Söndagskrönikan: Superfights kontra rankingsystem – vad är att föredra?

stipe-miocic-daniel-cormier-ufc-226

I tider som dessa existerar många oenigheter kring hur MMA ska bedrivas. Ska organisationerna (UFC, Bellator etc.) bedriva MMA som en sport och enbart sport, eller ska de bedriva sporten som en underhållning där det primära är att de inblandade ska tjäna så mycket pengar som möjligt? Ska bältena och den värdighet det innebär att vara mästare betyda mest eller ska pengamatcher betyda mest?

conor vs floyd

Direkt när dessa frågor läses upp kommer troligtvis de allra flesta tänka att det sportsliga är det viktigaste, vilket vore allra mest logiskt för trogna supportrar. Men verkligheten ser annorlunda ut eftersom det sportsliga inte längre prioriteras. Det är som Dominick Cruz konstaterade under UFC 220 (Miocic vs. Ngannou):

”We live in a world of superfights”.

Istället för att utövarna och de högre cheferna fokuserar på sportsliga utmaningar, dvs. utmaningar som är logiska ur ett rankingperspektiv, letar de efter pengamatcher. Vi har sett hur Jon Jones har utmanat Brock Lesnar. Vi har sett hur Demetrious Johnson har utmanat Floyd Mayweather. Vi har sett hur mer eller mindre alla, från alla möjliga divisioner i UFC, har utmanat Conor McGregor. Vi har sett att McGregor har gått en boxningsmatch mot Mayweather. Vi har sett att Michael Bisping tagit sig an den forne welterviktsmästaren Georges St-Pierre. Listan med ”moneyfights” som ägt rum den senaste tiden, eller har varit uppe på tapeten, är lång. Väldigt lång.

michael-bisping-georges-st-pierre-ufc217-staredowns-photo-per-haljestam

Men om man som tidigare nämnt påstår sig bry sig om sporten är det intressant att få svar på följande fråga:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Idag är det många som klagar på den nya riktningen som innebär att pengamatcher prioriteras. Vi ser som tidigare nämnt matchningar som helt enkelt inte är logiska ur ett rankingperspektiv. Men när vi t.ex. har en mästare i Tyron Woodley, som uppenbarligen är bäst i sin division, får han utstå stora mängder kritik för att han inte är underhållande, vilket är en väldigt märklig logik enligt undertecknad.

Tyron-Woodley-UFC205-Per-Haljestam

 

Om man påstår sig bry sig om det sportliga, hur kan man se ner på Woodley? Det pratas nämligen ingenting om att Woodley är bäst, utan det pratas om att Woodley är tråkig och att det inte är värt att se hans matcher. Det pratas ingenting om att Woodley är en mästare som har försvarat sitt bälte mot de bästa i i welterviktsdivisionen, flera gånger om dessutom. Det pratas istället om att det var tråkigt att se hans matcher mot exempelvis Stephen Thompson x2 samt Demian Maia. Minsta lilla tillfälle tillika utrymme som ges till fansen innebär att Woodley sågas längs med fotknölarna. Samma sak sägs om Johnson trots att han har rensat flugviktsdivisionen. Han har dessutom kallats för feg eftersom han inte har tagit sig an andra utmanare än de i hans division.

demetrious-johnson-ufc217-photo-per-haljestam-02

Men om det sportliga är det allra viktigaste, då kan undertecknad tycka att en mästare som Woodley förtjänar att lyftas fram, hur tråkig han än anses vara eftersom ingen rår på honom. Samma sak med Johnson. För om man påstår sig bry sig om sporten, då handlar det inte om vad som är underhållande kontra det motsatta. Då handlar det om vem som vinner och vem som förlorar. Vem som är bäst och vem som är sämst. 

Allt detta leder återigen till frågan:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Skulle du beställa hem PPV även om du inte tycker att det är underhållande, fastän du vet att det handlar om en fight mellan de två bästa i divisionen? Skulle du vilja betala för att se Woodley mot Thompson en tredje gång även om du vet att sannolikheten att de kommer vara försiktiga är stor? Skulle du vilja betala för att se Johnson möta någon i flugviktsdivisionen trots att han har rensat divisionen och ingen är i närheten av hans nivå? Om ditt svar är Nej:

 1. Kan du då klandra Dana White och co. för att de prioriterar pengar (underhållning)? För det vore nämligen en usel affärsidé att sälja en produkt (sport genom PPV) som folk inte vill beställa hem, inte sant?
 2. Kan du då klandra utövarna för att de jagar pengamatcher?

Dana White UFC 64

Nu för tiden känns det som att många klagar bara för sakens skull. När Bisping matchades mot Georges St-Pierre ansåg många att det inte var en logisk matchning, att det var en så kallad superfight eftersom Bisping inte försvarade sitt bälte mot någon som var högt rankad i divisionen. Men när Woodley å andra sidan försvarar sitt bälte mot de bästa i hans division får han höra att han är tråkig. Så fort han öppnar sin mun menar fansen att han ska vara tyst eftersom han är tråkig. Och om Johnson å sin sida skulle bestämma sig för att försvara sitt bälte mot någon i flugviktsdivisionen (dvs. utifrån ett rankingsperspektiv) så skulle mer eller mindre alla säga att det är tråkigt eftersom han är överlägsen. Men om/när han ställs emot TJ Dillashaw skulle den sistnämnda få kritik för att han inte försvarar sitt bälte mot någon i bantamviktsdivision. Hur man än vänder och vrider på det kommer klagomål från fansen.

tj-dillashaw-demetrious-johnson-split

Det spelar liksom ingen roll – klagomål dyker upp oavsett. Därför är det intressant att ta reda på vad DU vill att organisationerna, läs exempelvis UFC, ska prioritera. Ska de prioritera superfights eller ska de prioritera rankingsystemet? Om du svarar det sistnämnda, är du beredd att stödja sporten till 100 procent även om du inte finner det underhållande i alla lägen? Anledningen till att dessa frågor ställs är för att mer eller mindre alla vill äta kakan och samtidigt behålla den. Men det funkar inte riktigt så. Det blir liksom motsägelsefullt om du säger: ”Jag vill se det sportsliga prioriteras. Men jag vill inte se Johnson mot någon annan i flugviktsdivision. Jag vill heller inte se Woodley fightas .” Det betyder att du inte vill se de bästa, vilket med andra ord innebär att du inte prioriterar det sportsliga.

Så hur vill Du egentligen ha det?

——–

Skriven av: BigMcCarthy

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter. Bokmärk permalänken.
 • Metallica

  Alla galor ska ha fighter efter rankningssystem…men.
  En fight i varje gala kan vara rubbermatch, superfight eller bara två riktigt elaka jävlar som är osams.
  De fighter är aldrig om bältet men självklart kan man vinna och förlora i rankning.

 • jari edvardson

  att ta en superfight är frivilligt och självpåtaget.
  ok om det inte fördröjer och påverkar tex titelförsvar…förste utmanare ska inte behöva vänta minst dubbla tiden,,,för vad bältes innehavaren sysslar med på sin fritid.

 • Kimura guest

  Att man anser att Tyron Woodley är tråkig att kolla på betyder inte att man ifrågasätter honom som mästare. Det innebär enbart att man tycker han är tråkig.

  Legitimitet som champ har han men han är ändå förbannat tråkig att kolla på. De två frågorna hänger inte ihop.

  • BigMcCarthy

   Förstår hur du menar men att säga att det inte hänger ihop är fel. Det intressanta är följande:

   Om du tycker att en fighter är tråkig, trots att h*n är bäst, kommer du betala för att se denne? Om ditt svar är nej, kan du klandra de inblandade för att de vill åt superfights istället för att prioritera det sportsliga?

   • John

    Han är inte bäst, men däremot tråkig. det är min åsikt. Han förlorade mot WB senast. Bara domarna som inte såg det. Han är klart bland de bästa topp 3.

 • Ric _Ohet

  Woodley gör ju inget annat en tjatar/tjurar om pengafighter. Är det inte en match mot GSP han vill få till och dessutom gormar ut hur fega alla ”pengachans-motståndare” är så försöker han få till matcher mot Nate eller Conor eller Bisping eller praktiskt taget vem som helst FÖRUTOM den som är nr 1 contender.

  Rubriker som ”Woodley wants money fights with Nick Diaz or GSP, not ‘Wonderboy’” eller ”UFC News: Tyron Woodley wants a super-fight with GSP, Conor McGregor or Michael Bisping” Eller varför inte ”Tyron Woodley offers to fight Conor McGregor in Ireland” Den här gillar jag speciellt, tagen direkt från Kimura´s sida ”Tyron Woodley: Om GSP inte möter mig blir jag automatiskt den bäste någonsin”

  När han ska möta de bästa i sin division har han skadat axeln och måste operera men när han får nyss om en GSP eller en Conor, tjaaa då är han fit for fight. Märkligt beteende!

  Först sitter han och väntar ut sin egna nr 1 contender status när han inte hade bältet i nått år eller så och gråter ut i media så fort han får chansen om någon försöker smita förbi i kön. Sen när han har bältet verkar det som han glömt allt vad Wonderboy eller RDA´s nr 1 contender status betyder.

  Nää svårt att gilla en sån kille – det har jag allt och det beror inte på hans skills i ringen.

 • jari edvardson

  att vara tråkig och vinna sina matcher är väl en begåvning i sig.
  vad jag vet så bedömer inte poängdomarna rolighet och allmän trivselfaktor.

 • MMAkungen

  Allt är inte ”svart eller vitt”, och tur är väl det. Jag ser inga problem om man i nuläget uppskattar BÅDE ”superfights” och ”sportsliga” (bästa rankade) matcher. Det hade varit ett annat läge om organisationen bestod av tre viktklasser med femton fighters i varje klass. Men nu gör de inte det, utan det är multipla viktklasser med hundratals olika fighters.

  Man kan ju vända på frågan också. Om man nu stödjer det sportsliga till 100%, betyder det att man absolut inte kan kolla på t ex Johnson vs Dillashaw när de möts, enbart utifrån ”princip”?

 • Fille

  Vad har hänt med Mohammad Babadivand? På de senaste 7 åren så har han kört 2 matcher?Varför snittar han 1 match varje 3-4 år? Är trött på svenska mma fighters som inte vill köra match. Vad fan byt yrke isåfall. Känns väldigt konstigt att de verkar inte vill gå upp i rankningen eller vill tjäna pengar eller komma nånstans.

  • MMAkungen

   Kanske har han inte ambitionerna att satsa fullt ut på MMA, eller så kanske det finnas andra orsaker som skador och liknande?
   Vad gäller hans ”yrke” så är jag tämligen säker på att han har andra inkomstkällor än att fightas professionellt, så jag tvivlar på att han måste ”byta yrke”.

 • FlyLikeAnEagle

  UFC 226 är ju 25års kalas. Sätt upp 11 super fights and lets party!

 • Erik

  Intressant och relevant frågeställning. För mig är det självklart – det sportsliga. Jag skiter i om någon är tråkig, den som vinner är bäst oavsett stil. Sen är jag kanske fel målgrupp eftersom jag aldrig betalat ett öre för att se en fight ;-) Men jag klandrar varken fighters eller UFC som söker pengafighter, klart de vill tjäna pengar, det hade jag också velat i deras situation! Det är bara beklagligt att utvecklingen går åt det hållet.

  • John

   +1 på den!

 • Erik

  Kul med en ny krönikör, men jag misstänker att det är Fransisco/Pacho Villa under ny signatur :-) som jag skrev tidigare, du måste skriva sämre om du inte vill bli igenkänd ;-)

  • Pancho Villa

   Jag är oskyldig den här gången.

   Det är någon annan som förtjänar beröm för sitt jobb.

   • Erik

    Se där, kul!

    • Ric _Ohet

     Det står längst ned i texten Skriven av: BigMcCarthy ^^

 • Filosofiskt perspektiv

  Suverän krönika!! Skulke vara intressant att veta vem som skrivit för detta var riktigt bra skrivet i mina ögon! Snyggt jobbat!! Vem det nu än är!!

 • Herr Buxboom

  Dessa moneyfights började väl med de nya ägarna. De betalade dyra pengar för Ufc. Så… I kapitalismens värld vill man tjäna in pengarna. Gärna snabbt… Därför gick de med på McGregor – Mayweather… Å alla andra moneyfights… Men de urvattnar rankingsystemet å skjuter sig själva i foten…Långsiktigt.

 • https://www.youtube.com/watch?v=ScjdwjXzL2w leosutthiprapa

  Jag betalar hellre för underhållning än att jag betalar för att se tråkig sport. All entré borde vara gratis och man betalar vid exit allt efter eget samvete.

 • John

  Alla har rätt till sin åsikt. Personligt gillar jag det sportsliga och en rättvis ranking. Superfights är dock okaj i speciellt tillfällen. Typ BJ VS GSP och GSP vs Anderson. Då man har 2 dominanta mästare med flertalet titelförsvar bakom sig.

  DÅ kan man argumentera för att DC vs Moicic är ett bra läge för det. Hade visserligen hellre sett Jon Jonas vs Stipe. Även allt som har att göra med Conor är dock inte superfight-relaterat eftersom han aldrig bevisat att han är en dominant mästare (0 titelförsvar)

 • Julle

  Jag ser inga problem med superfights om de sker på det sättet som T.J. går ned en viktklass för att utmana D.J., mästaren i den divisionen. Om T.J. fixar vikten är han ju faktiskt en flyweight, åtminstone för den fighten, och om han då slår D.J. så är det ju spektakulärt. Däremot allt jävla jippo kring McGregor och liknande och allt tjat om att gå över till boxning, det är jag gärna utan.

Fler Kimura rekommenderar: