980x240-ohmbet

Söndagskrönikan: Slag som väger tungt

stipe-miocic-fabio-maldonado

Ett litet felsteg. Endast en blygsam skillnad i vinkeln när Junior dos Santos skulle sätta ned sin högra fot hade gjort att han kunnat bibehålla balansen, och ducka under den smäll som väntade. Istället blev han uppträngd mot burhörnan, och med vikten felplacerad, ett öppet mål för Stipe Miocics raka höger. Ett slag som avgjorde huvudmatchen på UFC 211. Miocic försvarade därmed sitt tungviktsbälte för andra gången, och har nu en imponerade vinstsvit på fem matcher. Diskussioner om huruvida amerikanen bör anses som den bästa tungviktaren i historien har redan uppkommit. Vare sig det stämmer eller inte, finns det mycket att se fram emot tills nästa gång Miocic kliver in i buren för att försvara sitt bälte för en rekordsättande tredje gång. Statistiken är nämligen inte på hans sida.

Med vinsten mot Junior dos Santos kunde Cleveland-sonen sälla sig till det exklusiva sällskap av UFC-fighters som lyckats försvara tungviktsbältet två gånger i rad. Fyra fighters – Randy Couture, Tim Sylvia, Brock Lesnar och Cain Velasquez – hade dessförinnan åstadkommit dubbla titelförsvar. Tittar man på de längsta sviterna av titelförsvar i andra divisioner är de alla längre, med undantag för herrarnas bantamvikt. Anderson Silva och Demetrious Johnson delar rekordet med tio titelförsvar i medelvikts- respektive flugviktsklassen. Georges St-Pierre försvarade bältet nio gånger, och Jon Jones åtta under sin period som lätt tungviktsmästare. Alla nämnda brukar kunna inkluderas i debatter om den bästa mma-fightern genom tiderna, men med det sagt så verkar det ändå vara något speciellt med tungviktsklassen. Varför är titeln som ”the Baddest Man on the Planet” så svår att behålla? Kanske finns svaret i statistiken.

Tittar man på resultaten från varenda match som UFC anordnade under 2016, så ser man direkt ett tydligt mönster, som ofta brukar vara en huvudpunkt i diskussioner kring vilken viktklass som är mest publikfriande. Trots ett totalt ganska litet statistiskt urval (493 matcher), så syns det tydligt att knockouter och TKO:er blir allt vanligare ju högre upp i viktklasserna man går. Tungviktarna avslutade precis hälften av matcherna via striking, mer än fem gånger så ofta som hos flugviktarna. En skribent på Mmafrenzy gjorde tidigare ett gediget arbete med att undersöka statistiken bakom tungviktarna, och analyserade resultaten i alla UFC-matcher mellan 1999 och 2012. Även här visades samma mönster: de stora killarna knockade (TKO:er inräknade) varandra med nära 57 procents sannolikhet, en siffra som tydligt sjönk ju längre ned i viktklasserna man tittade.

För nära två år sedan hölls också diskussionen om hur det kommer sig att ingen lyckats försvara UFC:s tungviktsbälte mer än två gånger på raken. Den som då var på väg att utmana det rekordet var Cain Velasquez. Tidigare tungviktsmästaren och Hall-of-Fame medlemmen Randy Couture gav sin syn på saken: ”It’s not that surprising. Dominating any weight class in this sport isn’t that common. Like any weight class in the sport of MMA, the heavyweight division is volatile and there are many ways to win or lose a fight.”

Visst har Couture rätt i det han sa då, men en del av citatet kan ifrågasättas. Det som utmärker den tyngsta viktklassen är inte att det finns fler sätt att vinna på, utan snarare att ett sätt tycks vara så framträdande – knockouten. De lättare viktklasserna har precis lika många sätt att vinna matcher på, men statistiken skiljer sig betydligt när det gäller hur fighterna avslutas.  Det är mycket möjligt att slagkraften hos de största killarna kan vara en starkt bidragande faktor till att tungviktsmatcherna ofta är svårförutsägbara. Ett felsteg räcker för att en fight ska sluta i en knock, tydligen på ett helt annat vis än i lägre viktklasser. En noggrann gameplan kan omintetgöras med en ogenomtänkt rörelse. Fråga bara Fabricio Werdum, som var den senaste att lämna ifrån sig titeln, när Miocic knockade honom i hemlandet Brasilien.

Sedan dess har Miocic bokstavligen slagit sig fram till en position där han nu har möjlighet att göra UFC-historia. Nu är hans nästa fight inte ens bokad, men vem som än skulle bli nästa motståndare är det svårt att inte hålla den nuvarande mästaren som favorit. Med bakgrund i boxning och brottning har amerikanen en mycket stabil grund att stå på, som till synes saknar svagheter. På hans cv finns vinster mot många, stora namn. Lägg till på detta att Miocic redan är van vid att trotsa statistiken. När han vann bältet bröt han en 52 år gammal ”förbannelse” som vilade över Cleveland, en vidskeplig föreställning om att en sportstitel omöjligen kunde höra hemma i staden. Allt detta väger tungt i tron på att han kan bli den förste att försvara bältet tre gånger på raken. Men å andra sidan skulle ett enda slag från en utmanare kunna komma att väga tyngre.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

  Stipe är den bäste tungviktare UFC har haft. Helt enkelt.

  • Krille Krokodil

   Han känns ”ren”. Overeem var väl den mest skrämmande av dem alla för några år sedan (när han kom från Strikeforce), men då var han ju tokroidad. Jag håller med dig. USADA är en riktigt bra grej.

  • Krille Krokodil

   Kamerun-fransosen kommer ta hans titel förresten.

   • Anta_Banta

    Francis kan mycket väl en dag vinna bältet men skulle han möta Stipe idag skulle Stipe stå med en W.
    Det tuffaste Francis mött hittills är en avdankad Arlovski. Därmed inte sagt att Francis är den mest intressanta fighter i Tungvikt. Jag tycker till och med att han är en av dom mest intressanta i hela UFC.
    Men Stipe är the real deal och jag skulle verkligen vilja se honom möta Cain. En vinst där och han är lätt bland dom bästa tungviktarna genom tiderna i UFC.
    Skulle vara sjukt intressant att få se en tyngre Jones utmana Stipe. Skulle lätt kunna bli the fight of UFC history.

    • Krille Krokodil

     Kamerunfransonen är grym. Överlägset bäst på stående fighting i tungvikten i UFC. Fysiskt praktexemplar. Det är väl det där att möta en stark brottare dock och kanske kan Stipe ta ner honom.

   • Tjackman Bülow

    Blev du bannad?

    • Krille Krokodil

     Nope!

  • Coyote

   Sjukt fascinerad av Stipe, eller hela fenomenet… Han är 34 år gammal, så ungefär i samma ålder som Overeem, Junior Dos Santos och flera han besegrat… Men var nånstans var Stipe när t ex Overeem gick berserk i Japan, vann bälten i alla organisationer och byggde upp en lång erfarenhet av MMA…

   Visst, jag vet att han har brottats och tränat boxning… Men ändå, medan flera av hans motståndare har stått på toppen av MMA-världen länge, så har han gått smågalor och är nu champ med två försvar… Utan att egentligen vara den yngre hungriga fightern…

   I vilken annan sport kan man göra sin proffsdebut 27 år gammal och sedan bli bäst i världen? Fascinerande…

   • Batman

    Och att han dessutom jobbar halvtid som brandman gör att det är ännu lättare att tycka om honom. Han verkar också ha en rolig och avslappnad personlighet. Hoppas han håller sig kvar i toppen!

 • Styrbjörn

  Att han skulle vara den bästa tungviktaren i historien är väl att ta i, den bästa tungviktaren just nu stämmer däremot.

  • Erik

   Vem anser du skulle vara bättre? Fedor såklart, men vem mer?

   • Styrbjörn

    Han är bäst just nu men att säga att han är bästa tungviktaren i historien är helt enkelt för tidigt, med det menar jag inte att han inte skulle kunna bli det. Men då får han försvara titeln några gånger till för att verkligen etablera sig. Fedor först och främst, egentligen räcker det med en för att ”bästa i historien” ska falla bort, men Nogueira kommer också på tanke.

    • Ric _Ohet

     Tycker Cain Velasquez har alla förutsättningar att vara. ”the Baddest Man on the Planet” Om hans kropp sagt ifrån så är det ju som det är. Men förhoppningsvis kan iallafall ett möte mellan herrarna få mina frågor om den saken besvarade.

   • Sacapuntas

    Bob ”the beast” Sapp!

   • Eric

    Skulle sätta Cain före Stipe, troligtvis Fedor också. Om vi pratar om skadefria och i sin prime. Cain tror jag tar Stipe även idag om han någonsin kommer vara i form igen.

   • Styrbjörn

    Som Ric och Eric säger så är Cain också ett alternativ. Jag skulle nödvändigtvis inte sätta Cain före Fedor som Eric gör, eftersom du måste ha försvarat titeln lite mer än ett par gånger för att komma upp i Fedors nivå tycker jag. En match mellan Prime-Fedor och Prime-Cain hade varit en våt dröm för många av oss tror jag. Det skulle ju definitivt avgöra saken, jag vet inte vem som hade vunnit men jag hade hoppats på den siste kejsaren.

    Men för att summera vilka som skulle kunna vara bättre:
    Fedor
    Nog
    Cain

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  Jag skulle vilja se större handskar och kortare ronder i tungvikts divisionen.

  • ChuteBoxe

   …och i flugvikten kör vi ‘bare knuckle’.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Nej tack

   • Styrbjörn

    Glöm inte stålhätta också

Fler Kimura rekommenderar: