Nyheter

Speltips inför UFC 279 – Tuff kväll att vänta för veteranerna

Av

Daniel Schälander

09/09/2022
UFC 279 Speltips

– Hela den här artikeln är sponsrat av Unibet-

Inför helgens stora gala, som håller på att utvecklas till att bli en riktig cirkus, är det dags att gå igenom några intressanta spel på kortet.

Speltips inför UFC 279 – Tuff kväll för det gamla gardet

Inför helgens gala har jag valt ut tre matcher att kika lite närmare på där vi utgått från oddssättningen hos Unibet, som även sponsrar det här inlägget.

Norma Dumont (1.23) vs. Danyelle Wolf (4.20)

Meriterade boxaren Danyelle Wolf (1-0) fyllde igår 39 och får fira det med UFC-debut. Två år efter hennes proffsdebut på Dana White’s Contender Series där hon mötte Taneisha Tennant (5-1). Och helt ärligt stod hon inte för en superprestation då. Lite intressant kuriosa är att hon beskriver sig som IBJJF-världsmästare, vilket tekniskt sett är korrekt då hon faktiskt knep guld i vitbältesklassen 2016. Hon beskriver sig också som ”UFC’s DWCS Champ” efter vinsten mot Tennant, trots att det inte finns några mästare i DWCS. Skador har gjort att UFC-debuten dröjt och frågan är hur mycket hon kunnat utvecklas under dessa år.

Boxningsfärdigheterna är inget att klaga på men det blir en helt annan sak att kunna implementera de kunskaperna i den dynamiska MMA-buren. En annan fördel amerikanen har är hennes fysik och styrka som är på en helt klart bra nivå. Med sina 180 centimeter kommer hon även att ha ett längdövertag på 11cm mot Dumont. Men frågan är om det helt kommer vara till hennes fördel när hon ska försvara låga nedtagningar.

Norma Dumont (7-2) har en bakgrund inom Sanda och BJJ och är 3-2 i UFC sedan debuten där 2020. Stående är hon inte lika skarp som Wolf. Hur hon kan använda sparkarna för att sätta Wolf ur spel blir intressant att se men högsta prio bör vara att ta Wolf till marken snabbt som möjligt, får hon det dit blir det en kort kväll för bägge då hennes bruna bälte väger något tyngre än Wolfs vitbältesmeriter.

Det är alltid svårt att göra en övergång till MMA från andra sporter, särskilt från stående kampsport då det ofta blir svårt för strikers att känna sig helt bekväma i det stående för att fullt ut kunna utnyttja sin strikingpotential utan att vara för oroliga för nedtagningar och grappling.

Min prediction är att Norma Dumont tar hem det här (1.23), vill man vara mer våghalsig ger Dumont på avslut 3.05 gånger pengarna. Vill man krydda ännu lite extra är det ändå inte helt dumma odds på Wolf via KO/TKO/DSQ som ger 11.50 gånger pengarna. Megan Anderson har trots allt lyckats med den bedriften.

Li Jingliang (1.32) vs. Tony Ferguson (3.40)

38-åriga Tony Ferguson (25-7) tar klivet upp till weltervikt där han välkomnas av Li Jingliang (19-7) i match som stilmässigt inte är kanon för ”El Cucuy”.

Ferguson ska försöka vända på en fyra matcher lång förlustsvit där han ställts mot toppskiktet i lättvikten. Senast mot Michael Chandler (23-7) i maj i en match som började relativt bra men avslutades med en brutal knockoutförlust. Stilmässigt så har Ferguson en klar fördel på marken men ett stort problem med det är att Tony inte gärna försöker ta matchen dit. Senast Tony försökte genomföra en nedtagning var 2017 mot Kevin Lee. Och den senaste gången han faktiskt genomförde en nedtagning var 2015 mot Gleison Tibau. Li kommer enligt min mening att vara numret för stort för Ferguson på fötterna och tyvärr för Tonys del så tror jag inte att han kommer att genomföra den mest strategiskt smarta matchen.

Li har visat sig vara en svår nöt att knäcka, och med tunga händer kommer han sannolikt att bli ett stort problem för Ferguson. Li har aldrig blivit knockad men har däremot blivit golvad ett par gånger under sin tid i UFC. Matchplanen är simpel, in och veva och släck Tony så fort som möjligt.

Jag tror att Tony har passerat sitt bäst-före-datum med ganska god marginal. Början på slutet var Justin Gaethjes brutala prestation och sedan den har Tony inte varit sig lik. Han stora chans är att fightas smart och ta matchen till marken, det tror jag tyvärr inte att han kommer göra.

Lågoddsaren är att Li Jingliang vinner och det lite mer vågade spelet är att Li vinner på KO/TKO/DSQ. Dessa spel ger 1.32 respektive 2.20 gånger pengarna.

Khamzat Chimaev (1.08) vs. Nate Diaz (8.50)

Cirkusen är redan i full gång efter nattens sammandrabbning inför den inställda presskonferensen och jag tror att vi kan få bevittna ett riktigt spektakel natten till söndag.

Men ska vi försöka se till matchen rent objektivt kan vi ändå tror jag inte att oddsmakarna är helt fel ute när de förutspår en tuff dag på jobbet för Nate Diaz (20-13). Lägg till att Nate verkar totalt omotiverad och till och med medgett att han inte brytt sig om att träna inför matchen, som han inte ens ville ha från början utan endast gått med på för att slutföra sitt kontrakt för att han ska kunna lämna organisationen. Ja ni hör ju.

Fysiskt tror jag att Khamzat kommer ha lekstuga med Nate och både brottningen och skillnaden i power och speed kommer att vara väldigt problematisk. Nates enda hopp är att Khamzat går in med högsta växeln men inte lyckas avsluta för att sedan tyna bort konditionsmässigt i slutet av matchen. Och lägg till att Nate nästan knockade Leon Edwards i slutet av deras senaste möte så kan man aldrig riktigt räkna ut 37-åringen. Men detta är något av ett långskott.

Khamzat ska klara av den här matchen relativt enkelt på papper. En sak som inte skulle förvåna sig är att Nate gör något helgalet, typ klappar och ger upp så fort matchen drar igång eller lägger sig och blir ”TKOad” tidigt in i matchen för att sticka hål på hypeballongen som ett sista fuck you till Dana och UFC.

Med det sagt, vilka odds har vi som kan vara av intresse. Att Khamzat vinner känns knappt spelvärt på 1.08. Att Khamzat vinner på matchavgörande ger 1.25 vilket känns som en mer värd satsning som är värd att kombinera med andra odds från kortet. Jag tror egentligen att det är så långt man komfortabelt kan sträcka sig. Nate har historiskt varit rätt knepig att avsluta men det känns som att flera av faktorerna jag nämnde ovan kommer att spela en avgörande roll. Han har egentligen ingenting som motiverar honom att vinna förutom att bli släppt från UFC, inget annat än möjligtvis prestige.

Egentligen hade jag velat ha lite odds på ifall Nate ens kommer bry sig om att klara vikten.

Vad tror ni om mina predictions och vilka är era bästa spel inför helgens gala?

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök