Söndagskrönikan: Viktfrågan är den viktiga frågan

Conor McGregor invagning3

Hur mycket av en atlets kroppsvikt kan reduceras inom ett dygn? Hur görs viktminskningen, och vad kan skadeverkningarna vara? Det ville Ben Crighton från John Moores University i Liverpool ta reda på. Forskningsprojektet dokumenterades av BBC i en fascinerande kortfilm som nyligen släpptes på YouTube. I dokumentären med den något sensationalistiska titeln ”Weight Cut – Can I Lose 10% Of My Body Weight Overnight? | Extreme MMA”, får tittarna följa den brittiske fightern Dean Garnetts kamp mot kilona inför invägningen.

Viktminskning eller ”weight cutting” är en process som många atleter genomgår inför tävling, inte minst inom mma. För att vinna fördelar genom att kunna klämma sig in i en viktklass som är lägre än vad de under normala omständigheter väger, måste fighters tappa kilon. Detta görs i två huvudsakliga faser, där den första innebär en långsam process för att bli av med fett och muskelmassa. Oftast sker detta över en period på flera veckor, likt den typ av viktnedgång man associerar med bantnings- och träningsprogram som kan påträffas hos närmsta Friskis-och-Svettis. Den andra fasen innebär en drastisk viktnedgång där så mycket vätska som möjligt ska sugas ur kroppen precis inför invägningen. Under tiden fram till själva matchen – generellt sett omkring 24 timmar efter invägningen – rehydrerar sedan fighters, och kan lätt lägga på sig tio procent utifrån vad de vägde in på.

Men att dränera kroppen på i stort sett all vätska är ingen lätt uppgift. I BBC:s dokumentär visas dehydreringsfasen med obehaglig detaljrikedom. Garnett har 19 timmar på sig att tappa 7 kilo, vilket i hans fall är en tiondel av hans ursprungsvikt. Alla medel är tillåtna. Tumregeln är dock att inget får gå in. Nu handlar allt om att få ut saker ur kroppen – urin, avföring och svett. Det sistnämnda kan tvingas fram genom många rundor av bastubadande och varma bad. Är han inte i badet eller bastun så ligger han på golvet i hotellrummet, insvept i handdukar och filtar. Han tuggar konstant tuggummi eller isbitar (ett välkänt knep enligt britten) för att förmå kroppen att producera saliv som han sedan kan spotta ut.

Det krävs ingen läkare för att ana att denna uttorkningsprocess påverkar hälsan negativt. Men exakt hur? Crighton påpekar att den snabba nedgången i vätska framför allt riskerar att skada njurarna på längre sikt. I syfte att testa detta mäts Garnetts enzymnivåer med hjälp av blodprover. Men redan på kort sikt finns det förstås också stora faror med att dehydrera kroppen på det vis som Garnett och många andra gör. Två dokumenterade dödsfall, där bantningen var den bakomliggande orsaken, har skett i mma-världen. 2015 dog den kinesiske fightern Yang Jian Bing till följd av värmeslag. Två år innan dess avled Leandro Souza efter att ha svimmat innan invägningen för en match i hans hemland Brasilien. Det rapporterades att Souza tog diuretika under bantningsprocessen, ämnen som stimulerar urinproduktionen.

Även i många av de fallen där fighters har klarat vikten, finns det historier som kan få den mest hårdhudade mma-supportern att häpna. Chris Weidmans bantning inför hans match mot Demian Maia 2012 är en sådan. Efter att tagit matchen som en ersättare för Maias tänkta motståndare, hade Weidman drygt 10 dagar på sig att tappa 32 pund, eller cirka 14,5 kg. Kampen som det innebar förde honom till dödens kant. Weidman svimmade gång på gång efter sessionerna i bastun, och hans lagkamrater fick stödja honom för att han inte skulle falla ihop. Huvudcoachen Ray Longo, som sett sin beskärda del av fysiska prövningar hos sina fighters, stod bredvid och grät. Vid flera tillfällen ville alla inblandade utom Weidman ge upp projektet. Han menade att det var ett mysterium hur ISAC (Illinois State Athletic Commission) tillät honom att slåss, när han knappt kunde uppge sitt namn och födelsedatum i kontrollen innan invägningen.

Weidman klarade dock invägningen, och vann därtill matchen. Garnett då? Med risk för att avslöja händelserna i förväg så klarar han också invägningen. På de ungefär 24 timmarna fram till fighten återför han nära 8 kg i vätska till kroppen, alltså mer än en tiondel av hans vikt innan bantningen! Själva matchen slutar oavgjort. Det faktumet tillägnas knappt tio sekunder av den halvtimmeslånga filmen. Väldigt symboliskt egentligen: det hjälper BBC att ytterligare belysa hur verkligheten ser ut för många mma-fighters – bantningen kan vara en ännu större match för atleterna än den som sker i buren.

Registrera dig på Unibet och få 200% och 50 free spins

 

Det här inlägget postades i Kimura rekommenderar, Krönika, Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
 • BigMcCarthy

  Det finns ingen som tvingar fighters att fightas i en viss viktklass. Det är ett eget val man gör. De som bantar drastiskt har ingen annan än sig själva att skylla, om de misslyckas.

  • Eric

   Fast det är ju mer komplicerat än så. Så länge det är tillåtet och möjligt kommer några göra det, så länge några gör det kommer de ha ett ordentligt övertag. Så länge de vinner och har övertag kommer andra vara tvungna att göra samma sak för att vinna och kunna ha sporten som en karriär.

 • Erik

  Intressant krönika, men än mer intressant är ju frågan: vad ska man göra åt det? De flesta verkar ju ense om att något måste göras. Det diskuteras ibland flitigt i kommentarsfältet här, och det vore intressant med en krönika i detta ämne!

  • Styrbjörn

   Skulle också gärna vilja se en sån krönika. Istället för att rent allmänt beskriva dokumentären så vill jag gärna se vad krönikören själv har fått sig för tankeställare.

  • Felix

   Detta inlägg är tänkt att skrivas i två delar, där den andra sks uppfylla, precis det du efterfrågar! Tack för input!
   /Felix

 • Ric _Ohet

  Det är sisådär ett 15tal MMA-utövare som dött i en ring (modern tid), många av de dödsfallen är relaterade till de lägre viktklasserna där uttorkning av hjärnan kan ha haft större betydelse. Dödsorsaken är ofta trauma på hjärnan men underlaget är väldigt knapphändigt om även extrem viktminskning kan ha med dessa tragedier att göra.

  Det går lite mot verkligheten kan jag tycka. Tungviktare knockas ju oftare en de i de lättare viktklasserna men dödsfallen är klart mer överrepresenterade i de lättaste viktklasserna gentimot de tyngsta viktklasserna.

  Behövs helt klart mer forskning på detta….

  • Eric

   Jag var under intrycket att njursvikt och sånna saker var en stor orsak till dödsfallen, inte huvudtrauma? Jag kan ha helt fel! Oavsett är båda orsakade av viktminskning.

   • Ric _Ohet

    2st raporterade fall av weightcutting, 1 av hjärtattack, 3st ”andra omständigheter/ej fastställda och 10st hjärn trauma sen 1998 (vad jag vet) Var 1 MMA kille som dog i njursvikt 2015 men det var i en ren Kickboxningsfight. Detta gäller som sagt MMA relaterade, andra sporter är inte medräknade

   • Erik

    Kom igen Eric! Var under intrycket? Jag vet att du kan kan bättre :-) min uppfattning var, jag trodde… Finns många bra svenska uttryck man kan använda istället för att använda direktöversatt engelska :-) i all välmening!

    • Eric

     Oh my! Du har så rätt så. Det känns så rätt att säga, men är så fel. Jävla engelska.

     • Erik

      Skönt att du tar det så :-) jag förstår dig, när man pratar och skriver mycket på engelska (jag pratar nästan alltid engelska på jobbet tex) så kan det vara svårt att veta vad som är ett engelskt utryck och vad som är svenskt :-) men det som stör mig mest just nu är när folk säger ”mest troligtvis”… Grrr…
      Edit: på temat direktöversatt engelska:
      http://i2.wp.com/www.lindqvist.com/wp-content/uploads/2014/09/nordea-scam-bordellmamma.jpg

     • Eric

      Ha! Fantastisk bild. Pratar också mycket engelska i vardagen så det blir ibland lite fel. Skulle däremot aldrig säga ”mest troligtvis”. Jag må ha lite bråttom ibland men jag är ingen idiot! ;)

     • Erik

      Det håller jag med dig om ;-)

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

  En artikel som förklarar en dokumentär som finns på youtube? Kom igen nu bättre kan ni. Sen gillar jag inte att just Conor Mcgregor är på bilden när det pratas om detta ämne. Killen har ju trots allt aldrig missat vikten.

  • Erik

   Fast han är ju känd för att gå ner väldigt mycket i vikt på kort tid. Och det är precis det krönikan handlar om.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

    Ta då någon annan som är känd för det och missat vikten.

    • Voyeur

     Varför är det viktigt att den bildsatte fightern ska ha missat vikten?

     Ledtråd: artikeln handlar om extrem viktnedgång och inte missad vikt.

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!

      Jo iofs

 • Johannes

  Detta är sorgligt beteende och grundar sig i en kännsla av otillräcklighet

  • Johannes

   Påminner lite om anorexia

 • Johannes

  Tror ni en fighter med lite extra muskler MEN som fightats för sitt liv dagen innan är starkare än en fighter som legat i poolen, relaxat ätit och vilat dagen innan? Muskler är inte allt. Att ha ett starkt psyke och lita till sin teknik vinner mer matcher samt en bättre häsla genrellt. Bara inställning att man måste slåss i en viktklass under sig egen vikt pga att man inte är stark nog är en stor svaghet.

Fler Kimura rekommenderar:

5

Söndagskrönikan: Slåss som en kvinna

Veckans söndagskrönika handlar dels om svårigheterna att som tjej slå sig fram i fightbusiness, men även om ljuspunkter i form av de möjligheter som kvinnliga fighters ges i mma:n

7

Söndagskrönikan: Aloha to the Max

Veckans söndagskrönika handlar om hur ett gäng fightande hawaiianer, med fjäderviktsmästaren Max Holloway i fronten, ivrigt försöker att locka UFC ända ut till ögruppen i Stilla Havet