Nyheter

SMMAF avslår Apex Kalmar IFs överklagan – ”Matchdomaren har uppfattat rörelsen”

Av

Alexander Clausson

20/12/2022
Daniel Karlsson Daniel Bergström

Tidigare i december ägde den första MMA-galan i Kalmar rum. Resultatet i huvudmatchen resulterade i en protest till det Svenska MMA Förbundet (SMMAF).

SMMAF – ”Ingendera har minnesbilder av att en klapp”

I samband med Wolf Fight Promotion 5 ställdes hemmafavoriten Daniel Bergström (0-3-0) mot proffsdebutanten Daniel Karlsson (1-0-0) i huvudmatchen. Den sistnämnda tog hem segern via ground and pound i matchens andra rond.

Tidigare under månaden uppmärksammade Kimura att Bergströms gym – Apex Kalmar IF – hade skickat in en protest till SMMAF. Föreningen hävdade att den ovannämnda Karlsson hade klappat till följd av en armbar i matchens första rond. Föreningen hänvisade då till regelverket för vad en submission är.

Regelverk: 30. Vinstsätt 30.1. Uppgivet (Submission) – Den tävlande ger upp genom att klappa tre gånger på motståndaren eller verbalt informera domaren.

Förbundet hade två veckor på sig att behandla protesten och under tisdagen publicerades utfallet på förbundets hemsida. Protesten fick ett avslag och nedan kan läsaren ta del av SMMAFs motivering i sin helhet.

Efter vittnesmål från matchdomare såväl som bägge tävlande samt granskning av befintligt videomaterial bedömer kommittén att: Enligt paragraf ”34.4. Matchresultat skall endast ändras om ett uppenbart fel, vilket inverkat på matchresultatet, begåtts av matchdomaren, poängdomarna eller annan funktionär.” Har inte ett uppenbart fel som inverkat på matchresultatet skett.

Enligt befintligt videomaterial kan man, om man vill, uppfatta som att rörelsen Daniel Karlsson gör i aktuell sekvens skulle kunna vara en mindre klapp. Dock kan man likväl i sekvensen uppleva att det inte rör sig om en klapp. Och då matchdomaren (som står väldigt bra till) har uppfattat rörelsen men inte bedömt det som en klapp (enligt sitt vittnesmål) så är kommitténs bedömning att ett fel inte gjorts. Även bägge utövarna har fått ge sina utlåtande varav ingendera har minnesbilder av att en klapp förekommit.

I klippet nedan kan läsare ta del av den ovannämnda sekvensen.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Alexander Clausson (@alexclausson_mma)

Skribentens kontakt

alexander.clausson@kimura.se

Relaterade Artiklar

Din önskelista

[nsm_wishlist_content_shortcode]

Sök