Nyheter

Sadibou Sy utsedd till ”Årets Svenska Fighter” | Kimura Awards 2022

Sadibou Sy vinner

Kimuras medarbetare har utsett vinnaren av ”Årets Svenska Fighter” för 2022. Två utövare stack ut när ett namn skulle diskuteras fram. 

Sadibou Sy får utmärkelsen för första gången i sin karriär

Ett intensivt MMA år ska summeras. ”Årets Svenska Organisation” har redan utsetts av Kimuras läsare och nu är det dags för vinnaren av nästa kategori att offentliggöras.

Kriterier för utmärkelsen

Utnämningen ”Årets Svenska Fighter” ska gå till den utövare som har stått för den största prestationen under det föregående året. Enstaka bedrifter och matcher bör inte väga lika tungt som ett konsekvent imponerande facit över hela året. Det är även meriterande om fightern har hållit sig obesegrad under årets gång. 

Nominerade

Ett gäng svenska fighters utmärkte sig under 2022. Både på den nationella scenen och i internationella sammanhang. Obesegrade Ali Taleb (8-0-0) tog hem tre vinster och avslut under det gångna året. Dessutom kämpade Taleb till sig ett kontrakt med PFL MMA. Under 2022 gick den tidigare thaiboxningsstjärnan Samuel Bark (8-1-0) fler matcher än någon svensk proffsfighter gjort tidigare. Sex vinster och en enstaka förlust blev det för Halmstadsfightern. Pannie Kianzad (16-6-0) och Ilir Latifi (16-8-0 1NC) tog hem varsin vinst i UFC.

När Kimuras medarbetare skulle utse ”Årets Svenska Fighter” stod dock diskussionen mellan två utövare. Khamzat Chimaev (12-0-0) och Sadibou Sy.

Sadibou Sy och Khamzat Chimaev imponerade mest

Utmärkelsen för ”Årets Svenska Fighter” gick till Chimaev både 2020 och 2021. Allstars-fightern gick två matcher i UFC under 2022. Först ställdes Chimaev mot den topprankade Gilbert Burns och tog hem segern via enhälligt domslut. Därefter var tanken att Chimaev skulle ställas mot Nate Diaz. Chimaev missade vikten grovt och fick istället möta Kevin Holland. Allstars-fightern hittade en tidig submission.

Sy gick fyra matcher under 2022 och tog hem segern i samtliga. Svensken besegrade ett framtidsnamn som Dilano Taylor och en veteran i form av Rory MacDonald. Sy tog sig hela vägen till finalen av det gångna årets PFL-turnering för welterviktsklassen och segrade via enhälligt domslut. Det är första gången sedan Zebaztian Kadestam vinst i ONE Championship som en svensk har erhållit titeln i en stor internationell organisation. Sy kammade dessutom hem en prissumman på totalt en miljon amerikanska dollars.

Med ovanstående information i åtanke valde Kimuras medarbetare att utnämna Sy till ”Årets Svenska Fighter”.

Sadibou Sy – ”I år tar vi det till nästa nivå”

I en kommentar till Kimura tackade Sy för utmärkelsen och svenskan berättade även att uppladdningen inför årets säsong av PFL MMA redan är igång.

Jag kom precis fram till Las Vegas för några timmar sedan. Nu är det tillbaka till träning för att förbereda inför 2023 års säsong av PFL! Ser fram emot det och det brinner i kroppen med motivation och en sån sak som att vinna ”Årets Svenska Fighter” ökar bara glöden. I år tar vi det till nästa nivå.

Sy står med ett totalt matchfacit som lyder 13-6-2.

Vinnare av Kimura Awards 2022

Vinnare av Kimura Awards 2021

Röstmanipulering avgjorde resultatet i vissa kategorier och dessa omröstningar ogiltigförklarades. Kategorierna avgjordes istället av Kimuras medarbetare.

  • Årets Svenska Match: Jonny Touma vs. Zoran Milic
  • Årets Svenska Gala: Fight Club Rush 9
  • Årets Svenska Fighter: Khamzat Chimaev
  • Årets Svenska talang: Josefine Lindgren Knutsson
  • Årets Svenska Knockout: Samuel Barks flygande knä i samband med Wolf Fight Promotion 3
  • Årets Svenska Submission: Khamzat Chimaevs rear-naked choke mot Li Jingliang

Vinnare av Kimura Awards 2020

Föregående artikel

Managern – ”Jon Jones är den näst högst betalda UFC fightern någonsin”

Nästa artikel

Fight Club Rush 15: Obesegrade Alexander Lööf ställs mot tuff veteran – ”Avslut eller galet krig”

Skriven av

Alexander Clausson

Chefredaktör på Kimura och historielärare. Är en MMA-fantast som täcker sporten ur ett fan-perspektiv. Sitter i rankingpanelen för UFC, Bellator MMA och BKFC.

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök