Söndagskrönikan: Mer än ett luftslott

I sydvästra Las Vegas, bara drygt femton minuters bilfärd från alla stora hotell och kasinon på ”The Strip”, har UFC byggt ett enormt campus som ska fungera som organisationens högkvarter. Där finns kontorsbyggnader, restaurang och sist men inte minst, UFC Performance Institute. Den hypermoderna anläggningen invigdes officiellt i slutet av maj, och under veckorna sedan dess har media visats runt i centret. Avsedd för atleterna, erbjuder anläggningen en rad tjänster för att maximera fighters prestanda, med alltifrån rehabcenter till förstklassiga verktyg för träning och kosthållning. Även om allt som glimmar inte är guld, är det svårt att inte se hela detta projekt som djupt ambitiöst och framåtsträvande, i mer än ett avseende.

Redan 2014 nämnde Dana White att UFC hade köpt en stor bit mark i Las Vegas, där företaget tänkte samla kontor och dessutom bygga en stor träningsanläggning åt fighters. I år annonserades detaljplanerna för UFC Performance Institute, och företaget beskrev centret som den bästa investeringen som gjorts. Anläggningen ska, förutom att fylla ett praktiskt syfte, också tänkas påminna alla anställda att bolaget handlar om atleterna i första hand. Alla fighters med kontrakt hos UFC får utnyttja samtliga delar av anläggningen kostnadsfritt, inklusive konsultering av den heltidsanställda personalen som jobbar på centret.

Utspritt på två våningar och nära 3 000 kvadratmeter, finns en rad maskiner och tjänster tillgodo. På bottenvåningen finns ett stort rehabcenter med en kryokammare, laserterapibädd, samt varmpool, kallpool och en sista bassäng utrustad med ett löpband och videokameror. Vidare finns en sal för fysioterapi i anslutning till ett välutrustat gym och en hypoxi-kammare, där höghöjdsträning kan simuleras genom att syrehalten manipuleras i det tätförslutna rummet. På ovanvåningen finns stora ytor för specialiserad kampsportsträning, med mattor, säckar, boxningsring och en oktogon i full storlek. Kopplat till den sistnämnda finns ett antal videokameror för analys av sparringronderna, och intill finns ett stort mediarum för presskonferenser och presentationer.

Allt detta uppges ha kostat 14 miljoner dollar att bygga. Lägg därtill lönekostnader för anläggningsteamet med bland annat styrketränare, fysioterapeut och kostrådgivare, allesammans ledda av före detta fightern – numera Vice President of Athlete Development – Forrest Griffin. Det är mycket pengar som UFC har plöjt ned i detta projekt. Med tanke på att denna investering inte tydligt lär ge någon direkt ekonomisk avkastning på kort sikt, kan man därför lätt dra slutsatsen att det är ett schysst, närmast välgörenhetsartat drag från UFC:s sida gentemot deras fighters.

Långt ifrån alla håller dock med om att detta skulle ha varit den bästa investeringen som kunde gjorts för atleternas skull. Till exempel har anläggningens tillgänglighet ifrågasatts. Med läget i Las Vegas kan rese- och boendekostnaderna för fighters från Europa eller Sydamerika lätt överstiga de finansiella fördelarna med att förlägga ett träningsläger där. Griffin har sagt att de försöker hitta samarbeten med hotell- och transportbolag i staden, vilket då skulle kunna förbättra situationen något. Givetvis är lokaliseringen utmärkt inför galor i Las Vegas, men då kan det också vara särskilt värt att fundera på hur prioriteringarna för resursfördelningen ser ut. Situationen skulle bli mycket intressant om det kommer många fighters med sina team inför en stor gala, kanske däribland inbördes motståndare. Vem eller vad reglerar tillgången till utrustning, personal och så vidare? Möjligen kan ett enkelt bokningssystem fixa detta, men även dessa mest enkla problemfrågeställningar blir spännande om de ställs på sin spets.

För behandling och rehabilitering av skador är det nog oftast lättare att motivera en resa till ”Sin City” och UFC Performance Institute. Med den designerade personalgruppen som har hand om fysioterapi och rehabilitering till tjänst, kan fighters få högklassiga hälsotjänster gratis. Eftersom mycket av utrustningen på anläggningen är kopplad till datainsamling för analys och uppföljning, har en viss oro väckts kring hanteringen och eventuell delning av den informationen. Vilka får tillgång till journaler och information? Kan den spridas till obehöriga? Självklart ska endast fightern och tränarteamet i fråga komma åt datan, men vad händer om en fighter byter team? Frågor kring rättigheter till information om atleterna som klubbar har, kommer nog väckas på allvar i takt med att träningen blir allt mer vetenskapligt präglad och datadriven. Det här är alltså inte bara en intressant fråga i koppling till UFC Performance Institute, men här blir den särsilt aktuell i och med de högteknologiska hjälpmedlen som finns att tillgå där.

Det finns ännu fler kritiska argument till UFC:s stora byggprojekt, men i vilket fall som helst är det rimligt att tänka sig att det totalt sett är något som gynnar sporten. Det är inget snack om saken att UFC är branschledande i sina försök att utveckla och sprida sporten, trots kritik som med rätta kan delas ut mot bolaget i många andra frågor. Nu har företaget tydligt gjort en direkt investering i sina fighters. En investering som förhoppningsvis kan förmå dem att träna smartare, rehabilitera sig bättre och möjliggöra för lärande av metoder och upplägg i syfte att förbättra insatserna i buren. Det återstår visserligen att se vilka som kommer dit och hur anläggningen faktiskt kommer användas i sin helhet. Oavsett vad finns det skäl att anta att de som tar sig dit inser att det är mer än ett luftslott som byggts ute i Las Vegas.

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

  • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
  • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
  • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
  • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

  • Du måste vara ny kund hos Betfair
  • Ditt spel måste placeras innan matchstart
  • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-15
Dana Sad
Dana Happy

”Wonderboy” tycker sig vara en bättre striker än Darren Till

Det är mycket hype runt söndagens huvudmatch på UFC Liverpool. Stephen Thompson går ju som bekant upp mot Darren Till i en welterviktsmatch.

Trots att Till bara har en tio-i-topp vinst under sin sitt namn pushar UFC hårt för att göra den unga britten till en stjärna. De flesta i Liverpool kommer också stå bakom sin hemmason och förväntar sig en seger mot ”Wonderboy”.

Thompson å andra sidan har varit i toppskiktet ett bra tag nu i divisionen och tror att Till kommer få ett uppvaknade på söndagskväll. ”Wonderboy” tycker inte att en vinst mot Donald Cerrone är en garanterad vinst mot divisionens elitfighters som han själv.

Så här sa Thompson till Damon Martin på MMAWeekly angående Till.

“That’s what I’m out there to prove to the fans and everybody around the world. There are levels to this,”

“I’m going to go out there and I’m going to do work. You’re going to see the level of that No. 1 and No. 8. UFC’s giving him a chance so I know he’s going to be coming prepared. Anybody in the UFC has a chance to knock you out. So I’m not going to take this guy lightly.

“I’m going to prove to everybody this is why I’m No. 1 and there are levels to this game.”

Thompson räknas till toppskiktet vad gällande stående fighters i sporten och med sin karate-baserade stil har han KO-vinster över solida motståndare så som Johny Hendricks och Robert Whittaker. Matchen marknadsförs som en stående strid mellan två bra strikers, men Thompson tror att Till tillslut kommer måsta gå på nedtagningsförsök.

“I know that pretty much everybody I face is going to wind up wanting to take me down eventually,”

“I know in some of Till’s earlier fights, he has tried to take people down. I know he prefers to stand up, which is something I want to do.

“He wants to prove he’s the better striker than me and that puts a smile on my face. I hope that’s his plan.”

UFC Fight Night: Thompson vs. Till går nu i helgen den 27:e maj på Echo Arena i Liverpool, England.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Amir Albazi vinner genom submisson

Nu under kvällen pågår Bellator 200 i London, SSE Arena. Vår svenska MMA-talang Amir Albazi (11-0) mötte fransmannen Iurie Bejenari (6-3) under galans sjunde match.

Amir Albazi vann matchen genom en rear-naked-choke i matchens första rond. Amir kopplade greppet om matchen direkt och efter att ha slagit ned fransmannen i mitten av den andra ronden kunde svensken följa upp på marken där han tog rygg på sin motståndare.

Väl på ryggen var det inte något snack och Amir kunde glida in en snygg rear-naked-choke. Vinsten innebär att ”The Prince” nu är 11-0 i sin MMA-karriär.

Här kan ni även ta del intervjun innan matchen med Amir Albazi.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

George St-Pierre hatar att fightas

Han må räknas till en av de bästa någonsin i MMA, men trots detta hatar den tvåfaldiga UFC-mästaren George St-Pierre att fightas. Vilket han berättade för Joe Rogans

”I hate fighting, I really do”

”I know a lot of people don’t believe me, but I’m going to try to explain the best I can”

“In every job, there’s no perfect job, do you agree? There’s no perfect job that you like everything about it. It’s impossible,”

“My job, as a professional athlete in Mixed Martial Arts, I fight normally — when I was very active — twice a year.

“In 365 days, there are two days that I hate the most: The days that I’m fighting,”

“It’s freaking unbearable. The feeling of uncertainty. You don’t know if you’re going to be humiliated, you’re going to be the victor, or you’re going to be the loser. I care so much about it, that it’s freaking unbearable. As much as I try to dismiss it, it’s unbearable.”

Sen finns det andra delar av jobbet som St-Pierre verkligen gillar.

“I like the fact that I’m a free man, I’m my own boss. I do whatever I want, I have access to certain things, VIP stuff, that most people don’t. My quality of life, the money, I didn’t have it before, now I do,”

“I love my job, and I’m very happy about my job, but there’s this thing I hate about my job that I hate the most… It’s fighting. I hate it.

“I love the study of fighting. I love the science of it. The tactical, the physical. I love to train, I love to walk in the room, and feel strong. I know if something happens, I’m the man — even if it’s an illusion, with a bullet, nobody is faster than this,”

“I like the lifestyle. I don’t do it for the fight, I freaking hate the fight.”

Att en legend inom MMA hatar att fightas kan förstås ses som lite konstigt till och med för sina träningspartners. Rory Macdonald som också tränar på Tristar har ju själv sagt att han gillar striden och fighten i oktagonen. St-Pierre berättar när han en gång pratade med Rory om just detta:

“I was like ‘hey why do you like fighting?’ He said ‘I guess I like to fight, you (don’t) like to fight?’ I was like ‘F—k no! I don’t like to fight!’ and everyone in the room turned around and looked at me like I was crazy.

“‘You guys are all crazy, if you think I like to fight in a cage in front of millions of people! Maybe humiliated, knocked out, or die? Are you crazy?! I don’t like to fight, are you nuts??’,”

“I like to win! When you win, the feeling is unbelievable! It’s so good, that it’s worth… this. But I hate it, man!”

Det är ju också känt att St-Pierre sätter otroligt press på sig inför sina matcher och det kan vara detta plus ovilja att vilja slåss som också gjort honom så pass bra. Men detta kan vi lämna som spekulationer förstås.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bettinghörnan: UFC Liverpool

Kimuras chefredaktör Jaser Davari delar tillsammans med Lars Enblom med sig av sina bästa speltips inför söndagens UFC Liverpool. Glöm nu inte att ta del av Betfairs kampanj där de boostat oddset på både Darren Till (12.00) och Stephen Thompson (8.00). Erbjudandet är exklusiv för Kimura.se och gäller endast via denna länk.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Den ettrige Rafael Carvalho kommer få Gegard Mousasi att bli underhållande

I tisdags avsnitt av MMA-Panelen diskuterande man Bellators titelmatch i mellanvikt mellan Rafael Carvalho och Gegard Mousasi. Panelen ansåg att den normalt pålitlige ”avslutningsmaskinen” Carvalho kanske inte kommer att räcka till mot Mousasi denna gång. Han skall dock inte underskatts.

Panelen tror att det blir en underhållande match då Carvalho är en aggressiv fighter som kan få Mousasi att även han bli mer frejdig i sin fightingstil och man tippar därför att matchen slutar med ett avslut.

Panelen diskuterade även matchen mellan Michael ‘Venom’ Page och David Rickels där panelen även där förutspår en underhållande match, mycket på grund av den publikfirande vinstmaskinen Page. Panelen hoppas på att matchen slutar med avslut.

Ni kan se hela diskussionen i videon ovan.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Fight Week Super Blog Week: Dag 2

Fullspäckat schema inför Bellator 200 och UFC Liverpool! Vi är fortfarande kvar i London inför Bellator 200 och fick oss ett snack med Sveriges framtidslöfte i flugvikt, Amir Albazi. Hela intervjun med Amir kan ni ta del av här!

I det här avsnittet får ni följa med mig och Jimpa på ceremoniella invägningen för Bellator 200 samt en liten kortis med Amir! Imorgon är det dags för FIGHT NIGHT och vi är taggade till tusen! Finns det något speciellt ni tänker på eller vill se, skriv gärna det i kommentarsfältet nedan! Har ni missat första avsnittet av vår resa kan ni se det här!

Må bäst //Vickan & Jimpa

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Matchkort, TV-tider, Odds, Diskussion

I natt kommer Bellator att anlända till SSE Arena i London, Storbritannien. Galans huvudmatch kommer att vara titelmatchen mellan mellanviktsmästaren Rafael Carvalho och den tidigare UFC-fightern Gegard Mousasi. Matchen blir Mousasis 2:a match i Bellator efter övergången.

Galans co-main event kommer att vara matchen mellan welterviktarna Michael ‘Venom’ Page och David Rickels.

Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan tillsammans TV-tider och odds från Unibet. Under detta finner ni det senatse avnittet av MMA-Panelen.

HUVUDKORT( Startar kl. 22.00 och sänds på PPV 5SPIKE)
Mellanvikt: Rafael Carvalho (3.50) vs. Gegard Mousasi(1.28)
Weltervikt: Michael Page(1.30) vs. David Rickels(3.35)
Lätt-Tungvikt: Phil Davis(1.16) vs. Linton Vassell(4.85)
Catchvikt: Aaron Chalmers(1.20) vs. Ash Griffiths(4.25)
Flugvikt: Anastasia Yankova vs. Kate Jackson

UNDERKORT (Startar kl. 18:00 och sänds på Paramount Network.com)
Mellanvikt: Mike Shipman vs. Carl Noon
Fjädervikt: Pedro Carvalho vs. Daniel Crawford
Mellanvikt: Kevin Fryer vs. Costello Van Steenis
Mellanvikt: Anatoly Tokov vs. Vladimir Filipovic
Lättvikt: Charlie Leary vs. Tom Green
Weltervikt: Kent Kauppinen vs. Walter Gahadza
Weltervikt_ Jahreau Shephard vs. Marcin Zywica
Flyweight Amir Albazi vs. Iurie Bejenari
Fjädervikt: Mike Ekundayo vs. Tom Mearns
Mellanvikt: Charlie Ward vs. Martin Hudson

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Frantz Slioa möter Adrian Diaz i ACB 88: Brisbane

Den svenske tidigare TUF 22-fightern Frantz Slioa är klar för sin nästa match. Detta kommer att ske den 16:e juni när ACB 88 går av stapeln i Brisbane, Australien. Slioa kommer då att möta den amerikanske fightern Adrian Diaz. De båda möts inom fjädervikt. Ni kan se ACB:s officiella poster för matchen nedan:

Frantz Slioa har ett professionellt facit på 5-0. Hans senaste match var mot Dean Trueman i april förra året där han vann genom submission. Dessförinnan gick Slioa 2 matcher inom The Ultimate Fighter år 2015 där han vann mot Martin Delaney(Subsmission) men förlorade mot Ryan Hall(Submission). Dessa matcher räknas ej in i hans professionella facit. Slioa drabbades efter TUF 22 av cancer  vilket höll honom borta från tävlandet ett tag.

Adrian Silva har å sin sida ett facit på 11-6 där han senaste två matcher varit nyliga förluster mot Lamberd Ahkiadov(Domslut) och Grant Dawson(Submission). Dessförinnan besegrade Diaz Cody Gibson genom submission. Alla hans 4 senaste matcher har ägt rum efter mars 2017.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bellator 200: Intervju med Amir Albazi

I dag är det dags för Bellator 200 på SSE Arena, London. På jubileumsgalan kommer bland annat att få se vårt svenska stjärnskott i flugviktsklassen, Amir ”The Prince”Albazi, som hittills är 10-0 i sin karrirär. Vi på Kimura var på plats under invägningarna och fick sedan prata med Amir om hans tankar och känslor inför den stora galan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy