980x240-ohmbet

Söndagskrönikan: Den äldsta av sporter

UFC 173: Cormier v Henderson

UFC 214 närmar sig med stormsteg, och det är svårt att inte bli exalterad inför vad som förväntas bli årets mest stjärnspäckade mma-gala. Tre titelmatcher visas, med Tyron Woodley mot Demian Maia om welterviktsbältet som co-main, och det efterlängtade returmötet mellan Jon Jones och Daniel Cormier som huvudnummer, där lätt tungviktstiteln står på spel. Av de fyra fighters som precis räknades upp har tre av dem en bakgrund i brottning. En bakgrund som ofta anses som den bästa för mma-tävlande. Även om man i dagsläget kan se något av ett trendbrott, talar mycket för att brottningen fortsatt kommer vara ett av de viktigaste vapnen i buren.

”Once you’ve wrestled, everything in life is easy.”, sa Dan Gable, en av collegebrottningens största profiler i USA. Citatet refererar till hur tuff brottning är som sport, både fysiskt och mentalt. Fysiskt handlar det om kraftexplosioner såväl som vighet, snabbhet och uthållighet. Mentalt är enkelheten pressande. En motståndare. Inga redskap, inga bollar eller objekt. Bara två personer i en kraftmätning där få ursäkter finns. Det var inte för inte som sporten, som brukar kallas för den äldsta av dem alla, var så populär i antikens Grekland. Filosofen Platon var en meriterad brottare, och menade på att träningen var en nyckel till att skapa ett friskt sinne i en frisk kropp. Kanske var det också tuffheten i brottningen som ska ha fått Sokrates att uttrycka: ”I swear it upon Zeus, an outstanding runner cannot be the equal of an average wrestler”.

Men man behöver inte gå till antikens greker för att få höra om hur utmanande denna uråldriga sport är. Många personer med varierad kampsportserfarenhet instämmer i påståendet att brottningen är den disciplin som är tuffast, inte minst ur fysisk synpunkt. Den atletiska och mentala grund som brottare bygger upp brukar också ofta anses vara den bästa att stå på som mma-utövare, något som exempelvis UFC-kommentatorn Joe Rogan har framfört flera gånger. Många framstående UFC-fighters har en bakgrund i college-brottning, bland annat de nuvarande titelhållarna Stipe Miocic, Daniel Cormier, Tyron Woodley och Cody Garbrandt. Analyser har visat ett statistiskt samband i hur chansen att slåss om världsmästartitlar i UFC ökar i takt med större brottningsmeriter.

College-brottningen har varit en riktig sluss in till inte bara professionell mma, utan även UFC:s toppskikt. Nära 35 % av alla titelhållare sedan turneringsformatet slopades har en dokumenterad bakgrund i college-brottning, exkluderat flera mästare som brottades tidigare i livet, men aldrig påbörjade högre studier. Det är en anmärkningsvärd siffra, och sambandet mellan framgång i amatörbrottning och professionell mma tycks vara starkt. Orsakerna är flera.

Rent sportsligt finns det också en logik i att brottningsförmågan kan vara avgörande i en mma-kontext. Att kunna bestämma om fighten ska ta plats stående eller på marken har en enorm taktisk betydelse. Många menar däremot att det snarare kanske mer handlar om indirekta egenskaper, som atletisk förmåga och mental tuffhet, som gör att fighters med brottningsbakgrund tenderar att vara framgångsrika. Detta förstärks ytterligare genom att amatörbrottare på collegenivå har passerat så många utsållningar, att den relativt lilla skara utövare där är utmärkta atleter som ändå kunde lyckats i vilken sport som helst. Lägg sedan till på det att brottning är en av de tävlingsorienterade kampsporter man generellt börjar med i tidigast ålder. Så exakt varför brottning är en utomordentlig grund till mma finns det många tänkbara förklaringar för.

Idag, kanske mer än någonsin, kan man dock se något av ett trendbrott i vilken utsträckning brottningen används som vapen i buren på den högsta nivån. Tittar man på de elva nuvarande titelhållarna (Robert Whittaker inkluderad) så har fyra en tydlig bakgrund i college-brottning: Stipe Miocic, Daniel Cormier, Tyron Woodley och Cody Garbrandt. Men av dem är det egentligen kanske endast Cormier som kan sägas ha en tydligt brottningsinriktad stil. De andra har en stark boxning som sitt kanske främsta vapen. Garbrandt och Miocic har hela 82 respektive 76 % av sina vinster på knockout eller TKO till följd av slag. I nuläget har alltså UFC en stor andel mästare som har bakgrund i stående kamp, och eller där striking används som deras främsta vapen.

Det är på sätt och vis en intressant situation, även om man bör hålla sig från att dra alltför stora slutsatser ifrån den. Det är däremot svårt att inte undra om den allmänna brottningsnivån bland elitutövarna i mma nått tillräckligt högt för att många gånger neutralisera en brottningsinriktad stil. Det är ett relativt känt faktum att det oftast är betydligt lättare att lära sig att försvara nedtagningar och offensiv grappling än att genomföra attackerna själv. Det är mycket möjligt att brottningsorienterade fighters idag har det svårare än någonsin att få en sådan approach att fungera, och att kanske bara de mest slipade genomgående kan lita till sin förmåga att ta kampen till marken.

Huruvida man vill klassa det nuvarande landskapet bland titelhållare som en indikation på att brottningens betydelse i mma:n håller på att förminskas eller inte, finns det ingen anledning att anta att den någonsin blir irrelevant. Förmågan att kasta folk i backen (eller att försvara sig mot detsamma) kommer troligen aldrig bli utdaterad. Gammal är alltså äldst, även bland kampsporterna. Nästa helg ser vi den tesen styrkas i huvudmatchen, som alltså ställer två tidigare brottare mot varandra.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.
 • Marsman

  Ska bara försöka nämna några viktiga aspekter; I det antika Grekland använde man metaforer ganska ofta och man skall nog inte göra en subjektiv tolkning på hur gamla institutioner fungerade för att försöka få fram ens egen tolkning.. Det finns en bakgrund i filosofi och teologi..

  Sen delar man oftast in en krönika i delmoment, Vardagliga – In i skiten – för att sedan komma upp ur skiten..

  Vart är slutsatsen? Vad är din tanke? Vad är skillnaden på din åsikt och fakta? Plocka saker här och där för att få fram ” Nästa helg ser vi den tesen styrkas i huvudmatchen, som alltså ställer två tidigare brottare mot varandra.”

  Jag ska vara helt ärlig när jag säger ” Det här var inte riktig bra ”

  • Felix

   Tack för svar och intressant kommentar! Till att börja med förstår jag inte riktigt vad du vill säga med din punkt angående antikens Grekland. Menar du att det är en subjektiv tolkning från min sida att brottningen var en stor del av (sport)kulturen där?

   Slutsatsen är att trots det trendbrott man kan tycka sig se bland titelhållarnas stil och meriter (relativt lite brottning kan man hävda) så kommer brottningen fortsätta att utgöra en viktig del inom mma-världen. Förutom av tekniska skäl för sportens del, så utgör collegebrottningen en stor sluss in till mma-utövande på toppnivå. Den dipp man därför kan se, med många strikers (eller åtminstone fighters vars främsta vapen är striking) som titelhållare tror jag inte är annat än en produkt av tillfälligheter, samt en allmän höjning av förmågan bland UFC-fighters att t.ex. stoppa nedtagningar och grapplingattacker.

   /Felix

   • Marsman

    Brottningen i sig är inte en subjektiv tolkning. En sak jag vill poängtera och tycker är viktigt, försök alltid använda samma paradigm ( nutid ),för att folk i allmänhet kan relatera till det lättare..

    Försök att undvika 2500 år gamla Institutioner och filosofer om det inte har med samhället att göra..

    Collegebrottningen tillhör den amerikanska kulturen, ingår en utbred dopning också – buren gynnar brottare..
    Dippen som du ser – tycker jag mer handlar om undantag, en brottare lär sig att tajma och rallarsvinga..

   • Marsman

    Lägg fram din åsikt – helst provocerande, men huvudregeln idag gäller att hålla sig på gränsen när PK- patrullen kommer intågandes..

    • Styrbjörn

     Instämmer, PK-skiten åsido så var det typ exakt så jag menade. Lägg i en nypa Hessi i smeten så löser det sig. Givetvis ska Felix fortfarande vara sig själv i grunden såklart. Men lite finjusteringar kan man göra.

 • Styrbjörn

  Välskrivet rent grammatiskt. Men för att ge en rättvis recension kan jag ju börja med att säga hur JAG vill ha en krönika, inte hur en krönika MÅSTE vara, men så vet man var jag utgår ifrån. Jag vill gärna att en krönika antingen går in och inspekterar sakämnet i olika stycken, t.ex ett stycke fakta, sen en stycke diskussion och slutsats, följt av nästa stycke fakta osv. Eller som jag mest föredrar, massa stycken beskrivande text eller faktatext för att sedan i slutet ha ett par stycken som drar någon slutsats och väcker tankar.

  Det känns som att krönikören har tänkt sig en version av mitt andra förslag. Men när du, Felix, försöker dra slutsatser så känns dessa mer som trevande skuggor av någon sorts poäng. De känns som lite avvaktande, passiva, tafatta försök till att etablera en slutsats. Jag lyckades på sätt och vis förstå efter lite analys vad du ville få fram. Men det kan mycket väl vara så att en annan fullkomligt missar slutsatserna helt och hållet. Har inte märkt av detta i tidigare krönikor, kanske har jag inte reflekterat över det eller så är det bara ett engångsfall.

  Exempelvis: ”Det är på sätt och vis….” ”även om man bör hålla sig från att dra alltför stora slutsatser ifrån den…” ”Det är däremot svårt att inte undra” Finns säkert mer exempel men jag orkar inte leta upp allt.

  Det känns som att du nästan är rädd för att slå fast i saken med din åsikt, kanske tror du att du kommer få en massa skit och kritik från ”experterna” här på Kimura? Våga sätt din prägel på dina åsikter! Lite pondus! Lite guts! Cojones!

  • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

   Fint skrivet och klockrent. Jag kände samma sak men till skillnad från dig så hittade jag inte orden.

 • Batman

  Jag tycker ärligt talat att krönikan var bra, till skillnad från vad en del andra kommenterat. Läsvärd och med en hel del faktatext, eventuellt kunde den spetsats till ytterligare med fler personliga synpunkter i ämnet. Men ännu en gång, jag läste krönikan med behållning och tyckte den var bra!

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  En fråga dock? Iom mma utvecklingen i hela världen. Varför bara nämna Collegebrottning? Det kan ju lika gärna komma Khabib typer med ”rysk brottning/sambo” eller någon Iranier med ”persisk brottning” eller armenier eller varför inte greker eller vad som helst. Det kan ju också komma lite andra typer av brottningsstilar eller brottare som också lär sig mma och bidrar på sitt sätt. Jag vet inte, jag är ingen expert på brottning och har inte heller någon större koll på olika typer av brottning och vad de innebär, kansle det är så att Collegebrottning är mer mma anpassad än vad de andra brottningsstilarna är, kanske Collegebrottning är bättre än Khabibs sambo vad gäller rent av brottning. Men min poäng är iaf att iom att vi pratar om en sport mma/ufc som håller på utvecklas enormt världen över så kanske inte det bara är Collegebrottningen som kommer ha en avgörande roll. Kanske någon av dagestanierna tex kommer ta och läxa upp collegebrottarna i UFC eller någon annan. Nu säger jag inte att det ska bli 100% grapling/brottning i UFC/MMA, men det kan hända att dessa brottningsstilar också slår sig in i mma världen samtidigt som de likt the collegewrestlers blir skickliga fighters likaså.

  Jag menar tänk om det kommer upp en ny Karelin som lär sig MMA? Skulle nog inte vara många collegewrestlers som har en chans mot det där.

  • Batman

   Bra sagt! Dagestan och Iran håller absolut toppklass i brottning! Det är deras nationalsport! Jag tror att de håller samma nivå som amerikansk collegewrestling. Sedan är det väl individuellt för varje utövare hur pass bra de kan MMA-anpassa sin brottning. Det är intressant när olika typer av brottningsstilar möter varandra i MMA.

  • Pancho Villa

   Hörde nyligen Chael Sonnen (tror jag det var) uttala sig i denna fråga – kan dock ha varit en gammal intervju.

   Han är ju själv brottare – och en mycket kunnig analytiker. Chael menade att amerikansk fristilsbrottning – som ju collegebrottningen är – innehåller betydligt mycket mer betoning av toppkontroll än internationell fristilsbrottning. I den amerikanska fristilen premieras att man håller ned motståndaren och dominerar från topp. I internationell fristilsbrottning så premieras – grovt förenklat – att ta sig till dominanta positioner, men inte att hålla kvar dem över tid.

   Yoel Romero är enligt Chael ett exempel på en fristilsbrottare av absolut yttersta världsklass som är bra på att ta ned motståndaren – och att ta sig till dominanta positioner – men har begränsad förmåga att hålla kvar motståndaren på marken.

   Många mediokra amerikanska brottare har bättre toppkontroll, för mma-brottning, än vad Romeo har.

   Har även hört Chael uttala sig om att det finns inslag i olika ”folklore style wrestling” (från olika delar av världen) som går ut på att hålla ned sin motståndare på marken. Ben Askren är enligt Chael ett exempel på en brottare som ”lånat” grepp / tekniker från folk style-brottning vilka är effektiva för att utveckla stark toppkontroll.

   Jag ska påpeka att jag personligen inte är särskilt insatt i brottning utan sätter min tillit till Chael i denna fråga då det han hävdar låter ganska rimligt utifrån min erfarenhet som mångårigt mma-fan.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Tack. Mycket intressant läsning faktiskt. Du fick mig att någon gång vilja läsa vidare om detta och få mera hum om vad det handlar om. Dagestanierna/Khabib och dom då? Vart är dom i denna fråga?

    • Pancho Villa

     Bra fråga!
     Är som sagt långt ifrån någon expert på brottning. Tvärtom.
     Men efter en timme på Wikipedia och olika brottningsajter så har jag fått åtminstone ett hum om brottning i Ryssland och runt Kaukasus.

     I Ryssland och i länderna runt Kaukasus tränar man både Grekisk-Romersk stil och fristilsbrottning. Man har dessutom en tusenårig historia av brottning i olika former. Det är en djupt rotad del av kulturen i många av dessa länder. Även små länder har många utövare och en stark brottartradition. Detta gäller inte enbart Ryssland och Kaukasus utan även länder som Iran och Turkiet.

     Du som gillar fotboll torde kunna se liknelsen med ett land som Uruguay. Ett litet land med 3,5 miljoner invånare borde inte kunna vara så framgångsrikt i en sport som utövas över hela världen. De borde inte Heller kunna exportera så oerhört många proffs till Europa och andra delar av världen, men det gör man. Svaret är sannolikt att landet har en otroligt djupt rotad fotbollstradition. Fotboll ÄR religion i Uruguay – precis som i många delar av Sydamerika.

     Om jag förstår det hela rätt så förhåller det sig på ungefär samma sätt med brottning i länder som; Armenien, Azerbajdzjan, Tjetjenien, Ingusjien, Iran, Uzbekistan, Turkiet, samt en rad ryska delrepubliker. Brottning är religion i dessa länder – dvs djupt rotad i kulturen. Hänger samman med manlighetsideal osv.

     Inom både fristil och Grekisk-romersk stil så är det mycket kast. Således är man bra på kast. Fristilen är dock densamma som utövas internationellt och således torde man inte ha samma fokus på toppkontroll som i amerikansk brottning (folk style / college wrestling).

     Man har dock i många av dessa länder andra inhemska (folkloristiska) varianter av brottning. Jag har dock inte lyckats hitta mer ingående teknisk information om dessa stilar.

     Just beträffande Ryssland, dess delrepubliker, samt tidigare sovjetiska delrepubliker, så kan det ju tänkas att Sambo har haft viss inverkan på hur dessa mma-fighters brottas i mma. Sambo är ju en blandning av många stilar (allt från brottning och judo till uråldriga stridstekniker).

     Ja, detta är vad jag fått fram. Det var intressant läsning ska jag tillägga. Man lär sig lite mer om varför ryssar (dagestanier, Tjetjener, m.fl.) är så bra mma-brottare.

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

      Grymt. Du gör ett mycket bra jobb i att bryta ner det hela måste jag säga.

  • Ric _Ohet

   Faan du kan ju överraska ibland Fotbollen ^^
   tummen upp

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Livet har sina goda stunder.

 • Anta_Banta

  Nu är det fuckin måndag och det är full tagg inför lördagens/söndagens gala som mycket väl kan bli det bästa PPV någonsin. På pappret lika bra (i mina ögon bättre) som UFC 205. Men jag tror att denna galan kommer leverera bättre fighter. Och Main:et är 100 resor hetare än vad 205 Main va.
  DC Vs Jones…….som man har längtat. Vi snackar 2½ år sedan dom möttes. Och den fighten var sjukt hypad. Den här är värre men allt vad som hänt på vägen.
  Ska träna hårt under veckan och äta nyttigt så att jag är i toppform till helgen. Ska plocka fram min mapp med Jones alla fighter under UFC-eran och bara njuta av den bästa MMA fightern jag skådat.
  Hoppas UFC slänger upp den första UFC Embedded redan imorgon kväll.

  • Totte

   Ska bli gött att se Jones få smaka på fläskläpp deluxe av dc’s uppercuts. Tror förövrigt att det kan bli en besvikelse med maia woodley och cyborg evenger men får väl hoppas på det bästa.

 • Ruthless

  Jaser, kolla inkorgen på din kimura mail.

 • Ric _Ohet

  Varför säger man att brottningen är grundpelaren? Jo eftersom UFC är en Amerikansk uppfinnelse. Det är Amerika´t som står för pengarna,sponsorerna, ppvs och deras tidningar är de som uppmärksammar sporten UFC vilket har blivit synonymt med MMA. Det är bara i USA man kan tjäna pengar på UFC, sorry MMA. (jag menar mycket pengar) Tänk så här, varför är CM Punk större en cain velasquez?? i MMA/UFC????

  Klart som faan att deras kultur (usa,media,förespråkare) säger att det är brottningen som är grunden då grundpelaren är Collegebrottning I USA.
  UFC säljer ppvs, där all media finns. I övriga världen är brottningen underordnad men så klart måste brottningen finnas annars är det ju inte MMA.

  Det är faktiskt helt otroligt att USA inte har alla titlar i UFC, en Amerikansk sport, de har bara hälften – 50% av titlarna, bara för att de bjudit in några i övriga världen till deras domän. (teamsporter är inte samma sak för de som säger att tx svenskar har lyckats i NHL)

  UFC är en Amerikansk företeelse och därför har de så klart brottare som ett argument….

  –only in america´t

Fler Kimura rekommenderar: