Per Eklund och bilder från polisen i Florida

Per Eklund riskerade livstids fängelse i USA – Nu avslöjar UFC-svensken för första gången vad som hände | Del 2

Daniel Schälander

I del två av vår artikelserie om Sveriges första UFC-fighter berättar Per för första gången om vad som hände i Florida när han riskerade att dömas till livstids fängelse.

Per Eklund åtalas i Florida och riskerar livstids fängelse

De åsikter som Per uttrycker i den här artikeln är Pers egna och är inget som Kimura står för eller sympatiserar med. Vi vill varna om att texten kan uppfattas som grafisk och obehaglig.

I den första delen av vår exklusiva artikelserie om UFC– och MMA-pionjären Per Eklunds liv efter att han försvann från rampljuset för snart tio år sedan, berättade Per om när han bröt nacken. En traumatisk händelse som skulle komma att förändra Pers liv radikalt ända fram till idag. I det här avsnittet berättar Per för första gången om händelsen som ledde till att han blev åtalad i Florida för grova brott där han riskerade livstids fängelse. Läs den första delen via länken nedan.

Traumatisk händelse som barn sätter sina spår i Per

Innan vi går in på nästa fas av Pers liv behöver vi se tillbaka på en händelse som kommer att påverka tiden i USA och det Per kommer att göra där. Per berättar om ett trauma han ska ha utsatts för som 11-åring då en närstående släkting ska ha gjort sexuella närmanden mot honom.

Den händelsen har satt starka spår i Per som gör att han än idag har extremt starka känslomässiga reaktioner på sånt som har med fysisk närhet att göra, särskilt från andra män.

Att Per har problem med sina känslomässiga reaktioner är något han är medveten om och jobbar på att komma till bukt med.

Absolut, 100%. Det är klart att jag ser det som ett problem. Jag har jobbat på det enormt och hanterar saker och ting mycket bättre än vad jag gjorde förut. Men det är också en process man får gå igenom.

Stycket ovan har ändrats sedan artikeln ursprungligen publicerades.

Åkte till USA med 36 dollar på fickan

Vi har nu kommit till 2016, fyra år efter nackfrakturen. Efter att kollapsen av Pers liv i Sverige är ett faktum har han bestämt sig för att åka till USA och börja om på ny kula. Även om han själv anser att USA är världens mest korrupta land med världens mest korrupta folk så har han kommit att betrakta landet som ett Mecca för kampsport.

Kampsport är det som varit den röda tråden i Pers liv från ung ålder fram till idag.

[Jag har] alltid haft kampsport. Det är vad jag vigt mitt liv åt. Det är det jag tycker om. Jag tycker inte om något annat. Det är det jag kan göra för att göra något kreativt och konstruktivt med det bagaget jag har.

Han landade i Florida med $36 i fickan. En vän till honom hade ett gym och plats där Per kunde bo i utbyte mot att hjälpa till på klubben. Utöver det började han jobba som vikarie på en bensinmack i vad han beskriver som ”ett av de värsta skitjobben jag har haft”

I USA var minimilönen $8,25. Jag fick $8 i timmen, och du kan glömma OB, det finns inte. Jag började som vikarie så jag jobbade dagpass, eftermiddagspass och nattpass rullande. Det tog två timmar enkelväg att gå till jobbet. Sen hjälpte jag till på klubben också. Det var riktigt tungt. Det hade varit jobbigt oavsett om du var skadad eller inte. Men att göra det med en operationsskada var värsta tortyren, det absolut mest fysiskt påfrestande jag gjort i hela mitt liv. Så det det var inte hållbart.

Per Eklund

Per hittar ett nytt gym men problem uppstår

Då situationen inte är hållbar väljer Per att söka sig till andra jobb. Han hoppar runt på lite olika ströjobb men eftersom att han inte har arbetstillstånd är det få som vill anställa honom. Men till sist får han ett jobb som thaiboxningstränare på en kampsportsklubb i Orlando. Till en början går allt bra men snart får Per problem med en av ägarna till gymmet. Per berättar.

Det var helt okej men jag vantrivdes där. För han som ägde gymmet såg till att jag gjorde det.

Per berättar hur ägaren försökte sänka Per psykologiskt genom att få honom att göra saker som han visste var dåligt för Per. På det sättet skulle han kunna göra Per svag mentalt för att sedan kunna manipulera och utnyttja honom sexuellt.

Han visste att jag hade skitont i nacken. Så då fick jag gå och sopa mattorna och göra rent, fy fan vad det var jobbigt. Det var värsta mardrömmen, och det hade de kunnat fixa någon annan att göra istället för mig. Det finns så många andra som har mindre kunskap, lägre ner i hierarkin, som kan göra det jobbet. Det är idioti att sätta mig på det. Jag kan göra något bättre, det är bortkastad tid.

Han var ju jätteschysst också, han har ju en bra sida. Han ställde upp med skitmycket, den bra sidan av honom är ju skitbra. [Men] det kom en dag då han står framför mig och säger såhär. ”Du kommer tro att jag är bög nu för jag ska fråga om du vill kyssa mig.” Vadå tro? Du sa ju nyss att du är bög. Där var min biljett till ett bra liv, men förstår du. Hur kan du leva med dig själv om du inte är gay men säljer arslet eller sätter på någon ändå. Det går inte. Med tanke på bagaget jag har med min [närstående släkting] så har jag nolltolerans.

Det är därför jag ska flytta till Tjetjenien, där finns det inga [homosexuella]. Det är anledningen. Och sen vill jag ha renhet. Han som styr Tjetjenien är jävligt cool. Ramzan Kadyrov, han är riktigt cool. Och det han pratar om är precis det jag vill ha, den rena läran. Och allting annat som inte är rent gör mig psykiskt sjuk. Jag mår skitdåligt. Jag blir sjuk i huvudet, bokstavligen.

Jag sa nej till att kyssa gubben. Han var schysst och betalade massageterapi men att jag sa nej ledde till att jag bara fick 30 minuters behandling istället för en timme. Och det är leveling. Och det blev jobbigare och jobbigare. Han såg chansen att om han sänker mig tillräckligt mycket då blir jag svag. Men jag blir inte svag, jag blir arg, så arg att jag blir psykiskt sjuk, på riktigt. Det är också därför jag vill dela med mig av det här. För folk undrar ju vad det är för fel på mig, och det fattar ju jag också, att det är något fel. Istället för att jag blev Ivan Drago i Rockyfilmen så blev jag ju Chernobyl.

Stycket ovan har ändrats sedan artikeln ursprungligen publicerades.

Per riskerar livstids fängelse i Florida

Per berättar hur han börjat självmedicinera för att hjälpa till att hantera smärtan från nacken.

Om du blir utfryst från sjukvården och inte får hjälp från dem så måste du i slutändan hitta en lösning. Och har du tillräckligt grav problematik så provar du vad som helst. Antingen det eller så tar du självmord. Kronisk smärta är inte kul att leva med. Har du kronisk smärta som leder till sömnbrist så är det enda det kommer att resultera i att du blir totalt vansinnig. Smärta gör ju att man blir på dåligt humör. Sömnbrist gör att du blir lättirriterad, kombinationen är inte bra.

Det jag gjorde på vägen var att jag sökte mig till och hittade något som hjälpte mig. Och det var att självbehandla mig eftersom jag inte fick hjälp någon annanstans. Det som hjälpte mig mest är cannabis. Det gör att jag kommer ner och lugnar ner mig, blir mer mänsklig. Jag kan sova om nätterna och blir en bättre människa. Sen finns det även starkare mediciner man kan hjälpa sig av. Jag kallar det för medicin, vissa kallar det för droger. Man kan använda det som droger eller som medicin som jag gjorde. För att lätta på det känslomässiga trycket fann jag psilocybin ovärderligt. Och det räddade mitt liv i slutändan. Men i fel händer och i fel människa, livsfarligt. Så jag åt psilocybin med fel människa. Det man kan råka ut för är ett bakhåll. Du träffar en falsk människa som utger sig för att vara något. Sen när de stoppar i dig LSD, psilocybin, meskalin, ayahuasca och liknande substanser som öppnar upp en så blir man också sårbar. Speciellt om du har en person som lurar dig att släppa skölden, släppa svärdet, öppna upp en och läka. För det är det man ska göra. Du ska äta det, du ska må illa, du ska spy, det kallas för purge [rensning]. Vissa människor de alstrar den energin för att det gör dem starka. Det var fallet med den här personen.

Per Eklund

”Sen fick jag spel, åkte hem till honom, sparkade in dörren och…”

Personen som Per syftat på är en person vid namn Seymour Pate, som Per brukade köpa droger av. Det är händelser kring den här personen som kommer att leda till att Per åtalas för Carjacking (Bilstöld), Grand Theft of $100 or more from dwelling or curtilage (Stöld från bostad) samt Burglary of dwelling with an assault or battery (Stöld från bostad med misshandel). Det sistnämnda bär livstids fängelse i straffskalan.

Jag brukade köpa cannabis av en kille. Och han sa vid ett tillfälle att han brukade äta psilocybin (psykadeliska svampar) och frågade om jag hade lust att följa med och kolla på något som kallas ”Super Moon”, när månen lyser starkare. Han sa att det var en riktig upplevelse att se den när man ätit svamp, så det ville jag prova. Så jag åkte med honom till Daytona beach. Men psykopater och människor med personlighetsstörning ska alltid försöka ordna ett bakhåll.

Så vi sitter och käkar svamp och observerar himlen och månen och allt är trevligt runt omkring. Sen mitt under trippen drar han till med ett bakhåll. Så jag känner att han försöker psyka mig. Han trodde han skulle skrämma mig. Så jag säger till honom, ”lyssna det här blir knas, jag känner att du vill ha sex med mig, men det är inte därför jag är här”. Då känner han sig påkommen och konfronterad, då drog han till med skrämseltaktik. Han trodde han skulle kunna ta ett psykologiskt övertag och skrämma mig. Men det gick inte. Och med tanke på att vi var på stranden så var det inte så lätt att komma därifrån. Så jag var i behov av att åka tillbaka till Orlando med honom, så jag kände att vi alla gör misstag som vi lär oss ifrån.

Han trodde att han skulle ge mig psilocybin och ta ett psykologiskt övertag och skrämma mig och sen trodde han att han skulle knulla mig. Det hände ju självklart inte. Sen så blev det som det blev. Jag gjorde mitt bästa för att hjälpa honom. Direkt när han gjorde sin attack så sa jag lägg ner. Lägger du inte ner måste jag döda dig här och nu. Då självklart lade han ner. Anledningen till att jag använde de orden var för att det var precis det han gjorde mot mig. Han försökte skrämma livet ur mig och trodde jag skulle bli rädd. Jag är sista människan på jorden du ska försöka skrämma, jag har ingen rädsla. Det enda som händer om du försöker skrämma mig är att jag blir arg, riktigt riktigt arg. Sen blir det krig. Jag vill ha fred.

Per berättar hur situationen desarmerades och de båda åkte tillbaka till Orlando. Men en vecka senare rinner bägaren över för Per.

Den här personen fattade ju inte budskapet och började dyka upp hemma hos mig. Människor med personlighetsstörning som snortar kokain, det blir helt frispel i huvudet på dem.

Sen fick jag spel, åkte hem till honom, sparkade in dörren och skenavrättade honom 20 gånger genom att strypa honom tills han svimmade. Sen höll jag honom i det tillståndet och tack vare det så kommer han inte ihåg i rättegången.

Jag sparkade in dörren, jag skenavrättade honom, jag misshandlade honom, jag rånade honom och snodde hans bil och alla hans pengar, de ligger nedgrävda.

Sen blev jag gripen.

Enligt dokument från domstolen fann polisen över 30 gram marijuana och något som misstänktes vara psykedeliska svampar.

Texten ovan i stycket ovan har ändrats sedan artikeln ursprungligen publicerades.

Polisrapporten ger mer detaljer

Hittills i den här artikelserien har vi lyft fram sidan av historien som Per berättat för oss. Men här kan vi även lyfta fram målsägandens version som den berättas i en polisrapport från den aktuella kvällen. På de flesta punkterna stämmer den väl överens med Pers berättelse, om än något mer detaljerat.

Polisrapport från Florida gällande Per Eklund

I domstolen kommer Per hävda att Seymour Pate ska ha kontaktat Per med syftet att göra sig av med droger. Han hävdar att Pate själv lagt droger i bilen. Han ska sedan ha gett Per nycklarna till bilen. Därefter ska han ha ringt polisen och hävdat att han blivit utsatt för ett våldsbrott och att hans bil blivit stulen. Per säger i domstolen att drogerna tillhör Pate och att han tror att Pate använde honom för att göra sig av med drogerna. Per hävdar att Pate var orolig över att polisen drev en utredning kring droger och att det var därför han ville göra sig av med dem.

”När jag fick domen är enda gången någonsin jag varit nervös”

Trots ett relativt okomplicerat händelseförlopp kommer Per att sitta isolerad på häkte i åtta månader innan han slutligen får sin dom.

När jag fick domen var också enda gången i mitt liv som jag varit nervös. Jag har aldrig i mitt liv haft nervositet manifesterad i min kropp. De skickade ner mig fyra gånger för att de skulle tänka igen. Tillslut blev jag frikänd. Jag satt åtta månader i häkte i total isolering. Sen en månad på detention center för att jag hade överstannat mitt visa och sen blev jag hemskickad till Sverige.

En jury på sex personer beslutar enhälligt att fria Per på alla tre åtalspunkter

Per åker till Asien

Efter händelserna i USA bestämmer sig Per för att söka sig österut. I nästa del av serien om Per Eklund berättar 42-åringen om tiden han spenderade i Asien, där han flydde för sitt liv från polisen i Filippinerna och hur han spenderade sex månader i ett thailändskt häkte.

De åsikter som Per uttrycker i den här artikeln är Pers egna och är inget som Kimura står för eller sympatiserar med.

-8
Dana Sad
Dana Happy
Cat Zingano överklagar resultat
Bellator 293: Invägningsresultat inför nattens gala i USA
kimura
Hett
Conor McGregor om återkomsten till buren – ”Jag är beroende”
kimura
Hett
Sam Ghoroghi
Sam Ghoroghi går huvudmatch på Zone – ”Jag skulle inte tacka nej till ONE om ett år!”
kimura
Hett
Hamed Tawana
Wolf Fight Promotion 6: Intervju med Hamed Tawana – ”Jag var hungrig!”
kimura
Hett
Conor McGregor Beneil Dariush
Beneil Dariush tror Conor McGregor dopar sig
kimura
Hett