conor mcgregor oktagon khabib nurmagomedov oktagon ufc 229

Video
Så mycket tjänar en UFC-Fighter

Ralph Nordahl

Hur mycket tjänar en UFC Fighter? För en så kort och simpel fråga så är svaret överraskande komplicerat. I och med att MMA:n exploderat i popularitet tack vare fighters som Conor McGregor under de senaste åren så har inkomsterna för en UFC-fighter stigit avsevärt. Även om det fortfarande finns ett väldigt stort lönegap mellan de högst och lägst betalda i UFC. Detta kommer dock utav att en viss skara UFC-stjärnor har fått allt högre lönekrav.

Det finns många problem inom MMA-industrin som många vanliga fans inte känner till. Nyare fighters har inte de stora agenterna som professionella rookie-atleter har i de största amerikanska ligorna som NFL och NBA och saknar därför fördelarna som dessa har i förhandlingar. MMA-fighters har heller inte ett slags fack som andra stora sporter i regel har för sina atleter som skulle kunna förhandla finansiellt för nya fighters.

Hur mycket tjänade då UFC-fighters år 2018? Den genomsnittlige fightern i UFC tjänade 138 000 dollar cirka 1,28 miljoner kronor. En siffra som stigit konstant under det senaste årtiondet. Hur mycket en fighter tjänar beror på hur många fighter dem gått , hur populära dem är samt hur ofta dem fightas varje år. En majoritet av UFC-fighters behöver inte oroa sig för att klara brödfödan, men vissa fighters har dock svårt att klara sig om de just inlett sina professionella karriärer.

Hur tjänar fighters sina pengar?

Det finns flera sätt som en fighter kan tjäna sina pengar. Det finns också möjligheter till sponsring och kommersiella samarbeten utanför UFC:s befintliga samarbete med klädjätten Reebok. Detta är dock reserverat för de allra största inom sporten.  Till exempel så har Stipe Miocic en populär Modelo-reklam som har sänts regelbundet under senare tid och andra populära fighters som Cody Garbrandt är sponsrade av BodyArmor.

187 fighters (33% av UFC) tjänade sexsiffrigt i dollar, över 930 000 kr, under 2018 vilket kan jämföras med snittinkomsten för ett amerikansk hushåll som ligger på 418 000 kr per år.  Dock tjänade mer än en tredjedel (213 fighters – 37%) mindre än det genomsnittliga hushållet. Lönerna för dessa fighters går dock stadigt uppåt.

UFC signerade en 5 år lång deal med ESPN som kommer sända UFC-event varje år på sin kanal och streaming-plattformen  ESPN+. Den här dealen som inleddes i början av detta år bryter fullständigt ny mark för UFC och MMA och många spår att detta avtal bara är början för sportens framtida kommersiella framgångar.

Professionell fighting

Den primära inkomstkällan för en UFC-fighters kommer dock från det deras faktiska tävlande i oktagonen och vi kommer nu gå igenom den genomsnittliga lönen en fighter får för detta.

Den genomsnittlige UFC-fightern tjänade som sagt 1,28 miljoner kronor under 2018 vilket var ett snäpp högre än 2017:s 1,23 miljoner kronor.  Genomsnittet påverkas framförallt på hur det går för de mest välbetalda varje år. Fighters som McGregor och Jon Jones tjänar mycket mer än snittlönen där det vanligtvis handlar om miljontals dollar för en enda match efter att fått ta del av sponsor och PPV-intäkterna. Conor McGregor i synnerhet har en lukrativ deal med UFC som involverar whiskeymärket ”Proper Twelve” där deras logga kommer att synas i oktagonen vid varje gala som irländaren går.

  • Det generella hushållet i USA har 418 000 kr i årsinkomst men ändå tjänade en tredjedel av UFC:s fighters (213 fighters – 37 procent) mindre än detta år 2018.
  • Bara 187 fighters i UFC tjänar just nu över 930 000 kronor. Detta ser inte imponerande ut om man jämför med vad en NFL-rookie tjänar vilket minimum är cirka 4,18 miljoner kronor.
  • 15 män och kvinnor innehade UFC:s mästarbälten, inklusive interim-titlar,  under 2018 och dessa tjänade i snitt 7,25 miljoner kronor (6,19 miljoner kronor år 2017) vilket kan kopplas till allt fler interim-bälten.
  • Den högst betalda icke-mästaren under 2018 var Conor McGregor som tjänade otroliga 27,9 miljoner kr (detta är endast UFC-lönen –  PPV och sponsorintäkterna förväntas uppgått till 465 miljoner kronor).

Det är värt att notera att detta endast är de löner som gjorts offentliga för allmänheten inklusive bonusarna för Fight of the Night, Knockout of the Night och Submission of the Night samt de Reebok-utbetalningarna som gjorts ända sedan UFC 189.

Sponsring

Innan Reebok-dealen skrevs tjänade UFC-fighters stora pengar med sin individuella sponsring. Detta är en anledning till varför många fighters blev upprörda när avtalet skrevs. Videon nedan visar de första reaktionerna när avtalet skrevs:

Under det rådande avtalet kommer fighters med 3 eller färre matcher i UFC att få 32 000 kr från Reebok för varje gala.  Atleter med 4 eller 5 UFC-matcher kommer att få 46 000 kr.  När avtalet skrevs fick alla dessa fighters dock endast 23 000 kr per match.

Fighters egna sponsoravtal med kända märken och företag

Som vi nämnde tidigare är de mest lukrativa sponsoravtalen endast för de största namnen i UFC. Märken som Modelo och BodyArmor har ett antal UFC-fighters som man sponsrar. Dessa har antingen nyligen varit mästare eller är på väg dit och bedöms ha en massiv potential inom sporten.

Individuell sponsring är ett oerhört effektivt verktyg för ett enormt företag att göra sin produkt populärare där Burger King till exempel använt Conor McGregor för att få fler restaurangbesökare.

Hur blir UFC-fighters betalda?

UFC-fighters får en grundlön vid varje fight oavsett om de förlorar eller vinner, dock finns det oftast en ”segerbonus” för den segrande fightern. Denna bonus är många gånger lika stor som grundlönen vilket därför kan sporra fightern att prestera på topp.  Vi måste även nämna att Fight of the Night och Performance of the Night-bonusarna oftast innebär en 465 000 kr extra för de fighters som bjuder på något särskilt under galan.

Grundlön 

UFC-fighters får en summa varje match de går oavsett matchresultat. Varje enskild fighter har ett särskilt kontrakt med UFC där de högre rankade har högre lön. Fighters som är efterfrågade av UFC kan också förhandla upp till högre summor så som pro wrestlern CM Punk gjorde när han signades.

Segerbonus

Vi snackade om segerbonusen innan. Många är starkt emot segerbonusen men många fighters är desto gladare över att få dubbelt betalt för en match. Denna bonus gäller dock primärt de fighters som tjänar mindre då de största stjärnorna inte får en enorm segerbonus utöver sin redan enorma matchlön.

Sponsoravtal

UFC har som bekant ett sponsoravtal med Reebok där varje fighter får en viss summa pengar varje gång de äntrar oktagonen. Många fighters är dock emot avtalet då det innebär att de inte kan ha några andra sponsorer under galorna vilket gjort att många fighters förlorat stora sponsorpengar.

Galabonusar 

Gala-bonusarna är en av de mest spännande sakerna inom denna sport. UFC ger Fight of the Night och Performance of the Night-bonusen till de fighters som bjuder publiken på något extra. Till exempel om det är en fight som gör publiken särskilt exalterad kan de som möts kamma in 465 000 kr extra under galan. Om en fighter också står för en enastående prestation eller bjuder på en spektakulär knockout eller submission kan denne även belönas med Performance of the Night-bonusen.

 

Vilka är de högst betalda inom UFC?

De högst betalda fighters är inte alltid de som faktiskt tjänar mest i grundlön från UFC.  Som ni minns tjänar många fighters den största delen av sina pengar från PPV-intäkter och sponsoravtal utanför UFC. Många fighters drabbades även av ekonomiska bakslag på grund av saker utanför oktagonen under 2018 (McGregor kastade en lastkärra genom en bussruta och Khabib Nurmagomedov hamnade i slagsmål direkt efter segern vid UFC 229).

De högst betalda MMA-fighters under 2018

Conor McGregor

Löneintäkter från UFC under 2018: 3 030 000 dollar – cirka 27,9 miljoner kronor

Psychoblick

Den högst betalde är föga förvånande Conor McGregor. Efter att 2017 tjänat megasummor genom boxningsmatchen mot Floyd Mayweather där han beräknats ha tjänat uppemot 930 miljoner kr var irländaren tillbaka i oktagonen.  MMA-sporten har fått högre ekonomisk status tack vare McGregor vilket märktes när han i oktober mötte lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov. Irländaren tjänade då sin högsta summa hittills inom MMA och många spekulerar att han kan ha tjänat uppemot 465 miljoner kronor då 2,4 miljoner PPV-köp rapporterats för UFC 229.

Totala intäkter från UFC genom karriären: 12,5 miljoner dollar cirka 116 miljoner kronor (PPV-bonusar ej inräknade).

Snittintäkter från egna sponsoravtal: 20-30 miljoner dollar per år

Sponsrad av bland annat Burger King, Beats Electronics, Monster Energy och Proper Twelve.

Khabib Nurmagomedov

Löneintäkter från UFC under 2018: 2,570 000 dollar – cirka 23,9 miljoner kronor

Khabib Nurmagomedov 1 finger upp

Många anser att Khabib Nurmagomedov är den främste fightern som någonsin tävlat inom UFC med sitt imponerande facit på 27-0. Många tror att han är den främste MMA-fightern i världen när det kommer till ”pound-for-pound”.  Olyckligtvis har mer än hälften av Nurmagomedovs ovannämnda lön blivit fråntagen från honom efter skandalhändelserna vid UFC 229.

Snitt lön från UFC: 9,3 miljoner kronor eller mer per match

Snittintäkter från egna sponsoravtal: Mellan 27 till 46 miljoner kronor per år

Mark Hunt

Löneintäkter från UFC under 2018: 2,295 000 dollar – cirka 21,3 miljoner kronor

Mark Hunt invägning

Mark Hunt är en av de mest populära fighters i Australien. Han har visat sitt värde för UFC genom att vara affischnamn vid galorna i Australien. Hunt har tjänat över 55 miljoner kronor i grundlön från UFC från och med att han skrev på år 2010.

Snittlön från UFC: Mer än 6,5 miljoner kronor per match

Lön vid senaste matchen:  7,1 miljoner kronor

Snittintäkter från egna sponsoravtal: 9,3 miljoner kronor per år

Daniel Cormier

Löneintäkter från UFC under 2018: 1,8 miljoner dollar – cirka 16,7 miljoner kronor

Daniel Cormier

Daniel Cormier, även känd som dubbelmästaren, har under senare tid blivit en favorit bland fansen. Förra året var kanske det största året i hans karriär där han vann alla sina tre fighter och blev tungviktsmästare efter att redan erövrat det lätta tungviktsbältet. I slutet av året fick han stora pengar för att ”rädda” UFC 230 där han försvarade sitt tungviktsbälte.

Snittlön från UFC: Över 4,6 miljoner kr per match

Senaste lönen från gala: 5,9 miljoner kr

Snittintäkter från egna sponsoravtal: Beräknat till 9,3 miljoner kronor per år

Alistair Overeem

Löneintäkter från UFC under 2018: 1,7 miljoner dollar – cirka  15,8 miljoner kronor

Alistair Overeem

Alistair Overeem är en holländsk fighter och tidigare kickboxare som fortsätter att tjäna stora pengar inom UFC. Han har haft en enastående MMA-karriär bakom sig där han gått 60 giltiga proffsmatcher.  Overeem har fightats i UFC/ Strikeforce i mer än ett decennium och tjänat uppemot 74 miljoner kronor i grundlön under dessa år.

Snittlön i UFC:  7,4 miljoner kr per match

Senaste lön från gala: 8 miljoner kronor

Snittintäkter från egna sponsoravtal: Beräknat till 9,3 miljoner kr per år.

Källa: https://themmaguru.com/how-much-money-do-mma-fighters-make/

-11
Dana Sad
Dana Happy

Filipe Esteves fina gest till Rildeci Dias efter helgens seger

Alexander Clausson

Filipe Esteves (7-0-0) är fortsatt obesegrad efter sin seger mot Rildeci Dias (23-9-0). De möttes under den gångna helgen, på en gala som arrangerades av ’Brazil MMA’. Det är dock inte matchen i sig som har skapat rubriker i hemlandet och på diverse MMA-medier.

Donerar hela vinstsumman

Under segerintervjun berättade Esteves att han hade för avsikt att donera hela vinstsumman till sin motståndare. Den obesegrade 29-åringen hade fått information om att Dias själv sått för resekostnaderna till galan. 35 timmar med buss från Belem till Salvador. ’MMA Fighting’ intervjuade de båda atleterna om händelsen.

I saw his situation, such a humble man, leaving Belem to Salvador to make only R$ 500 (around 120 dollars), and that touched me,. He’s an experienced fighter who fought all around the world, has more than 30 fights, and his situation is just like many other athletes in Brazil, so I decided to make this move.

Gesten kom oväntat för Dias, som menar att Esteves är en storhjärtad och ödmjuk person.

I didn’t expect that. I never expected I’d see an athlete do that, but Filipe has a great heart and is a humble person. He said he had made that decision even before the fight, win or lose, and I cried a lot.

”Atleterna fick gå på fin restaurang”

’MMA Fighting’ har även talat  med Martinho Jambeiro, som är verkställande direktör för ’Brazil MMA’. Jambeiro menar att organisationen inte betalade för någon av atleternas resor men att de fick andra ekonomiska fördelar.

Our budget was very limited and we didn’t pay transportation to any fighter, but we put them in a nice hotel, which was one of our sponsors, and they went to one of the best restaurants in a fancy neighborhood. We took care of them. He even won a Brazil MMA gi.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Graças a Deus consegui dar o meu melhor e me consagrar Campeão da disputa de Cinturão do evento @brazilmma, mantendo a minha invencibilidade… agora 7-0 🙏🏻🙌🏻🏆 A disputa foi contra um oponente bastante experiente e com lutas internacionais 🌎 Com um cartel de 32 lutas, sendo 23 vitórias e 9 derrotas! Diante dessa vitória venho aqui de coração ❤️ agradecer aos meus professores e apoiadores 🙏🏻✨ Vocês fazem parte dessa vitória. Sempre serei grato por todos ensinamentos, atenção dada e apoio em todos os momentos 🙌🏻✨ @yuricarlton @raulindoboxe @vit0rrocha @rafaelmarshalleite @leopateira @danielcady @aldeiacrossfit @vidativaacademia @dranathaliafigueiredo @drgabrielalmeida @casadacomidaoficial @ltfisioterapia @spartacusbarbers @usezeux 📸 @sergiopedreirafilho 🔝🎥 @jcarlos_esteves Com vocês a caminhada fica mais fácil 👊🏻🥰 @ufc @ufc_brasil Aí vou eu 🔥👊🏻🇧🇷 #dream #ufc #ufcbrazil #sonhos #seleçãobrasileira #wrestling #toquio2020

Ett inlägg delat av Filipe Esteves (@filipesteves_)

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Dana White: Inte en chans att Jose Aldo kan gå ner till bantamvikt

Alexander Clausson

Den tidigare fjäderviktsmästaren Jose ”Junior” Aldo (28-5-0) har nyligen uttryckt ett intresse för att gå ned till organisationens bantamviktsklass. UFC-bossen Dana White kommenterade nyligen det hela i samband med en pressintervju under nattens ’Dana White Contender series’.

”Det skulle inte vara bra för honom”

White menar att Aldo inte är kapabel att klara den viktnedgången som är nödvändig för att tävla i bantamviktsklassen. Transkribering via ’MMA Junkie’

Aldo sent me a text telling me he wants to do this, so we really haven’t talked about it, but I just … there’s no way that kid can make (135). There’s no way. No way.

Enligt UFC-bossen har Aldo under karriären haft problem med att nå den tillåtna maxvikten för fjädervikt och är därför förvånad över önskemålet om att gå ned en viktklass.

Do you remember when he was the champ and how hard it was for him to make (145). And he’s not any younger, so I honestly haven’t even taken that serious. Love Aldo, and I want to do what he wants to do, but I don’t think I want to see him cut to (135). I don’t think that’s going to be good for him.

135 pounds motsvarar ungefär 61 kg och 145 pounds motsvarar närmare 66 kg.

Förlorat tre titelmatcher sedan december 2015

Aldo kunde man senast se i buren i samband med ’UFC 237 – Namajunas vs. Andrade’. Då gick brasilianaren förlorande ur en femton minuter lång batalj mot den ’hypade’ talangen Alexander Volkanovski.

Aldo har redan förlorat två gånger mot den regerande fjäderviktsmästaren Max Holloway och tre av ”Juniors” senaste sju ’fighter’ har varit förlustmatcher om titeln. Därför är det osannolikt att Aldo kommer få en ny chans på bältet inom en snar framtid och att en flytt upp eller ner i vikt kan vara den enda chansen till en titelmatch innan pensioneringen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC 241: The Thrill and the Agony – Cormiers barn i tårar efter förlusten

Alexander Clausson

Som traditionen bjuder, efter en PPV-gala, så har UFC nu publicerat ett smakprov av sin egenproducerade serie ’The Thrill and the Agony’. Serien följer matchkortets atleter, tränare och familjemedlemmar under kvällen och fångar i regel både lycka och bedrövelser.

I smakprovet får vi bland annat se Nate Diaz möte med Shaq O’neal, hur Daniel Cormiers barn reagerade på förlusten och Stipe Miocics telefonsamtal till sin pappa efter segern.

Segmentet går att se i sin helhet på ’UFC Fight Pass’.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Dana White kritisk mot UFC:s senaste P4P-lista

Karl Johansson

Daniel Cormier har varit placerad på första plats i UFC:s rankning i P4P sedan han tog hem bältet från Stipe Miocic förra året.

I returmatchen mot Miocic förra helgen förlorade han via knockout i den fjärde ronden, och han har nu tappat hela 6 sex placeringar i listan.

UFC:s VD Dana White anser att det är helt vansinnigt och är mycket missnöjd med de som bestämt ändringarna.

Via ’MMAJunkie’ under ’Tuesday Night Contender Series’:

I was looking at the rankings today when they came out, it’s just fucking insane to me. This guy on Saturday night was the No. 1 pound-for-pound fighter in the world.

He loses and drops to No. 7, and he loses to the No. 1 heavyweight contender in the world, and the guy who has the most consecutive title defenses in UFC history, and Cormier drops to No. 7? It’s crazy.

He’s much higher than that, and he’s one of the best to ever do it. He’s still one of the best in the world.

White uttryckte sig även om Cormiers eventuella pension och en möjlig trilogi mot Miocic:

I’ll do anything (Cormier) wants to do, and obviously I’ll do anything that Stipe wants to do. Stipe’s got to want the trilogy, too.

Vad tycker ni, förtjänade Cormier att tappa så många placeringar?

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
Brendan Schaub: Fansen tycker om Nate Diaz mer än Conor McGregor nu

Karl Johansson

Brendan Schaub känner att MMA-fansen har ändrat sig när det kommer till Nate Diaz och stjärnan Conor McGregor.

Diaz gick sin första match på 3 år när han mötte Anthony Pettis under UFC 241 förra helgen, där han segrade via ett enhälligt domslut. McGregor var den som Diaz gick sina två senaste matcher mot under 2016.

Men trots den långa frånvaron, har han inte direkt sjunkit i popularitet.

Diaz drog de högsta tittarsiffrorna hittills i Kalifornien, med en gate på 3 237 032 dollar (30 486 384 kr).

I det senaste avsnittet av podcasten ’Below the Belt’, berättar Schaub att han tror fansen idag lutar mycket mer åt Diaz än karismatiske storstjärnan McGregor.

I think now because what Conor’s doing we’re all like, ‘alright man, we’re out.’ And then Nate Diaz somehow gone from heel to [face] and we’re like, we’re rooting for him. We want him to get paid, we want to see him fight big fights. Yeah you’re kinda like, ‘holy f*ck. Nate Diaz is the good dude here.’ Just because what Conor, all the shenanigans he’s done. And for me to go, ‘dude I can’t defend you’ is a truckload.

McGregor har under de senaste årens frånvaro ställt till med en hel del utanför UFC.

I den senaste incidenten drog irländaren till med ett fulslag mot en okänd äldre man på en bar, efter att denne avböjt erbjudandet om att glas av McGregors egna whiskey kallad ’Proper Twelve’.

’The Notorious’ har fått oerhört mycket kritik för händelsen och har bevisligen sjunkit i många fans ögon. Man han slog till ska ha fällt kommentarer om att hans whiskey var dålig.

Efter helgens gala gick McGregor ut med ett meddelande där han hyllade Diaz och verkade visa intresse för en trilogi.

Håller ni med Schaub? Har Diaz blivit favoriten istället för McGregor?

Läs mer
+7
Dana Sad
Dana Happy

Ryan Bader den bästa tungviktaren i världen enligt Coker

Karl Johansson

Stipe Miocic tog under UFC 241 tillbaka tungviktsbältet när han knockade Daniel Cormier i den fjärde ronden, men han tog även tillbaka sitt rykte som den bäste tungviktaren i världen.

En som dock inte är övertygad on att han är den bästa, är Bellators VD Scott Coker.

I ett meddelande på Twitter menade Coker att den forne UFC-fightern Ryan Bader är den absolut bästa tungviktaren.

Ryan Bader is the best heavyweight fighter on the planet.

Den forne lätt-tungviktaren från UFC tog hem sitt första bälte i den tidigare nämnda viktklassen när han segrade mot Phil Davis via ett delat domslut under 2017.

Han försvarade bältet mot Linton Vassell innan han gick med i Bellators tungviktsturnering där han dominerade Muhammed Lawal och Matt Mitrione.

Han mötte sedan legenden Fedor Emelianenko och tog då hem det lediga tungviktsbältet efter att han segrade via en knockout i första ronden. Han har nu ett record på 27-5 och har 3-0 i tungvikt.

Miocic har i jämförelse ett record på 19-3 och har gått alla sina matcher i tungvikt.

Det var 2016 som han först tog hem bältet när han segrade mot Fabricio Werdum med en knockout i första ronden.

Efter detta försvarade Miocic bältet mot Alistair Overeem och Junior dos Santos via knockout i första ronden och mot Francis N’Gannou via ett enhälligt domslut.

Han har även tidigare vinster mot Andrei Arlovski, Mark Hunt, Gabriel Gonzaga och Roy Nelson.

Miocic förlorade sedan bältet till Cormier i juli förra året då han knockades i första ronden.

Vem tycker ni förtjänar att kallas den bästa tungviktaren?

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
Paulo Costa vs Yoel Romero angående doping

Paulo Costa om Yoel Romero: ”He is dirty”

Karl Johansson

Paulo Costa mötte under den gånga helgens gala UFC 241 den forne titelutmanaren Yoel Romero. Efter 3 hårda ronder dömde alla domarna en vinst för Costa via enhälligt domslut och matchen blev även ’Fight of the Night’ där de två fick bonusar utdelade.

Costa menar dock nu att Romero körde en ful stil under mötet som kunde ha kostat honom en seger.

Via ’MMAJunkie’:

He’s a nice guy, but he’s dirty. In the first round, when I make a hook in his face, he went down then got up very quickly, and I say man I will knock him out in the first round because he feel my punch, my first punch, and I started hunting him in the octagon. And when I close to knock him out, he point on something, anywhere, I don’t know. Like look there Paulo, and I lose concentration, because he point something, maybe his mouth piece fall.

And I’m not a dirty guy. I try to fight clean and when he point something, like maybe a mouth piece down, I think man, maybe something happened. So I lose my concentration, and he punched my face, but he missed my face and hit my neck, and I lose my balance, and I fall, so this is one thing.

Vid ett tillfälle skickade Costa iväg ett knä mot Romero, som uttryckte stor smärta och matchen stoppades. Man trodde att det hade träffat Romero i skrevet, men Costa är helt säker på att det var mot kroppen.

The second thing, my knee not hit his balls. My knee hit his stomach, and he said, ‘Oh, you hit my balls,’ and he jumped back, and the referee (said) stop, stop. I don’t know him deep, but he’s a nice guy, he looks like a nice guy, but his kind of fight is not clean.

Det skiftade fram och tillbaka i övertaget under mötet mellan de två, men till sist kände domarna att Costa vann. Publiken var nöjd med detta, vilket man kunde höra från läktarna.

Han känner att han med nöd och näppe tog sig igenom den tuffaste matchen i sin karriär hittills.

Wild fight, very brutal. I feel happy, because I did my goal. I beat the beast. Yoel Romero is a beast, the most dangerous middleweight in the world. For a lot of people, he beat Whittaker, and Saturday I showed everybody around the world that I can be the champion. I beat a real beast, and I am more dangerous, more tough fighter than him.

Costa är nu inställd på ett möte mot mästaren Robert Whittaker, som just nu är bokad för ett möte mot interimmästaren Israel Adesanya senare i år, som han kommer hålla ögonen på.

I want to be there to watch live my next opponent. I want to be there to pressure him. I think Whittaker will beat Adesanya, but I will be there to watch. And I’m here. You need to figure it out because I’m coming.

Vad tycker ni om mötet mellan Costa och Romero? Dömde domarna rätt?

Läs mer
-3
Dana Sad
Dana Happy

Kron Gracie mot Cub Swanson ryktas vara klar för UFC Tampa

Karl Johansson

Ett möte ska ha blivit bokat mellan BJJ-mästaren Kron Gracie och fjäderviktaren Cub Swanson.

Mötet ska äga rum under UFC:s gala i Tampa, Florida i oktober.

Det här kunde man läsa via Twitter:

Cub Swanson will fight Kron Gracie at UFN 161 in Tampa, Florida. (Oct. 12, 2019). (first rep.

Swanson hade tidigare 4 raka vinster via enhälliga domslut mot bland andra Doo Ho Choi och Artem Lobov och hoppades på att få en titelmatch.

Han förlorade sedan mot Brian Ortega via submission under Fight Night 123.

Swanson har sedan dess fått ytterligare 3 förluster, mot Frankie Edgar via enhälligt domslut, Renato Carneiro via submission och senast Shane Burgos via ett delat domslut under Fight Night 151 i maj.

Han har nu ett record på 25 vinster och 11 förluster.

Gracie är obesegrad med 5-0, med 4 vinster via submission i första ronden. Han gjorde sin UFC-debut i februari i år under UFC on ESPN 1 där han avslutade Alex Caceres via rear-naked choke i första ronden.

Läs mer
+5
Dana Sad
Dana Happy

Conor McGregor hyllar Nate Diaz insats – intresserad av ett tredje möte

Jaser Davari

Är ett tredje möte mellan Conor och Nate på gång?

Stockton-fightern Nate Diaz återvände till oktagonen under helgens UFC 241 efter tre års frånvaro, där han tog sig an den forne lättviktsmästaren Anthony Pettis. Trots det långa avbräcket från MMA, syntes inga tecken på ringrost. Nate dominerade Pettis i tre ronder och vann via enhälligt domslut.

En av de som imponerades av Nates insats är irländaren Conor McGregor, som i ett inlägg på Instagram hyllar Nates insats. Samtidigt skriver Conor att han är intresserad av ett tredje möte med Nate.

3 years to the day myself and this Mexican warrior went to war.
Congrats on the win this weekend Nate, it was motivating to see it for my own comeback. I don’t blame you not mentioning me for the trilogy bout post fight, you know what I’m like when I get going. Vicious.
I loved the round 3 style from round 1 that you implemented. It’s what I was hoping you would implement for this bout and was glad to see you do it.
I’ll be prepared for it when we go again. If we go again.
If not, respect always. A war for the ages. No bitch talk. Just real shit.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Rizin FF + Conor McGregor = sant?

Tim Tebras

Nobuyuki Sakakibara, VD för japanska Rizin FF är inte direkt känd för att hålla allt så enkelt och strömlinjeformat som möjligt.

Ta bara som exempel den Rizin-organiserade uppvisningsmatchen mellan Floyd Mayweather jr och Tenshin Nasukawa förra året, som intäkt för ”Nobus” okonventionella syn på professionella kampsportsarrangemang.

Och nu verkar det som att ”Bosu” (”chefen”, Kimuras anm) har något nytt i kikaren inför 2019:s nyårsgala, traditionsenligt Rizins största, mest påkostade och mest marknadsförda evenemang.

Vid presskonferensen efter förra veckans Rizin 18, insinuerade Sakakibara att något ”udda” finns i planerna. Ett, som japanen själv uttrycker det, ”helt nytt sätt att tävla”:

Det är ganska konstigt. Det är en ny innovation. Jag känner för att skapa en ”ny tävling” som skiljer sig från MMA, kickboxning och Pro Wrestling. Jag är i ständig kontakt med många kampsportskunniga bekanta över hela världen för att utveckla detta.

(översättning från japanska via Google)

Rizin-VD:n tillade också via Twitter att det är ”osannolikt” att detta skulle involvera Mayweather eller Manny Pacquiao men däremot kanske en viss Conor McGregor och/eller forne boxningsvärldsmästaren Oscar De La Hoya.

I en intervju med japanska Tokyo Sports, bekräftar Sakakibara dels en MMA-match mellan de två japanska stjärnskott vid namn ”Mirai” och ”Umi”, och dels att han är i kontakt med såväl irländaren som ”Golden Boy”:

Mayweather överraskade oss med ett uppträdande förra året, men det är svårt att utveckla det samarbetet vidare. Pacquiao är för närvarande också heltidspolitiker (senator i hemlandet Filippinerna, Kimuras anm). Det vi söker är mer någon som både haft och kan ha påverkan på MMA:s utveckling, som Conor McGregor eller Oscar De La Hoya.

(översättning från japanska via Google)

Rizin-bossen kallar också McGregor för ”världens mest kända MMA-fighter” och menar att just detta ligger helt i linje med vad Rizin ska stå för.

Vad som än faktiskt blir av detta kan vi åtminstone vara ganska säkra på två saker:
1. Sakakibara kommer inte gå tillbaka till att tänka innanför ramarna när det gäller sina flaggskeppsarrangemang.
2. Rizins nyårsgala 2019 kommer med all sannolikhet bli väldigt underhållande.

Läs mer
-1
Dana Sad
Dana Happy