Söndagskrönikan: The Billion Dollar Fight

mayweather_vs_mcgregor_poster_by_fincher7-daohe6b

Så var det förhandlingarna till slut färdiga. I onsdags, den 14 juni, meddelade Floyd Mayweather och Conor McGregor att deras boxningsmatch var officiellt klar. Den 26 augusti 2017, i T-Mobile Arena i Las Vegas, kommer alltså det ekonomiskt största kampsportseventet någonsin att äga rum. Boxningens största namn mot mma:ns största namn. Det mediala utrymmet och uppmärksamheten som fighten redan fått, och kommer få, är nästintill omöjligt att överskatta. I relation till matchen finns det många diskussionsämnen, inte minst huruvida McGregor egentligen har en chans rent sportsligt. Men en fråga som ur flera mma-fans perspektiv kan vara den verkligt viktiga är hur denna mastodont-match kan komma att påverka framtiden för mma:n och kampsport i sin helhet.

Men först en återblick på uppbyggnaden inför matchen: allting började för nära två år sedan, då McGregor iklädd kostym på Conan, för första gången blev tillfrågad om han skulle kunna tänka sig att möta Floyd Mayweather: Svaret var tydligt: ”I certainly know he would not want to step into my world, the world of pure unarmed combat where there are no limitations. But I’d most certainly step into his world, and I would most certainly box him if the opportunity arose.”.

Kring årsskiftet mot 2016 började männen verbalt att jabba mot varandra, men en fight var fortfarande långt borta. McGregor var inbokad i en fight mot Rafael dos Anjos, som i slutändan fick ersättas av Nate Diaz. Ganska strax efter detta första möte med Diaz bokades en returmatch in, för att utgöra main eventet på den historiska UFC 200-galan. Under uppbyggnaden så vägrade McGregor att närvara på en presskonferens, vilket framledde ett Twitter-uttalande den 19 april om pensionering, i ett försök att sätta press på UFC. De vek sig inte, och den följande månaden trappades istället diskussionen upp om ett möte mellan McGregor och Mayweather. Här kunde man urskilja en tydlig friktion mellan McGregors boxningsambitioner och UFC:s framtidsplaner.

Relationen mellan irländaren och arbetsgivaren tycktes bättras något i och med att han ledde UFC 202 i augusti 2016. Genom returmatchen med Diaz lyckades han inte bara visa ett fullständigt fokus på sin mma-karriär, utan också utgöra huvudnamnet på det dittills ekonomiskt största eventet som UFC arrangerat. Intressant nog tog händelserna inför eventet honom juridiskt lite längre bort från en boxningsmatch. I och med den kända flaskkastnings-incidenten under presskonferensen inför matchen, hamnade McGregor i trubbel med Nevada State Athletic Comission (NSAC), som sanktionerar fighter och har hand om boxningslicenserna i staten. Las Vegas i Nevada har också uttryckligen varit den enda platsen där Mayweather kunnat tänka sig att boxas.

Sedan var det tyst ett tag. McGregor fortsatte att fokusera på sin mma-karriär, med den historiska UFC 205-galan i New York City framför honom i november. Det skulle dock inte ta lång tid efter årsskiftet innan karusellen började snurra igen. I januari 2017 verkade det som att de ekonomiska förhandlingarna hade påbörjats. Dana White erbjöd båda parterna 25 miljoner dollar var, något som enligt Mayweather var en löjligt liten summa i sammanhanget. Förhandlingarna fortsatte, och i mars lät White positiv till chansen att matchen skulle kunna genomföras. Han menade då på att det fanns för mycket pengar att tjäna för att spektaklet inte skulle bli verklighet. Tidigare hade White sett giriga boxningspromotors och McGregors kontrakt med UFC som svåröverstigliga hinder i processen. Nu hade dessutom NSAC beviljat irländaren en boxningslicens, så bitarna började falla på plats.

Så till slut tillkännagavs det alltså officiellt. Bolaget Showtime kommer sköta PPV-sändningen i samarbete med Mayweather Promotions och UFC. Den sistnämnda parten är troligen inte de som direkt kommer tjäna mest på matchen, men kanske indirekt. Ur mångas perspektiv kan UFC, som mma:ns största promotion, sägas ha två huvudsakliga uppgifter som organisation: att skapa medial uppmärksamhet kring deras fighters och matcher, samt att bidra till att mma:n som sport sprids, förbättras och legitimiseras i allt högre grad. Båda delarna hjälper dem sedan att sälja sin produkt, alltså mma-matcher. Men ibland kan situationer te sig som så att en av delarna främjas på bekostnad av den andra. Kanske är den här superfighten ett sådant fall.

Ser man till den första uppgiften är det guld värt att ha en megastjärna som Conor McGregor, som i samband med matchen mot Mayweather kommer få en ännu större publik och medial uppmärksamhet. Givetvis kommer en del av detta indirekt komma den huvudsakliga arbetsgivaren till nytta. Sportsligt är det lite svårare att förutsäga vad matchen får för efterverkningar. Kommentatorn Dan Hardy sa nyligen att bara faktumet att Mayweather accepterar fighten är en tydlig indikation, inte bara på McGregors kändisskap i boxarens ögon, utan också på mma:ns legitimitet som kampsport. Kanske, men det tycks inte för mig vara självklart att mma:n som sport tjänar något på att profilernas sökande efter kassako-matcher nu sträckt sig över till boxningsvärlden. Att bland andra Miocic och Manuwa utmanat boxarna Anthony Joshua och David Haye sätter mma:n i lite av en märklig sits anseendemässigt. Lägg därefter till risken att McGregor pensionerar sig (och då har tappat två bälten utan att försvara dem) efter den här matchen. Det underminerar sportens integritet att flera av de mer framstående utövarna helst av allt tycks vilja tävla i en annan sport och en annan organisation än den de har sitt kontrakt med.

Oavsett utgången i den här matchen, så har det i vilket fall varit mycket intressant att se McGregors fantastiska bidrag till sporten, i och med att han blivit den kanske första verkliga superstjärnan, vars glans sträcker sig utanför mma-världens gränser. Samtidigt har han verkligen skakat om, och att se UFC försöka balansera – ibland närmast tygla – hans inflytande har också varit något att beskåda och fundera över. Men oavsett om de mest pessimisstiska scenarierna efter supermatchen skulle bli verklighet, så är det ändå svårt att beskylla McGregor. ”I mean, who wouldn’t like to dance around the ring for 180 million dollars?”, för att citera honom själv. Nu rapporteras det om att det ”bara” blir 100 miljoner dollar åt McGregor, men för den summan hade till och med jag boxats med Mayweather, och dessutom inte brytt mig det minsta om mma:ns framtid som sport.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Jäzz

  Flöjt vs Cony

 • Anna

  Vad är en billion dollar? Är det mer än en miljon dollar?

  • Matilda

   1 billion dollar är 10 miljoner dollar smarto!

   • Anna

    Men vadårå hur kunde jag veta de??

    • Matilda

     Har du inte gått i skolan eller?

     • Anna

      Joo men vi lärde inte oss så mycket om dollar och usa pengar och sånt.

     • Matilda

      Men nu vet du de iallafall.

     • Anna

      Ja nu vet jag det. Tack för att du förklara det för mig.

     • Styrbjörn

      Det är så pinsamt uppenbart att det är samma person som skriver. Cringe.

     • FakeNewton

      ”Cringe”? Har detta ord kommit hit till kimura? Så vuxna män använder det ordet i slutet efter en mening? Trodde att det bara var 11-16 åriga tjejer på youtube som använde detta ord.

     • Styrbjörn

      Antog du precis min ålder och mitt kön?

      JASER! VAR ÄR DU!?

     • FakeNewton

      Du är ju en kille och en ingenjörsstudent? Det har du avslöjat själv? Eller va du en 13 årig flicka?? ”Cringe” haha lol.

     • Styrbjörn

      Vem har sagt att jag identifierar mig som jag gjorde för en vecka sen?

      Skämt åsido, ska du försöka prägla mig som någon slags officiell syndabock för införandet av ett ord på Kimura så kan du väl i alla fall ha dina fakta rätt. Jag är varken den första eller den sista som har använt ordet Cringe på sidan. Tycker ordet beskriver den där ”pinsamhetskänslan över andras beteende” väldigt bra. Och jag är inte ingenjörsstudent.

     • FakeNewton

      Det är små fjortisbrudar som använder ordet ”Cringe” på youtube. Samma små fjortisbrudar använde ordet ”kbry” ett tag innan det dog ut,som tur!

      Tycker det är så töntigt när vuxna män hakar på tåget med att använda ordet ”cringe” efter en mening som är på svenska.

     • Styrbjörn

      kbry

     • http://www.tobiassolem.se/ Tobias Vincent Solem

      Du kallar något för ”töntigt”, därmed förlorade du alla mandat att arbitrera kring begrepps vara eller inte.

     • Lynx

      Jag tycker det är töntigt med en vuxen man som kollar på ”små fjortisbrudar” på youtube.

     • Val Venis

      Drar till med en vild gissning och säger att ”Anna”, ”Mathilda” & ”FakeNewton” är en och samma person. Vilket känns rätt pinsamt att en förmodligen vuxen person sitter och skapar diskussioner med sig själv via olika konton….

     • citronskunk

      No shit, Sherlock.

     • Styrbjörn

      Blev du halvstyv nu?

     • citronskunk

      Styv i korken?

     • Styrbjörn

      Lite fuktig med, va?

 • SgtLowlife

  Jag hoppas Floyd vinner väldigt övertygande, typ alla ronder eller lyckas vinna på ko/tko.
  Detta inte för att jag ogillar McGregor, det är för att jag hoppas det blir slutet på MMA-fighters som vill gå boxningsmatcher.
  Jag tycker inte boxning är kul att kolla på och ur mitt perspektiv är det ”slöseri” när topp rankade MMA-fighters går boxningsmatcher.
  Självklart förstår jag att att de vill tjäna pengar och om boxningen ger flera gånger mer betalt så tar de ju de matcherna men tråkigt för oss MMA fans.

  • Oppenheimer

   Hoppas jag med. Dock även ifall Conor förlorar så kommer han kanske möta Manny eftersom Manny ville ersätta Floyd ifall han skulle bli skadad. Så Conor har 2 val.

   1: Möta Manny och tjäna runt 50-100 miljoner dollar.

   2: Gå tillbaka till UFC och tjäna 10-15 miljoner dollar.

   Vilket tror du en pengargirig person väljer?

   • SgtLowlife

    Självklart möter han Manny efter en eventuell förlust om möjlighet ges men som sagt jag hoppas McGregor kommer bli totalt dominerad att Floyd leker med han då tror jag det är tveksamt om någon vill se en match mot Manny.
    Eller har jag fel?

    • Oppenheimer

     Du har rätt. Men matchen skulle tyvärr ändå sälja och Conor vet hur man hypear en match. Men ifall Conor skulle bli knockad tidigt så tror jag det blir ändå svårt för honom att få en match mot Manny,Canelo eller Triple G för det skulle se ut som en missmatch.

     • SgtLowlife

      Ja det är svårt att veta men vi hoppas McGregor blir knockad eller totalt utboxad så får vi se vad som händer.
      Det vore det bästa för framtiden om man gillar MMA, tror jag.

     • Oppenheimer

      Ja precis. Dock så finns risken att det blir en läggmatch p.g.a att både Floyd och Conor älskar pengar. Det kan vara så att Floyd kanske lägger sig och förlorar med meningen tidigt i t.ex. första ronden. Då kommer det 100% att bli en rematch och PPV:n kommer att slå nya rekord. Då kommer nog Floyd att vinna. Så blir det 1-1. Då kommer det även att ske ett tredje möte där Floyd vinner. Så blir det 2-1 till floyd. Där Floyd har tjänat runy 500 miljoner dollar och Conor runt 300 miljoner dollar och så lägger båda handskarna på hyllan…

      Vad tror du om det? Båda älskar pengar,båda skulle ha tjänat mer än någonsin,UFC skulle ha tjänat på det också…Hoppas verkligen inte detta händer…men man vet aldrig…Allt kan vara redan planerat…

     • Johan Wittenström

      Inte en chans i helvete att Floyd lägger sig och riskerar hela sitt legacy

     • Bryan from Sweden

      Exakt, hans ego är för stort för att ens överväga det alternativet. För att inte tala om reaktionerna och konsekvenserna från boxningskollegorna. Han skulle förlora status så att det skriker om det om han torskar.

     • Lynx

      Du tror på riktigt att Floyd skulle skita i sitt perfekta record, med möjlighet till 50-0 för en läggmatch mot en MMA-fighter? Nja…

     • SgtLowlife

      Ja det sjuka är att ditt scenario inte är helt omöjligt, dock verkar Floyds ego alldeles för stort för att han ska förmå att lägga sig men man vet aldrig.

  • mma_fan

   Jag håller med men samtidigt vore det mäktigt att se Conor vinna på TKO/KO. Då skulle han verkligen bli GOAT.

   • SgtLowlife

    Jo visst skulle det på ett sätt vara coolt men då ser jag risken att fler tunga namn inom MMA skulle hoppa på ”boxningståget” vilket riskerar att försämra kvaliteten i MMA, vilket skulle vara riktigt tråkigt enligt mig.

   • WILLIAM

    Fast varför skulle han bli goat pg.a det?

    • mma_fan

     Tja den första någonsin att vinna och dessutom knocka Floyd. Plus att ha haft bälten i 2 viktklasser i UFC.

     • WILLIAM

      Aha, så man blir GOAT i mma om man knockar en boxare, bra tack. Hur många tror du skulle haft 2 bälten i samtidigt i ufc, ifall organisationen lät dom?

     • mma_fan

      Fast det är ju inte vilken boxare som helst och GOAT gäller ju inte bara för ufc. Det är möjligt att fler skulle kunna ha flera bälten men det är fortfarande en stor bedrift. Sedan tycker jag att det är sättet som man blir mästare på med som avgör och hur man är.

 • alesz45

  Bra analys Felix!

Fler Kimura rekommenderar: