25 juli, 2024
Intervjuer

Vi snackar med Rami Aziz inför helgens comeback

Av

Simon Alvhed

04/07/2019

I ett soligt Abu Dhabi sitter Rami Aziz på sitt hotellrum. Det är 45 grader ute, vilket är för varmt för att vara ute. Rami förbereder sig för sin comeback. Det var tre år sedan han senast gick match och nu är det dags igen. Denna gång i Abu Dhabi och i ny viktklass, 70 kg istället för 66 kg.

Jag fick chansen att snacka lite med Rami om sin kommande match, vi diskuterade motivation, kondition, vikthållning och att jobba samtidigt som man är professionell MMA-fighter. Läs hela intervjun nedan!

Simon: Hur är läget?

Rami: Det är superbra! Vi har precis fotograferats och det gick supersmidigt, allt har flutit på extremt bra. Vi har ett riktigt luftigt schema, så det känns bra!


Simon: Comebacktime alltså?

Rami: Comeback och comeback…jag har haft en paus på tre år. Jag har samtidigt hållit mig aktiv och tävlat i triathlon så formen är det inget fel på.

Simon: Det är verkligen en helt annan sport, långt från kampsporten?

Rami: Det stämmer men det har hjälpt mig att hålla mig i bra form och lärt mig mycket om min egen kropp. Jag har lagt de senaste 6 veckorna på att komma in i brottning, boxning och överlag kampsportskänslan igen.


Simon: Du har kunnat skippa löppassen med andra ord?

Rami: Jag har faktiskt kört löppassen ändå och tack vare att jag är i så god form så har jag kunnat köra ganska långa löpningar utan att slita ut mig.

Simon: Så konditionen lär ju inte vara ett problem, kanske rent utav ett vapen på samma sätt som Tony Fergusson använder det?

Rami: Det handlar ju främst om pacing. Även om man har grymt bra kondition så kan man bränna all energi. Har man koll på pacingen så kan man fördela det bättre och hålla koll på sin energi och inte bli trött.


Simon: Har du kört någon kampsport alls sen du gick din senaste match 2016?

Rami: Jag har hjälpt många andra fighters med sin träning i något av en coachingroll så det har ju inneburit en del sparringronder. Jag har tränat lite i perioder men inte med syfte att gå match igen, jag hade inte en tanke på det, handskarna hade hamnat på hyllan.

Jag skulle satsa på triathlon och plugget. Jag sa upp mig från jobbet och började plugga och skaffa familj. Jag ville ha en stor förändring.

Nu känner jag igen, efter att ha pluggat i 3 år att fan, jag är bara 27 år… det börjar bli dags igen.


Jag gick min första proffsmatch när jag var 18 så jag har ändå hållit på länge. Innan dess hade jag tävlat utomlands som amatör i thaiboxning, wrestling etc. så när jag lade av så kände jag mig bara väldigt mätt på det. När jag nu fick erbjudande om denna matchen (det fjärde erbjudandet på ganska kort tid) så kände jag att det var dags. Jag hade fått erbjudande från Brave som jag hade kontrakt med, jag fick även från numera nedlagda organisationen Fenix. Jag kände väl att det gick bra när jag sparrades, tiden fanns och jag kände lusten att tävla fanns där igen.

Simon: Jag förstår verkligen det där att man kan bli mätt på det. MMA är en extremt krävande sport, inte minst fysiskt men även psykiskt.

Rami: Framför allt psykiskt skulle jag säga. Nu inför detta har jag lagt 20-25 timmar per vecka för att få igång brottningen, boxningen osv. Utöver det så är det ju styrka och kondition.

Jag kände att jag kan inte börja ta matcher så snabbt för jag har inte dessa 6-8 veckor att lägga, jag har min familj. Så om jag ska ta fler matcher får det vara med typ ett halvårs mellanrum.


Jag känner däremot att det är riktigt kul igen. När jag började så var kampsporten det roligaste jag visste, när jag la av så var kampsporten det tråkigaste jag visste.

Simon: Så du kommer inte börja bygga upp många fighter snabbt?

Rami: Nej, jag känner att om jag gör det kommer jag bränna ut mig igen. Men nu är det kul igen och det är vad som är viktigast!

Simon: Jag tror det är klokt. Man märker när fighters börjar göra det bara för att de “måste” och inte egentligen tycker det är kul längre. Då är det sjukt starkt att våga lägga handskarna och plugga.


Rami: Precis, alltså…. man blir ju en tråkig person som fighter. Camps, vikthållning etc. allt sånt tar energi och sen är det all den tid man måste lägga, alla saker man måste välja bort. Jag tror det är lätt att gå in i väggen och det drabbar alla i sin närhet.

Simon: Precis, och sen behöver de flesta har ett jobb vid sidan av också….

Rami: Ja, jag minns de som kunde träna heltid och åka utomlands för att träna hela tiden medan en annan gick match på lördagen och sen jobba på Åhléns på måndagen, där jag inte ens fick ha en blåtira. Om jag hade det fick jag gå till sminkavdelningen och sminka över den hehe

Simon: Vad har du för långsiktig vision då? Du vill inte köra så frekvent men är ändå tanken att fortsätta gå matcher?


Rami: Jag kommer köra så länge jag tycker att det är kul. Jag menar… jag valde denna match för att det är en tuff match, jag vill ha utmaningen. Jag har aldrig tidigare mött någon som varit en svartbältare i BJJ, det tvingar mig att ändra min stil, jag gillar den utmaningen.

Simon: Hur är gameplanen då?

Rami: Jo, det är en stor kille, han slår hårt, han är väldigt duktig på backen också men han tappar i brottningen så min tanke är att han ska få jobba för det om han vill ha ner mig. Jag tänker att i första ronden ska han få jobba sig trött, jag kommer använda min kondition för att få bort lite av explosiviteten. Mycket clinch mot buren, snabba fötter och att slå utan att bli slagen.

Simon: Du låter inte det minsta tveksam på din egen förmåga, vilket är superbra!


Rami: Nej, jag har gått igenom matchen i mitt huvud säkert 20 gånger. Verkligen satt mig ner och gått igenom hela matchen i mitt huvud. Jag vet ju att det inte är någon lek, jag kommer få ont och bli trött men… fan vad jag längtar!

Jag vet att det kommer komma ett tillfälle under matchen där jag kommer tänka “Fan vad jobbigt, vad håller jag på med?” och det är dit jag vill, och ta mig över den tröskeln. Jag älskar att ta steget över den tröskeln!

Simon: Det låter som att allt är ganska bra och har gått ganska smidigt?

Rami: Japp, supersmidig viktnedgång, jag kör ju i 70 kg nu istället för 66 så det har gjort det lättare att hantera vikten. Inga sjukdomar för varken mig eller teamet, ingen jetlag och inget strul med resan! Så allt är riktigt bra med andra ord!


Simon: Jag måste ju ställa frågan; funderar du på UFC, One eller Bellator?

Rami: Det är klart att jag tänkt tanken. Kanske inte just UFC men när jag var igång så hade vi diskussion med One FC och jag har ju record för att köra där eller i Bellator. Så vi får se helt enkelt, det som är viktigast vad jag tycker om matchen nu. Tycker jag att det är kul så vill jag ju fortsätta. Jag är ju i det stadiet nu att jag inte måste fightas, det känns denna gång som att det är mer för att det är kul. Jag ska bara gå in och prestera.

Simon: Du låter jäkligt redo! Det ska bli kul att se, lycka till!

Rami: Absolut, tack så mycket!


Matchen streamas 5/7 via FITE.tv med start 16:00 svensk tid för proffsmatcherna. Tune in!

Vi på Kimura önskar Rami ett stort lycka till!

Populära Ämnen

Senaste nyheterna

leon edwards och belal muhammad
Allt inför UFC 304 med Leon Edwards och Paddy Pimblett
🥊 Matchkort, tider och odds
Manny Pacquiao
Manny Pacquiao är tillbaka – möter forne världsmästaren
🥊 45-åringen klar för ny match
MTFL 9.0 huvudmatch
MTFL offentliggör huvudmatch för kommande event – Jonatan Larsson går match på hemmaplan
🥊 ”Har varit på varandras radar länge”
Alex Pereira - Photo Per Haljestam 01
Alex Pereira delar kryptiskt inlägg – i samtal med Dana White
🥊 ”Att ringa eller att inte ringa?”
Leon Edwards och Belal Muhammad
VIDEO: Se omtalade mötet mellan Leon Edwards och Belal Muhammad
🥊 Se rivalernas interaktion!
Tom Aspinall sågar UFC:s P4P-lista
🥊

Här kan du söka!

Search