Söndagskrönikan: Superfights kontra rankingsystem – vad är att föredra?

I tider som dessa existerar många oenigheter kring hur MMA ska bedrivas. Ska organisationerna (UFC, Bellator etc.) bedriva MMA som en sport och enbart sport, eller ska de bedriva sporten som en underhållning där det primära är att de inblandade ska tjäna så mycket pengar som möjligt? Ska bältena och den värdighet det innebär att vara mästare betyda mest eller ska pengamatcher betyda mest?

conor vs floyd

Direkt när dessa frågor läses upp kommer troligtvis de allra flesta tänka att det sportsliga är det viktigaste, vilket vore allra mest logiskt för trogna supportrar. Men verkligheten ser annorlunda ut eftersom det sportsliga inte längre prioriteras. Det är som Dominick Cruz konstaterade under UFC 220 (Miocic vs. Ngannou):

”We live in a world of superfights”.

Istället för att utövarna och de högre cheferna fokuserar på sportsliga utmaningar, dvs. utmaningar som är logiska ur ett rankingperspektiv, letar de efter pengamatcher. Vi har sett hur Jon Jones har utmanat Brock Lesnar. Vi har sett hur Demetrious Johnson har utmanat Floyd Mayweather. Vi har sett hur mer eller mindre alla, från alla möjliga divisioner i UFC, har utmanat Conor McGregor. Vi har sett att McGregor har gått en boxningsmatch mot Mayweather. Vi har sett att Michael Bisping tagit sig an den forne welterviktsmästaren Georges St-Pierre. Listan med ”moneyfights” som ägt rum den senaste tiden, eller har varit uppe på tapeten, är lång. Väldigt lång.

michael-bisping-georges-st-pierre-ufc217-staredowns-photo-per-haljestam

Men om man som tidigare nämnt påstår sig bry sig om sporten är det intressant att få svar på följande fråga:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Idag är det många som klagar på den nya riktningen som innebär att pengamatcher prioriteras. Vi ser som tidigare nämnt matchningar som helt enkelt inte är logiska ur ett rankingperspektiv. Men när vi t.ex. har en mästare i Tyron Woodley, som uppenbarligen är bäst i sin division, får han utstå stora mängder kritik för att han inte är underhållande, vilket är en väldigt märklig logik enligt undertecknad.

Tyron-Woodley-UFC205-Per-Haljestam

 

Om man påstår sig bry sig om det sportliga, hur kan man se ner på Woodley? Det pratas nämligen ingenting om att Woodley är bäst, utan det pratas om att Woodley är tråkig och att det inte är värt att se hans matcher. Det pratas ingenting om att Woodley är en mästare som har försvarat sitt bälte mot de bästa i i welterviktsdivisionen, flera gånger om dessutom. Det pratas istället om att det var tråkigt att se hans matcher mot exempelvis Stephen Thompson x2 samt Demian Maia. Minsta lilla tillfälle tillika utrymme som ges till fansen innebär att Woodley sågas längs med fotknölarna. Samma sak sägs om Johnson trots att han har rensat flugviktsdivisionen. Han har dessutom kallats för feg eftersom han inte har tagit sig an andra utmanare än de i hans division.

demetrious-johnson-ufc217-photo-per-haljestam-02

Men om det sportliga är det allra viktigaste, då kan undertecknad tycka att en mästare som Woodley förtjänar att lyftas fram, hur tråkig han än anses vara eftersom ingen rår på honom. Samma sak med Johnson. För om man påstår sig bry sig om sporten, då handlar det inte om vad som är underhållande kontra det motsatta. Då handlar det om vem som vinner och vem som förlorar. Vem som är bäst och vem som är sämst. 

Allt detta leder återigen till frågan:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Skulle du beställa hem PPV även om du inte tycker att det är underhållande, fastän du vet att det handlar om en fight mellan de två bästa i divisionen? Skulle du vilja betala för att se Woodley mot Thompson en tredje gång även om du vet att sannolikheten att de kommer vara försiktiga är stor? Skulle du vilja betala för att se Johnson möta någon i flugviktsdivisionen trots att han har rensat divisionen och ingen är i närheten av hans nivå? Om ditt svar är Nej:

  1. Kan du då klandra Dana White och co. för att de prioriterar pengar (underhållning)? För det vore nämligen en usel affärsidé att sälja en produkt (sport genom PPV) som folk inte vill beställa hem, inte sant?
  2. Kan du då klandra utövarna för att de jagar pengamatcher?

Dana White UFC 64

Nu för tiden känns det som att många klagar bara för sakens skull. När Bisping matchades mot Georges St-Pierre ansåg många att det inte var en logisk matchning, att det var en så kallad superfight eftersom Bisping inte försvarade sitt bälte mot någon som var högt rankad i divisionen. Men när Woodley å andra sidan försvarar sitt bälte mot de bästa i hans division får han höra att han är tråkig. Så fort han öppnar sin mun menar fansen att han ska vara tyst eftersom han är tråkig. Och om Johnson å sin sida skulle bestämma sig för att försvara sitt bälte mot någon i flugviktsdivisionen (dvs. utifrån ett rankingsperspektiv) så skulle mer eller mindre alla säga att det är tråkigt eftersom han är överlägsen. Men om/när han ställs emot TJ Dillashaw skulle den sistnämnda få kritik för att han inte försvarar sitt bälte mot någon i bantamviktsdivision. Hur man än vänder och vrider på det kommer klagomål från fansen.

tj-dillashaw-demetrious-johnson-split

Det spelar liksom ingen roll – klagomål dyker upp oavsett. Därför är det intressant att ta reda på vad DU vill att organisationerna, läs exempelvis UFC, ska prioritera. Ska de prioritera superfights eller ska de prioritera rankingsystemet? Om du svarar det sistnämnda, är du beredd att stödja sporten till 100 procent även om du inte finner det underhållande i alla lägen? Anledningen till att dessa frågor ställs är för att mer eller mindre alla vill äta kakan och samtidigt behålla den. Men det funkar inte riktigt så. Det blir liksom motsägelsefullt om du säger: ”Jag vill se det sportsliga prioriteras. Men jag vill inte se Johnson mot någon annan i flugviktsdivision. Jag vill heller inte se Woodley fightas .” Det betyder att du inte vill se de bästa, vilket med andra ord innebär att du inte prioriterar det sportsliga.

Så hur vill Du egentligen ha det?

——–

Skriven av: BigMcCarthy

0
Dana Sad
Dana Happy

DC om Alexander Gustafsson vs Jon Jones 2: ”Alex har svårt att prestera när det gäller”

Tungviktsmästaren och just nu den fortsatt lätta-tungviktsmästaren, Daniel ”DC” Cormier, gav sin syn på returmatchen mellan Alexander Gustafsson och Jon Jones.

Cormier som har tävlat mot båda tror att det är Jones som kommer dra det längsta strået den 29:e december under UFC 232. Enligt DC har svensken svårt att prestera när det verkligen gäller och sade i sin medverkan på gårdagens ‘The MMA Hour’ att Jones i slutändan kommer att vinna. Trots sitt ‘hat’ mot Jones, medger DC att han är en fantastisk MMA-fighter som alltid jobbar hårt.

I understand, but it does suck. It is what it is at this point. I’m not going to change it. What’s the point in wasting the energy on complaining. I’m just going to go into this thing at Nov. 3 as double champion and hopefully defend my title and then I will be the heavyweight champion of the world and move forward to the Brock Lesnar fight.

I think Jones wins the fight. I have never once shied away from the fact that he’s a fantastic fighter. He is a really talented guy. He obvious can go with me, keep up with me, he has obviously put in a lot of hard work, so, he must be a hard worker in that sense.

I know that Alex, for as good as he is, too, Alex struggles in the big moments. This is a really, really big moment and he is going to have to fight to his level or above his level to try and win.

Försvarar sitt tungviktsbälte på kort varsel.

DC har som tidigare nämnt tävlat mot båda herrar. I sin match mot Alexander Gustafsson vann han matchen genom delat domslut under UFC 192. Jones har han tävlat mot två gånger och förlorat båda. I sin senaste match mot Jones blev han besegrad genom huvudspark i rond tre, men matchen omvandlades till ett så kallat no-contest då Jones testat positivt för steroiden turinabol.

Gustafsson anordnade en egen presskonferens på Allstars Gym igår där han utlovade att sänka Jones i den fjärde ronden. Alex tror inte att Jones kommer att orka följa med i svenskens tempo och till slut bli avslutad.

Daniel Cormier kommer gå sin nästa match mot Derrick ”The Black Beast” Lewis under UFC 230. Matchen sker på kort varsel och kommer stå som galans huvudmatch samt vara en match om tungviktsbältet. Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan. UFC 230 äger rum 3:e november på Madison Square Garden i New York.

HUVUDKORT
Daniel Cormier (c) vs. Derrick Lewis
Luke Rockhold vs. Chris Weidman
Ronaldo Souza vs. David Branch
Derek Brunson vs. Israel Adesanya

UNDERKORT
Jason Knight vs. Jordan Rinaldi
Lyman Good vs. Sultan Aliev
Brian Kelleher vs. Domingo Pilarte
Matt Frevola vs. Lando Vannata
Karl Roberson vs. Jack Marshman
Julio Arce vs. Sheymon Moraes
Shane Burgos vs. Kurt Holobaugh
Sijara Eubanks vs. Roxanne Modafferi

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy
conor mcgregor oktagon khabib nurmagomedov oktagon ufc 229

Conor McGregor erbjöd Khabib 134 miljoner för returmatch

Lättviktsmästaren i UFC, Khabib Nurmagomedov, tycks inte vara lättövertalad. Pengar är inget dagestaniern verkar vara särskilt intresserad av. Enligt Khabib Nurmagomedovs farbror, Alex Nurmagomedov, skall han ha blivit erbjuden 15 miljoner dollar av Conor McGregor för en returmatch, vilket i svenska mått sträcker sig till 134 miljoner svenska kronor. Khabib säger nej tack och vill att irländaren rättar in sig i ledet.

En match mot den forne interimmästaren Tony Ferguson är härnäst och de hoppas kunna gå match nästa år i april eller maj. Det förutsätter förstås att UFC löser situationen med Khabibs lagkamrtat Zubaira Tukhugov och inte sparkar honom. Följande citat är hämtat från sport-express.ru och nedan kan ni ta del av vad Khabibs farbror sade.

We planned to have a fight with Tony Ferguson . They expected to hold this fight in April-May. And after this battle, they planned to end Habib’s sports career. But after the fight with Conor, they unjustly punished our fighter Zubair Tuhugov, who was supposed to fight October 27 against Artem Lobov. After all, it was MacGregor who started this conflict, and we just finished. I believe that there should be no conflict. Habib had to pull himself together.

I in no way justify him for jumping over the net after the fight. Habib reacted calmly to the possible fine of 250 thousand dollars – yet the fee for the fight was much higher. But when Zubayr was fired, he said that he refused the fee and left the UFC. We do not exclude that this can happen in reality. But if they keep Tukhugov, then in April-May we will fight Ferguson. We would be interested in this fight. Ferguson is a good fighter.

From the start, they (Conor McGregor) offered him 15 million, if he agrees. But Habib said no. Let Conor stand in line, let him fight with others. But Habib wants to fight Ferguson, and then finish his career.

Khabib besegrade McGregor under UFC 229 i den fjärde ronden genom ett så kallat neck crank. Efter att matchen var över uppstår tumult då Khabib väljer att hoppa över buren och attackera irländarens lagkamrat Dillon Danis. Enligt åskådare skall Danis ha skrikit glåpord åt dagestaniern, vilket fått honom att hoppa över buren.

Hotar att lämna organisationen.

Zubaira Tukhugov var en av männen som attackerade McGregor inne i buren och som var schemalagd att gå match mot irländarens lagkamrat, Artem Lobov. Den matchen ställdes in efter tumultet. UFCs VD, Dana White, har i efterhand sagt att Tukhugov sannolikt kommer bli av med sitt UFC-kontrakt. Det är något Khabib inte köper och har ställt ett ultimatum till UFC och Dana White.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Eddie Alvarez skriver på för ONE Championship

Den forne lättviktsmästaren i UFC, Eddie Alvarez, skriver på för den asiatbaserade organisationen, ONE Championship. Nedan kan ni ta del av MMA-reporter Ariel Helwanis Tweet och vad Alvarez själv hade att säga.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
GSP vs Khabib Nurmagomedov

Video
Georges St Pierre öppen för en match mot Khabib Nurmagomedov

Det har snart gått ett år sedan den forne welter- och mellanviktsmästaren Georges St Pierre gick sin senaste match, och kanadensaren är inte ivrig att återvända. Det finns dock en match som skulle få han vilja komma tillbaks till MMA-scenen, och det är mot den regerande lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov.

Sjukdom sätter stopp för comeback

Under måndagen medverkade GSP på ”Ariel Helwani MMA Show” där han berättade bland annat att han inte hade samma motivation som tidigare när det kommer till MMA. Den nu 37-årige kanadensare berättar att kolit (tarmsjukdom) som han dragits med under flera år, var en av anledningar till hans inställning till fighting.

The motivation is not the same that it used to be. I don’t have the same motivation to go to the lineup again and to fight my way up to another title. I’m done with this. I’ve done it for so many years.

You reach a point in your career where you want to do things different. That’s why this fight with (Michael) Bisping was different because it was a superfight. For me, that’s what I look for.

The big issue for fighting for me is the symptoms of colitis. I have to get rid of my medication. Once I get the dose down to where I want it to be I’ll make the decision. Right now I’m not ready to sign a fight deal as we speak. Mentally, I don’t want to fight right now.

Khabib är en stor mästare

Om GSP skulle återvända till MMA är det endast för stora matcher som stärker hans MMA-arv. En sådan sak skulle t.ex. vara att bli den förste att besegra den regerande lättviktsmästaren.

The thing that excites me the most is when I could be the first to do something. When something cannot be done and people doubt me. He’s a great champion, and in terms of legacy, I can’t think of a better fighter right now who has a better legacy than Khabib.

Om en match mellan Khabib och GSP skulle bli av kommer det förmodligen att vara i lättvikt, en viktklass som GSP aldrig tävlat i tidigare. Kanadensaren berättade att med rätt träningsupplägg så är han säker på att han kan lyckas gå ned till 155 lbs. För tillfället går GSP runt på 183 lbs, vilket innebär att han måste banta bort runt 13 kg.

Ni kan se delar av intervjun i videoklippet nedan.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Jorge Masvidal hoppas på match under UFC 232 – Vill möta Paul Felder

Jorge Masvidal gick senast match slutet av 2017, då han förlorade via ett domslut mot Stephen Thompson. Nu känner han sig redo att komma tillbaka och hoppas på att gå match under samma gala som Jon Jones vs. Alexander Gustafsson under UFC 232. Tidigare ville han ersätta Dustin Poirier under UFC 230, som var tänkt att möta Nate Diaz.

Det här berättade Masvidal via BJPenn Radio:

I’m trying to get on the Jon Jones card. December 29th, just date wise, it’ll be a good [amount of] time for me to get in the gym, sweat it out, get a bunch of adrenaline, get my timing back. I really haven’t done any training on MMA whatsoever.

I don’t know if I still got my jab. Is my jab still the fastest jab in MMA? I gotta go refresh that. I gotta hit the refresh button. While I do that I would want some time. December 29th would be perfect. So then I can get in there and just mark up whoever they put in front of me. Just destroy somebody utterly.

Masvidal gick senast matcher i wletervikt, men är nu beredd på att gå tillbaka till lättvikt där han påbörjade sin karriär.

I’m super open to fighting at ’70. It’s more chances that I’m gonna fight at ’70. It’s like a 70 percent chance that I’m gonna fight at ’70, but the window for ’55 has never been so big for me to go back down.

’70 is my home, and I only want a fight at ’55 that makes sense. The top-10 dudes or something like that. Somebody close to it. I just don’t wanna drop down and fight somebody that just won The Ultimate Fighter show or some shit like that.

I wanna get a true test of what the ’55 [division] brings and if I could pass that test with flying colors I’d drop down again and fight the next biggest name I could get my hands on.

Masvidal nämner också Paul Felder som en motståndare han vill möta:

I didn’t really get too many names and stuff that are available. I think ’55 and ’70 are kind of locked up. A lot of stagnant movement. And Paul Felder is a scrap, if that’s the biggest name we could get.

Vem ni se Masvidal möta när han kommer tillbaka?

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy
Mendes

UFC 231: Chad Mendes ryktas möta Renato Moicano

En fjäderviktsmatchning ska just nu planeras för UFC 231 i november, mellan Chad Mendes och Enato Moicano. 

Mendes hade tidigare 5 raka vinster innan han förlorade mot den forne fjäderviktsmästaren Jose Aldo under UFC 179 i oktober 2014. Han har sedan dess förlorat två matcher mot Conor McGregor och Frankie Edgar, och segrat mot Ricardo Lamas och senast Myles Jury via TKO i första ronden under UFC Fight Night 133. Mendes har nu ett record på 18 vinster och 4 förluster.

Moicano hade tidigare 6 raka vinster innan han förlorade mot Brian Ortega via submission under UFC 214 i juli förra året. Han har sedan tagit igen detta med två raka vinster mot Calvin Kattar via ett enhälligt domslut under UFC 223 och senast mot Cub Swanson via submission under UFC 227. Han har nu ett record på sammanlagt 13 vinster och 1 förlust.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy
khabib nurmagomedov boxing

Floyd ”Money” Mayweather svarar Khabib Nurmagomedovs utmaning

Lättviktsmästaren Khabib Nurmagomedov skickade tidigare idag iväg en utmaning till en av, om inte den bästa boxaren genom alla tider, Floyd ”Money” Maywether. Mayweather ställdes mot Conor McGregor i sin senaste match och kunde besegra irländaren genom teknisk knockout i rond tio.

Nu har den obesegrade boxaren svarat Nurmagomedov och skriver följande genom sitt Twitter-konto.

CBS, Showtime and MGM Grand get the checkbook out! Go to @leonardellerbe ‘s page to view Khabib Nurmagomedov challenging me. #CBS #SHOWTIME #MGMGRAND #MayweatherPromotions

Mayweather ryktas gå sin nästa match i ringen och kan komma att ställas i ett returmöte mot Manny Pacquiao. Än är inget spikat om det blir en returmatch mot Pac Man, Pacquiao.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Video
Alexander Gustafsson till Kimura: ”Jon Jones huvud åker ned i golvet i rond 4”

Efter mer än 5års väntan kommer den svenske UFC-fightern Alexander Gustafsson att få chansen att ta revansch för sin förlust mot Jon Jones. Matchen äger rum den 29:e december i Las Vegas på UFC 232 och innan det mötet fick Kimura.se en exklusiv intervju med The Mauler.

”Jag kommer sänka honom i fjärde ronden”

Jones och Gustafsson möttes i september 2013 på UFC 165 där svensken förlorade via domslut, efter fem otroligt jämna ronder. Inför rematchen är Gustafsson självsäker och berättar för Kimura att han kommer avsluta Jones i rond fyra.

Hans huvud åker ned i fjärde ronden. Inget annat. Jag kommer sänka honom i den fjärde ronden, då kommer han inte orka något mer.

Ni kan ta del av intervjun i videoklippet ovan.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy
GSP vs Khabib Nurmagomedov

Tränaren: Khabib Nurmagomedov mot GSP vore en gigantisk fight

Innan UFC 229 talades det mycket om en potentiell match mellan 2 av de mest populära MMA-fighters genom tiderna, Georges St-Pierre och Conor McGregor. Det var en match som inte tycktes intressera McGregor mycket och den verkar än mer långsökt efter dennes match mot Khabib Nurmagomedov.  Dock uttalade sig Georges St-Pierres tränare, Firas Zahabi, om hur han tror matchen mellan hans adept och McGregor sett ut.

Han uttalade sig som följande rapporterar bloodyelbow där han menade att det hade slutat ännu värre för McGregor än i matchen mot Nurmagomedov där ryssen dominerade irländaren på mattan och tillslut vann genom submission :

I think GSP would do much of the same, even more than what Khabib did. GSP has an explosive shot from the outside, and he understands — he has a better range. He has a longer range for his takedowns, a longer range for his striking.

His submissions and ground and pound and jiujitsu, it’s very similar to Khabib. They’re very strong wrestlers, but GSP can do it all from a longer range, further range.

And GSP is very familiar with what McGregor does, that karate, taekwondo, kickboxing hybrid style. That’s stuff we grew up with, so we know that very very well. We do a lot of that. We’re very familiar with those teeps, those counter lefts, very familiar with those kind of stuff.

Gällande en potentiell match mellan St-Pierre och Nurmagomedov, som verkar desto troligare då båda fighters markerat sitt intresse, så skulle detta bli en gigantisk fight:

Khabib (vs GSP) would be a mega fight. It would, definitely. If they did it for 155, or I’m hearing now a 165 lb title, that would make sense — or 170. Whatever it is, just those two names, would probably beat McGregor vs Khabib. Because of this win, Khabib now is going to be more famous than ever. Khabib is going to be the biggest name in the lightweight division for a while.

Läs mer
+6
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen LIVE med knockoutmaskinen Sadibou Sy

Missa inte kvällens MMA-panelen med ingen mindre än den publikinfriande fightern Sadibou Sy. Den 20:e oktober går Sy sin tredje match i PFLs miljonturnering och han ställs i ett returmöte mot den forne UFC-fightern Bruno Santos.

Sadi beger sig till USA redan imorgon och vi på Kimura.se har äran att få oss ett snack med honom innan hans avresa till staterna. Glöm inte bort att programmet sänds LIVE på Facebook, YouTube och även här – så ställ era frågor till Sadibou Sy och panelmedlemmarna, så tar vi upp det under programmets gång.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy