Vyacheslav Datsik Alexander Emelianenko

Rysk organisation bokar den ökända nynazisten mot dömd våldtäktsman

Elin Sundqvist

Nynazisten och tidigare fängelsedömda Vyacheslav Datsik väntas möta Alexander Emelianenko i en boxningsmatch. 

Rysk boxningsorganisation står bakom bokningen av kontroversiell nazist och dömd våldtäktsman – långa brottsregister

Nyheten rapporterades först av Emelianenko som postade en video av sig själv och Datsik via Telegram där de signerade sina kontrakt. Fighten är ålagd att äga rum i september via organisationen Hardcore Boxing, rapporterar Bloody Elbow.

Datsik är mest känd för sin KO-vinst mot tidigare UFC-mästaren Andrei Arlovski. Men Datsik har också ett kriminellt förflutet som sträcker sig genom allt från misshandel, rån, mordhot och räder på bordell i syfte att förnedra sexarbetare – till en flykt från en psykiatrisk mottagning där han tidigare varit inskriven.

Datsiks kriminella bana tog fart 2007 i St. Petersburg när han inledde en serie väpnade rån mot telefonbutiker. Han undkom dock straff eftersom han diagnostiserades som schizofren och istället hamnade på en säkerhetsklassad psykiatrisk institution.

Datsik rymde från mottagning – sökte asyl i Norge

2010 placerades han på en psykiatrisk institution med lägre säkerhersklass och rymde då genom att göra ett hål i staketet som omgav anläggningen. Färden gick senare vidare mot Norge där han korsade gränsen illegalt utan visum och överlämnade sig till norska myndigheter och bad om politisk asyl.

Datsik nekades asyl och rapporterades anlänt till Norge fullt tatuerad med nynazistiska symboler. Han överlämnade även ett laddat vapen och deklarerade sig själv som ”inte nynazist utan rasist” och deporterades tillbaks till Ryssland.

Norge grundade sitt asylavslag på Datsiks rötter i The Slavic Union – en rysk nynazistisk organisation som senare förbjöds efter anklagelser om att gruppen främjar idéer som liknar ideologin från ”Nazisttyskland”. Datsik var en av extremistgruppens mest framstående medlemmar och hade tidigare varit känd för att propagera nazistisk symbolism.

2016 förklarade Datsik ett ”krig mot prostituerade” och bröt sig in på en bordell, där han överföll sexarbetarna och tvingade dem att gå nakna genom gatorna i St Petersburg. Datsik filmade hela händelsen, gick in i vart och ett av de privata rummen, attackerade sexarbetarna och slet av sig filtar som de använde för att skydda sin identitet.

Jävla horor”, skrek Datsik in i kameran under razzian. De infekterar de sista vita männen i vår nation med HIV. Hela landet kommer att titta på er, horor. När det gäller hallickarna kommer vi att vrida av nacken på er. Om du vet var ett horhus finns, ring polisen och säg till polisen att stänga dem alla.

Datsik greps senare och dömdes till tre och ett halvt års fängelse. När han släpptes återuppfann han sig själv som en freakshow-boxare.

Motståndaren Emelianenko delar kontroversiellt förflutet

När det gäller Emelianenko, dömdes den före detta PRIDE-fightern för sexuella övergrepp 2015. Han åtalades då för kidnappning genom att frånta en kvinna hennes pass, och tvinga henne att inta ”narkotiska droger eller psykotropa ämnen”. Kvinnan, 27-åriga Polina Stepanova, var Emelianenkos hushållerska.

Emelianenko stal kvinnans pass från hennes handväska när hon städade huset och utnyttjade henne för sexuella tjänster samtidigt som han tvingade henne att konsumera narkotika. Emelianenko dömdes till 4,5 års fängelse men släpptes villkorligt efter att ha avtjänat bara 18 månader av sitt straff.

Efter domen tog Emelianenkos storebror och Bellator-fightern Fedor Emelianenko avstånd från brodern, och sammanfattade uppbrottet med orden ”han är död för mig”

Båda fighters har varit aktiva under 2022

40-årige Alexander Emelianenko gick sin senaste match i februari i år under Hardcore FC:s fana, och besegrade då Jeff Monson genom enhälligt beslut.

Vyacheslav Datsik, 41, slogs senast i april och slog då ut den tidigare Glory-mästaren Saulo Cavalari i första ronden av en Pravda Grand Prix-boxningsmatch.

Konflikten mellan de båda tungviktarna ligger på ett personligt plan efter att Emelianenko för mer än tio år sedan offentligt kallade Datsik för en ”ligist” och lovade att ”skriva myten om hans okänslighet för smärta.”

Frågan man kan ställa sig om individer av den här kalibern hör hemma på kampsportscenen – vad tycker ni?

-4
Dana Sad
Dana Happy
neil magny ufc liverpool
UFC Vegas 57: Resultat och höjdpunkter från nattens gala
kimura
Hett
Arman Tsarukyan Mateusz Gamrot 2
UFC Vegas 57: Mateusz Gamrot och Arman Tsarukyan bjöd på en underhållande fight
kimura
Hett
Alexander-Gustafsson-UFC
Tränaren berättar varför Alexander Gustafsson återvänder till lätt-tungvikt
kimura
Hett
Weili Zhang Mackenzie Dern
Mackenzie Dern vill fightas mot Weili Zhang om interimtiteln
kimura
Hett
Jared Cannonier Israel Adesanya
38-årige Jared Cannonier inte orolig för åldern inför Israel Adesanya-mötet
kimura
Hett