Söndagskrönikan: Viktfrågan är den viktiga frågan, del 2

Weigh in

Viktfrågan tycks allt oftare komma på tal. Senast förra månaden drabbades Khabib Nurmagomedov av hälsoproblem i samband med bantning inför UFC 209. Hans match mot Tony Ferguson fick avblåsas i och med att ryssen tvingades ta ambulans till sjukhuset under kvällen på dagen innan invägningen. Det var med största säkerhet inte den sista gången som bantningen skulle ställa till problem för fighters, fans och promotions. Rimligt är det att fråga sig hur nuläget ser ut, och hur man kan tänkas få bukt med problemen som följer bantningen idag.

En studie som genomfördes av California State Athletic Commission, CSAC, visade på en obehaglig sanning. Nära en tredjedel av de 82 proffsfighters de testat vid matcher i Kalifornien klev in i buren 10 procent eller mer över gränsen för viktklassen de tillhör. En bantning och vätskeåterhämtning liknande den som Dean Garnett gick igenom (och som beskrevs förra veckan) är alltså långt ifrån ovanlig. Som tidigare sagt innebär denna typ av vätskebantning stora hälsorisker på både kort och lång sikt. Problemen kopplade till bantningen i mma är något som CSAC försökt stävja sedan länge. I februari förra året introducerade de ett regelpaket, där bland annat ett förbud mot intravenös rehydrering (IV) infördes. Dessutom ingick regler om vätskenivåtester under matchdagen, där en för låg vätskenivå kan leda till att matchen avblåses och därefter ett tvång för fightern att kliva upp i viktklass vid framtida matcher. Utöver det tilllkom också regler som tillät promotions att hålla sina invägningar tidigare än standarden (ca. 24 timmar) innan matcher.

Tidiga invägningar började UFC praktisera i juni 2016, när UFC 199 hölls i Kalifornien. Det var något som då enstämmigt hyllades av fighters och media. Även UFC:s Vice President of Athlete Health and Performance, Jeff Novitzky, stämde in i den kören och menade att CSAC:s arbete med eldsjälen Andy Foster i fronten var mycket värdefullt för sporten. Vad tidiga invägningar i praktiken innebär är först och främst ett längre tidsfönster att rehydrera på, med invägning upp till 36 timmar innan matchstart. Redan här fanns det motargument som gällde att fighters skulle kunna ges incitament att banta än mer, om de får mer tid att återhämta sig. Det tycks dock inte riktigt ha blivit fallet. Det andra som framför allt fighters har uppgett som positivt är att möjligheten att väga in sig när som helst under det fyra timmar långa fönstret mellan 10.00 och 14.00. Detta leder i praktiken till att de befinner sig på utsagd vikt en kortare tid. Med invägningar på eftermiddagen i samband med showen var det vanligt att fighters var allvarligt dehydrerade en längre tid för att klara vikten inför eventets början.

Totalt sett är det värt att fundera på hur stor förändring i atleternas inställning till bantning som dessa regelförändringar har åstadkommit. Det är tveklöst att tidiga invägningar och vätskenivåtester är steg i rätt riktning med tanke på fighters säkerhet och hälsa, men jag har svårt att tro att det skulle ha åstadkommit något särskilt stort skifte i attityden till viktminskning. Det ska också klargöras att IV-förbudet egentligen inte direkt har med bantning att göra, utan var ett sätt att motarbeta doping. IV kan maskera vissa substanser i blod- såväl som urinprover. Det har dock inkluderats i diskussionen kring bantning i och med att många menar på att IV är det mest effektiva viset att rehydrera, något som den amerikanska antidopingorganisationen USADA förnekat.

För att på riktigt stävja problemen kopplade till bantningen tror jag att en stor förändring behövs, så att landskapet omformas. Så länge de tänkta fördelarna med viktminskningen överväger nackdelarna ur prestationssynpunkt, så kommer fighters alltid vara beredda att gå igenom den svåra processen. En idé som alltid funnits i min tanke är att låta invägningen ske precis innan matchen, så att en stor bantning får en än tydligare negativ effekt på prestationsförmågan, vilket i sin tur skulle ge incitament till att banta mindre. Problemet är då hur missade invägningar skulle hanteras. Att ställa in matcher precis innan de skulle gå av stapeln är otänkbart ur promotionsynpunkt. Likväl finns en stor potentiell fara i att fighters ändå bantar och allvarligt riskerar sin hälsa efter att ha klarat invägningen.

En annan idé, som bland andra Joe Rogan har uttryckt, är att mixtra med viktklasserna. Dels finns möjligheten att lägga till fler viktklasser, för att förminska ”avstånden” mellan dem, och ge fighters bättre möjlighet att delta i en viktklass närmre deras naturliga vikt. Här bör detta vägas mot risken med att urvattna prestigen i att vara titelhållare om antalet divisioner blir för stort. En variant på detta är att göra tester utanför tävling på fighters för att bestämma ett naturligt viktintervall för dem att få tävla i. Därefter anordnas matcher i catchweight, vilket alltså i praktiken skulle avskaffa hela systemet med definierade viktklasser. Detta kan tyckas drastiskt, och skulle säkert innebära en stor omställning för promotions och förbund. Men kanske är det just något sådant nytänkande som krävs för att åstadkomma en bra lösning. Oavsett vad som sker kommer viktfrågan med allra största säkerhet fortsätta vara en viktig fråga även i framtiden.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins
Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Erik

  Jag tycker sporadiska tester utanför tävling är rätt väg att gå. Man behöver inte avskaffa viktklasser bara för det, men man tvingar fighters att fightas i sin naturliga viktklass. Tål att tänkas på.

 • Styrbjörn

  En väldigt bra förbättring på krönikan jämfört med förra veckan! Mera substans i denna, fast det kanske var tänkt redan från början att vara i 2 delar. Kul läsning iaf!

  Angående det där med att IV-rehydrering är bättre/sämre än vanlig så snackade Novitzky lite om det på JRE. Kommer inte ihåg exakt men han sa något i stil med:
  Om du är lätt-medeluttorkad så fungerar vanlig oral rehydrering bättre än IV. Men om du är grovt uttorkad fungerar IV LITE bättre, problemet säger Jeff, är att om du är såpass uttorkad ska du egentligen inte ens fightas eftersom din hjärnförmåga är extremt nedsatt, lite moment 22 där.

  Jag tror på 2 olika sorters lösningar där den första är en hybridlösning:
  1. Kontinuerliga tester fram till invägningen där en fighter måste ligga inom vissa nivåer, samtidigt som man lägger till några fler viktklasser och har en kontinuerlig utvärderings- och utvecklingsprocess. Som Erik säger så kommer fighters tvingas in i sin naturliga vikt. Och sedan göra mycket research. Många fighters vill ju helst köra på sitt sätt och det kommer att vara tufft i början men jag tror de vänjer sig.
  2. Som Felix skriver och som JR har poängterat: Avskaffa viktklasser helt och kör i catchweight. Detta är ganska radikalt tänkande och kommer förmodligen aldrig att få en seriös tanke, men det är sådant här nytänk som behövs för att stimulera förändring. Oavsett lösning behövs en PROAKTIV process och inte en REAKTIV sådan, för hållbar utveckling.

  Att ha invägningen före matcherna ser jag inte alls som en bra lösning, förutom de enorma problemen i promotionsynpunkt som kommer att resultera i lägre intäkter och PPVs och få sporten/företaget att sjunka. Så tror jag att en del fighters kommer fortsätta med lika hårda weight cuts och sedan gå match direkt efter när de är uttorkade och trötta, och DÅ lär det bli farligt.

 • Ric _Ohet

  Det är med hårdare straffpåföljd som man kan komma till bukt med detta problem. Alla vill ha pengar men ingen vill bli av med pengar. Alla vill kunna tävla men ingen vill bli avstängd X antal månader. Alla vill tävla i sin egna viktklass men ingen vill bli tvingad upp till en högre viktklass. Det är jäkligt respektlöst av dessa få som inte klara av vikten gentimot de professionella som faktiskt klarar av sitt jobb och gör just detta.

  Att ha invägning samma dag kommer enbart sätta fighters i mer fara, inte göra att de tar mindre risker med viktnedgång. Kolla bara på boxningen (och all forskning)

  Att ha fler viktklasser kommer inte rätta till problemen, Kolla bara på boxningen.

  Hjärnan behöver upp till 48 timmar att fylla på med vätska. Nästan alla dödsfall som skett inom MMA har kommit från de mindre viktklasserna där säkert uttorkning av hjärnan varit en stor faktor. Inte hårda slag ala tungviktsdängor mot huvudet, då borde ju hälften av alla tungviktare (även om de inte extrem viktminskar) vara döe….

  Så de tidigare vägningarna är här för att stanna, var så säker. Man kan göra som inom boxningen att man får vara max 10% över sin viktklass 30 dagar innan fight, sen max 5% över fightweekend och ”on point” vid officiella vägningarna. Men det rättar inte till alla problem, Kolla bara på …… boxningen.

  Att ha ett viktID året runt är en så stor process att genomföra/kontrollera så jag ser inte hur det ens finns med på kartan. Det skulle i praktiken göra alla matcher till catchweights. Och det skulle döda sporten även om alla fighters säkert skulle må bättre ^^ Bälten finns till för en orsak…..

  Ta hjälp av existerande regelverk från boxningen: 30dagar/7dagar/OnPoint och lägg till böter enligt USADAs egna straffskala, det skulle nog få de flesta prize-fighters att tänka om, för det är vad de är prizefighters!!

  1a gången X antal pengar, X antal månaders avstängning, X antal matcher i ny viktklass (och enbart få gå ned med läkares intyg)

  2a gången så dubblas straffskalan, 3 gången dubblas straffskalan igen

  4e gången – tjaaa det har väl aldrig hänt innan en fighter blivit sparkad då som nu.

 • cigo

  Frågvise Felix är en tungviktare inom viktfrågan. Viktar sig frågan om vikten åt något håll kan man fråga sig. Att väga eller icke väga, det är frågan

 • Pancho Villa

  Mycket intressant läsning!
  Och lärorikt dessutom.

  - Tackar.

 • Mags_79

  Vätskebantningen är ohållbar, risken för hälsoproblem är för stora. Personligen hade jag gärna sett att man införde en tidigare invägning, säg et par dagar innan fight, där fightern inte får ligga för mycket över fightvikt. På så vis tror jag att man skulle få fler fighters till ”rätt” klass.

  • Ric _Ohet

   UFC har redan detta system. Fighters ska inte vara mer en 8% över sin viktklass när fightweek börjar. Om de är över så konsulterar UFC med läkare, och kosthållningexperter av olika slag för att gå bästa väg för fightern att klara av vikten.

   Typ 99% av alla fighters klarar av detta och de få som är utanför kan skita i detta då UFC inte utdelar någon sorts bestraffning. Det är bara officiella invägningen som en fighter kan få löjligt låg bestraffning.

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet