Nyheter

Reza Madadi är med och startar upp ideell förening för att hjälpa utsatta

Reza Madadi hjälper utsatta i Stockholm

I snart fyra år har Reza Madadi varit ute flera gånger i veckan för att ge mat, kläder och förnödenheter till utsatta människor i Stockholm. Nu har verksamheten vuxit och man har startat upp den ideella organisationen Medmänniskor, där upp till 50 personer hjälps åt för att göra livet lite bättre för människor i nöd.

Tre gånger i veckan är gruppen ute för att hjälpa de i behov

Den 7 april 2017 är en dag som etsat sig fast i minnet hos de allra flesta svenskarna. Det är dagen då tre personer avled på plats och två senare på sjukhus till följd av terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm. Dagen blev startskottet för den gruppen som idag består av upp till 50 personer som är ute i stockholmsnatten för att hjälpa utsatta människor. Reza Madadis MMA-karriär höll vid den här tidpunkten på att lida mot sitt slut och stressen och pressen som han ställdes inför som elitutövare började avta. Föreningen delar ut mat, kläder och hygienartiklar till behövande.

Jag började med det hela samma dag som terrorattentatet på Drottninggatan. Då skrev jag på sociala medier och frågade om det var någon som behövde hjälp med att ta sig hem. Sen gick vi ut dagen efter och började dela ut mat och kaffe till blåljuspersonal.

En kompis till mig hörde av sig till mig några dagar efter och berättade att det fans ett soppkök som jag kunde komma och hjälpa till i. Så då gick jag dit och hjälpte till. Efteråt så fanns det en massa mat över och då var det en präst som frågade om någon ville följa med honom ut på stan för att dela ut den överblivna maten. När jag följde med ut såg jag den verkligheten som Stockholms hemlösa lever i. Vi kan gå hem efter vi är klara men deras verklighet är kvar, de är fortfarande hemlösa idag, imorgon, om en vecka och om en månad.

Mat som ska delas ut till hemlösa

”Varje vecka matar vi runt 500 personer”

Den nya verkligheten som vissa människor lever i hade gjort ett djupt intryck. Därför bestämde sig ”Mad Dog” för att göra något åt saken. Först var det bara han själv, men därefter växte det.

Jag kunde inte sluta tänka på det jag hade sett. Så jag bestämde mig, gjorde kaffe och mackor hemma och så gick jag ut. Och sen fastnade jag för det. Nästa gång tog jag med mig en kompis. Så från en kompis och en termos blev vi två kompisar och två termosar. Från 20 mackor blev det 40-50.  Och nu fyra år senare är vi 40-50 personer. Vi har blivit en ideell förening som är registrerad hos Skatteverket.

Vi delar ut mat, kläder, hygienartiklar med mera till våra medmänniskor. Det är också viktigt för oss att inte kalla dem för hemlösa, vi kallar dem våra medmänniskor. Ibland tar vi in människor på vandrarhem, om vi hittar en ensam kvinna, någon som är för gammal eller sjuk.

Varje vecka matar vi runt 500 personer i Stockholmsområdet. Ibland tar vi in vissa av dem på vandrarhem, om vi hittar en ensam kvinna, någon som är för gammal eller sjuk. Vi hämtar artister som sjunger för dem, anordnar julbord, skickar dem till tandläkare och har fixat jobb till vissa.

Hemlös får nya skor

”I vår grupp finns alla representerade”

För att gå tillbaka till gruppens ursprung och varför namnet blev som det blev minns Reza ett samtal han hade med en vän när de var ute och hjälpte till efter dådet på Drottninggatan.

Namnet kom till eftersom att det hela började med att jag åkte ut i samband med terrorattacken. Det tog jättehårt på mig och jag tänkte, kolla hur det här smutset framställer oss [muslimer] på det här sättet. För det är inte det islam som mina föräldrar lärt mig. Det är så långt ifrån de värderingarna. Och jag ser hur människor dödas i religionens namn och jag blev helt knäckt. Så fort någon frågade mig där ute vad vi gjorde och varför vi delade ut mat så svarade jag alltid att vi gjorde det för guds skull. Men sen var det en kompis till mig som var med en kväll och sa till mig, ”Reza du gör det för guds skull men jag gör inte det, jag är ateist.”

Så jag fick mig en tankeställare, någon är ateist, någon är agnostisk och då kan man inte säga att det är i guds namn. Dagen efter fick vi frågan igen och en i gruppen gav då svaret att vi gör det för att vi är medmänniskor. Vi gör det för att du är människa och jag är människa och jag ser en människa i behov. Så vi var medmänniskor, det bästa och finaste namnet. Och i vår grupp finns verkligen alla representerade, vi har judar, muslimer, kristna, ateister, alla möjliga.

Reza Madadi och Arman Popal ger mat och kaffe till en hemlös

”Varenda krona redovisas”

Under de första åren höll verksamheten en låg profil utåt. Man ville inte gå ut på sociala medier och vifta med det, att ge en macka och ta en bild. Men i takt med att verksamheten växte och att fler ville hjälpa till både i person och ekonomiskt bestämde man sig för att registrera en ideell organisation.

Vi hade bestämt oss från början att vi aldrig skulle gå ut med det här på sociala medier. Att vifta med det här, att ge en macka och ta en bild. Men sen med tiden började idén ändras på grund av att vi inte tog emot pengar. Så då blev det att vi personligen lade ut pengar för skor, kläder, vandrarhem och mat för många tusentals kronor i månaden. Så vi bestämde oss för att starta ett Instagramkonto. I vår första insamling förra veckan hade en i gruppen samlat in 4000 kronor. Och då undrade vi i gruppen hur mycket jag skulle kunna samla in med mina kontakter. Så jag lade ut ett inlägg på Facebook och fick in 22.000kr på några timmar.

Där ser man ändå kraften av sociala medier. Och varenda krona redovisas i verksamheten. Det spelar ingen roll vad du gör och hur gott du gör, för det finns alltid folk som kommer att prata. Så vi lägger därför ut alla kvitton och alla inköp, allt. Det var en av anledningarna till att vi startade en förening. Många ville swisha eller skänka pengar och då kan vi se till att allt redovisas på ett korrekt sätt. Vad som kommit in, vad som har köpts in, så att vi kan bevisa att ingenting har gått ner i någons ficka.

Reza Madadi ger kaffe till en uteliggare

”Alla är välkomna att hjälpa”

Föreningen har öppnat upp en hemsida med ett kontaktformulär man kan fylla i om man vill hjälpa till att bidra på något sätt. Och för varje vecka ansluter sig nya människor som bidrar med det dem kan.

Alla är välkomna att hjälpa. Då kan man vända sig till vår hemsida, www.medmanniskor.org eller Instagram. Precis som alla är välkomna att få mat så är alla välkomna att hjälpa till. Vi har ingen politisk eller religiös tillhörighet. Det enda målet vi alla som är med har, är att hjälpa vårt samhälle och våra medmänniskor som har det sämre ställt så gott vi kan.

Det är tragiska livsöden många har. Man träffar unga tjejer som har fastnat i drogmissbruk eller psykisk ohälsa. Pensionärer som har jobbat hela sitt liv men inte kan försörja sig när partnern dör.

Någonting jag har lärt mig är att aldrig ta något för givet. Det du har idag finns ingen garanti för att du har imorgon. Så man ska vara tacksam och glad för det man har. Man ska inte se ner på människor och tänka att de får skylla sig själva. Man vet inte vad de har varit med om och hur deras historia och bakgrund ser ut.

Men bland de utsatta har jag också sett de finaste människorna. När man erbjudit dem en bit mat har dem vägrat ta emot och sagt, ”jag har precis ätit, det finns någon annan som behöver mer än mig”. Eller så har man gett dem en bit pizza som dem direkt har delat med någon annan.

Niklas Strömstedt var med och spelade för utsatta

”Alla kan vi göra något”

Två andra figurer som stått för fantastiska insatser och bidragit mycket till gruppen är medgrundarna Alan Gökalp och Ali Yenidogan. Förra veckan ordnade de så att den folkkära artisten Niklas Strömstedt kunde komma och spela en kväll samtidigt som gruppen delade ut mat och kläder.

Jag frågade Alan och Ali om varför de har valt att engagera sig i organisationen.

”Det är extremt viktigt att lyfta fram dessa fantastiska människor. En dag kanske man själv hamnar där.
För oss är det inte frågan om vi ska hjälpa utan hur många. Alla vi kan göra något men en kan inte göra allt, så var med oss och gör skillnad”, berättar Alan

”Jag tycker om känslan av att förutsättningslöst kunna hjälpa någon som verkligen behöver det. Dessutom tycker jag att det är viktigt att visa mina barn att alla kan göra skillnad genom att agera i vardagen”, berättar Ali

Reza vinkar adjö till medmänniskor

”Glöm inte att det är julbord på tisdag”

Reza vinkar adjö och ropar ”Hej då, vi ses imorgon och på lördag. Glöm inte att det är julbord på tisdag, berätta det för alla.” Kvällen är snart slut för gruppens del, det sista som inte gick åt ska först bara köras iväg till Stockholms Stadsmission på Södermalm, sedan får de åka hem till sina varma sängar. Som Reza nämnde tidigare kommer människorna som de hjälpt under kvällen fortfarande vara i samma sits imorgon, och dagen efter det. Men för stunden har de fått lite mat i magen, nya torra strumpor och ett litet leende på läpparna.

Föregående artikel

Geoff Neal: Hade hjärtproblem innan helgens match och nedsatt syn under den

Nästa artikel

Jorge Masvidal lägger upp kryptisk Tweet efter Stephen Thompsons seger

Skriven av

Daniel Schälander

Relaterade Artiklar

Sök