Svensk MMA-pionjär riskerade livstids fängelse i USA

Jaser Davari

Kimura.se kan exklusivt berätta att Per Eklund, den förste svensken att komma med i UFC, åtalades i USA för att i november förra året. Eklund var häktat och misstänkt för inbrott, misshandel, stöld och bilrån. Eklund riskerade att få livstids fängelse för de påstådda brotten men har nu frikänts av en jury vid en domstol i Florida.

Eklund, som befann sig enligt Kimuras källor i Florida på träningsläger, stod anklagad för att den 19:e november 2016 ha brutit sig in i en bostad i Orange County i Florida, USA, misshandlat den boende samt kommit över dennes bil. Den 36-årige svensken blev åtalad på tre punkter. Inbrott med misshandel, stöld på ett värde av minst 100 dollar från offrets hem och bilrån. Inbrottet med misshandeln är ett grovt brott av första graden som kan ge livstids fängelse.

Eklund frikändes i juni från alla anklagelser av en jury vid en domstol i Orange County, Florida.

Påstår sig ha blivit ditsatt av offret
I ett dokument från rättegången framkommer att Eklund och hans försvar haft en annan bild av händelsen. I dokumentet framkommer att Eklund påstått att offret gillrade en fälla. Offret ska enligt Eklund ha lagt droger i sin egen bil, sedan ringt och sagt att Eklund skulle komma över. Därefter ska offret ha gett sina bilnycklar till Eklund som sedan lämnar huset med bilen. Sedan ska offret enligt Eklund ha ringt till polisen och sagt att han blivit överfallen och rånad av Eklund, med uppsåt att sätta dit Eklund för drogerna. När bilen sedan stoppats av polisen har de hittat droger som, enligt Eklund, tillhör offret. Enligt Eklund ska han ha blivit utnyttjad av offret som ville göra sig av med sina droger.

Förste svensk i UFC
Per Eklund gjorde sin MMA-debut 2002 när han vann på delat domslut i M-1. Efter sin debut följde flera vinster där han bland annat besegrade finske Tom Niinimäki som senare skulle komma att fightas i UFC.

Den 19 januari 2008 var det Per Eklunds tur att som förste svensk komma in i UFC. Dock förlorade han sin UFC-debut mot Sam Stout via domslut. Efter att ha förlorat två av sina tre matcher i UFC mötte Eklund för andra gången i sin karriär Thomas Hytten på Vision FC 2. Den matchen ägde rum 2011 och Eklund förlorade via knock i första ronden.

Under 2012 råkade Eklund ut för en nackskada på en träning på Alliance MMA i San Diego och han har inte tävlat sedan dess.

Kimura.se har sökt Eklund för en kommentar.

Nedan kan ni se domen:

Dom-per-eklund

0
Dana Sad
Dana Happy
neil magny ufc liverpool
UFC Vegas 57: Resultat och höjdpunkter från nattens gala
kimura
Hett
Arman Tsarukyan Mateusz Gamrot 2
UFC Vegas 57: Mateusz Gamrot och Arman Tsarukyan bjöd på en underhållande fight
kimura
Hett
Alexander-Gustafsson-UFC
Tränaren berättar varför Alexander Gustafsson återvänder till lätt-tungvikt
kimura
Hett
Weili Zhang Mackenzie Dern
Mackenzie Dern vill fightas mot Weili Zhang om interimtiteln
kimura
Hett
Jared Cannonier Israel Adesanya
38-årige Jared Cannonier inte orolig för åldern inför Israel Adesanya-mötet
kimura
Hett