24 juni, 2024
Nyheter

Exklusivt: Svensk Antidoping RF om skandalomsusade Jon Jones

Av

Vicktor Winquist

14/02/2019
Jon Jones intervju

Den lätta-tungviktsmästaren Jon Jones är en omtalad man, både i och utanför buren. Den 29 december var det äntligen dags för returmötet alla MMA-fans sett fram emot. UFC 232 – Alexander ”The Mauler” Gustafsson vs Jon ”Bones” Jones. Deras legendariska möte under UFC 165 hade blivit framröstad till den näst bästa matchen i UFCs historia.

Den skandalomsusade Jones blev ertappad av USADA i augusti 2017 efter sin titelvinst mot Daniel ”DC” Cormier. Han blev av med bältet och blev temporärt avstängd. Den 20 september fick han sitt utslag. 15 månaders retroaktiv avstängning. Detta innebar att matchen mot Alexander Gustafsson kunde planeras till UFC 232.

Ryktena kring returmatchen uppdagades redan den 10 oktober förra året och blev officiellt bekräftad av UFC två dagar senare, den 12 oktober.

Galan flyttas


När matchen väl skulle äga rum och när alla parter var samlade, då testar Jones positivt för en tredje gång för otillåtna preparat. Han testar positivt för samma substans han blivit ertappad för efter titelmatchen mot Daniel Cormier, oral turinabol. Matchen fortgår trots det positiva dopingbeskedet. Varför? För att experter hävdar att turinabol kan ligga kvar i kroppen över 18 månader.

Jul -och nyårsledighet hos NSAC fick matchen att flyttas då kommissionen inte kunde samla tillräckligt med representanter för ärendet. Hans matchlicens hos NSAC blev dessutom indragen. Detta innebar att galan som skulle ha ägt rum i Las Vegas, istället flyttas till Los Angeles.

Svensk Antidoping RF

I ett försök att reda ut vad som har hänt har Kimura.se fått en exklusiv intervju med Svensk Antidoping Riksidrottsförbundet. Jenny Schulze från Svensk Antidoping svarade så gott de kunde om Jon Jones senaste dopingskandal.


-Kan det otillåtna preparatet ligga kvar i kroppen i 18 månader?

-Det finns ingen forskning som sträcker sig så långt, så man vet inte. Studien behöver definitivt göras, men den skulle ju ta 18 månader… Den metaboliten de har hittat i hans urinprov har man ganska nyligen börjat analysera för (det är en av dessa metaboliter som gjort att man kunde sätta dit >100 OS-deltagare från OS i Peking och London i efterhand). Denna metabolit stannar alltså kvar i kroppen mycket längre än de man tidigare analyserat för. Frågan är alltså hur länge? Ett annat alternativ är att han äter något som är kontaminerat med pyttesmå mängder turinabol. Något skumt kosttillskott? Det skulle ju vara den perfekta förklaringen. Men det tycker man ju borde vara utrett.

-Är det möjligt att han ”mikrodoserar” turinabol?

-Nej det har jag ytterst svårt att tro. I så fall har han tagit så låga doser att de inte kommer göra ett dyft. (Vet inte ens om det är möjligt att dela en 5mg tablett turinabol i så små delar som skulle ge dessa picogram-nivåer i urinen) Dessutom vore det väldigt korkat att mikrodosera med en anabol steroid som går att detektera så länge och i så små doser…


-Hur ser ni på det här, hur kan sex tester visa negativt och strax innan matchdag visa positivt?

-Att han testar negativt ibland och positivt ibland när det är så extremt låga nivåer (picogram) tror jag inte att man ska hänga upp sig på allt för mycket. Dessa nivåer ligger mycket nära detektionsgränsen för analysen, så beroende på hur utspätt urinprovet är räcker det ju att det diffar med några picogram för att det ska vara ”icke-detekterbart”

-Hade matchen gått av stapeln i Sverige?

-För att våga mig på att svara på den frågan skulle vi ju behöva få alla fakta i fallet, och inte bara vad vi läser i tidningen.


Jenny Schulze på Svensk Antidoping Riksidrottsförbund

Tävlar trots otillåtna preparat

Den 29 januari fastslår NSAC att ge tillbaka Jones matchlicens. De små mängderna (picogram) som fortfarande finns i hans system, bortser man från. Även om tester visar positivt för turinabol kommer Jones få tävla. Jones är redan aktuell för en ny match. En dag efter att matchlicensen beviljats, kunde UFC bekräfta Jones nästa match. Han möter den forne mellanviktaren i UFC som tagit klivet upp till lätt-tungvikt, Anthony Smith.

Under UFC 235 som äger rum den 2 mars på T-Mobile Arena kommer Jones och Smith stå som galans huvudmatch.


 

 

Nu har vi ett nyare och bättre system för kommentarer. Skapa ett nytt konto, precis som tidigare, och dela dina tankar!

Populära Ämnen

Skribentens kontakt

Senaste nyheterna

Här kan du söka!

Sök