Söndagskrönikan: Superfights kontra rankingsystem – vad är att föredra?

I tider som dessa existerar många oenigheter kring hur MMA ska bedrivas. Ska organisationerna (UFC, Bellator etc.) bedriva MMA som en sport och enbart sport, eller ska de bedriva sporten som en underhållning där det primära är att de inblandade ska tjäna så mycket pengar som möjligt? Ska bältena och den värdighet det innebär att vara mästare betyda mest eller ska pengamatcher betyda mest?

conor vs floyd

Direkt när dessa frågor läses upp kommer troligtvis de allra flesta tänka att det sportsliga är det viktigaste, vilket vore allra mest logiskt för trogna supportrar. Men verkligheten ser annorlunda ut eftersom det sportsliga inte längre prioriteras. Det är som Dominick Cruz konstaterade under UFC 220 (Miocic vs. Ngannou):

”We live in a world of superfights”.

Istället för att utövarna och de högre cheferna fokuserar på sportsliga utmaningar, dvs. utmaningar som är logiska ur ett rankingperspektiv, letar de efter pengamatcher. Vi har sett hur Jon Jones har utmanat Brock Lesnar. Vi har sett hur Demetrious Johnson har utmanat Floyd Mayweather. Vi har sett hur mer eller mindre alla, från alla möjliga divisioner i UFC, har utmanat Conor McGregor. Vi har sett att McGregor har gått en boxningsmatch mot Mayweather. Vi har sett att Michael Bisping tagit sig an den forne welterviktsmästaren Georges St-Pierre. Listan med ”moneyfights” som ägt rum den senaste tiden, eller har varit uppe på tapeten, är lång. Väldigt lång.

michael-bisping-georges-st-pierre-ufc217-staredowns-photo-per-haljestam

Men om man som tidigare nämnt påstår sig bry sig om sporten är det intressant att få svar på följande fråga:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Idag är det många som klagar på den nya riktningen som innebär att pengamatcher prioriteras. Vi ser som tidigare nämnt matchningar som helt enkelt inte är logiska ur ett rankingperspektiv. Men när vi t.ex. har en mästare i Tyron Woodley, som uppenbarligen är bäst i sin division, får han utstå stora mängder kritik för att han inte är underhållande, vilket är en väldigt märklig logik enligt undertecknad.

Tyron-Woodley-UFC205-Per-Haljestam

 

Om man påstår sig bry sig om det sportliga, hur kan man se ner på Woodley? Det pratas nämligen ingenting om att Woodley är bäst, utan det pratas om att Woodley är tråkig och att det inte är värt att se hans matcher. Det pratas ingenting om att Woodley är en mästare som har försvarat sitt bälte mot de bästa i i welterviktsdivisionen, flera gånger om dessutom. Det pratas istället om att det var tråkigt att se hans matcher mot exempelvis Stephen Thompson x2 samt Demian Maia. Minsta lilla tillfälle tillika utrymme som ges till fansen innebär att Woodley sågas längs med fotknölarna. Samma sak sägs om Johnson trots att han har rensat flugviktsdivisionen. Han har dessutom kallats för feg eftersom han inte har tagit sig an andra utmanare än de i hans division.

demetrious-johnson-ufc217-photo-per-haljestam-02

Men om det sportliga är det allra viktigaste, då kan undertecknad tycka att en mästare som Woodley förtjänar att lyftas fram, hur tråkig han än anses vara eftersom ingen rår på honom. Samma sak med Johnson. För om man påstår sig bry sig om sporten, då handlar det inte om vad som är underhållande kontra det motsatta. Då handlar det om vem som vinner och vem som förlorar. Vem som är bäst och vem som är sämst. 

Allt detta leder återigen till frågan:

Till vilken nivå är du villig att stödja sporten?

Skulle du beställa hem PPV även om du inte tycker att det är underhållande, fastän du vet att det handlar om en fight mellan de två bästa i divisionen? Skulle du vilja betala för att se Woodley mot Thompson en tredje gång även om du vet att sannolikheten att de kommer vara försiktiga är stor? Skulle du vilja betala för att se Johnson möta någon i flugviktsdivisionen trots att han har rensat divisionen och ingen är i närheten av hans nivå? Om ditt svar är Nej:

 1. Kan du då klandra Dana White och co. för att de prioriterar pengar (underhållning)? För det vore nämligen en usel affärsidé att sälja en produkt (sport genom PPV) som folk inte vill beställa hem, inte sant?
 2. Kan du då klandra utövarna för att de jagar pengamatcher?

Dana White UFC 64

Nu för tiden känns det som att många klagar bara för sakens skull. När Bisping matchades mot Georges St-Pierre ansåg många att det inte var en logisk matchning, att det var en så kallad superfight eftersom Bisping inte försvarade sitt bälte mot någon som var högt rankad i divisionen. Men när Woodley å andra sidan försvarar sitt bälte mot de bästa i hans division får han höra att han är tråkig. Så fort han öppnar sin mun menar fansen att han ska vara tyst eftersom han är tråkig. Och om Johnson å sin sida skulle bestämma sig för att försvara sitt bälte mot någon i flugviktsdivisionen (dvs. utifrån ett rankingsperspektiv) så skulle mer eller mindre alla säga att det är tråkigt eftersom han är överlägsen. Men om/när han ställs emot TJ Dillashaw skulle den sistnämnda få kritik för att han inte försvarar sitt bälte mot någon i bantamviktsdivision. Hur man än vänder och vrider på det kommer klagomål från fansen.

tj-dillashaw-demetrious-johnson-split

Det spelar liksom ingen roll – klagomål dyker upp oavsett. Därför är det intressant att ta reda på vad DU vill att organisationerna, läs exempelvis UFC, ska prioritera. Ska de prioritera superfights eller ska de prioritera rankingsystemet? Om du svarar det sistnämnda, är du beredd att stödja sporten till 100 procent även om du inte finner det underhållande i alla lägen? Anledningen till att dessa frågor ställs är för att mer eller mindre alla vill äta kakan och samtidigt behålla den. Men det funkar inte riktigt så. Det blir liksom motsägelsefullt om du säger: ”Jag vill se det sportsliga prioriteras. Men jag vill inte se Johnson mot någon annan i flugviktsdivision. Jag vill heller inte se Woodley fightas .” Det betyder att du inte vill se de bästa, vilket med andra ord innebär att du inte prioriterar det sportsliga.

Så hur vill Du egentligen ha det?

——–

Skriven av: BigMcCarthy

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

 • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
 • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
 • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
 • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

 • Du måste vara ny kund hos Betfair
 • Ditt spel måste placeras innan matchstart
 • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-19
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Stephen ”Wonderboy” Thompson accepterar matchen mot Till – här är hans krav

Efter timmar av ovisshet är det nu klart att morgondagens huvudmatch mot UFC Liverpool mellan welterviktarna Stephen ”Wonderboy” Thompson och Darren Till kommer bli av. Enligt MMA-reportern Ariel Helwani har Wonderboy och hans team ställt krav på Till inför mötet. Utöver att Till ska betala 30% av sitt gage till amerikanen ska han även väga in sig igen imorgon innan matchen. Till får du inte väga mer än 188 lbs.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Stephen ”Wonderboy” Thompsons far kritisk mot Darren Till

Hemmafightern Darren Till lyckades inte klara vikten under dagens officiella invägningar och därför är det fortfarande oklart att morgondagens huvudmatch mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. En som är starkt kritiskt mot Tills missade vikt är Thompsons far som i ett uttalande via Ariel Helwani tycker att det är dåligt gjort av Till att missa vikten, när det är han som utmanade Thompson från början.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Darren Till missar vikten med 3 lbs

Den brittiske welterviktaren Darren Till missade väga in sig under dagens officiella invägningar som ägde rum mellan 09.00 och 11.00 lokaltid. Trots det fick Liverpoolfightern en extra timme på sig att väga in sig. Enligt UFC ska han ha fått familjeproblem av något slag som gjort att han fick extra timmen.

När Till klev upp på vågen drygt 25 minuter senare så vägde han in på 174.5 lbs, dvs 3.5 lbs (ca: 1.60 kg) över maxgränsen för weltervikt. Till har inte fått någon möjlighet att väga in sig igen.

Det är ännu oklart om matchen mot Stephen ”Wonderboy” Thompson blir av. Enligt Ariel Helwani håller man på att komma överens om en deal.

Läkarna har godkänt Till och nu är det bara upp till Wonderboy att acceptera matchen.

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

Video
UFC Fight Night 130: De ceremoniella invägningarna (Startar kl. 16:00)

I morgon kväll går UFC Fight Night 130 av stapeln i Liverpool, England där vi kommer få se en rad kända UFC-profiler göra sitt ytterst för att klättra på UFC-rankingen. I eftermiddag kommer de ceremoniella invägningarna för galan att äga rum.

Ni kan se dessa i videon ovan med start kl. 16:00.

Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

UFC Liverpool: Officiella invägningar och resultat

De officiella invägningarna för morgondagens UFC Liverpool äger rum under lördagsmorgonen som ni kan följa i klippet ovan. Nedan kan ni se resultaten

HUVUDKORT

 • Stephen Thompson (171) vs. Darren Till (174.5)
 • Neil Magny (171) vs. Craig White (171)
 • Arnold Allen (146) vs. Mads Burnell (146)
 • Jason Knight (146) vs. Makwan Amirkhani (146)
 • Claudio Silva (170) vs. Nordine Taleb (171)
 • Eric Spicely (186) vs. Darren Stewart (186)

UNDERKORT

 • Dan Kelly (186) vs. Tom Breese (186)
 • Brad Scott (171)vs. Carlo Pedersoli Jr. (170)
 • Gina Mazany (135) vs. Lina Lansberg (135)
 • Gillian Robertson (125) vs. Molly McCann (127)
 • Elias Theodorou (186) vs. Trevor Smith (186)
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz vän om misstänkta misshandeln: ”Fake News”

Under fredagen arresterades den forne Strikeforce-mästaren Nick Diaz av Las Vegas-polisen och häktades för misstänkt kvinnomisshandel. Kort efter att nyheten om arresteringen kommit ut gick en av Nicks vänner ut på sociala medier och bedyrade sin väns oskuld.

Matt Staudt hävdar att offret är en kvinna som Nick känt under en längre tid och att hon är väldigt instabil som människa. Kvinnan ifråga ska ha stört Nick under en längre period genom att bland annat ringa till Nick och hans familj flera gånger dagligen.

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

If it wasn’t clear, I’ve got this guys back if he needs me always and completely. One of the best people I know, and that’s the truth, he just plays by his rules, views the world very differently than most and has been fucked constantly. Seeing how everything evolved here infuriates me. The news is out so better to address than not, and for my own sake, not really on his behalf. I’ve seen drunk guys get in Nick’s face and avoid serious injury because he’s a martial artist and a killer but knows that and he’s passed the point of needing to prove it. He doesn’t even act tough to people… There is no scenario where Nick would put his hands on anyone unless it was necessary self-defense, and then watch the fuck out. Moving on, the girl who is accusing him is the most deranged and insane I’ve met to date. She has been obsessed with and stalked Nick for maybe 2 years now. Suicide attempts, calls to his family from fake numbers, thousand of calls a day – yes thousands, showing up everywhere he goes following his story… He changed his number to get away but Vegas is small and they crossed paths again. She left their interaction feeling some type of way yesterday and put in a fake report to get even and have him arrested which she’s threatened to do many times before as well. I can’t even fully digest this whole thing because of how insane and wrong it is. If Nick’s at fault it is because he has chosen again and again and again not to make a police report against her like I’ve advised profusely in the past when she has hit him or broke his phone or broke into his place or stolen things from him or threatened suicide, etc. Everyone is going to think what they think when they see the news so it’s very important for me to at least put something out that is actually factual. #fakenews

Ett inlägg delat av ᴍɪɢʜᴛʏ ᴍᴀᴛᴛ (@mightymatt)

Nick sitter häktad på Clark County Detention Center i väntan på förhör som kommer att äga rum under lördagen. Borgen är satt på 18 000 dollar (ca: 158 000 kr).

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Nick Diaz häktad – misstänks för misshandel

Den forne UFC-fightern Nick Diaz ska enligt flera amerikanska MMA-sidor blivit anhållen av polis och sitta häktad i Las Vegas. Källor till den ansedda sidan MMAFighting.com bekräftar uppgifterna att Nick är häktad för misstänkt misshandel. Enligt polisanmälan ska Nick strypt en kvinna som han haft någon form av förhållande med.

Källor till TMZ berättar att kvinnan och Nick haft ett brokigt förhållande under flera år. Under fredagen ska Nick tryckt ned kvinnan och strypt henne efter att ha tagit kokain. Offret ska ha förts till sjukhus, det är dock ännu oklart hur stora skadorna är.

Enligt MMAJunkie ska totalt 12 polisbilar tillkallats till den påstådda brottsplatsen där Nick ska ha gjort motstånd under gripandet.

Nick har inte tävlat sedan mötet med Anderson Silva i januari 2015, en match som Silva vann via domslut men efter matchen testade båda fighters positivt för dopning och resultatet ändrades till No Contest. Nick testade positivt för marijuana och stängdes av först i fem år, det straffet ändrades till 18 månaders avstängning efter att Nick överklagat domen.

Borgen är satt till 18 000 dollar (ca 158 000 kr) och förhör kommer hållas under lördagen.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Resultat

Bellator 200 ägde rum under fredagen i London, England, där huvudmatchen var en titelmatch i mellanviktsklassen mellan Gegard Mousasi och mästaren Rafael Carvalho. Nedan kan ni se de fullständiga resultaten från galan.

HUVUDKORT

 • Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho via TKO (slag) – 3:35 Rond 1
 • Michael Page besegrar David Rickels via submission (verbal submission) – 0:42 Rond 2
 • Aaron Chalmers besegrar Ash Griffiths via submission (giljotin) – 1:55 Rond 1
 • Mike Shipman besegrar Carl Noon via TKO (slag) – 0:11 Rond 1
 • Kate Jackson besegrar Anastasia Yankova via enhälligt domslut (30-26, 30-26, 30-27)
 • Phil Davis besegrar Linton Vassell via KO (huvudspark) – 1:05 Rond 3

UNDERKORT

 • Jahreau Shepherd besegrar Marcin Zywica via TKO (referee stoppage) – 5:00 Rond 1
 • Walter Gahadza besegrar Kent Kauppinen via submission (rear-naked choke) – 2:04 Rond 2
 • Amir Albazi besegrar Iuri Bejenari via submission (rear-naked choke) – 3:21 Rond 1
 • Charlie Leary besegrar Tom Green via TKO (slag) – 4:58 Rond 2
 • Charlie Ward besegrar Martin Hudson via TKO (slag) – 2:23 Rond 1
 • Pedro Carvalho besegrar Daniel Crawford via delat domslut (29-28, 28-29, 29-28)
 • Anatoly Tokov besegrar Vladimir Filipovic via submission (giljotin) – 0:56 Rond 1
 • Costello van Steenis besegrar Kevin Fryer via TKO (slag) – 1:27 Rond 1
 • Mike Ekundayo besegrar Tom Mearns via TKO (skada) – 1:02 Rond 2
Läs mer
+1
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Gegard Mousasi besegrar Rafael Carvalho – krönts till ny mellanviktsmästare

Gegard Mousasis flytt över till Bellator har betalt sig. Dels är han en av organisationes bäst betalda fighters, ikväll besegrade han Rafael Carvalho och är numera Bellators nya mellanviktsmästare.

Han gjorde det genom teknisk knockout i den första ronden. Mousasi fick ned matchen relativt snabbt på marken och kunde till slut att slå ut Carvalho. Mousasi är nu 44–6–2 i sin gedigna MMA-karriär och har besegrat sina motståndare på följande sätt, 24 genom knockout, 12 genom submission samt 8 genom domslut.

Läs mer
+8
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Michael ”Venom” Page vinner på hemmaplan

Den spektakulära Michael ”Venom” Page (13-0) fortsatte i dag sin 13-matcher långa vinstrad när han besegarde David Rickels.

I den första ronden såg britten ut att ha väldigt roligt, då han träffade Rickels med flertalet slag och lekte runt med sin motståndare i ringen. Publiken inne i arenan älskade vad hemmasonen bjöd på och Rickels blev även golvad en gång under den första ronden.

I början av den andra ronden valde Rickels att själv avbryta matchen, då han blev träffad och skadad av ett av MVPs slag och menade på att han inte han någon syn kvar på ena ögat.

Ett snöpligt slut på en oerhört underhållande match. I intervjun efter matchen valde MVP att hylla publiken i hemmastaden London som den bästa i världen. Han valde även att dedikera vinsten till hans kusin som gick bort i en skjutningsolycka tidigare under året.

Här kan ni se när Michael ”Venom” Page hyllar Zlatan Ibrahimovic.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy