fighters som tävlat på Trophy gått vidare i karriären för att kliva in i den ökända oktagonen.

 • Oliver Enkamp
 • Artem Lobov
 • Martin Svensson
 • Rostem Akman
 • Mads Burnell
 • David Teymur
 • Veronica Macedo

Trophys grundare Jörgen Segerlind berättar om tanken bakom organisationen.

Idén till Trophy föddes efter att ha harvat omkring i Sverige i Shootfightingligan. Det fanns ett tomrum i Skåne när det kom till professionella event. Min ambition var att alla skulle synas lika mycket, från Shootfighting, Amatör-MMA till Pro MMA. En plattform för fighters att skapa sig erfarenhet av större event.

Jag tyckte inte att det var så viktigt att alla matcher var professionell MMA, utan det skulle vara öppet för de som blickade framåt mot en proffskarriär. Inramningen skulle vara proffsig och lite rå, närkontakt med publiken och trygghet för fighters. Det spelar ingen större roll för hemmapubliken om det är proffs eller amatör så länge dem får se sin hemmafighter. Några av de bästa matcherna har varit i just amatör. Jag tror att vi lyckades bra, många erfarna fighters hyllade Trophy.

I april 2017 höll organisationen sin senaste gala men kanske inte den sista.

Trophy ligger mig varmt om hjärtat, min vapendragare Mikael Ågren har gjort ett jättejobb och har hållit Trophy levande, dock vilande, men det är inte alls omöjligt att Trophy kommer tillbaka. Vi får väl se helt enkelt.

Oavsett ifall vi får se en återkomst eller ej så har organisationen spelat en roll i svensk MMA-historia.

Kimura vill rikta ett stort tack till Nicolas Dalby som delat med sig av sina foton från den numera klassiska svenska matchen.

+11
Dana Sad
Dana Happy
Poster UFC 263 Adesanya vs. Vettori

UFC 263: Adesanya vs. Vettori 2 – Allt du behöver veta om galan

Daniel Schälander

På natten mot söndag är det dags för UFC 263 med returmatchen mellan Israel Adesanya och Marvin Vettori i spetsen. Även svenska Pannie Kianzad tävlar på galan.

Israel Adesanya och Marvin Vettori gör upp på UFC 264

Huvudrätten på helgens gala är returmötet mellan Israel Adesanya (20-1) och Marvin Vettori (17-3-1). Adesanya återvänder till mellanvikten för att försvara sitt bälte efter MMA-karriärens första förlust när ”Izzy” misslyckades med att bli dubbelmästare efter att ha blivit besegrad av Jan Blachowicz (28-8) i mars.

Vettori å andra sidan har levererat på löpande band sedan den senaste förlusten, som var mot just Adesanya när de två möttes för tre år sedan. På den tiden har han hunnit med fem raka vinster, senast i april mot Kevin Holland (21-7) som hoppade in efter att Darren Till (18-3-1) dragit sig ut på grund av skada.

Det första mötet var en jämn affär där Vettori pressade framåt och använde sin brottning för att försöka neutralisera Adesanya som konstant arbetade med sin striking för att hitta hål i italienarens försvar. Den stora frågan är vem som utvecklats mest och om Blachowicz vinst gjort att Adesanya inte längre ses som lika oslagbar och dominant som man kan ha haft intrycket av innan efter flera riktigt vassa prestationer i buren.

 Brandon Moreno får ett nytt försök på bältet mot Figueiredo

På tal om returmatcher så har vi en titelmatch i flugvikt att se fram emot. På UFC 256 i december möttes Brandon Moreno (18-5-2) och Deiveson Figueiredo (20-1-1) och levererade en riktigt grym match för fansen. I ett riktigt krig steg Moreno upp till utmaningen att ta sig an den dominanta mästaren. Matchen slutade oavgjort och en omedelbar retur känns inte mer än rätt. Frågan är vem som lärde sig mest av matchen och kommer att lyckas implementera det i returen.

Stor utmaning för Nate Diaz när han möter Leon Edwards

Leon Edwards (18-3, 1 NC) karriär har varit frustrerande de senaste åren om man ska beskriva den med ett ord. Efter en av de längsta vinstsviterna i viktklassens historia blev engelsmannen satt vid sidlinjen efter sin senaste vinst mot Rafael Dos Anjos (30-13) i juli 2019. Efter det blev en tilltänkt match mot Tyron Woodley inställd när covid bröt ut för att sedan ha hela tre avbokade matcher mot det svenska stjärnskottet Khamzat Chimaev (9-0) där både han själv och Chimaev tampades med viruset.

När det väl blev dags för Edwards att återvända till buren fick kvällen ett snopet slut. Efter en ordentlig ögonpetning mot Belal Muhammad (18-3, 1 NC) avslutades matchen i en no contest efter att amerikanen ej kunde fortsätta matchen.

Det leder oss till idag när Edwards äntligen får ytterligare en chans att ta sig framåt i karriären i en match mot Nate Diaz (20-12). Oddsmakarna har Edwards som stor favorit och frågan är om en vinst mot Diaz är tillräckligt för en titelchans mot mästaren Kamaru Usman (19-1), som förövrigt är den senaste att besegra Edwards.

Diaz har legat lågt sedan förlusten i matchen om BMF-bältet mot Jorge Masvidal (35-15) i november 2019. Det var en tuff kväll som slutade efter att läkaren stoppat matchen i den tredje ronden till följd av ett stort cut i Diaz ansikte. För Diaz som nu är 36 år gammal kan detta vara en sista chans i karriären att ta språng mot titeln. Med en proffsdebut 2004 och endast fyra matcher de senaste fem åren börjar tiden rinna ut i sanden för den yngre Diaz-brodern.

Pannie Kianzad har chans att slå sig in i toppen

Svenska Pannie Kianzad (14-5) är i sitt livs form med tre raka vinster mot gediget motstånd. Ytterligare en övertygande vinst kan skicka in Kianzad i divisionens toppskikt. Väl där är möjligheterna goda att få en match mot den regerande mästaren Amanda Nunes (21-4), som mer eller mindre har rensat divisionen på övriga utmanare.

I hennes väg står den rutinerade kanadensaren Alexis Davis (20-10). ”Ally-Gator” har inte samma flyt som Kianzad och är 1-3 sedan 2018. Vi kan förvänta oss att se en grapplingfokuserad Davis försöka ta matchen till marken mot den mer kompletta Kianzad som kommer att vilja hålla matchen stående för att utnyttja sitt stående game.

Demian Maia möter Belal Muhammad

En annan match att hålla ögonen på är den mellan BJJ-esset Demian Maia (28-10) och uppstickaren Belal Muhammad (18-3, 1NC). Maia har matchats mot UFCs toppskikt under många år och får här en möjlighet att bevisa att han fortfarande hör hemma i toppen trots sina 43 år när han ställs mot den hungriga Muhammad. En vinst för Muhammad är ett stort kliv mot en eventuell titelchans och slänger amerikanen direkt in ”mixen” av contenders i weltervikten.

Sändningstider i Sverige

Galan drar igång vid midnatt svensk tid där Kianzad toppar det tidiga underkortet. Huvudkortet drar igång vid 04:00 på söndag morgon. I och med att Kianzad går på underkortet sänder Viaplay hela matchkortet från början till slut.

UFC 263 matchkort

Matchkortet bjuder på 14 matcher med flera intressanta möten bokade. Fullständiga odds till galan finner ni på Unibet. Nedan finner ni det fullständiga matchkortet.

Huvudkort – startar 04:00

Mellanvikt: Israel Adesanya (20-1) vs. Marvin Vettori (17-4-1) – Titelmatch

Flugvikt: Deiveson Figueiredo (20-1-1) vs. Brandon Moreno (18-5-2) – Titelmatch

Weltervikt: Leon Edwards (18-3, 1NC) vs. Nate Diaz (21-12)

Weltervikt: Demian Maia (28-10) vs. Belal Muhammad (18-3, 1NC)

Lätt tungvikt: Paul Craig (14-4-1) vs. Jamahal Hill (8-0, 1 NC)

Underkort – startar 02:00

Lättvikt: Drew Dober (23-10, 1NC) vs. Brad Riddell (9-1)

Lätt tungvikt: Eryk Anders (13-5, 1NC) vs. Darren Stewart (12-6, 2NC)

Flugvikt: Lauren Murphy (14-4) vs. Joanne Calderwood (15-5)

Fjädervikt: Movsar Evloev (14-0) vs. Hakeem Dawodu (12-1-1)

Tidigt Underkort

Bantamvikt: Pannie Kianzad (14-5) va. Alexis Davis (20-10)

Lättvikt: Matt Frevola (8-2-1) vs. Terrance McKinney (10-3)

Fjädervikt: Chase Hooper (10-1-1) vs. Steven Peterson (18-9)

Lättvikt: Fares Ziam (11-3) vs. Luigi Vendramini (9-1)

Tungvikt: Carlos Felipe (10-1) vs. Jake Collier (12-5)

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Paul Craig

UFC 263: Paul Craig knäcker Jamahal Hills arm

Anton

I den första matchen på huvudkortet under UFC 263 besegrade Paul Craig sin motståndare Jamahal Hill i en lätt tungviktskamp. Craig vann via TKO i den första ronden, efter att han knäckt sin motståndares arm.

Paul Craig segrar genom att bryta armen på Jamahal Hill

Den storvuxne skotten Paul ”Bearjew” Craig (15-4-1) tog sig sin fjärde seger på raken under lördagsnattens UFC-gala i Arizona. 33-åringen åstadkom detta genom att knäcka armen på sin motståndare i amerikanen Jamahal ”Sweet Dreams” Hill (8-1, 1 NC) 1 minut och 59 sekunder in i den första ronden. Efter att Craig låste in en armbar på Hill, släppte han inte greppet förrän hans motståndares armbåge var malplacerad.

Jamahal Hill bruten arm

Craig kom in i kampen som rankad nummer 14 i UFCs lätta tungviktsdivision. Helgens seger ger skotten en ypperlig möjlighet till att bryta in på topp-10 rankingen i sin nästa match. Om man lärt sig något från Paul Craigs insats under UFC 263, är det att man bör undvika alla sorter av armbrytning med ”Bearjew”.

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Pannie Kianzad

UFC 263: Pannie Kianzad besegrar Alexis Davis

Anton

I den sista matchen på det tidiga preliminärkortet under helgens gala UFC 263 besegrade svenska Pannie Kianzad sin motståndare Alexis Davis i en bantamviktskamp. Kianzad fann segern via enhälligt beslut för att ta sin fjärde vinst på raken.

Pannie Kianzad tar fjärde raka segern

Den svenska UFC-bantamviktaren Pannie ”Banzai” Kianzad (14-5) besegrade kanadensiskan Alexis ”Ally-Gator” Davis (20-11) i deras bantamviktskamp under lördagsnattens gala i Arizona UFC 263! Kianzad genomförde en god match, en prestation som slutligen bar resultat i en enhällig beslutsseger med siffrorna 30-27, 30-27, 29-28. Med vinsten har Pannie nu vunnit fyra matcher på raken i organisationen, och hennes nuvarande form bådar gott för framtiden i Ultimate Fighting Championship!

Matchen

Rond 1

Kianzad inledde kampen med en väl slungad vänsterhand som kreverar in i kanadensiskans ansikte. Därefter följer dock ”Banzai” inte sin vanliga matchplan. Tempot saktar ner anmärkningsvärt, och Pannie fokuserar mer på precisionsslag än en hög volym av smällar. Davis har inte mycket att sätta till, även om hon likväl skickar iväg sina egna slag. Genom den första ronden finner dock svenskan mycket framgång med sina attacker, och Davis ansikte svullnar upp rejält under rondpausen.

Rond 2

I den andra ronden fortsätter Kianzad med sin väl avvägda inställning till matchen mellan attack och försvar. Hennes kanadensiska motståndare försöker etablera någon form av offensiv genom ett par hårda bensparkar, dock besvaras dessa av effektiva kontringsslag från Pannie. Fortsatt disciplinerad boxning i det stående från svenskan bringar fram alltmer rodnad på Davis ansikte.

Trots att ansiktet tar stryk, kan ”Ally-Gator” finna in med flertalet bensparkar mot en relativt statisk Kianzad. Ju mindre rörlig svenskan blir, ju mer självförtroende finner Davis i matchen. I slutdelen av ronden trippar Davis Kianzad, och gonggongen ljuder ut med svenskan på canvasen.

Rond 3

I den tredje och sista ronden står det klart att Kianzad är påverkad av de bensparkar hon fått absorbera genom matchen. Davis fortsätter att rikta in merdelen av sina attacker mot svenskans ömma ben, och kan även börja skicka iväg fler slag med nävarna som resultat. Kianzads ansikte är nu även det märkt av striden inne i oktogonen.

Dock sipprar inte kamplusten ut tillsammans blodet hennes från ”Banzai”, som alltjämt möter sin motståndare i slagutväxlingarna. Med minuten kvar av ronden påminner de två kvinnornas ärrade nyllen om kampen som pågår i oktogonen. En jämn och underhållande strid de två bantamviktarna emellan finner sin ände i en av de otaliga sammandrabbningar som dominerat matchbilden.

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Terrance McKinney

UFC 263: Fjärde snabbaste knockouten i UFCs historia

Anton

I den fjärde matchen på det tidiga preliminära kortet under UFC 263 besegrade Terrance ”T.Wrecks” McKinney sin motståndare Matt Frevola. McKinney vann via knockout, vilken blev den fjärde snabbaste i UFCs historia.

Debutanten Terrance McKinney övertygar

Ibland behövs det inte mer än ett par sekunder för att visa upp sina förmågor i MMA. Detta stämmer definitivt in på UFC-debutanten Terrance ”T.Wrecks.” McKinney (11-3) som gick sin första match för organisationen under helgens gala Arizona. McKinney klev in i oktogonen för att möta Matt ”The Steamrolla” Frevola (8-3-1) i en lättviktskamp på det tidiga preliminära kortet.

Väl där tog det enbart sju sekunder innan Frevola låg på marken med en beskyddande domare över sig. En hänsynslös rak vänsterhand från McKinney fick ner Frevola på canvasen, där ett par blixtsnabba slag följde för att säkra segern för ”T.Wrecks” via KO!

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

UFC 263: Analyser och odds för utvalda matcher från nattens gala

Daniel Schälander

Inatt är det dags för UFC 263! Här gör vi en djupdykning i utvalda matcher från det fullspäckade matchkortet.

UFC 263 – Analys av utvalda matcher

Inatt har vi en fullspäckad gala att se fram emot. Två titelmatcher, Nate Diaz och Pannie Kianzad är bara något av det som galan har att erbjuda. Vi kollar lite närmare på utvalda matcher från kortet.

Pannie Kianzad favorit mot Alexis Davis

Pannie Kianzad (14-5) får under galan en möjlighet att utöka sin svit till fyra raka vinster i UFC. I hennes väg står kanadensiska Alexis Davis (20-10), som förövrigt har galans bästa smeknamn, ”Ally-Gator”.

Davis är en veteran i sporten och har delat buren med både Amanda Nunes, som hon besegrade en gång i tiden och Ronda Rousey.  Men under de senaste åren har Davis haft det tufft med 1-3 sedan 2018. Med sina 36-år kan det här vara sista chansen att bevisa att hon har att göra i världens bästa liga.

Kianzad å andra sidan har en ypperlig möjlighet att etablera sig i toppen av viktklassen och kan vi den imponerande insats börja tas upp i snacket om titelutmanare. Pannie är nya skolan och kommer att vara den mer kompletta fightern mot den brottningstunga grapplern Davis.

Unibet har Kianzad som favorit med 1.49 gånger pengarna kontra 2.62 för David. Det här är en match som Pannie ska vinna på papper, nu gäller det bara att leverera!

Jag tror på underdogen Paul Craig

I huvudkortets första match ser vi skotten Paul Craig (14-4-1) mäta sig Jamahal Hill (8-0). Craig kommer in i matchen som stor underdog med 3.40 gånger pengarna och här finns det enligt mig pengar att hämta. Hill har inte blivit testad ordentligt på marken och vid de tillfällen han har blivit nedtagen i UFC har han inte sett lovande ut. Inför hans senaste match mot Ovince St. Preux (25-15) tippade jag också på en förlust mot Hill, som motbevisade mig. Men det berodde till stor del på OSPs korkade strategi och ovilja att ta matchen till marken där han skulle varit överlägsen.

Craig är en riktig markspecialist som jag har svårt att se kommer vilja stå upp längre än nödvändigt mot den hårt slående Hill. Tidigare nämnda 3.40 på Craig kontra 1.32 för Hill och även 5.00 gånger pengarna vid submission för skotten anser jag vara riktigt attraktiva spel.

Edwards rättmätigt storfavorit mot Diaz

Nate Diaz (20-12) är tillbaka efter ett och ett halvt års tid borta från buren sedan mötet om BMF-titeln mot Jorge Masvidal (35-15). Han ställs mot ännu en tuff motståndare i Leon Edwards (18-3, 1NC). Engelsmannen har etablerat sig i toppen av welterviktsdivisionen och har i dagsläget en av de längsta vinstsviterna i UFC.

Diaz är stor underdog med 4.85 gånger pengarna mot 1.18 för Edwards. Och med stor sannolikhet tror jag att vi kommer att få se en vinst till England under nattens gala. Edwards är för komplett och vass för Diaz att hantera. Hade matchen ägt rum för fem år sedan hade vi kunnat se en annan matchbild men i det här fallet tror jag att tiden och sporten har kommit ifatt och sprungit om Diaz.

Jag har svårt att se Diaz hitta någon svaghet som Edwards, men Nate är en av de mest erfarna atleterna i UFCs stall så man ska aldrig räkna ut möjligheten att han hittar en väg till vinst.

Figueiredo återigen favorit mot Moreno

Flugviktens kung är tillbaka för att återigen försvara sitt bälte mot Brandon Moreno (18-5-2). Deiveson Figueiredo (20-1-1) har mer eller mindre plöjt igenom divisionen om man bortser från förlusten mot Jussier Formiga (23-8) för två år sedan. I en mycket jämn match mot Moreno som slutade oavgjort efter ett poängavdrag får mästaren nu ytterligare en möjlighet att visa vem som är kungen i flugvikts-djungeln.

Moreno gjorde en av sitt livs bästa matcher och tvingade mästaren att kämpa för varje rond i herrarnas första möte. Även denna gång är han dock underdog där ett spel på mexikanen ger 2.75 gånger insatsen, kontra 1.45 för Figueiredo. Med deras första möte i någorlunda färskt minne ser oddsen för Moreno relativt lockande ut. Han lyckades dra ut mästaren på djupt vatten och även den här gången är Figueiredos en avgörande faktor. Moreno var pigg och glad under förmiddagen i fredags när han var en av de första på vågen.

Deiveson var däremot sist ut till vågen av samtliga fighters på galan och tvingades väga in utan kalsonger för att bli av med de sista grammen för att väga in på mästerskapsvikten 125 lbs. Figueiredo brukar ofta få kämpa för att nå ner till flugviktsgränsen men när han väl lyckats med det är han oftast den större och starkare fightern inne i buren på fight night. Men alla dessa bantningar kommer förr eller senare att ta ut sin rätt och är det någonting som kan fälla en gigant så är det en bristande kondition till följd av en hård bantning.

Israel Adesanya möter återigen Marvin Vettori

Fram till förlusten mot Blachowicz var italienaren Marvin Vettori (17-3-1) den som varit närmast att besegra Israel Adesanya (20-1) då en domare av tre hade honom som segrare när de möttes för tre år sedan.

Mycket har hänt sedan dess och bägge har levererat under sin tid i UFC där de sammanlagt har kammat in 12-1 sedan mötet. Nu får Vettori återigen en chans på titeln. Oddsmakarna på Unibet ser Adesanya som klar favorit med 1.37 gånger insatsen medan man får 3.15 på Vettori.

Kollar man på de två rent stilmässigt så är Vettori ett jobbigt motstånd för Izzy. Blachowicz visade hur man besegrar ”The Last Stylebender” och en stark brottning är definitivt en nyckel. Vettori har ett vasst markgame vilket vi inte minst fick se i matchen mot Jack Hermansson där han höll jämna steg med den svenska grapplern. Vettori är väldigt stark och är också en fysisk fighter. Trots sin styrka lyckas han också hålla hela matchen ut rent konditionsmässigt. Marvin gillar även att sätta press och hotar med tunga slag växlat med faran för nedtagningen. Överlag är han en komplett fighter där den enda svagheten är att han kan vara lite väl vild och sluggig i sitt stående. Med det sagt är han ett jobbigt motstånd för Adesanya som måste göra allt för att hålla matchen stående.

Adesanya å andra sidan är känd för sitt stående med precision och timing i världsklass. Han lyckas hitta de minsta luckorna att straffa sina motståndare på och har fram till matchen mot Blachowicz i princip sett ostoppbar ut när han rensat bort mellanviktsutmanarna en efter en. Frågan är om Vettori kommer att tillåta Izzy att ha den tiden och det utrymmet att hitta sina luckor. Vi kan också få se en ännu bättre version av Adesanya där han utvecklat och raffinerat sin stil ytterligare och förbättrat sitt nedtagningsförsvar ytterligare efter matchen mot Blachowicz.

Med det sagt tror jag att det här kan bli Adesanyas största test i mellanvikten. Oddsen på 3.15 för Vettori som segrare är minst sagt spelbara i mina ögon. Ett annat intressant spel om man tror på Izzy som segrare är 2.62 för Adesanya på avslut, alternativt Adesanya på KO/TKO som ger 2.75 gånger insatsen.

Med allt detta sagt anser jag att ett spel på Paul ”Bearjew” Craig är galans mest intressanta spel. Kanske kommer Jamahal Hill återigen överträffa min förväntningar men jag tror starkt på att Craig kommer att hitta ett avslut om eller när matchen hamnar på marken. Vilka matcher ser ni fram emot och vilka odds anser ni vara spelvärda?

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy
Douglas Lima

Bellator 260: Fullständiga resultat från nattens gala – tronskifte i welterviktsdivisionen

Alexander Clausson

Under natten till fredagen arrangerade Bellator MMA en gala på Mohegan Sun Arena i Connecticut. I huvudmatchen ställdes Douglas Lima mot den obesegrade ukrainaren Yaroslav Amosov.

Yaroslav Amosov fortsatt obesegrad

I huvudmatchen fick tittaren bevittna ett tronskifte i organisationens welterviktsdivision. Amosov kontrollerade matchen och tog hem ännu en skalp på sitt obesegrade matchfacit. Läs mer om den drabbningen här.

Jason Jackson fortsätter imponera i sin unga Bellator-karriär. Sedan organisationsdebuten 2019 har jamaicanen besegrat namn som Benson Henderson och Neiman Gracie. I natt stod Paul Daley för motståndet och engelsmannen gavs aldrig chansen att utnyttja sin farliga striking, eftersom Jackson kontrollerade fighten med hjälp av sin grappling.

En annan fighter som använde sig mycket av grappling var den hypade amerikanen Aaron Pico. Tidigare i MMA-karriären har 24-åringen framförallt använt sig av striking, men natten till lördagen var det – till stor del – arbete på kanvasen som gav honom segern. För motståndet stod den tidigare Cage Warriors-fightern Aiden Lee.

På underkortet höll sig Justin Gonzales (12-0-0) fortsatt obesegrad, när Tywan Claxton besegrades via delat domslut. Domarna var oeniga även när det kom till drabbningen mellan Bobby King och Nick Newell. Två av poängdomarna gav samtliga ronder till King, medan den tredje domaren ansåg att Newell var den främsta fighter i två av fightens ronder.

Bellator 260: Fullständiga resultat

Huvudkort

 • Yaroslav Amosov besegrade Douglas Lima via enhälligt domslut (50-45, 49-46, 49-46)
 • Jason Jackson besegrade Paul Daley via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Aaron Pico besegrade Aiden Lee via submission (anaconda choke), 1:33 – Rond 3
 • Mark Lemminger besegrade Demarques Jackson via TKO, 3:36 – Rond 2

Underkort

 • Kyle Crutchmer besegrade Levan Chokheli via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Justin Gonzales besegrade Tywan Claxton via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Bobby King besegrade Nick Newell via delat domslut (30-27, 28-29, 30-27)
 • Lucas Brennan besegrade Matthew Skibicki via submission (anaconda choke), 1:54 – Rond 1
 • Marina Mokhnatkina besegrade Amanda Bell via enhälligt domslut (30-27, 30-27, 30-27)
 • Alex Polizzi besegrade Gustavo Trujillo via submission (straight armbar), 4:22 – Rond 1 22
Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Pannie Kianzad

UFC 263: Exklusiv intervju med Pannie Kianzad inför nattens match

Alexander Clausson

Under natten till söndagen – svensk tid – kommer Sveriges Pannie Kianzad kliva in i buren för att söka sin fjärde raka seger, i samband med UFC 263. Kimura intervjuade Kianzad, för att höra om hennes tankar inför matchen och vad nästa steg i karriären kommer bli.

Pannie Kianzad förberedde sig för en annan motståndare

Kianzad har tre raka vinster i UFC och kommer till helgen ställas mot Alexis Davis, i samband med UFC 263.

Kianzad har hållit sig aktiv sedan pandemins utbrott och har gått två matcher i UFC. Trots resor både inom och utanför landets gränser har det gått relativt smärtfritt för svenskan. Kianzad är bosatt i Sverige men har sitt hemmagym i Danmark och har därför fått pendla en en hel, även under pandemin.

För mig har det varit relativt lugnt. Jag har kunnat komma över och har även spenderat tid i Stockholm och Örebro. Om du är anställd av en organisation och har lönegrejer att visa upp, så ska det inte vara något problem och dom kan inte stoppa dig från att resa in, eftersom du jobbar.

Den ursprungliga tanken var att Kianzad skulle ställas mot den tidigare titelutmanaren Raquel Pennington. Drabbningen färdigställdes aldrig och under träningslägrets gång fick hon reda på att veteranen Alexis Davis skulle stå för motståndet istället

Jag startade mitt träningsläger tidigare än vad jag brukar. Jag skrev på först för att möta Raquel Pennington och tränade inför en match mot henne i cirka tio veckor, men sen när det var sex veckor kvar så skrev vi på för Alexis Davis

Davis har tillhört UFC sedan 2013 och har hunnit med ett dussintal fighter i organisationen. I samband med UFC 175 gick hon titelmatch mot den dåvarande bantamviktsmästarinnan Ronda Rousey. Efter fyra matcher i flugviktsdivisionen återvände hon nyligen till bantamviktsklassen och besegrade då Sabina Mazo, via enhälligt domslut.

”Tre eller fyra fighter till innan en chans på titeln”

Kianzad ser inga problem med att möta en orankad fighter i Davis och menar att den kanadensiska fightern är ett större namn än vad hon själv är, i nuläget.

Hon är skitbra, jättetuff och har mycket erfarenhet på sin sida. Varit rankad i två viktklasser som är jävligt bra. Om min motståndare faller av så bryr jag mig inte om min (nya) motståndare inte är rankad, så länge hon är ett stort namn och Davis är egentligen ett större namn än mig. Rankingen spelar ingen roll. Det viktigaste för mig är att jag håller mig aktiv och gör bra ifrån mig.

Just nu befinner sig den 29-åriga skåningen på en elfteplats, sett till UFCs officiella ranking för bantamviktsdivisionen. Hon har tre raka vinster i en viktklass med en dominant mästarinna och flera långtidsskadade fighters. Kianzad berättade att hon kan nå en titelmatch efter ytterligare tre eller fyra vinster. Samtidigt berättade svenskan att yttre omständigheter spelar stor roll.

Jag står bra mot alla i topp fem och jag ser ingen skillnad på mig och topp fem. Jag blir bättre och bättre för varje match. Samtidigt som jag har många matcher – jag får min tjugonde proffsmatch nu – så har jag ungdomen på min sida. Jag tror definitivt att jag är en av européerna som kan skrälla i topp fem. Jag ser fyra motståndare till framför mig, om jag ska vara lite realistisk. Fyra, tre. Allting beror på vem och hur. Det beror också på hur den ligger tidsmässigt. Julianna Peña fick titelchans efter en match, men den låg perfekt i tiden. Det finns några skadade, Holly (Holm) och Germaine (de Randamie).

Mästarinnan Amanda Nunes har besegrat tre fighters, som i nuläget befinner sig över Kianzad i rankingen.

Pannie Kianzad vs. Lina Länsberg 2 är inte aktuellt i nuläget

Kianzad vill hålla sig aktiv, även efter helgens match. 29-åringen vill fightas åtminstone en gång till innan årets slut.

Jag vill definitivt gå match i alla fall en gång till. Jag tränar året runt, så för mig är det inte något problem. Jag vill gärna gå 3-4 matcher per år, bara jag är skadefri så är det inga problem.

Sveriges Lina Länsberg befinner sig en plats över Kianzad på rankingen. De båda ställdes mot varandra redan 2012 och då tog den sistnämnda hem segern via slag. Något svenskderby i UFC är dock inte aktuellt i nuläget, enligt Kianzad.

Det känns inte som att det gynnar mig just nu. Eftersom jag vann första matchen och det var längesen och eftersom hon inte har uttryckt att hon vill möte mig i UFC så känner jag inte att det är något vikt att lägga vid det. Jag siktar högre upp i rankingen.

Det hör inte till vanligheten att två svenskar ställs mot varandra i UFC men det har hänt vid två tidigare tillfällen. Nu senast David Teymur vs. Martin Svensson, som gick match mot varandra i samband med UFC Fight Night 84. Teymur tog hem drabbningen via slag.

Det är osäkert när UFC kommer återvända till Europa nästa gång, men enligt rykten kommer det arrangeras en gala i London under hösten. Kianzad är sugen på att fightas i Europa och särskilt om organisationen kommer göra ytterligare besök i Sverige. Svenskan har tidigare gått UFC-matcher i USA, Abu Dhabi och Ryssland.

Jag vill jättegärna fightas i Europa och längtar tills UFC kommer tillbaka till Sverige. Jag har aldrig fightats på en svenskt UFC-kort, så det skulle vara jättekul.

Kianzad står med ett totalt matchfacit som lyder 14-5-0.

Läs mer
+15
Dana Sad
Dana Happy
Yaroslav Amosov Douglas Lima Bellator

Bellator 260: Yaroslav Amosov tar över bältet och står med ett matchfacit som lyder 26-0-0

Alexander Clausson

Natten till lördagen gick Bellator 260 av stapeln. I huvudmatchen ställdes den regerande welterviktsmästaren Douglas Lima mot Ukrainas Yaroslav Amosov. I artikeln nedan kan läsaren ta del av matchrapport – samt resultat – från titelmatchen.

Douglas Lima kunde inte svara på Yaroslav Amosovs grappling

Lima klev under natten in i buren för att gå sin nionde titelmatch i organisationen. Brasilianaren kom senast från en titelmatch i mellanvikt, där den divisionens nuvarande mästare – Gegard Mousasi – stod för motståndet. Den sistnämnda tog hem segern via enhälligt domslut. Dessförinnan hade Lima tre raka vinster i welterviktsdivisionen.

Amosov hade 25 raka vinster inför matchen mot Lima och sex av dessa vinster kom under Bellator MMAs flagg. Ukrainaren kom senast från en vinst över Logan Storley. Den drabbningen slutade via delat domslut.

Rond 1

Avvaktande inledning på den första ronden, där båda fighters sökte vadsparkar. Lima fick in en fin kroppspark på den obesegrade ukrainaren. Amosov fick in en nedtagning på mästaren, som tog sig upp för en kort stund. Därefter snabbt ner på kanvasen igen, med Amosov i topposition och Lima i guard. Båda fighters var aktiva från den positionen. Både gällande slag och när det kom till att försöka förbättra sina positioner. Ronden avslutades med Amosov i topposition.

Rond 1 till Amosov, enligt undertecknad.

Rond 2

Efter två – relativt – händelselösa minuter i stående position, fick Amosov in sin tredje nedtagning och Lima hamnade ännu en gång i guard-position. Lima lyckades förflytta sig så han hamnade med ryggen mot bur-väggen. Amosov var aktiv med slag och Lima kunde inte åstadkomma någonting offensivt från sin position. Med 30 sekunder kvar av ronden tog sig Lima  upp till en stående position, men lyckades inte separera sig från ukrainaren.

Även rond 2 till Amosov, enligt undertecknad.

Rond 3

Lima fick in en huvudspark tidigt i den tredje ronden, som följdes upp av ytterligare en hög spark. Brasilianaren hade en fin sekvens med flera träffar, men det var tydligt att han inte vågade gå in för nära och riskera att bli nedtagen. Halvvägs in i rond nummer 3 hittade Amosov en nedtagning och återigen fick Lima inta guard-position. Efter flera otillåtna slag mot Limas bakhuvud valde matchdomaren att ställa de båda kombattanterna upp. Knapp fördel till Lima i stående position, där ronden avslutades.

Rond 3 till Amosov, enligt mig.

Rond 4

Amosov var inte intresserade av en kick-boxningsmatch och gick tidigt för en nedtagning. En nedtagning som också lyckades, dock efter lite mer ansträngning än tidigare. Ukrainaren höll sig tillräckligt aktiv i topposition för att hålla kvar matchen på kanvasen, men var aldrig nära att hitta ett avslut.

Rond 4 till Amasov, enligt undertecknad.

Rond 5

I den femte ronden fick vi se de första striking-kombinationerna från Amosov och ukrainaren höll – relativt – jämna steg med Lima i slagsekvenserna. Med tre minuter kvar av matchen fick Amosov ner Lima på kanvasen, via ett single-leg. Med minuten kvar av den sista ronden sökte Lima en arm-bar, men Amosov tog sig loss.

Jämn rond som undertecknad ger till Lima.

Resultat

Yaroslav Amosov besegrade Douglas Lima via enhälligt domslut (50-45, 49-46, 49-46)

I och med vinsten har 27-åringen numera ett matchfacit som lyder 26-0-0, vilket är världens bästa record på pappret. I alla fall när det kommer till aktiva fighters.

Läs mer
+9
Dana Sad
Dana Happy

Invägningen inför UFC 263 – En fighter missar vikten

Daniel Schälander

Idag har samtliga fighters vägt in sig inför UFC 263. Steven Peteron (18-9) var den enda som inte klarade vikten.

UFC 263 invägningar

Idag ställde samtliga fighters sig på vågen inför helgens gala. Den enda personen som inte lyckades klara vikten var Steven Peterson (18-9) som möter Chase Hooper (10-1-1) på kvällens tidiga underkort. Peterson missade fjäderviktsgränsen med 2,9lbs/1,2kg och kommer därmed att få betala 20% av sitt gage till Hooper men matchen fortsätter som planerat i övrigt.

Adesanya, Vettori, Figueiredo och Moreno klarade med det sagt även sina viktgränser och bägge matcherna kommer som tänkt att vara om titeln. Även Pannie Kianzad med sin motståndare Alexis Davis klarade vikten.

Invägningsresultat

Nedan finner ni samtliga invägningsresultat från fredagen.

Huvudkort

Mellanvikt: Israel Adesanya (183.5) vs. Marvin Vettori (184.5)
Flugvikt: Deiveson Figueiredo (125) vs. Brandon Moreno (125)
Weltervikt: Leon Edwards (170.5) vs. Nate Diaz (170)
Weltervikt: Demian Maia (170.5) vs. Belal Muhammad (170.5)
Lätt tungvikt: Paul Craig (204.5) vs. Jamahal Hill (205.5)

Underkort

Lättvikt: Drew Dober (154) vs. Brad Riddell (155)
Lätt tungvikt: Eryk Anders (205) vs. Darren Stewart (204.5)
Flugvikt: Joanne Calderwood (125) vs. Lauren Murphy (125.5)
Fjädervikt: Hakeem Dawodu (145.5) vs. Movsar Evloev (145.5)

Tidigt underkort

Bantamvikt: Alexis Davis (134.5) vs. Pannie Kianzad (135.5)
Lättvikt: Matt Frevola (155) vs. Terrence McKinney (155.5)
Fjädervikt: Chase Hooper (145.5) vs. Steven Peterson (148.5*)
Lättvikt: Luigi Vendramini (155.5) vs. Fares Ziam (156)
Tungvikt: Jake Collier (264.5) vs. Carlos Felipe (262.5)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
Steven Peterson

Steven Peterson ställer in sig på KO-seger över Chase Hooper

Anton

UFC-fjäderviktaren Steven Peterson kommer att gå för en knockoutvinst över sin motståndare Chase Hooper under helgens gala UFC 263. Peterson, som spenderat nästan två år utanför oktogonen, vann sin senaste match via knockout i september 2019.

Steven Peterson ambitiös inför mötet med Chase Hooper

Den 31-årige amerikanske fjäderviktaren i UFC Steven ”Ocho” Peterson (18-9) har siktet inställt på en spektakulär seger i sin match under UFC 263. Kampen, som blir Stevensons första sedan hösten 2019, äger rum på det tidiga preliminära kortet. Där ställs han mot den unge landsmannen Chase ”The Teenage Dream” Hooper (10-1-1). Hooper var fram tills nyligen obesegrad i sin professionella karriär, och har ännu inte lidit ett nederlag via avslut. Detta faktum förhindrar dock inte Peterson från att smida våldsamma planer till lördagsnattens sammandrabbning.

”I will put him away”

I en intervju nyligen med den amerikanska kampsportssajten BJ.Penn.com förklarar Steven Peterson att han kommer bli Chase Hoopers första riktiga test i UFC-karriären.

When he fought Alex Caceres, everyone said it was a mismatch. I feel like I’m a lot worse of a matchup for Chase Hooper and I thought they were trying to protect him. But, I guess it’s time to either sink or swim.

När det kommer till Hoopers färdigheter i grapplingen, är Stevenson inte särskilt oroad. Om ”The Teenage Dream” vill ta striden till marken, kommer ”Ocho” gladeligen följa efter med tungt svingade slag.

I don’t care how good of a jiu-jitsu practitioner you are, you don’t want to get caught in an imanari roll. It’s something you want to avoid, someone going after your legs you want to get your legs out of there. I plan on hitting him, I plan on hitting him a lot and just totally beat him down with violence. Just breaking him down over the first round and take him out towards the end of the first round.

He has a pretty good chin but the thing I’ve noticed is these guys are scared to go to the ground with him. Alex Caceres put him down and one or two more shots would’ve put him away. I’m that dude where if I knock him down I’m going to hop on him and put him away. I’m not afraid to go to the ground with the kid and he’s in for a hell of a fight.

Kan Stevenson avsluta Hooper med nävarna?

 

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Ada pol adakala bahkan ribuan situs-situs prediksi bola slot online keinginan laribercempera abadi internet. Membawadiri batari bayang-bayang didalam negri berbatas luarbiasa negri angan-angan elegan Inggris.

Lamun sayangnya sangat kira-kira andaikan patutnya dibilang bohongan abolisi perkiraan gelembung adagium agen sbobet Indonesia angan-angan tampak keunggulan keinginan Sempurna Malahan bisajadi dipandang cuma dibuat Kasar Aja palsu atas bukti khayalan ada.