Nyheter

Superior Challenge 21: Genomgång av matchkortet

Av

Daniel Schälander

25/11/2020
Superior Challenge 21 Banner Bild

På Superior Challenge 21 kommer vi att bjudas på smaskiga svenskmöten och några av de största talangerna ur den nya generationen. I den här artikeln går vi igenom galans samtliga matcher så att du ska få en bättre inblick i lördagens matcher.

Matchkort och analyser

BW | Fadi Asfar (1-0-0) vs. Shoeb Karar Akrami (0-1-0)

Först ut har vi Fadi Asfar mot Shoeb Karar Akrami i vad som sannolikt kommer att leverera en explosiv start på kvällen.

Bägge fighters kommer in med varsin proffsmatch i bagaget. Fadi vann övertygande i sin proffsdebut på FCR 7, medan Shoeb inledde karriären med en förlust på doctor stoppage till följd av ett cut vid ögat från ett blodigt krig mot Malmös Ali Taleb.

Asfar tränar på Pancrase Gym till vardags där han har höjt nivån i sitt game på senare tid. Hans stil har verkligen mognat vilket var något som han visade upp i proffsdebuten.

Shoeb är en tuff nöt att knäcka. Med en orädd, fysisk och aggressiv fightingstil kan han lätt överväldiga sitt motstånd om man inte lyckas neutralisera tempot tidigt.

Om man vill ge sig på lite MMA-matte så har Shoeb en vinst över Jonny Touma i A-klass. Touma i sin tur har två vinster via submission mot Asfar från amatörscenen.

Oavsett resultatet kan förvänta oss gasen i botten från bägge dessa herrar i kvällens första match.

 

WW | Moraad Moreno (1-1-0) vs. Oskar Biller (2-0-0)

I kvällens andra match får vi se Moraad Moreno ta sig an Oskar ”Killer” Biller.

Moreno kommer från en domslutsförlust på Superior Challenge 20 mot Norges Gard Olve Sagen (3-2-0) och nu får han en möjlighet att ta sig tillbaka till vinnarklubben. Moraad som även han tränar på Pancrase är boxare i grunden och kommer sannolikt att vilja hålla matchen på fötterna för att ligga och pressa med sin striking. Han har tävlat en del på den lokala scenen och har tävlat på diverse IRFA-galor.

Biller siktar på att uttöka sin vinstsvit till tre raka efter att ha avslutat både Moein Ahmadi (1-1-0) och Oskar Sivard (0-2-0) i första ronden i sina tidigare matcher. Biller var under amatörkarriären en del av MMA-landslaget i tre år där han tävlat internationellt mot välrdens bästa A-klassare. Den främsta meriten därifrån blev ett silver på IMMAF European Open i Bulgarien 2017. Fightingstilen är komplett och väldigt teknisk, både stående och på marken.

Matchbilden kommer nog att bli något av en striker vs. grappler ur det hänseendet att jag ser att Moreno kommer vilja hålla fighten på fötterna, om Biller också vill dansa eller hellre vill komma närmare återstår att se, han har verktygen för båda strategierna.

 

CW -68kg | Fernando Flores (7-7-0) vs. Robert Nyström (5-5-0)

Flores var ursprungligen tänkt att möta Simon Sköld. Men då Sköld var tvungen att ställa in på grund av covid-19 klev istället Halmstads Robert ”Fat Bobby” Nyström in på kort varsel efter en kampanj på sociala medier.

Om man ska beskriva Fernando Flores fightingetos med ett ord så är det hjärta. ”El Toro” ger alltid allt i buren och backar aldrig för en utmaning. Han inledde karriären med ett record på fem vinster och två förluster i sina första sju matcher för att sedan gå fem förluster mot två vinster i sina senaste sju. Men det finns en asterisk till resultatet i de matcherna. Flores har kontinuerligt matchats mot tufft motstånd. Det sammanlagda recordet för motståndarna i de senaste sju matcherna är 63 vinster och 17 förluster. Inga nybörjare med andra ord.

Nyström har matchat i ett högt tempo och sedan 2018 har han hunnit med hela åtta matcher. Han vann senast på Brave 38 som ägde rum i Stockholm i somras där han ströp ut dansken Joakim Jankovic i första ronden. Flores kommer att bli Nyströms mest erfarna motståndare hittills men likt ”El Toro” så är ”Fat Bobby” inte den som tackar nej till en utmaning. En vinst mot Flores är ett ordentligt statement som verkligen skulle etablera Nyström på den svenska scenen.

Bägge fighters föredrar grapplingen så frågan blir vem som har den bästa brottningen, viljan och kondisen att ta matchen dit den vill.

 

WW | Robin Roos (2-3-0) vs. Cristian Corujo (2-2-0)

Efter att ha inlett karriären med två raka vinster via TKO har Robin Roos för tillfället tre raka förluster efter matcher mot tufft motstånd. Han syntes senast i ett krig mot Adam Westlund som slutade i förlust på delat domslut. Westlund går som bekant huvudmatchen mot Tobias Harila som är Roos klubbkamrat.

Roos har en lång karriär som amatör med över 20 matcher och hans game har nått nya höjder på senare år. Med thaiboxning i grunden har han byggt ihop ett stabilt sprawl and brawl game tillsammans med ett starkt nedtagningsförsvar.

Motståndet kommer i form av spanjoren Cristian Corujo som i sina fyra proffsmatcher inte lyckats gå tiden ut en enda gång med alla matcher som gått till avslut via KO/TKO. Stående har jag svårt att se att Corujo kommer kunna mäta sig mot Roos så spanjoren får hoppas att han lagt ner tillräckligt med tid på brottningen för att kunna ta med sig en vinst hem till Kanarieöarna.

 

BW | Bartosz Wójcikiewicz (6-0-0) vs. Raymison Bruno (12-3-0)

Mannen med det mest svårstavade namnet i svensk MMA är tillbaka för att utöka till sju raka vinster mot brassen Raymison Bruno. Bartosz Wójcikiewicz har successivt höjt nivån på motståndare i karriären och det här ser på pappret ut att bli karriärens största test hittills. Motståndaren Raymison har ett svart bälte i BJJ och har stått sig väl mot internationellt motstånd. Bartosz har själv utnyttjat sig av sin grappling i flera av sina matcher, så frågan blir om han kommer utmana Bruno på backen eller om han kommer att vilja hålla matchen stående. Med en vinst här kan det bli dags att testa vingarna i de stora organisationerna.

 

LHW | Karl Albrektsson (9-3-0) vs. Amilcar Alves (18-20-0)

”Kung” Karl är tillbaka på svensk mark efter att ha tävlat på RIZIN i Japan och sist mot den tidigare UFC-contendern Phil DavisBellator i USA. Majoriteten av Karls karriär har varit i just Japan och den främsta meriten är en vinst mot Fedors protegé Vadim Nemkov. Ryssen är idag Bellators mästare i lätt tungvikt efter att ha knockat den tidigare mästaren Ryan Bader i den andra ronden tidigare i år.

Kalle som skolats av pionjären Omar Bouiche på Pancrase Gym sedan tonåren har ett väldigt komplett MMA-game där han kan anpassa matchen efter omständigheterna. Det plus en bitig fysik gör honom mycket svårstoppad.

Så sent som igår meddelades det att Karls ursprungliga motståndare Chris Fields var tvungen att dra sig ur matchen för att bli ersatt av den tidigare UFC-fightern Amilcar Alves med endast fyra dagar kvar till galan. På pappret ska det här inte sluta på något annat sätt än en vinst för Albrektsson. Alves har endast vunnit tre av sina nitton senaste matcher. Men det här är MMA och där allt kan hända och man kan aldrig räkna ut någon i förväg.

 

LW | Tobias Harila (7-1-0) vs. Adam Westlund (3-0-0)

Om vi trodde på fyrverkerier i galans första match så kan vi i princip garantera det i matchen som avrundar kvällen.

Knockoutmaskinen Tobias Harlia, som aldrig gått tiden ut under sina åtta proffsmatcher, kommer att försöka hämnas klubbkamraten Robins Roos förlust mot Westlund i en upphaussad match som ägde rum på Superior Challenge 20 förra december.

Harila som normalt tävlar i fjädervikt går upp en viktklass för att möta Söders Fight Gyms toppfighter, i lättvikt. Viktklassen är däremot inte helt främmande då han tävlat i den ett par gånger som proffs, senast mot Rafael Macedo (10-5-0) i somras på Brave 39.

De som sett Harila vet att han älskar att slåss och att det är dynamit i nävarna. Frågan är vilken approach Westlund kommer att ha för att lösa pusslet från Västerås.

Adam Westlund är också en person som gillar ett rejält slagsmål. I fight-of-the-night kriget mot Roos bjöds fansen på ett ordentligt brawl där Westlunds kondition blev den avgörande faktorn då Roos tynade längre in i matchen. En annan gammal goding är Adams A-klass match mot Kasim Norwich på Fight Club Rush 3. Har ni ett par minuter att slå ihjäl föreslår jag att ni gör det med den matchen.

Om man ska sia om hur matchbilden kommer se ut så förväntar jag mig att det kommer bli ett stående krig, frågan är hur långvarigt det blir innan någon åker i backen. På marken uppskattar jag att Westlund har lite fler offensiva vapen när det kommer till grapplingen, däremot har Harila genom hela sin karriär byggt upp en stark defensiv med straffande anti-grappling som väntar för den som vill ta honom till marken. Han har även ruskig ground and pound och har vid flera tillfällen i amatörkarriären släckt lyset för motståndarna med den från topp position.

Det är en sak som är säker dock, det här är inte en match du vill missa.

 

Relaterade Artiklar

Din önskelista

My wishlist

    Din önskelista är för närvarande tom. Lägg till något och kom tillbaka igen.

Sök