Söndagskrönikan: Vålds-tv

Nu på tisdag är det premiär för Dana White’s Tuesday Night Contender Series. En tv-serie som består av ett nygammalt koncept: låt hungriga fighters som inte slagit igenom professionellt få en chans att visa upp sig inför en stor publik, och möjliggör för deras intåg i världseliten. Detta klassiska system med att dokumentera aspirerande stjärnors klättrande mot toppen i sin sport är långt ifrån något unikt, men likväl ett mycket smart koncept som UFC nu kommer förverkliga.

Idrottsvärlden, och inte minst kampsporten, byggs i stort på historier och människoöden. Det blir naturligt så. En enorm dramatik finns att hämta i hur karriären utvecklas för en fighter. Till att börja med tävlar atleten ensam, och ställs i en kamp mot en motståndare. Ofta brukar mentaliteten vara att motståndaren är där för att ta ifrån dig allting som fighter. Och det ligger något i det. Varenda match kan potentiellt vara helt avgörande för karriären, hälsan och ekonomin. Fightern är sitt egna varumärke, som dessutom har en kort förväntad levnadstid som tävlande. Jämför detta med ett fotbollslag som kan ha en eller flera dåliga säsonger och ändå överleva gott och väl. En sådan förening (eller alltmer ofta idag, företag) kan ha existerat i över hundra år. Fansen finns kvar även om laget gör dåligt ifrån sig i några matcher. Den lyxen har inte ett personligt varumärke, såsom en fighters. Lägg också till faktumet att de tävlar relativt sällan.

Det är alltså logiskt att den korta tiden som fighters spenderar i rampljuset under tävling bär enorm betydelse för alla inblandade. Att försöka fånga dessa historier och ta vara på den dramatik som växer fram inte bara under slagväxlingarna, utan också runtomkring dem, måste då vara ett mycket smart drag. Det har då naturligt blivit ett framgångskoncept att ha marknadsföring som fokuserar på att dokumentera livet utanför och inför tävling för fighters. Boxningen har länge förstått detta, och haft ett antal olika program och serier med detta på agendan. En viss Floyd Mayweather ska ha tagit fram konceptet åt HBO Boxings ”24/7”-serier, som ger fansen en inblick i boxarnas träning inför matcher. Det hade premiär 2007 i samband med Mayweather match mot Oscar De La Hoya, och formatet har använts till många större PPV-sända matcher sedan dess.

Men det finns också värde i att ge mindre namn medialt utrymme i kampen om att ta sin in i kampsportens finrum. Även detta har boxningen varit mycket duktiga på att göra. HBO Boxing började 1996 att sända Boxing After Dark, och Showtime har länge haft ett liknande koncept kallat ShoBox: The New Generation. Båda programmen presenterar talanger och matchar dem inför varandra. Fördelarna med ett sånt upplägg är många. För arrangörer är det ett sätt att sprida sporten och atleternas livshistoria, samt att det är ett perfekt farmar-upplägg. Fighters som visar framfötterna kan då enkelt promotas vidare och kontrakteras. För deras del är det en fin chans att få sina mindre, lokala matcher tv-sända inför en stor publik. Vid succé kan en efterlängtad världsmästartitel vara betydligt närmre än tidigare.

UFC:s variant på detta är alltså långt ifrån ett nytt koncept, inte ens från deras sida. Välkända The Ultimate Fighter (TUF) har nu nyligen avslutat sin 25:e säsong sedan serien lanserades 2005. Showen följer ett gäng fighters som bor tillsammans i ett hus och slåss om ett kontrakt med UFC. 2015 introducerade UFC dessutom den websända serien Dana White Lookin’ for a Fight. Som namnet antyder åker UFC-presidenten omkring i USA och scoutar talanger, men serien har karaktären av ett reseprogram. TUF är reality-tv, med stor tyngpunkt i dramat som uppstår emellan de medverkande kämparna under tiden i huset. Utefter vad som visats och sagts om Dana White’s Tuesday Night Contender Series, verkar fokus helt och hållet vara på de medverkande och deras bakgrundshistorier. En mer seriös och ödesmättad framtoning kan anas.

Som sagt, även om konceptet funnits tidigare med att låta mindre etablerade fighters få en stund i rampljuset, är det svårt att inte se tjusningen i det. Särskilt när det görs i en mycket nedkokad version där fokus ligger helt på fighters, deras bakgrund och den aktuella fighten. Ingen racing med go-karts eller camping med Matt Serra. Inte heller några dramaturgiska element hämtade från Keeping Up with the Kardashians. Utformningen är enkel och framstår som avskalad: hungriga fighters drabbar samman i TUF-gymmets bur. Inget turneringsformat med ett UFC-kontrakt som förstapris. I det simpla ligger skönheten. Ett möjligt avslutande frågetecken är bara hur stora publiksiffrorna blir med tanke på att den sänds via UFC Fight Pass, organisationens egna webkanal. Kanske hade en annan typ av distribution varit bättre. Alla övriga delar pekar åtminstone mot att det blir riktigt bra vålds-tv.

0
Dana Sad
Dana Happy

Annons
UFC Liverpool: Superkampanj inför Stephen Thompson vs Darren Till

På söndag intar UFC den brittiska staden Liverpool för första gången. På galans huvudmatch får vi se ett toppmöte i welterviktklassen mellan den obesegrade Liverpoolfightern Darren Till och den forne titelutmanaren Stephen “Wonderboy” Thompson. Inför den matchen har Betfair en kampanj som man bara inte får missa att ta del av.

Blott 25år har Till blivit en av de största namnen på den europeiska MMA-scenen. I sin senaste match besegrade den unge britten en sann MMA-veteran i form av Donald Cerrone via TKO i den första ronden på UFC Fight Night 119: Gdansk.

Den forne världsmästaren i kickboxning, Stephen “Wonderboy” Thompson har gjort sig känd som en av UFC:s bästa strikers.  Efter två jämna titelmatcher mot den regerande welterviktsmästaren Tyron Woodley vann Wonderboy sin senaste match mot  Jorge Masvidal via domslut på UFC 217.

Inför UFC Fight Night i Liverpool kan ni nu ta del av denna SUPERKAMPANJ som Betfair erbjuder. Betfair har boostat oddsen på en vinst för antingen Darren Till eller Stephen Thompson! Darren Till hade ett odds som tidigare låg på 2.30 – nu till helt fantastiska 12.00 gånger pengarna och Stephen Thompsons odds från 1.61 till hela 8.00 gånger pengarna.

För att ta del av denna exklusiva kampanj behöver ni bara följa instruktionerna nedan.

Kampanjen gäller enbart NYA kunder och via vår länk. Så här gör du för att ta del av den:

  • Registrera ett konto på Betfair genom denna länk eller knappen nedan och ange kampanjkoden ZSAM29
  • Gör en insättning på minst 100kr på ditt konto
  • Placera ett singelspel på marknaden Matchresultat att Darren Till eller Stephen Thompson vinner. Du får 12.00 på Till samt 8.00 på Thompson.
  • Den högsta och minsta kvalificerande insatsen är 100kr. Du kan placera ett spel med högre insats men endast 100kr kommer att räknas till det förhöjda oddset.

Regler och villkor

  • Du måste vara ny kund hos Betfair
  • Ditt spel måste placeras innan matchstart
  • Betfairs generella regler och villkor gäller
Läs mer
-15
Dana Sad
Dana Happy

”Wonderboy” tycker sig vara en bättre striker än Darren Till

Det är mycket hype runt söndagens huvudmatch på UFC Liverpool. Stephen Thompson går ju som bekant upp mot Darren Till i en welterviktsmatch.

Trots att Till bara har en tio-i-topp vinst under sin sitt namn pushar UFC hårt för att göra den unga britten till en stjärna. De flesta i Liverpool kommer också stå bakom sin hemmason och förväntar sig en seger mot ”Wonderboy”.

Thompson å andra sidan har varit i toppskiktet ett bra tag nu i divisionen och tror att Till kommer få ett uppvaknade på söndagskväll. ”Wonderboy” tycker inte att en vinst mot Donald Cerrone är en garanterad vinst mot divisionens elitfighters som han själv.

Så här sa Thompson till Damon Martin på MMAWeekly angående Till.

“That’s what I’m out there to prove to the fans and everybody around the world. There are levels to this,”

“I’m going to go out there and I’m going to do work. You’re going to see the level of that No. 1 and No. 8. UFC’s giving him a chance so I know he’s going to be coming prepared. Anybody in the UFC has a chance to knock you out. So I’m not going to take this guy lightly.

“I’m going to prove to everybody this is why I’m No. 1 and there are levels to this game.”

Thompson räknas till toppskiktet vad gällande stående fighters i sporten och med sin karate-baserade stil har han KO-vinster över solida motståndare så som Johny Hendricks och Robert Whittaker. Matchen marknadsförs som en stående strid mellan två bra strikers, men Thompson tror att Till tillslut kommer måsta gå på nedtagningsförsök.

“I know that pretty much everybody I face is going to wind up wanting to take me down eventually,”

“I know in some of Till’s earlier fights, he has tried to take people down. I know he prefers to stand up, which is something I want to do.

“He wants to prove he’s the better striker than me and that puts a smile on my face. I hope that’s his plan.”

UFC Fight Night: Thompson vs. Till går nu i helgen den 27:e maj på Echo Arena i Liverpool, England.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Amir Albazi vinner genom submisson

Nu under kvällen pågår Bellator 200 i London, SSE Arena. Vår svenska MMA-talang Amir Albazi (11-0) mötte fransmannen Iurie Bejenari (6-3) under galans sjunde match.

Amir Albazi vann matchen genom en rear-naked-choke i matchens första rond. Amir kopplade greppet om matchen direkt och efter att ha slagit ned fransmannen i mitten av den andra ronden kunde svensken följa upp på marken där han tog rygg på sin motståndare.

Väl på ryggen var det inte något snack och Amir kunde glida in en snygg rear-naked-choke. Vinsten innebär att ”The Prince” nu är 11-0 i sin MMA-karriär.

Här kan ni även ta del intervjun innan matchen med Amir Albazi.

 

Läs mer
+2
Dana Sad
Dana Happy

George St-Pierre hatar att fightas

Han må räknas till en av de bästa någonsin i MMA, men trots detta hatar den tvåfaldiga UFC-mästaren George St-Pierre att fightas. Vilket han berättade för Joe Rogans

”I hate fighting, I really do”

”I know a lot of people don’t believe me, but I’m going to try to explain the best I can”

“In every job, there’s no perfect job, do you agree? There’s no perfect job that you like everything about it. It’s impossible,”

“My job, as a professional athlete in Mixed Martial Arts, I fight normally — when I was very active — twice a year.

“In 365 days, there are two days that I hate the most: The days that I’m fighting,”

“It’s freaking unbearable. The feeling of uncertainty. You don’t know if you’re going to be humiliated, you’re going to be the victor, or you’re going to be the loser. I care so much about it, that it’s freaking unbearable. As much as I try to dismiss it, it’s unbearable.”

Sen finns det andra delar av jobbet som St-Pierre verkligen gillar.

“I like the fact that I’m a free man, I’m my own boss. I do whatever I want, I have access to certain things, VIP stuff, that most people don’t. My quality of life, the money, I didn’t have it before, now I do,”

“I love my job, and I’m very happy about my job, but there’s this thing I hate about my job that I hate the most… It’s fighting. I hate it.

“I love the study of fighting. I love the science of it. The tactical, the physical. I love to train, I love to walk in the room, and feel strong. I know if something happens, I’m the man — even if it’s an illusion, with a bullet, nobody is faster than this,”

“I like the lifestyle. I don’t do it for the fight, I freaking hate the fight.”

Att en legend inom MMA hatar att fightas kan förstås ses som lite konstigt till och med för sina träningspartners. Rory Macdonald som också tränar på Tristar har ju själv sagt att han gillar striden och fighten i oktagonen. St-Pierre berättar när han en gång pratade med Rory om just detta:

“I was like ‘hey why do you like fighting?’ He said ‘I guess I like to fight, you (don’t) like to fight?’ I was like ‘F—k no! I don’t like to fight!’ and everyone in the room turned around and looked at me like I was crazy.

“‘You guys are all crazy, if you think I like to fight in a cage in front of millions of people! Maybe humiliated, knocked out, or die? Are you crazy?! I don’t like to fight, are you nuts??’,”

“I like to win! When you win, the feeling is unbelievable! It’s so good, that it’s worth… this. But I hate it, man!”

Det är ju också känt att St-Pierre sätter otroligt press på sig inför sina matcher och det kan vara detta plus ovilja att vilja slåss som också gjort honom så pass bra. Men detta kan vi lämna som spekulationer förstås.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bettinghörnan: UFC Liverpool

Kimuras chefredaktör Jaser Davari delar tillsammans med Lars Enblom med sig av sina bästa speltips inför söndagens UFC Liverpool. Glöm nu inte att ta del av Betfairs kampanj där de boostat oddset på både Darren Till (12.00) och Stephen Thompson (8.00). Erbjudandet är exklusiv för Kimura.se och gäller endast via denna länk.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
MMA-Panelen: Den ettrige Rafael Carvalho kommer få Gegard Mousasi att bli underhållande

I tisdags avsnitt av MMA-Panelen diskuterande man Bellators titelmatch i mellanvikt mellan Rafael Carvalho och Gegard Mousasi. Panelen ansåg att den normalt pålitlige ”avslutningsmaskinen” Carvalho kanske inte kommer att räcka till mot Mousasi denna gång. Han skall dock inte underskatts.

Panelen tror att det blir en underhållande match då Carvalho är en aggressiv fighter som kan få Mousasi att även han bli mer frejdig i sin fightingstil och man tippar därför att matchen slutar med ett avslut.

Panelen diskuterade även matchen mellan Michael ‘Venom’ Page och David Rickels där panelen även där förutspår en underhållande match, mycket på grund av den publikfirande vinstmaskinen Page. Panelen hoppas på att matchen slutar med avslut.

Ni kan se hela diskussionen i videon ovan.

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Video
Fight Week Super Blog Week: Dag 2

Fullspäckat schema inför Bellator 200 och UFC Liverpool! Vi är fortfarande kvar i London inför Bellator 200 och fick oss ett snack med Sveriges framtidslöfte i flugvikt, Amir Albazi. Hela intervjun med Amir kan ni ta del av här!

I det här avsnittet får ni följa med mig och Jimpa på ceremoniella invägningen för Bellator 200 samt en liten kortis med Amir! Imorgon är det dags för FIGHT NIGHT och vi är taggade till tusen! Finns det något speciellt ni tänker på eller vill se, skriv gärna det i kommentarsfältet nedan! Har ni missat första avsnittet av vår resa kan ni se det här!

Må bäst //Vickan & Jimpa

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Bellator 200: Matchkort, TV-tider, Odds, Diskussion

I natt kommer Bellator att anlända till SSE Arena i London, Storbritannien. Galans huvudmatch kommer att vara titelmatchen mellan mellanviktsmästaren Rafael Carvalho och den tidigare UFC-fightern Gegard Mousasi. Matchen blir Mousasis 2:a match i Bellator efter övergången.

Galans co-main event kommer att vara matchen mellan welterviktarna Michael ‘Venom’ Page och David Rickels.

Nedan kan ni ta del av det rådande matchkortet för galan tillsammans TV-tider och odds från Unibet. Under detta finner ni det senatse avnittet av MMA-Panelen.

HUVUDKORT( Startar kl. 22.00 och sänds på PPV 5SPIKE)
Mellanvikt: Rafael Carvalho (3.50) vs. Gegard Mousasi(1.28)
Weltervikt: Michael Page(1.30) vs. David Rickels(3.35)
Lätt-Tungvikt: Phil Davis(1.16) vs. Linton Vassell(4.85)
Catchvikt: Aaron Chalmers(1.20) vs. Ash Griffiths(4.25)
Flugvikt: Anastasia Yankova vs. Kate Jackson

UNDERKORT (Startar kl. 18:00 och sänds på Paramount Network.com)
Mellanvikt: Mike Shipman vs. Carl Noon
Fjädervikt: Pedro Carvalho vs. Daniel Crawford
Mellanvikt: Kevin Fryer vs. Costello Van Steenis
Mellanvikt: Anatoly Tokov vs. Vladimir Filipovic
Lättvikt: Charlie Leary vs. Tom Green
Weltervikt: Kent Kauppinen vs. Walter Gahadza
Weltervikt_ Jahreau Shephard vs. Marcin Zywica
Flyweight Amir Albazi vs. Iurie Bejenari
Fjädervikt: Mike Ekundayo vs. Tom Mearns
Mellanvikt: Charlie Ward vs. Martin Hudson

Läs mer
0
Dana Sad
Dana Happy

Frantz Slioa möter Adrian Diaz i ACB 88: Brisbane

Den svenske tidigare TUF 22-fightern Frantz Slioa är klar för sin nästa match. Detta kommer att ske den 16:e juni när ACB 88 går av stapeln i Brisbane, Australien. Slioa kommer då att möta den amerikanske fightern Adrian Diaz. De båda möts inom fjädervikt. Ni kan se ACB:s officiella poster för matchen nedan:

Frantz Slioa har ett professionellt facit på 5-0. Hans senaste match var mot Dean Trueman i april förra året där han vann genom submission. Dessförinnan gick Slioa 2 matcher inom The Ultimate Fighter år 2015 där han vann mot Martin Delaney(Subsmission) men förlorade mot Ryan Hall(Submission). Dessa matcher räknas ej in i hans professionella facit. Slioa drabbades efter TUF 22 av cancer  vilket höll honom borta från tävlandet ett tag.

Adrian Silva har å sin sida ett facit på 11-6 där han senaste två matcher varit nyliga förluster mot Lamberd Ahkiadov(Domslut) och Grant Dawson(Submission). Dessförinnan besegrade Diaz Cody Gibson genom submission. Alla hans 4 senaste matcher har ägt rum efter mars 2017.

Läs mer
+3
Dana Sad
Dana Happy

Video
Bellator 200: Intervju med Amir Albazi

I dag är det dags för Bellator 200 på SSE Arena, London. På jubileumsgalan kommer bland annat att få se vårt svenska stjärnskott i flugviktsklassen, Amir ”The Prince”Albazi, som hittills är 10-0 i sin karrirär. Vi på Kimura var på plats under invägningarna och fick sedan prata med Amir om hans tankar och känslor inför den stora galan.

Läs mer
+4
Dana Sad
Dana Happy